Play-Out Sistemi & Türkiye

Küme düşme potası iyiden iyiye alevlenmişken değinmemiz gereken konulardan biri olduğuna inanıyorum play-out sisteminin. Avrupada takip ettiğimiz büyük liglerde uygulanan bir sistem olmasa da çok marjinal bir sistem de değil, bu sistemi uygulayan ülkeler var. Uygulandığı en göz önündeki lig ise Hollanda Eredivisie.

Hollanda'daki sistem oldukça ilginç, aşina olduğumuz basit bir play-out sisteminde daha detaylı ve geniş. 8 takımla oynanıyor play-out, bunlardan ikisi Eredivisie'dan, altısı Jupiter liginden (2.lig) geliyor. İlginç olansa bu 6 takımın belirleniş şekli. Ligi belli periyotlara bölüyorlar ve bu periyotlarda en çok puan toplayan takım play-out biletini alıyor lig bitmeden. Jupiter Ligi 20 takımla oynandığında 38 maçlık bir fikstür var ve 6 maçlık 5 tane, 8 maçlık 1 tane olmak üzere 6 periyod var. Ligin en çok puan toplayan takımı Eredivisie'a direkt olarak yükseldiğinden lig liderinin birinci olduğu periyotlarda ikinci olanlar play-out vizesini alıyorlar. Benzerini daha önce görmemiştim. Sistemle ilgili ayrıntıları Dutchman'in blogundan okumuştum, yeri gelmişken teşekkür etmiş olalım ona da.

Benim Türkiye için olabilir mi diye düşündüğüm sistem Hollanda kadar uç bir sistem değil. İkinci ligi de karıştırmadan ligin 15.si ile 16.sı arasında oynanacak bir play-out maçı. TBL'de buna benzer bir uygulama vard geçtiğimiz senelerde, hatta Galatasaray play-out sonunda ligde kalmayı başarmıştı. (2.lig takımlarının da olduğu 4lü turnuvaydı o gerçi) Ülkemiz şartlarında futbol yalnızca futbol olmadığı için şüphe doğurabilecek bir uygulama ilk bakışta ama aslında tam tersi bana göre. Küme düşme potası 4 takımlı olacağından baraj da daha yukarı taşınacak ve son haftalara hedefsiz giren takım sayısında azalma olacak. Benim aklımdan geçen bu. Artıları, eksileri nelerdir, uygulanabilir bir sistem midir, onu hep beraber yorumlarda tartışalım...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

9 yorum:

alperensaylar dedi ki...

sanırım italyanlar da 18 takımla oynadıkları son sezon benzer bir uygulamada bulunmuşlardı.

os dedi ki...

tsl'den 18. direk düşsün,
bank asya'dan 1 direk gelsin.
14-15-16-17 ve bank asyadaki 2-3-4-5 çapraz eşleşerek tsl'ye çıkacak ya da tsl'de kalacak 2 takım daha belli olsun.

TSL14-BA5 vs TSL15-BA4
TSL16-BA3 vs TSL17-BA2

şeklinde çift maçlı eleminasyon usülü bir eşleşme, ilk elemeden sonra turu geçenlerde tek maçlık bir TSL finali.. bank asya'daki çoğu takımlar şehir takımları olduğu için, bu heyecan bile yeteri kadar seyircileri toplar, normalde tribünü doldurmayanlar bile gelecek sene büyük takımları yaşadıkları yerde izlemek için şehirlerinin takımını en azından play-out larda ekstra destekleyeceklerdir.

play-off bizim liglerimizde çok kullanılıyor ama play-out maalesef hiç yok. hele bir de bank asya takımlarının maçlarını gördükten sonra ligimizin alt sıralarındaki takımlar böyle bir şeye şiddetle karşı çıkarlar.

şimdi bunun gerçekleşmesi çok zor ama, play out mu olur başka şey mi olur bilmiyorum, belli bir düzenleme geliyor. balıkesirspor'dan ötürü takip ediyorum bu lig atlama mevzularını... şimdi 3. lig olarak gördüğümüz liglerde kalan takımlar ya bu sene, ya da önümüzdeki sene amatör takım muamelesi görecek. zaten normalda 1-2-3 ligimiz vardı, şimdi tsl,bank asya,2. lig, 3. lig yapılmıştı. bu düzen değiştirilecek. iyi de oldu çünkü çok saçmaydı.. 3. ligde 5 grup var 10'ar takımlı.. 50 takım.. bunlar bi tur oynuyorlar, gruplarda ilk 2 sırayı alanlar yükselme grubuna geçiyor 10 takımdan ilk 4 direk 2. lige çıkıyor, 5-6-7 sıralanan takımlarda, 8 takım kalan grupların 2. klasman maçları sonucunda 1. bitiren 5 takımla 8'li bir çeyrek final mücadelesi yapıyorlar ve buradan sadece 1 takım çıkıyor.
biraz karıştırmış olabilirim ama sonuç olarak 50 takımdan 5'i bir üst lige çıkabiliyor. bank asya'dan ise 18 takımdan 3'ü çıkıyor.

diplerden çıkmak çok daha zor anlayacağınız.. neyse balıkesirsporla ve 3. ligle ilgili sezon bittikten sonra bir misafir yazısı yazarım uğur yayınlarsa :)

çok dertliyim çooook :)

Ögeday Karabulut dedi ki...

Bundesliga'da bu sezon uygulanmaya başladı Play-out sistemi ve yanlış anlamadıysam 2.Bundesliga 3.süyle Bundesliga 16.sı karşılaşacak. Play-out'un en basite indirilmiş hallerinden biri bu herhalde. Bir de Türkiye'de Bank-Asya takımları play-out a dahil olacaksa yabancı sınırlaması falan getirmek şart .

Protanopia dedi ki...

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. Play-off ya da play-out futbolun doğasına ters hadiseler. Bir sene boyunca oynayıp rakibinizi geçtikten sonra alttakiyle eleme oynamak çok mantıklı birşey değil.

Ancak hedefsiz takım çokluğu ligi sıkıcılaştırdığı için zaman zaman uygulanıyor. Kimileri abartıyor tabi.

Bank Asya'da Süper Lig dışı bir hedef olmadığı için play-off heyecan katma açısından bir ihtiyaç gibi. Yoksa son 10 haftadan itibaren hedefsiz takımlar türemeye başlıyor.

Bizim Süper Ligimize baktığımızdaysa alt sırada bir takımın fazlalığı çok heyecan katmayacaktır. Zira zaten 7-8 takım son haftalara düşme potasında giriyor. Üst tarafta da Avrupa hedefi olduğundan en fazla 3-4 takım kalıyor hedefsiz. Bu sene lige baktığımızda sadece 3(Gaziantep, Kayseri, Ankara) takımın hedefsiz olduğunu görüyoruz ki play-out durumu olsa bile yine sadece bu takımlar hedefsiz kalacak. Sonuç olarak ekstra bir rekabet katamamış olacak. Bu durumda da doğalı bozmaya gerek yok gibi.

çubuk makarna dedi ki...

kesinlikle ihtiyaç var böyle bir uygulamaya. tam da hollanda'daki gibisine.

bizim lige yeni çıkanlar ertesi sene düşmeye oynayorlar, düşenler de alt ligde çıkmaya oynuyorlar. çünkü 2 lig arasında kalite farkı çok fazla.

bu yüzden sadece bank asya ligini 1. tamamlayan süper lige direkt gelmeli, süper ligin sonuncusu da direkt düşmeli.

bank asya 2.si süper lig 17.si ile 2 maçlı eleme oynamalı. kazanan çıkmalı veya kalmalı.

bank asya 3-4-5-6 ve
süper lig 16-15-14-13
sıralarında bitiren takımlardan
3-6-16-13 bir grup
4-5-15-14 bir grup
olacak şekilde çift maç üzerinden oynamalı
ve grup 1.leri 2.lerle tek maç üzerinden karşılaşarak üst lige çıkan ya da düşen ya da liginde kalan belirlenmeli.

hem takımlar evinde oynayağı maçlarda büyük gelir elde eder. hem çok heyecanlı olur.
1 tane çift maçlı final
2 tane tek maçlı final görmüş oluruz.

ionka dedi ki...

simdi söle bir sey önersem:

neticesinde ligimiz ingiltere vs. kadar avrupaya takim yollamiyor. cok da temiz olabilecek bi yapida degiliz. cünkü düsmemis ve avrupaya gidememis takimlarin siralamasini ayiracak bi kültürümüz yok. o zaman su önerim bu seneki gibi son haftalardaki heyecani garanti kilmaz mi?

1. sampiyonlar ligi garanti
2. sampiyonlar ligi eleme
3. uefa
4. (türkiye kupasini alan takimin da bu ilk dörtten ciktigini varsayarak) uefa
5-6-7 ve 8. uefa son takim play off u oynasa (ilk 4 takimdan cikmazsa türkiye kupasi 4. ve onu takip eden kupayi alamamis 3 takim)

18. düssün direkt
17. de
16-15-14-13 ise play out oynasin

yani ligde 9-10-11-12 sirayi alan takimlar orta sira takimi olarak kalsin.

bunun icin ayrica baska önerim ise.. böyle bir uygulamada suna gidilmesi.. taraftar zevkini ve ligin maraton özelliklerini göz önünde bulundurarak:

play off ve out maclari ortak bi sehirde oynanmasin. ligdeki siralamasi üst sirada olan takimin ev sahipligi olsun ve kombineye de dahil olsun.

misal play off ta ilk maclar
5-8 ve 6-7 iken 5. ve 6. takimlar ev sahipligi yapsin... sonra 4. yü eleyen 8. bile gene de diger maci deplasmanda oynamak zorunda kalsin...

bu sene düsmeye aday cok takim var.. sorun olmuyor tamam da.. son 5-10 yilin lig tablosuna bakin.. böyle bir durumda 4 orta sira takimin play out ve play off oynama ihtimallerine ne kadar yakin seyrettiklerini görün. bu ligi hep amacli takimlardan ibaret tutar. puan basina verilen paradan ise daha hayirli bi etkisi olur bence.

saygilarimla

Gala's dedi ki...

koca bir sezonun kaderini tek maça bağlamak mantıksız olur bence.

biz t. kupasını sürprizlere açmaya çalışalım. orası tek maç eleminasyon olsun

http://ultrasoverawe.blogspot.com/2009/04/turkiye-kupas-statusu.html

Figueres dedi ki...

Yaziya limon sikmak gibi olmasin ama sik sik bahsini gecirdigin Jupiter ismi yanlis oldu. Dogrusu hem Belcika hem de Hollanda ayni isimle anilan Jupiler League'dir. Bizim Bank Asya gibi sponsorun ismini ligin ismine entegre etmislerdir. Aslinda bu bile basli basina bi yazi konusudur. Barclay's premier lig, turkcell super lig falan.. bunlar ne paralarla donuyor acaba... ya da boyle olmasi dogru mu herseyden once. ayni stad isimleri Emirates, Allianz Arena denip stadin ruhunun teslim edilmesi gibi.. neyse, nerden nereye geldim ben de.

pclion dedi ki...

Büyük gaf hakikaten, ciddi ciddi Jupiter gözüyle bakıyordum ligin adına ben, Belçika için de aynı şekilde. Göz muayenesi zamanım geldi sanırım...

Related Posts with Thumbnails