FC Barcelona 2-0 Manchester United || Dünyanın En İyisi Barcelona...

Barcelona müthiş geçirdiği sezonu Avrupanın en büyüğü ünvanıyla taçlandırdı ve Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu. Eksiklerini düşününce güçlü bir orta sahaya karşı aynı etkinlikte pas trafiğini sağlayıp sağlayamayacağı maç öncesi soru işaretleri yaratsa da golü erken bulup oyun insiyatifini tamamen ellerine alan taraf oldular. Orta sahada defansif yükü sırtlayan oyuncu olarak öne çıkan Yaya Toure Chelsea maçında olduğu gibi defanstaydı ve sistemin en önemli tamamlayacılarından dış bekler Abidal ve Alves maçta oynamayacaklardı. Bunu da hesaba kattığınızda sezon boyunca ortaya konan şık ve gösterişli futbolun bir ayağı sallantıda gibiydi ama şampiyonluk motivasyonu ve bu oyuncuların yerine görev yapan muadillerinin işlerini kotarabilmesi Manu gibi bir sistem takımı karşısında bariz bir üstünlük kurmalarını sağladı.Açık söyleyeyim, ben uzun süre berabere giden bir maç izleyeceğimizi tahmin ediyordum, beraberliğin de oyun planını sahaya yansıtma açısından Manu'ya yararlı olacağını düşünüyordum ama futbol bu, hiçbir şeyi önceden kestirmek mümkün değil. Eto'o'nun bireysel becerisinin de ön planda olduğu şık bir golle tamamen kendi lehine çevirdi oyunu Barcelona. Bu kadar iyi pas yapan bir takımın öndeyken topu rakibine vermeyeceği aşikardı zaten, beklenen de oldu. Özellikle ikinci yarıda bir 5-10 dakika sağ tarafta Rooney etkinliği dışında hiçbir Manu organizasyonuna izin vermediler, verdikleri en net pozisyon Messi'nin yukardaki fotoğrafta görülen şık golü sonrası yine sağ kanattan içeri kesilen paralel toptu. O gol olsa belki son bölümü daha keyifli bir maç izleyebilirdik belki ama bu kadar üst düzey bir maçta zaten az gelen bu pozisyonları bir şekilde kaleye itemezseniz Barcelona alır maçı götürür. Zaten son dönemde Barcelona oyuncuları kendine özgü sistemlerine o kadar iyi uyum sağlamış durumdalar ki birbirlerini ik-üç gömlek üste taşıyabiliyorlar, Barça ve diğerleri desek yalan söylemiş olmayız. Lionel Messi'nin üstün meziyetleri de katılınca durdurulması çok zor bir yapı ortaya çıkıyor. Bunu dünya üzerinde yapabilecek tek takım kim deseler birçoğumuz Chelsea derdi, onlar da yapamadıysa ofansif yönü daha kuvvetli bir takım olmasına rağmen Manchester United'ın bile yapacakları sınırlı.

Rıdvan Dilmen bildiğim kadarıyla Avrupa futbolunu yakından takip eden bir yorumcu değil ama iyi idare etti bu akşam bana göre, yanındaki spiker İlker Yasin olunca harikaydı bile diyebiliriz hani. Şampiyonlar Ligi yayın hakları hangi kriterlere göre veriliyor, bilmiyorum ama ben UEFA'nın yerinde olsam bu organizasyonu katletmeye yemin etmiş kendine spiker diyen bu insanlar varken Doğan Medya'ya değil yayın hakkını, organizasyonun adını bile geçirtmezdim. Bu kadar berbat bir yayıncılık anlayışı olabilir mi bir medya kuruluşunun? Şu güzelim maçta bile çıldırtmayı başarıyorlar insanı. Rönaldö kadar taş düşsün başına İlker Yasin, töbe yarabbim!Ronaldo demişken Messi karşılaştırılmaları yapılıyor onunla ilgili ve doğal olarak Messi lehine bir kamuoyu oluşmuş durumda. Türk insanının kanında vardır bu, bir insanı övmek için diğerini yermek. Bunun karşısındayım işte. Messi apayrı bir yetenek, apayrı bir oyuncu belki ama Ronaldo'nun dünyanın en efektif kanat oyuncularından biri hatta en önde geleni olduğunu inkar etmek, onu küçük görmek anlamına gelmemeli bu. Karakterden, daha doğrusu saha içi tavırlarından dolayı kafadan eksi puanla başlayan bir adam Ronaldo ama buna rağmen fazla üstüne gidildiği kanısındayım, belirtmeden geçmiş olmayayım. Rıdvan Dilmen maç içinde Messi ayrı bir yerde, Ronaldo ancak onun arkasındaki 7-8 oyuncu arasına girer dedi ama bu da abartılı bir söylem. Messi'yi kenara koyarsak Ronaldo kadar etkili kaç oyuncu sayabiliyoruz bu tipte, belki biraz Kaka ve Ribery ama o kadar.

Bugün Ronaldo'nun değil, Barcelona'nın gecesi, o yüzden kısa keselim. Fazlasıyla hakettiler bugünkü galibiyetlerini, o yüzden biz de kendi çapımızda övgümüzü yapalım bu güzel oyunculara, güzel takıma karşı. Chelsea'yi son dakika golüyle devirdikleri maçtan sonra şöyle demiştim. "Barcelona'nın bu sezonki futbolunun bir şekilde taçlanması ve gelişimine devam etmesi gerek, bu akşamki sonuca sevinmemin en büyük nedeni budur." Eğer Barcelona bu noktayı zirve kabul etmez ve gerçekten gelişimine devam ederse futbol tarihinin unutmayacağı bir takıma şahitlik edebiliriz...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

10 yorum:

ziggytheking dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
torres dedi ki...

ManU'yu Barcaladılar..

pclion dedi ki...

Ziggy the king, bir süredir yorumlarını takip ediyorum ama bu agresifliğini çözebilmiş değilim henüz. Burası sizin stres atmanız için yaratılmış bir yer değil, bir kere de adam akıllı, bir ana fikri olan bir şeyler yazarsanız çok memnun olacağım.

Msç yazısını birazdan yazacağım, merak edenler için. Tüm Katalan halkından da özür dileriz bu arada, Barca yazmışız, büyük günah işlemişiz!

Adsız dedi ki...

@Pclion,
Önemli değil,ama lütfen bir daha olmasın.

Adsız dedi ki...

ben sayıyim sana xavi,torres,iniesta,gerardv.s sayılı kanat oyuncularından biri diyosun doğru diyorsun fakat dün kanatlarda oynatmadı ferguson ve bu sezon çoğu maçtada da oynatmadı.şöle bişi var.kamoyu gerard ya da atıyorum kaka ya nie antipatik gelmiyor insanlara.bu sadece türkiyede değil dün staddda bile gördük ronaldoya olan nefreti .yani bu sadece bizde olan bi olay değil.saygılar

bahad1r dedi ki...

Dünyanın En İyisi Barcelona... denmiş, Avrupa'nın en iyisi daha doğru bir tanım olmaz mı?..

erdersson dedi ki...

barcanın orta sahada çok pas yapması taraftar için bence hiç heyecan verici bir şey değil.barca 20 pas yapacakta pozisyona girecek de seyirciler heyecanlanacak.bence barca bu pas işini çok abartıyor.ama daha heyecan veren takım manu bence.4-5 pasta pozisyona girebiliyorlar.devamlı kaleyi düşünüyorlar.barcanın kendi aralarında neden paslaştığını anlamak bazen zor oluyor.taraftar seyirci orta sahada üçgenler kurup pasları izlemek için orada bulunmuyorlar herhalde.zaten barca ilk golde dikine pas attığı zamanda golü buldu.ama bunu manu gibi devamlı yapmıyorlar.ingiliz futbolunun görselliği hucumu en kısa ve tempolu yoldan düşünmek yatıyor.bundan dolayı 4-4 lük maçlar oluyor.liverpool-arsenal gibi.barca topu kazanıyor manu bekliyor hucum yapsın.yok.barca top çeviriyor.tempo düşüyor tabii bu arada.seyircilerde barca ne güzel futbol oynuyor diye düşünüyor:)birde ntvsporda barca örnek alınsın falan diyorlar bazı yorumcular.yakında orta sahada üçgen şeklinde pas yapan bir yığın takım izleyebiliriz:))manu nasıl dikine hucum yapılırın dersini verdi.ama barca topu vermediği için(haklı olarak)bunu fazla gerçekleştiremedi.yani 20 defa sağa sola pas yapıp hucum etmenin hiç heyecan tempo yaratan bir tarafı yok.ilginç birşey yani.demekki o kadar pas yapamayan takımları izlemişizki pas yapan takıma harika sıfatını yapıştırdık.barca nın seyirciler açısından çok cazip bir takım olduğunu düşünmüyorum.manu-liverpool gibi daha dikine ve tempolu oynayan takımlar seyirciler için daha cazip

carles! dedi ki...

fill de la puta, el nostre nom és el Barça!

father vic dedi ki...

@erdersson

bu sene barcanında manunun da lig ve avrupadaki birçok maçını izledim..manu heyecan verici futbol oynuyo diosun da ben manunun oyunu 1-0 a getirdikten sonra kapanmaktan ve tek uzun topla adam kaçırmaktan başka hiçbişey yapmıyor..lig maçlarını çoğu kişi izleyemesede bu özellikleri arsenal maçlarında ve deplasmandaki porto maçında bu çok net bi şekilde gözüktü..barcaya gelince pas konusunu biraz abartıolar ama bence şunu gösterdiler(bende ingiliz futbolunu hiçbirşeye değişmem)temposuz futbolla da zevk alabiliyor insanlar..rakip 18 de hatta ceza sahasında 3-4 pas yapıp kalenin içine kadar girmeleri,orta sahada 10 m2 içinde 3-4 pasla rakip orta sahaların ellerini yana açmalarını görmek de bana zevk veriyor..

finalde barcanın karşısında liverpool olsaydı maç bu kadar tek taraflı oynanmaz daha zevkli olurdu..yada manu nun karşısında arsenal dışında bi ingiliz takımı çıksaydı yine daha heyecanlı maç olurdu ama barcayı izlemenin zevkini alamazdık(1 takımdan bahsediorm 2 değil)

erdersson dedi ki...

father manu-liverpool olsaydı bence daha heyecanlı olurdu.ingilteredeki 4-4 lük maçları görüyoruz.manu top rakipteyken elbette kapanıyor.ama barca orta sahada çook pas yaptığı için top manuya daha az geldi.birde manu uzun toplarla çıkmıyor.bazen çıksada isabetli toplar atıyorlar.genelde orta sahada topu fazla eveleyip gevelemeden orta sahayı geçiyorlar.dikine oynuyorlar.manu ile liverppol olsaydı iki takımda orta sahada gereksiz pas fazlalığı yapmayacaklar top bir o kalede bir bu kalede olacaktı.taraftar olarak yada seyirci açısından orta sahada yana sağa sola devamlı pas yapmanın heyecan verici bir tarafı yok.eğer manu 1-0 öne geçseydi belki daha heyecanlı bir maç olurdu.barcanın öne geçtiği maçlarda oyunlar tek taraflı oluyor.manu kapanıyor değil 1-0 dan sonra.hızlı hucuma çıkıyor.her takım barca dahil top rakipteyken orta sahanın gerisinde karşılar rakibi.bu kapanmak değildir.bir kuraldır!

Related Posts with Thumbnails