UEFA Avrupa Ligi Elemeleri & Statüsü

Şampiyonlar Ligi eleme sistemi hakkında daha önce şu ve şu postlarda bilgi vermiştik, yavaş yavaş UEFA Ligi hakkında da bir şeyler yazmaya başlasak fena olmayacak. Bildiğiniz gibi 3 takımla katılıyoruz bu sene UEFA Ligine ve bu takımlarımızın hepsi eleme turlarında mücadele etmek zorunda. Geçtiğimiz sezon takımlarımız en fazla iki ön eleme turu oynayarak UEFA Kupası 1. turuna gelebiliyorlardı, yeni sistemde 1. tur play-off turu olarak değiştirildi ve bu tur da bir nevi ön eleme statüsüne geçti. Yani Şampiyonlar Ligiyle beraber başlayan ve aynı düzende giden bir UEFA Ligi izleyeceğiz. Grup bölümüne gelene kadar fikstür şu şekilde oluyor.

First qualifying round (50 teams)

  • 2 domestic cup winners from Andorra and San Marino
  • 16 domestic league runners-up from associations 35-51 (except Liechtenstein)
  • 29 domestic league 3rd place teams from associations 22-51 (except Liechtenstein)
  • 3 teams from the Fair Play initiative

Second qualifying round (80 teams)

  • 25 winners from the first qualifying round
  • 24 domestic cup winners from associations 28-51
  • 16 domestic league runners-up from associations 19-34
  • 6 domestic league 3rd place teams from associations 16-21
  • 6 domestic league 4th place teams from associations 10-15
  • 3 domestic league 5th place teams from associations 7-9

Third qualifying round (70 teams)

  • 40 winners from the second qualifying round
  • 12 domestic cup winners from associations 16-27
  • 3 domestic league runners-up from associations 16-18
  • 6 domestic league 3rd place teams from associations 10-15
  • 3 domestic league 4th place teams from associations 7-9
  • 3 5th place teams from associations 4-6 (inc. French League Cup winners)
  • 3 6th place teams from associations 1-3

Play-off round (74 teams)

  • 35 winners from the third qualifying round
  • 15 domestic cup winners from associations 1-15
  • 3 domestic league 3rd place teams from associations 7-9
  • 3 domestic league 4th place teams from associations 4-6
  • 3 domestic league 5th place teams from associations 1-3
  • 15 losers from the UEFA Champions League 2009–10 third qualifying round
Hepimizin merak ettiği bazı sorular var elbette, bildiğim kadarıyla onları cevaplamaya çalışayım. İlki Fenerbahçe'nin hangi ön eleme turundan katılacağı ki bu oldukça karışık bir soru aslında. Fenerbahçe Beşiktaş'a finalde kaybedince Cup Winner pozisyonunu da mı kaybetti, yoksa finalist de mi aynı statüde değerlendiriliyor? Açıkçası ben uzun süre CW pozisyonunun Fenerbahçe için geçerli olduğunu sanıyordum ancak Ricardo's Predictions sitesinden anladığım kadarıyla finalist takım UEFA Ligine katılma hakkını elde etse bile CW pozisyonu finalistin değil lig üçüncüsünün oluyor. Bu durumda ligimizde en az eleme oynayacak takım şu anki tabloya göre Trabzonspor olacak.

Kafalardaki bir diğer soru işareti ise gruplardan sonrasına dair. UEFA Liginden gelecek takımlar geçen seneki gibi 8'er birinci, ikinci, üçüncü olarak sınıflanmadığından Şampiyonlar Liginden gelecek takımlarla çapraz eşleşmeye giremeyecek. Bu durumda eşleşmelerin neye göre olacağı merak konusu. Benim tahminim UEFA Kupasında 5li gruplara geçilmeden önceki statünün geçerli olacağı yönünde, yani direkt olarak takım puanlarına göre sıralanacak ekipler. Yine de bu konu hakkında bir veri bulabilmiş değilim henüz, bilenler varsa paylaşabilirler.

Son olarak kimin hangi turda seribaşı olabileceği üzerine ufak bir değerlendirme yaparak bitirelim. Yine Ricardo's Predictions'tan faydalanıyoruz bu noktada ama tabloların geçici olarak oluşturulduğunu ve bütün seribaşıların tur atlaması sistemine göre planlandığını unutmamak gerek. Türkiye'den UEFA Ligine katılma ihtimali en güçlü üç ekip Trabzonspor, Galatasaray ve Fenerbahçe. Trabzonspor eğer ligi üçüncü olarak tamamlarsa direkt olarak play-off turundan başlıyor ancak puanı seribaşı olmak için yeterli değil, önceki üç eleme turunda puanı 10.445'den fazla olan 9 takımın elenmesi gerekli Trabzonspor'un seribaşı olabilmesi için ki oldukça zor bir olasılık bakarsak. Galatasaray 3. ön eleme turundan başlıyor ve her iki turda da 33.445 puanla seribaşı gözüküyor. Fenerbahçe 2. ön eleme turundan başlayacak ve önündeki turlarda 52.445 puanla seribaşı olacak. 2. ön eleme turuna katılan ekipler arasında en yüksek takım puanına sahip olduğunu da ekleyelim Fenerbahçe'nin. Bursaspor'un UEFA Ligine katılma şansı Galatasaray'ı geride bırakmasına bağlı, eğer Galatasaray'ı geçebilirse 3. ön eleme turunda başlayacak, tabii Galatasaray'ı geçerken Fenerbahçe'nin arkasında kalırsa 2. ön eleme turundan başlama durumu da olabilir. Bursaspor sadece 2. ön eleme turunda seribaşı olabilme şansına sahip, diğer turlarda güçlü ekiplerle eşleşecekler.

Yazıda adı sıkça geçen Ricardo's Predictions sitesi yan paneldeki güç kaynaklarında var. Ayrıca wikipedia'nın ilgili sayfasından da faydalandım, ona da şurdan göz atabilirsiniz.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

10 yorum:

erdersson dedi ki...

avrupa liginin yeni formatı bu ligi bence değersizleştiriyor.neden? gruplarda takım sayısı 48.çook çook fazla bir sayı.fazla olmasının olumsuz yanı maddi paylaşımın azalması.bir başka olumsuz yanı ise çok takım demek kalite azlığı demektir.birde fenerbahçenin uefa da çeyrek final oynaması demek toplam 16 maç yapması demektir.ve çeyrek final sonunda maddi ve manevi bir kazançı olmyacaktır.

firat selcuk dedi ki...

buradan cıkan sonuc su aslında, finalist oldu diye fenerbahce'nin kupaya gitme gibi bir hakkı yok..

yani kupayı alamadıysa ve bursa'nın ardında kalıp 6. bitirirse seneye avrupa kupalarıyla tek ilgisi dsmart ve digiturk ile olacak..

bunu spor servisi'nde mehmet demirkol ve fuat akdag da ele almıstı.. fenerbahce'de garanti gibi bir hava eski sistemden kaynaklı ama sanmıyorum ki bu yeni sistemin farkında olsun buyuk cogunlugu..

FD dedi ki...

Fenerbahçe finalist olarak değerlendiriliyor ve 2. ön elemeden başlayacak. Tabi Bjk ilk 2 de bitirirse.

Uefa kupasında son 32 ye kalındığında grup birincileri 1. torbaya grup ikincileri ise 2. torbaya gidecek. Şampiyonlar liginden elenen 8 takımın grup puanı en iyi olan 4ü 1. diğer 4ü 2. torbaya gidecek.

1.torba
12 EL group winners and 4 best CL group third ranked

2.torba
12 EL group runners-up and 4 worst CL group third ranked

pclion dedi ki...

Franchi, tam öyle değil durum.

Fenerbahçe finalist olduğu için kupaya katılacak ama en az ön eleme oynama hakkını alamıyor, bu hak lig üçüncüsüne devir oluyor. Fenerbahçe her türlü durumda gidiyor UEFA Ligine ama şu durumda 3 ön eleme oynamak zorunda gruplara kalabilmek için...

papaz dedi ki...

Uğur birbirimizden habersiz neredeyse aynı saatlerde yazmışız :)

http://papazmetin.blogspot.com/2009/05/avrupa-ligi-ve-yeni-statu.html

Jordi Metal dedi ki...

Ne kadar fazla eleme o kadar fazla takım puanı birde bu açıdan bakalım :D Bence zayıf rakipler = cepte puanlar anlamına geliyor.

firat selcuk dedi ki...

ugur, o zaman su cıkıyor ortaya, kupa finalisti bundan boyle kupa sampiyonu'nun haklarına sahip olmuyor.. gectigimiz yıllarda inter-toto oynamıs kulüp gibi kabul goruyor bu kupada.. yani bire bir aynı olmasa da durum benziyor soyle kabataslak bakınca..

tarihini az cok kestirebilsem spor servisi'ne bakarım tekrar da, tarihi tutturamayıp arsivdeki tum programları bastan izlemek var:)

kupada finalist olup ligde katılımcılar arasında en kotu pozisyonu almak temmuz aylarında avrupa macerasına baslamak demek oluyor bundan sonra.. bunu da dusunmeli akıllı takımlarımız..

erdersson dedi ki...

jordi zayıf takım kalmadı artık.kötü takımlar var.ve eleme maçlarında herşey olabiliyor.birde sezonu erken açıyorsun.çok fazla maç yapıyorsun.fener çok muhtemelen 3 eleme yapacak.yani sadece gruplara girebilmek için 6 maç.düşün ilk 2 takımı eledin bu demektir 1 ay.üçüncüsünde elendin.elde var sıfır.1 ay sezonu erken açmakla kalıyorsun.gereksiz yere takım sayısını çoğaltmışlar.birde elendinmi çok büyütülüyor tr de. onunda psikolojik etkisi oluyor tabiiki.tromsö örneğinde olduğu gibi.fener akıllılık edip girmese daha karlı çıkar gibi.en azından sezonu erken açmazlar-elenme psikolojisi olmaz vede tek hedefe kilitlenirler.avrupa liginde oynamamnın tek numarası takım puanı ve ülke puanının artması.finalde hatta kupa sahibi olmanın dışında bir getirisi yok.statü yanlış olmuş açıkcası.bunu bilerekmi yaptılar bilinmez.ş.ligi havasını bozacak birşey yapmazlar yapamazlar herhalde.büyükler buna müsade etmez.

Donnie Brasco dedi ki...

Avrupa Liginin statüsüne tekrar göz atmak için gugıl'dan faydalanmak istedim ve sayfaları tek tek tıkladım. Önce sizin yazdığınız bu postu okudum sonra bir haber sitesinde başka bir yazıya geçtim ve ne göreyim birebir aynısı. Hayır (ç)aldınız bari kaynak şurası deyin ya da yazı içindeki bağlantıları kaldırmayın da bilelim yani.
Buyrun siz de bir göz atın :)

http://www.kaynakhaber.net/avrupa-ligi-statusu-avrupa-ligi-nasil-oynanacak.html

pclion dedi ki...

Yani hakikaten komik şeyler bunlar, yazının stiline bakan bunun bir haber olmadığını anlar zaten. Mesaj atmaya bile değmez açıkçası bu adamlara, gerek yok...

Related Posts with Thumbnails