Birmingham Heyeti & Altyapı Üzerine


Geçtiğimiz hafta Premier Lig biletini cebine koyan Birmingham'dan bir heyet altyapı sistemini incelemek için Florya'ya gelmiş, örnek aldıkları sistemlerden biriymiş. İlgilerini en çok çeken konu üst yapıya geçen oyuncu sayısı. 8 oyuncu denmiş ama rotasyona girebilmiş altyapı kökenli oyuncu sayısı hiçbir zaman olmadı diye biliyorum. Laf olsun diye 6. forvet olarak takımda duran Özgürcan vs. de bu kategoriye dahil sanırsam. Yalnız bu noktada Birmingham yetkililerinin bilmediği o altyapının bu altyapı olmadığı. takımda bulunan 87-88 ağırlıklı jenerasyon Fatih Terim dönemindeki yapılanmanın meyveleri ve gittikçe zayıflayan jenerasyondan bunu rahatlıkla görebiliyoruz.

İki gün önce 92 jenerasyonunun Almanya maçını izledik ve o kadroda sadece bir Galatasaraylı oyuncu vardı, Berkin Arslan. O da iki sezon önce Nazilli Belediyespor'dan gelmiş bir arkadaşımız, yani kendisini göstermişti çoktan milli takımlarda. Uzun süredir üst yapıya geçişte sorunlu olmasına rağmen genç yaş milli takımlarını domine eden Galatasaray'ın bu özelliğini gün geçtikçe yitirdiğini görmek hiç de hayra alamet değil.

Galatasaray akademisi adı altında yeni bir yapılanmaya gidilmeye çalışılıyor yaklaşık bir senedir, bildiğim kadarıyla bu kapsamda Feldkamp altyapı antrenörlerine eğitim veriyormuş. Bu proje başarılı bile olsa bunun sonuçlarını 5 seneden önce görme şansımız yok ve Galatasaray'ın son ümitleri Cem Sultan, Berkin Arslan ve Emre Çolak'dan sonra ümit besleyebileceği oyuncu sayısı çok kısıtlı. Muhtemelen bu kategorilerde oyuncu transferine gidilecektir ama biliyoruz ki jenerasyonunun en iyi oyuncuları kolayca transfer yapamazlar Türkiye'de. Benim gördüğüm en önemli istisna Semih Kaya'ydı bu konuda. Eğer bu tip oyuncuları transfer etmek istiyorsanız iyi bir araştırma ekibiniz ve sağlam bir transfer bütçeniz olmalı ama Galatasaray'da malesef bırakın altyapı bütçesini, üst yapının transfer bütçesi bile sorunlu senelerdir. O yüzden bu transfer hamlesinden ekstra adamlar beklememek lazım.

87-91 arası gelen o müthiş potansiyeli yitirmek üzereyiz artık, elimizde kalan sadece iki oyuncu var, Arda Turan ve Uğur Uçar. Mehmet Güven ve Aydın Yılmaz muhtemelen sezon sonu gönderilecekler. Bank Asya'da büyük çıkış yakalayan Özgürcan dönebilir kiralık oyunculardan, ufak bir ihtimalle Erhan da olabilir ama gelse dahi henüz Galatasaray forvetinde oynatılacak kredisi malesef yok. Ferhat Öztorun iyi bir çıkış yaptı Manisa'da, sol bek transferi söz konusu olursa bence ilk adaylardan olur. Başka bir gelişme beklemiyorum ben altyapı çıkışlı oyuncularla ilgili ve bundan sonra da arkası kolay kolay gelmeyecek. Oğuz Sabankay vs. de beklentileri karşılayamadı. Belki de böylesi daha iyidir, beklentiler yüksek olmayınca sessiz sedasız gelişimlerini sürdürebilirler, fazla göz önünde olmak yaramadı Galatasaray altyapısına. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

4 yorum:

aurora dedi ki...

U17'de sadece berkin var diye altyapımız artık eskisi gibi değil demek pek doğru olmaz. U15'de de U18'de de 5er 6 şar oyuncusu var galatasaray'ın.
U14 takım'da da tam sayısını bilmediğim için sallamak istemiyorum ama milli takım seçicileri tarafından takip edilen oyuncu sayısı bir elin parmaklarını geçiyor.

tabii ki bahsettiğin oyuncuların yetiştiği sistem daha farklı idi, ama yeni sistem eskisinden daha kötü veye daha kötü sonuçlar veriyor demek yanlış olur.daha sonuçlarını görmedik bile.

ve şahsi fikrim bizim altyapımızda hiçbir sorun yok ancak altyapı ile üst yapı arasında büyük bir koordinasyon sorunu var.

Pads dedi ki...

Orkun, Ugur, Sabri, Semih Kaya, Murat Akca, Mehmet Guven, Aydin Yilmaz, Arda Turan bahsedilen 8 oyuncu. Bunlardan Murat disinda hepsi son 2 sezonda pek cok kritik macta oynadilar.

Adem dedi ki...

2001-2002 sezonunda Hollanda'dan Groningen, ve İskoçya'dan Rangers takımları da Trabzonspor'un altyapısını incelemek için Trabzon'a gelmişlerdi. Gereksiz Bilgiler no 18 ;)

Houston dedi ki...

Bülent Korkmaz Ferhat'ı arayıp gelecek sezon için onu istediğini söylemiş, ancak Korkmaz'ın takımda kalacağını düşünmüyorum bu yüzden Ferhat transferi yatabilir.

Related Posts with Thumbnails