Türk Futbol Tarihini Değiştiren 50 İsim ve Four Four Two'nun Durumu

Ariel Ortega geçen ay bizlere 4-4-2'deki durumu anlatmıştı. Derginin yaratıcı ekibinden bir çok önemli isim ayrıldıktan sonra kalanların nasıl bir iş çıkaracağı merak konusuydu, bu ayki sayıyla beraber cevabımızı almış olduk. 4-4-2'nin artık eskisi gibi olmayacağı açık.

Eylül sayısının en ilgi çekici makalesi başlıkta da sözünü ettiğim "Türk Futbol Tarihini Etkileyen 50 İsim" adlı yazı. İlk bakışta oldukça orjinal bir konu olduğu için takdir edesi geliyor insanın. "Galatasaray merkezli" bir beynim olduğundan aklımdan bir çırpıda Ali Sami Yen, Metin Oktay, Hakan Şükür, Baba Gündüz isimleri geçiyor, rakiplerimizden ise Can Bartu, Lefter Küçükandonyanis, Baba Hakkı, Aykut Kocaman, Metin-Ali-Feyyaz üçlüsü de bu isimlerle beraber tabi. Daha sonra listeye bakıyorum, ufak çapta bir şok geçirdikten sonra tekrar başlığa bakıyorum çünkü inanmakta güçlük çektiğim bir liste var ortada.

50-Recep Çetin
49-Sadık Deda
48-Cem Papila
47-Hıncal uluç
46-ilhan mansız
45-hasan doğan
44-del bosqe
43-sergen yalçın
42-benjamin toschak
41-cem uzan
40-hülya avşar
39-rıdvan dilmen
38-pascal nouma
37-tony scumacher
36-prekazi
35-ersun yanal
34-güvenç kurtar
33-aurelio
32-adnan polat
31-aykut kocaman
30-lucescu
29-tanju çolak
28-ahmet çakar
27-şenol-birol
26-ilhan cavcac
25-abdullah gegiç
24-erman toroğlu
23-hagi
22-turgut özal
21-milne
20-islam çupi
19-ali şen
18-hakan şükür
17-haluk ulusoy
16-can bartu
15-m.ali yılmaz
14-coşkun özarı
13-metin oktay
12-doğan babacan
11-şenol güneş
10-aziz yıldırım
9-orhan şefek apak
8-sepp piontek
7-serpil hamdi tüzün-gündüz tekin onay
6-a.suat özyazıcı-özkan sümer
5-süleyman seba
4-mustafa denizli
3-fatih terim
2-jupp derwall
1-şenez erzik
İlk 10'da futbolcu kimliğiyle öne çıkan bir kişinin bile yer almaması zaten ilk anda size mavi ekran verdiriyor. Türk futbolunda "şerefli mağlubiyetler" dönemini kapayan altın jenerasyonun bayrak ismi Hakan Şükür, Galatasaray iki direk arasını dolduracak kadar desteğe sahipken kulübü sporcu kimliğiyle, insanlığıyla milyonlara sevdiren "Taçsız Kral" Metin Oktay, Türk futbolu diye bir şey olduğundan söz etmek güçken İtalya gibi dönemin en zorlu liginde 6 sene başarıyla forma giyen "Sinyor" Can Bartu Türk Futbol tarihine yeterince etki edememiş anlaşılan.

Sıralamanın mavi boncuk dağıtma amaçlı yapıldığı çok açık. Bir Mehmet Ali Yılmaz'ın Hakan Şükür'den daha fazla bir hizmeti olabilir mi türk futboluna ya da Turgut Özal'ın Gheorghe Hagi'den? Ya da Lefter gibi bir adam liste dışındayken Hülya Avşar'ın 40. sırada yer bulmasının nasıl bir aforizma'nın ürünü olduğunu çözebilen var mı? 100'ün üstünde milli forma giyen, türk futbolunun gelmiş geçmiş en kariyerli oyuncusu Bülent Korkmaz'dan fazlası nedir Cem Uzan'ın veya Cem Papila'nın? Milli formayı en fazla giyen Türk oyuncu Rüştü Reçber yokken İlhan Mansız'ın, Marco Aurelio'nun listede işi nedir? Peki Avrupada Türk oyuncusunun da başarılı olabileceğini ispatlayarak belki de Türk futbol tarihini en olumlu etkileyen iki adam Tugay Kerimoğlu ve Nihat Kahveci?

Bu yazıyı yazandan tutun da onaylayan editörüne, matbaa'ya baskıya götüren kuryesine kadar hepsi benim gözümde kredilerini çoktan yitirdiler. Fotomaç'ta görsem güleceğim bir listeyi Four Four Two gibi bir dergide yayınlayanlara burdan selam olsun. Dergimiz ölmüş, haberimiz yok...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

5 yorum:

ercan dedi ki...

Öncelikle merhaba ve hayırlı olsun Uğur :)

Gerçekten de liste "bulvar gazetesi" edasıyla hazırlanmış.

Bu şekilde hazırlanan bir listeye Türk futbolcusuna ve ligine Avrupa kapısını açan "John Benjamin Toschak" neden girememiş şaşırdım. Listedeki isimlere göre rahatça listeye girebilmeliymiş.

Adsız dedi ki...

Liste neyin baz alınmasıyla hazırlanmış; anlayamadım.İlk 5'e bir şey söyleyemem.

Adsız dedi ki...

Toschak var işte 42.sırada

ercan dedi ki...

Harbiden de varmış :)

Demekki yazıları iftardan sonra okuyup yorumlamak lazım :)

Daha ilk yorumdan terse yattık be.

pclion dedi ki...

Ercan abi, "onun bir üstünde Cem Uzan'ın yer aldığını düşünürsek zaten olmasının pek bir önemi yok" diyerek yardımcı olmaya çalışayım ben sana. :)

Çok sevindim yorum yazmana, blogu takip etmeni sağlayabildiysem ne mutlu bana...

Related Posts with Thumbnails