Galatasaray'ın Altın Jenerasyonu: 87-88

Bülent Timurlenk'in beklediğim yazısı geldi, içinde çok doğru tespitler de var ancak gördüğüm kadarıyla yazı oldukça yanlış anlaşılmış. Yazının orjinalini burdan okuyabilirsiniz, ben de konuyla ilgili yorumumu buraya asayım.

***

İlk önce Bülent abiye doğru tespitleri ve eleştirileri nedeniyle teşekkür ediyorum ancak arşive alınacak güzellikte bir yazı olmasına rağmen ben yorumlar hakkında bir-iki kelam etmek istiyorum.

Bu yazıda kanınızı donduracak, ya da Galatasaray altyapısının çok kötü, rezil bir durumda olduğunu anlayacak ne buldunuz, açıkçası çok büyük bir merak içerisindeyim. Bülent abi overrated gençlerden bahsetmiş, yetenekli ama fizik olarak eksik(Cafercan), erken gelişmiş ama sonradan çuvallamış (Özgürcan) gençlerin neden üst seviyede başarılı olamadıklarını anlatıyor bu yazıda.

Galatasaray altyapısı Türkiye'de belli bir seviyenin üstünde olduğu için her yetiştirdiği oyuncu A takıma çıkacak kalitede olduğu düşünülüyor, bu miti bozmak için yazılmış bir yazıdır bu. 87 kuşağından bir avrupa çapında oyuncu (Arda Turan) bir tane takım kaptanı düzeyinde oyuncu çıkarmış bir takımın altyapısı kusura bakmayın ama gerçekten iyidir. "Bu altyapıdan çıkan her oyuncu olmuyor" demek o altyapıyı kötü yapmaz.

Ben de son bir-iki örnek vereyim madem. Fabio Pinto, U17 kategorisinde dünya çapında bir oyuncu olması beklenenlerden. Brezilya milli takımında 10 numarayı giyiyor, topu alıp sahayı baştan başa katedip gol atabiliyor, düşünün. Yolu Galatasaray'dan geçmese adını bile bilmiyor olabilirdik, en son Özbekistan'da oynuyordu.

U17 takımında bir de arkadaşı vardı Pinto'nun, adı Ronaldinho. Pinto'nun domine ettiği takımda "yancı" rolündeydi.Bundan iki sene önce dünyanın gelmiş geçmiş en iyi oyuncusu mu değil mi muhabbetleri dönüyordu. Yani neymiş, her "altyapı yıldızı" büyük futbolcu olmuyormuş.

Galatasaray bu ülkenin en büyük genç akademisine sahip, bu açık ve net. Potansiyeli doğru yönetememek, yanlış kariyer yönlendirmeleri vs. vs., bunlar da yaşanmıyor değil ancak Galatasaray bu işte doğru yolda. Beylerbeyi projesi de doğru bir hamledir, o da yolunu bulacaktır bir-iki senede.

Galatasaray bir şeyler deniyor ve bu oyuncu havuzunun en iyileri, en kalitelerini seçme hakkına sahip, bunu hiç bir zaman unutmamak gerek. "Arkadaşlarınızla muhabetlerinizde kullandığınız koz" yerinde duruyor yani. Galatasaray altyapısı kusursuz değildi hiçbir zaman, hataları da var ancak bu ürün veren bir altyapı olduğunu değiştirmiyor ki.

Ben bugün formamın arkaasına 3 Uğur Uçar yazdırabiliyorsam, en çok satan Galatasaray forması 66 Arda Turan ise o kadar da karamsar olmamak lazım. Bülent abinin de dediği gibi, "su yolunu buluyor"...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

1 yorum:

Bhut_Jolokia dedi ki...

türkiyede en iyi altyapı galatasarayda tartışmasız.sonra beşiktaş geliyor.fenerbahçe antrenörlerini psv gibi altyapısı güçlü takımlara gönderse de alt yapıdan çıkan oyuncuları belli.aydın yılmaz ve erkan ferinden ilerde çıkış bekliyorum.özellikle arda satılırsa aydın yılmaz onun bölgesinde tartışmadan forma verilecek duruma gelmesi gerekiyor

Related Posts with Thumbnails