Sivasspor 1-2 Trabzonspor || Süper Lig Artık Başladı...

Süper Ligin açılış maçı olan İBB-Beşiktaş maçını izlememe rağmen iki satır bir şey yazmak gelmemişti içinden. Bu maçla beraber Süper Ligi gerçek anlamda açmış olduk, hem Olimpiyat stadının insanı boğan görüntüsünden uzak, hem de oyun anlamda izleyenleri tatmin edecek bir maç oldu. İki takımın da Avrupanın kalburüstü ekipleriyle oynayacakları play-off maçları öncesinde izlemek adına da güzel bir fırsattı.

Sivasspor'un eksikleri belli. Yeni transferlerin uyum sürecini kısa sürede atlamayacak gibi görünüyorlar ve bu süreci kısaltacak, oyun sistemini yeni oyunculara aşılayacak olan takım iskeletinin en önemli iki oyuncusundan da yoksunlar. Sivasspor'u zirve takımına evrilmesindeki en önemli etken bir 3. bölge takımı olmalarıydı, orta sahayı çabuk ve uzun topla geçip Mehmet Yıldız'ın en iyi yaptığı iş olan top tutması ve arkadaşlarını beslemesi üzerine varyasyonlar kuruyorlar ve başarılı oluyorlardı. Mehmet Yıldız'ın sezonu sakat açması bu anlamda çok büyük darbe oldu Sivasspor adına. O yetmezmiş gibi orta saha sertliğini sağlayan ve hücumlara arkadan destek veren Sezer Badur da yok. Eh, Sivasspor zaten bu oyuncuların yokluğunu hissetmeyecek bir kadro derinliğine sahip olsa zaten şampiyonluk apoleti olurdu şimdi omzunda.

3. bölge takımı dedik Sivasspor için, bunu bir açalım. Aslında genel çerçevede Sivasspor sistemini tanımlamak için kullandık bunu ama maç içindeki gel-gitlerde de net olarak okunabiliyordu bu. Dikkat ettiyseniz Sivasspor'un en etkili olduğu bölüm Kamanan'ı ön bölgede önü açıkken topla buluşturmayı başarabildikleri bölümdü. Golde biraz defansın, biraz da topun iyi yere gitmesinin payı var ama esas gol sonrası dengeye kurdukları zaman diliminden bahsediyorum. Sivasspor'un bir an önce planladıkları ilk 11'e dönmesi lazım. Bu ne kadar zaman alacak, son iki sezonda olduğu gibi zirve dörtlüsünde yer alabilecekler mi, ondan şüpheliyim yalnız. Shaktar karşısında ise şu mevcut halleriyle şansları yok.Günün galibi Trabzonspor'u bu sene ilk defa izledim. Şöyle söyleyeyim, Trabzonspor bu ligin en yetenekli takımı değil belki, en potansiyelli takımı da değil ama bence en dengeli takımı. Sahaya çok iyi yayılıyorlar ve her oyuncu rolünü çok iyi biliyor. Oyunu açma, pas trafiğini sağlama konusunda geçen senenin üzerine koymaya başlamışlar. İşte bazen en iyi transfer mevcut takımı üzerinden devam etmektir, Trabzonspor bunu başarmış bu sezon. Hüseyin'in görevini ligi iyi tanıyan defansif orta sahalardan Tjikuzu almış, bunun dışında büyük bir değişiklik yok takımda. Yattara-Engin değişikliği vardı bunun haricinde ama ben Engin Baytar'ın yerine yeni transfer Gabric'in daha çok forma şansı bulacağını düşünüyorum. Okuduğum her yerde istikrarlı ve iyi bir oyuncu olduğu söyleniyor. Öncelikle izlemek lazım elbette ama Engin şu uyumsuz, takımı ve pas trafiğini bozan oyununa devam ettiği sürece forma bulması zor gibi.

Maçın en dikkat çekici oyuncuları ise Alanzinho ve Ceyhun Gülselamdı elbette. Alanzinho'ya zaman tanınması, bu kadar bonservis bedeli ödenmiş bir oyuncuya ligi tanıma ve uyum sürecini atlatma şansının tanınmasının Trabzonspor lehine olacağını söylemiştim. Alanzinho o beklenilen aşamayı kaydetmiş gözüktü bana, ikili mücadelelerin büyük çoğunluğunda ayakta kalan, başladığı işi bitiren görüntüsüyle takımın en faydalı oyuncularından biriydi. Çok çabuk yön değiştirebildiğini geçen sezondan biliyorduk zaten, son hamleyi de yapabilecek duruma gelmesi onu takımın hücum yönündeki lideri haline getirmiş. Yattara'nın yokluğunun da payı var tabii bunda. Alanzinho'yla beraber maçı alan oyuncu ise Ceyhun Gülselam'dı. Ümit milli takımda boyu ve fiziğiyle dikkat çeken bir oyuncuydu Ceyhun ve Galatasaray'ın onu defans rotasyonuna katmasını çok istemiştim, Trabzonspor bitirdi işini. O da sezona iyi başladı, özellikle arkadan gelip attığı şutlar gerçekten inanılmazdı. Topun bu şekilde gitmesi için nasıl vurulur bilmiyorum ama doğru şut stilinin bu olduğundan eminim. Top fazla dönmeden çok iyi hızlanıyor ve bir anda düşüşe geçiyor. Kaleciler için gerçekten çok tehlikeli toplar bunlar ve kaleyi buldukları zaman büyük ihtimalle gol oluyorlar. İlki direkte patladı, ikincisini de gol oldu zaten.

Trabzonspor'un tek eksiği net vuruşu olan, yüzdeli bir santrafor, işte o zaman tam anlamda bir 'contender'a dönüşebilirler. Batuhan Karadeniz ismi geçiyor ki bence cuk diye oturur şu takıma Batuhan, arıza bir oyuncu olmasının pek bir önemi yok. Bence hemen bonservisle alalım ısrarından vazgeçip bonservis opsiyonlu kiralama için zorlamalılar Beşiktaş'ın kapısını, gerekirse önden de bir para verilebilir. Umut Bulut ve Gökhan Ünal geçen seneki görüntüsünde devam ederse Avrupa hattında dolaşırlar ama iyi bir santraforla daha ötesi için bir şansları olur. Toulouse karşısında ise şansını az görmüyorum Trabzonspor'un, Fransa'daki ilk maçta dağılmazlarsa olmayacak iş değil. Tek sorun uzun yıllardır Avrupada tur geçememiş olmaları ve bu da ciddi bir özgüven problemi yaratıyor Edirne dışında. Bu kısır döngüyü bir şekilde kırmalılar, umarım Toulouse maçında olur bu...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

14 yorum:

Spooky dedi ki...

İBB-BJK:
Mahmut'un hakkını verin. :)
Galatasaray çıkışlı Gökhan'da iyiydi..

Gelelim bu maça; kağıt üstünde çok iyi gözüken transferlerin ve taktik değişikliğin Sivasspor'da karmaşa yaratabileceğinden bahsedenler olmuştu transfer şampiyonu Sivasspor yazında. Sanırım haklı çıktı bu tezi savunanlar. Sivasspor'un savunması da ortasahası da hücum hattı da sorunlu. Zihniyet ve kurgu değişmiş; sanki futbolcular da bunun farkında. Gergin ve umutsuz/bezgin gibilerdi. Sivasspor'u buralara getiren adından söz ettiren mücadele hırs kalmamıştı. Seyirciler de 10 dakika kala stadyumdan ayrılmaya başladılar zaten...

Trabzonspor ise hem Broos'un hem de Trabzospor'un hazırlık kampını takip edenlerin bahsettiği kadar etkili ve iyi gözüktü. Çok klasik, düz bir anlayışta oynuyorlar ama Türkiye için kesinlikle yeterli olacaktır. Birbirlerine alışıp bu sistemi uyguladıkça daha da iyi olabilirler. Alanzinho kesinlikle bıraktığımız yerden başlamadı. Çok top kaybetti ve güçsüz gözüktü ama zaman zaman attığı çalımlar ve paslarıyla yine de etkiliydi. Serkan Balcı devreye girerse, Engin ve Alanzinho pas-çalım tercihlerini düzgün ayarlarsa daha etkili hücüm edebilirler. Gökhan oynasaydı Umut'un yerine belki daha farklı bir skor olabilirdi. Colman'ı geldiğinde hiç beğenmiyordum ama zaman içinde uyum sağladı ve gerçekten oyunu açan, yöneten bir futbolcu oldu hem pasları hem savunması gayet iyi. Engin yerine Ceyhun-Selçuk-Colman aynı anda oynarlarsa daha etkili ve güçlü bir orta sahaya sahip olabilirler. Ceyhun'un iki şutu da (gol ve direkten dönen) EPL kalitesindeydi. Tekniğini, tarzını çok beğeniyorum.

Sivasspor'un acilen toparlanmazsa daha da kötüye gideceğini düşünüyorum. Bu maçta buldukları gibi bir iki pozisyonu değerlendirirlerse kötü oynasanlar da maç kazanıp havaya girerler. Trabzonspor ise kesinlikle zirve adayı.

İlk hafta bitmedi bile değerlendirmeler ve tahminler için çok erken ama hislerim. Galatasaray ve Fenerbahçe'nin zirvede yalnız kalacağı, 6-10 arkalarında Trabzospor'un geleceğini düşünüyorum. Beşiktaş-Bursaspor-Gaziantep diye gider sanki.. Birkaç hafta daha geçince daha net konuşabliriz.

İyi geceler herkese...

kuzen larry dedi ki...

Dünkü maç hevesimi kırmıştı biraz ama bu maç ilaç gibi geldi, başlık çok doğru olmuş.

Çağdaş Yılmaz dedi ki...

sivassporu gördükçe artık onlardan umutumu iyice kesdim... mehmet yıldız geride bu takıma tek katkı yapacak adamdır, sezer'in açığı bir şekilde kapatırdı ama geçen sezonun sonundan bu yana o oynadıkları sert, iyi savunma yapan haddini bilerek oynayan sivas yok artık... orta saha felaket savunma tandemine çok yük biniyor zaten çok aman aman oyuncular olmayan sedat ve murat'ta doğal olarak hatalar yapıyor... kamanan'ı çıkar sivasspor sıradan bir takımdan başka bir şey değil... bu gidişle ligi ilk 10 içerisinde bitirmeleri ile zor... o eski kesknliği kazanmalı şart...

Skywalker dedi ki...

Ceyhun'un füzeleri mükemmeldi gerçekten.

Fatih dedi ki...

trabzon gayet iyi oynadi, mactan zevk almami sagladilar.

tjikuzu defansiftir, saglamdir, yikilmaz, basar, su bu da topu oyuna sokmasinda buyuk sorun var izledigim kadariyla. topu surmesi falan da yok.

engin yetenekli ama degisik bir adam, yattara'ya/alanzinho'ya iyi yedek olur.

ceyhun gayet iyiydi, slyva biraz daha saglam gorunmeli, guven vermeli defansina, egemen sertligi azaltmali biraz, kaptanin kirmizi kart gormemesi lazim. serkan iyi degildi bugun.

genelde iyi mac oldu. iyi oldu.

father vic dedi ki...

colman colman colman..ben biglia dan çok bi eksiğini göremiyorum ve galatasaraya isteyeceğim bir numaralı isim şu ligde.oyun zekası,pasları,gerektiği yerdeki çaımları,bilekleri,kondüsyonu ve defansı tam istenilen orta saha elemanı özelliklerine sahip olduğunu gösteriyor bence..

bi de nba de bi soru vardır mvp seçiminde insanları ikilemde bırakıcak..

mvp,takım kurucağınız zaman takımınıza ilk alıcağınız isim mi olmalı yoksa takımdan çıkardığınız zaman en fazla eksikliği hissedilen isim mi olmalı die..ilk soruya göre şansı pek olmasa da ikincisine göre seçilicekse bu ligin mvp si mehmet yıldızmış(ki hiç sevmem)

Adsız dedi ki...

off-topic:
Su Antep macini o sicakta oynayacagiz ya hala inanamiyorum. Neyse, sonucta Israil'deki maci da sicakta ve nemde oynadik, kimseye bir sey olmadi. (yapilacak bir sey olmadigi icin iyimser olmaya calisiyorum)

leo
ugur---gokhan----servet----h.balta
m. sarp
baris---------arda
keita------------------------aydin
baros
gibi bir kadro isterdim ama herhalde sabri oynar. aydin'in da netanya macindaki performansini surdurmesi dilegiyle. basarilar aslanlar...

apaç dedi ki...

dünkü maçın tek konuşulması gereken yanı artık alttan ısıtmalı olan stadın zemini ve tribünlerdi.

skoru, oynanan oyunu fazla konuşmanın lüzmu yok.

büyük başkan mecnun odyakmaz ve hocaların hocası bülent uygun'a türk futboluna kattıklarından dolayı teşekkür etmeli herkes.

iyi ki varlar!

Adsız dedi ki...

İşine geleni konuşursun dimi çakaaaaal...

Rüştüdöven'le Türbülent başarılı ama Türk futboluna bir onlara iki...Canları cehenneme...Sadece Galatasaray...

delgado dedi ki...

ceyhun türkiye ligi'nin fellaini'sidir.

geçen sene eskişehir maçından bu yana apaçık belliydi bu. forvet arkası türü yerlerde oynatmak hem takım savunması hem hücumda rakip sistemini bozma açısından mükemmel bir hamle olur.

colman'ı izlemeyi de özlemişiz bu arada...

lesmiserable dedi ki...

ersun yanaldan kurtulmanın ne kadar hayırlara vesile olduğu ortada. gülselamı izliyoruz bu sayede. ben bu adamın yorumculuğuna bile katlanamıyorum. haşmetten bi farkı yok.

Adsız dedi ki...

Selçuk İnan'ın golünden önce Alanzınho'nun orta yapacağı APAÇık belliydi.Ona vurdurtan Sedat mı ? Birde sonra defansa kızıyor :)

Sivas'ın orta sahasına bir bakın küme düşecek takımın orta sahası gibi rezalet

Adsız dedi ki...

Apaç'tan manevralar
Lesson two :)

Adsız dedi ki...

Allah'tan Sivasla macimiz Nisan'da, yoksa her mac oncesi calistirir, bizim mactan once kapatirlardi alttan isitma sistemini bu sark kurnazlari.

Related Posts with Thumbnails