TRT'nin Spor Hamleleri: Bundesliga, Türkiye Kupası, ?...

TRT'nin Telekomla beraber yeni yayın ihalesine girmek için hazırlandığı artık bir sır değil, bu resmi ağızlardan da dile getirilir oldu. Dile getirmekle kalmayıp bu yönde adımlar atmaya da başladılar, Bundesliga yayın haklarıyla başlayan süreçte. Hatta buna İspanya Basketbol Ligi ACB'nin yayın haklarını bile katabiliriz. TRT'nin spor konusundaki bu girişimlerinin son halkası ise Türkiye Kupası oldu.

TRT, geçtiğimiz günlerde Türkiye Kupasının yayın hakkı için yıllık 17 milyon 100 bin dolar ödemeyi taahhüt etti. Türkiye Kupasının anlamı diğer alınan ihalelelere göre biraz daha farklı doğal olarak, bu direkt olarak yeni yayın ihalesine yönelik bir hamle. Rakipleri elbette olacak, başta yayın hakkının şimdiki sahibi Digitürk. Şansal Büyüka ve ekibi şimdiden ihale hakkında konuşmaya, "valla kurtarmıyor ağalar" ana fikirli, ihale bedelini makul bir düzeye indirmek için açıklamalar yapmaya başladı. 2001 yılındaki kriz ortamında ihaleyi alıp o günden bu yana devam ettiren, 10 yıldır çok farklı noktalara gelen futbolun gerisinde kalan, ticarethane mantığıyla yönetilen bir platform Digitürk, şu anki şartlarda kazandıklarını kazanamayacaklarını bildiklerinden isyanlarda olmaları kadar doğru bir şey yok.

Yayınları daha kişiye ulaştırma, pazarı büyütme amacı güden bir kurum olmadılar asla, tek bildikleri koparabildikleri kadar para koparabilmek. Aynı pakedi bir kişiye 55 tl'den izletirken diğerine 25 ytl'ye izleten bir kurumun benim gözümde bir saygınlığı yoktur, bu anlamda karşılarına ciddi bir rakip çıkmasına sevindim açıkçası. D-Smart da hazırlanıyor gibiydi ihaleye ama görünen o ki bu bedelleri karşılayacak durumları yok, olmasın da zaten. İki cümle önce eleştirdiğim Digitürk'ü D-Smart'a 10 defa tercih ederim, onu da söylemeden geçmeyeyim.

TRT cephesine dönelim tekrar. Açık söyleyeyim, bir devlet kanalının bu kadar yüksek maliyetli bir ihaleye hangi akla hizmet girdiğini ben anlayabilmiş değilim ancak yukarda bahsettiğim konular varken bu konunun etik yönünü deşmek konusunda pek hevesli değilim doğrusu. Etik midir, doğru mudur, bence değil ama madem giriyorlar, koşullarda bazı iyileştirmeler sağlayabileceklerse hoşgelmişler demek daha makul geliyor bana. Özellikle ligdeki her maçın yayınlanmasını sağlayabilirlerse çok büyük bir adım atmış olacaklar. Benim yeni ihaleden en büyük beklentim kulüplere aktarılacak payı kenarda tutarsak budur.

Şifreli-şifresiz yayın tartışması hala sürüyor ancak benim bu konudan pek umudum yok, şifresiz yayın olacağını pek sanmıyorum açıkçası. Olursa itiraz etmem tabii, o ayrı. Benim bildiğim kadarıyla ihaleye Türk Telekom ile ortak olarak girilecek ve finansman da ordan sağlanacak. Telekom'un sağlayacağı bir servis üzerinden yayın yapılır diye tahmin ediyorum. Yeni bir platform olacağından ilk yılında makul bir ücret olabilir, en iyimser beklentim bu fiyat anlamında. Gelişmeleri takip edeceğiz yıl boyunca, bence ligin kaderini çizecek olayların başında geliyor bu ihale. Bekleyelim, görelim...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

22 yorum:

Adsız dedi ki...

Eğer "devlet" televizyonu, yani kar amacı gütmemesi gereken, toplum yararını düşünmesi gereken bir kurum, şifreli yayın yapacaksa ben ne anladım o devletin kurumundan. Şifresiz yayınlayacaklarsa da bunun bize, vatandaşa nasıl yansıyacağı önemli. Sponsorlu bir anlaşma gibi görünse de, o sponsor verdiğini, bizden misliyle almaya çalışabilir ya da vergi artışı olabilir. Yayın daha çok kişiye ulaşacağından reklam gelirlerinin çok artacağını düşünüyorum, böylelikle bize yük olmayabilir de.

Puskas dedi ki...

Digitürk ten artık kurtulmamız gerekiyor.Bu Trt veya başka bir kurum olur farketmez.Maç yayınları tam anlamıyla rezalet ama hala kendilerini mükemmel görüyorlar.
Ayrıca fiyat politikaları tam anlamıyla kime ne kadar geçirirsem kardır şeklinde.
Geçen sene 39TL ye kullandığım ekospor paketi haber vermeden 62TL ye çıkardılar.İptal etmek istiyorum dediğimde ise spor paketi 39TL den teklif ettiler.
Spor paketini iptal etmek isteyen kuzenime ise 56TL ye 109TL lik mega süper paketi verdiler.

Gala's dedi ki...

Ülkemizde mevcut durumda en iyi maçı çeken ve yayınlayan digiturk. Fiyat konusunda çok büyük hatalar yapıyorlar. D smart kesinlikle almamalı bu ihaleyi. Tek amaçları bizi soyup soğana çevirmek. İyi bir teklifle gelen trt ye asla hayır denmez ama ben yine dıgıturkun alacağını düşünüyorum. 400 milyon gibi bir rakam ödemezler ama şu anki değerin çok üstüne çıkacakları kesin..

FIRAT dedi ki...

Dün akşam haber bülteninde Türkiye Kupası maçlarını ''şifresiz''olarak yayınlayacağını duyurdu TRT...
Lig maçlarının yayın ihalesi alınırsa seneye onu mutlaka Telekom ile birlikte oluşturulacak bir dijital platformdan şifreli verirler ancak Kupa maçları kesin şifresiz diye duyuruldu.

painkiller dedi ki...

trt nin alacağı kesin gibi benden söylemesi. Kimsenin durdurabileceğini de sanmıyorum.
Lig tv yi fln beğenenler biraz justin tv den ya da bi yerden bulup ingiliz alman italyan sky ları izlesinler. maç önü sonu ortası her şeyine baksınlar. Türkiye de de istenirse yapılabilir. Önemli olan işi bilienlerin yapması

Adsız dedi ki...

ben ekospor üyesiyim bu digiturk kadar fırfır görmedim adamlar her müşteriye farklı fiyat belirliyor kimi denk getiripte yolarlarsa artık...keza d smart da ondan aşağı değil o da yolucu zaten doğanı bilmeyen yok devlet bunların malına bir el koysa Türkiye düzelir işsizlik yarı yarıya düşer lig ihalesini keşke trt alsa da şifresiz verse hem halka borcunu ödemiş olur hem de fakir fukara seyreder alırsa trtnin zarar edeceğini de sanmıyorum reklamlardan,sponsorlardan çıkarır hem kamu kuruluşu sürekli kar edecek diye kural yok tarkana,hadiseye dünyanın parası verilirken trt şeş gibi saçma sapan kanallara oluk oluk para akarken kimse kaynağı sormuyordu bunda niye soruluyor şahsen akepeden nefret ediyorum ona oy da vermedim ama trtye aldırırlarsa ve aslantepenin yapılmasına yol verirlerse büyük bir iş yapmış olurlar bu arada trt almasın diyenler çoğunlukla digiturk ve d smartta çalışan kara paracılardır normal bir insan buna karşı olamaz

Burak dedi ki...

Devletin televizyonu kar amaçlı şifre yapamaz, Telekom'la ortak girseler bile maçlar şifresiz olacak. TRT şifre yapamaz yaparlarsa yer yerinden oynar. Düşünsenize devletin televizyonu decoder satacak :) Telekom kar amaçlamasa bu işe zaten girmezdi mutlaka vardır planları. TRT şifre yapamaz arkadaşlar bu ihtimal dışı.

Dem Coetzee dedi ki...

Geçtiğimiz hafta Fdederasyon Başkanı Özgener açıklamıştı galiba Ocak ayındaki ihelede farklı bir yöntem uygulunacağını söylemişti.Bundan önceki ihelellerde maçların bütün bir pakat halinde tümden pazarlandığını Ocak ayındaki ihalede yayınların paket paket ihale edileceğini söyledi bu şu demek oluyor, eğer maçların hepsini seyretmek isterseniz evdeki dekoderlerin sayısı artacak veyahut da ihaleyi alan yayıncı Digital Kart vasıtası ile maçları Digitürk,D Smart ve Tele- Dünya üzeriden seyretmek durumunda kalacağız.Bir de Türkiye Kupası maçlarını şifresiz seyredeceğimizi zannetmiyorum.

erdersson dedi ki...

trt şifresiz diyor ama uyduya şifre koyuyor bundesligaya.formulayada şifre koyuyor.milletin vergilerini spora aktarması bence çok kötü bir durum.birde şifresiz demeside saçma.uyduya şifre.hiç girmemesi gerekir devletin spora.girmişsede en azından uyduya şifreyi kaldırması lazımdır.

keyalcindag dedi ki...

İhale birkaç pakete bölüncek bildiğim kadarıyla. Bu durumda bu paketlerden biri de TRT'nin olabilir. Bence bu noktada önemli olan Digiturk'ün ihaleyi almaması değil tekelinin kırılması. Eğer bu işi kendilerinde başka bir platformun da yapabileceğini fark ederlerse hem kalite açısından bir gelişme olur hem de fiyat.

firat selcuk dedi ki...

bu ihale digiturk'e kalmazsa yazık olur.. ulke sartlarında bence gayet yeterli yayın yapıyorlar.. fiyatlandırmaya bir standart getirdikleri vakit vazgecilmez olacaklar.. fiyat konusunda benim problemim yok ama cevredeki cogu insanın var.. 80 kusur lira odedikleri pakede biz 54 mu ne oduyoruz.. oyle dengesizlikler var ama bizimki uyelik iptali gibi bir tehditle gelen indirim degil, devlet memurlarına yapılan indirimden yararlandı babam emekli ogretmen oldugu icin..

mbelge dedi ki...

Ben de bu hamleyi lig yayın ihalesine hazırlık anlamında görüyorum ve lig yayın ihalesinde de TRT'nin şansını yüksek görüyorum. Ki umarım da alırlar. Şifreli mi olur, şifresiz mi bilemem. Ama en azından digitürk kadar sömürmezler herhalde! O fiyat farklılıkları hakikaten terbiyesizlik yani, en kibar tabiriyle. Telefonda resti çeken indirim koparabiliyor mesela. Ya da telefonda konuştuğun kişiye bağlı olarak farklı fiyat tarifeleriyle karşılaşabiliyorsun. Dsmart verdiği sözleri tutmuyor diye sürekli eleştiriliyor, doğrudur, ama digitürk'ün sürekli fiyat artırması da gözden kaçırılıyor bu süreçte. Birini eleştirirken diğerini unuttuk gibi geliyor bana. Al birini vur ötekine bence.

Aslında TRT ve Türk Telekom ortaklığı ihaleye girecek dendiğinde, herkes maçlar şifresiz olacak diye sevinmişti. Ki bende eğer bu ortaklık kazanırsa maçlar şifresiz olur diye düşünüyordum. Ama Mahmut Özgener'in açıklaması da aklımı karıştırdı. Daha fazla gelir için maçları paketler halinde satacağız diye bir açıklaması oldu geçenlerde. Bu açıklamadan sonra ihalenin nasıl şekillenebileceğini kestiremiyorum. Yani kaç paket olacak, paketlerde hangi maçlar olacak, tek kanal mı birden fazla kanal mı olacak, paket olacağı için kesinlikle şifreli mi olacak, şifreli olacaksa paketlerin fiyatları nasıl olacak gibi sorular çok. Ama klüpler için olduğu kadar bizim için de hayırlı bir ihale olur inşallah.

Adsız dedi ki...

arkadaşlar ihale paket halinde olacağından trt-telekom ikilisi ihaleyi bir tarafından kesin alacak ancak yayın işine gelince maçlar şifresiz olmayacak kablolu tv üzerinden belli ücretler dahilinde yayınlanacak bunun için telekom tüm ülkeye hat çekiyo zaten

hayhay dedi ki...

Şansal Büyüka'nın fırsatını bulunca bol bol ihale ücretinden dem vurmasından, olayın digitürk açısından çok parlak göründüğünü söyleyemeyiz heralde. Digitürk'ten kurtulmak bundan 2 sene öncesine kadar herkesin ortak fikriydi. Ntvspor'la birlikte nispeten kaliteli yayıncılık anlayışı ile de tanıştık,hani tatmin olmamız daha zor hale geldi.

Ama şu ortamda digitürk ihaleyi alamazsa arkasından gelenler D-smart ile TRT'dir.. D-smart için burda konuşmaya gerek yok ama Trt ile ilgili bi şeyler söyleyebilrim. Geçen sene Bundesliga Kanal 24 deyken haftasonu programımı kimi zaman bundesligaya göre yapıyordum.. Bu sene ise devletin kanalının verdiği yayının kalitesi nasıl yerlerde sürünebiliyor anlamak mümkün değil. görüntü kalitesi düşük, taraftar sesi çok alçak seviyede.. Eğer yayıncılık anlayışı böyle 72 munih olimpiyatları seviyesinde olacaksa , hiç olmasın..

Erdal Güngör dedi ki...

Maçları biraz devlet sübvansyonu birazda halkın katkısıyla şifresiz yayınlamak mümkün.Elektrik ve Telefon faturalarına 1 lira ek ücret ilave edildimi,buna reklam gelirlerini koydukmu ortaya büyük rakam çıkıyor.TRT maçları TV ekranını küçülterek reklamlı şifresiz yayınlayabilir.Artı bir şifreli paket oluşturulur,bu pakette maçları reklamsız ve HD olarak yayınlanır.Diğer yandan bilet fiyatları düşürülür insanların statlara gelmesi sağlanır.Şöyle düşünün zaten şimdi şifreli kanalda reklam yayınlanmıyormu,ekran küçültülmüyormu? ama bu reklamlar sade belirli kesime ulaşıyor,açık kanalda tüm Ülkeye ulaşma imkanı var.Kaliteli(HD) ve reklamsız maç bakmak isteyenler paralı pakete abone olur buda ikinci bir gelir kaynağı sağlar.

Adsız dedi ki...

iki şey daha ilave edeceğim birincisi lig tv abonesi olmamıza rağmen maçların yrıdan çoğunu izleyemiyoruz hepsi yayınlanmıyor bunda kimin suçu varsa onu Allaha havale ediyorum diğer ülkelerde bütün maçlar veriliyor ispanyada,fransada,italyada,ingilterede,almanyada hepsi naklen verilirken biz de sadece 4 tanesi veriliyor sebep olarak da hepsi verilirse stadların boş kalacağı gibi aptalca bahane öne sürülüyor sanki verilmeyince stadlar tıklım tıklım doluyor işin aslı digiturkün yetersizliği ve az ekmekle çok para koparma isteğidir ikincisi deniyor ki yeni ihalede 4 büyüklerin maçı ayrı satılacak onu bir grup alacak diğer1eri farklı satılacak onu da başka grup alacak eğere böyle bir rezillik olursa federasyon istifa etmelidir bu millet bu kadar zengin değil insanlar yiyecek ekmeği zor buluyor 3 kutuyu nasıl alsın

reverdy dedi ki...

insanımızda garip bir huy var anlayamadığım trt alıcak şifresiz yayınlayacak her şey çok güzel olacak.nasıl olucak falan diye düşünen pek yok heralde.hiç digiturk aboneliğim olmadı ve avrupada major ligleri kendi televizyonlarındanda izledim , maç önü arkası yayın konusunda alman televizyonları 1 numara iken maç çekimi konusunda ingiliz sky sports aşmış seviyede.ispanyol kanalları bize daha çok benziyor onların yayınlarında da sanal reklamlar çıkıyor ancak alman ve ingiliz kanallarında bu olay kesinlikle yok ya da ben görmedim. bir de avrupada her maç yayınlanmıyor belki ligden ama multicast denilen yani dönüşümlü yayınlar yapılıyor ve büyük maçlar ayrı bir kanalda veriliyor. bence bizim örnek almamız gereken model bu olmalı..ihaleye gelirsek şansal büyüka bu konuda son olarak tehditkar bir yazı yazmıştı anadolulu havuza sahip çık yoksa donsuz kalırsın gibisinden.demek ki belirli endişeleri var o yüzden bu yöntemi izliyor .. benim ihaleden beklentim sizin gibi ancak bir iki farklı isteğim daha var öncelikle ihaleye giren firma mutlaka hafta içi ve pazartesi günü maç oynanmasını istemeli ve buna ek olarak haftada en azından 6 maç yayınlayacağını garanti etmelidir. bu maçları daha çok kişiye satmanın yolu ise maçları takım takım satmaktır fikrime göre ancak o zamanda havuz sistemi nasıl işler hiç bir fikrim yok.şöyle düşünürsek bu gün 40 ytl olan eko spor paketinde haftada 4 maç yayını garanti ediliyor . örneğin sadece galatasaray maçı izlemek isteyen müşteriye 15 lira gibi bir paket açılsa izleyici sayısı katlanarak artar diye düşünmekteyim.trt alır almaz orasını bilemem ama ömer üründül maç yorumlayacaksa mute tuşu hala çalışır vaziyette bekliyor :)

Adsız dedi ki...

avrupada nasıl bütün maçlar yayınlanmıyor fransada,italyada,ispanyada ve almanyada hepsi canlı yayınlanıyor ingilterede de yayınlanıyor diye biliyorum en fazla 4-5 maç sınırı sadece biz de var böyle kepazelik olmaz

father vic dedi ki...

kesinlikle şifreli olmalı ligler uğur daha önce defalarca yer verdiğin statların doluluk oranını şifresiz yayından sonra düşünmek lazım birde

Adsız dedi ki...

statların doluluk oranlarının şifreli olup olmamasıyla ne alakası var şimdi bütün maçlar şifreli yayınlanıyor büyük takımlar dahil hangisi her hafta full trüne oynuyor galatasarayın bile yeni açığın altı dolmuyor anadolu klüleprinin çoğu boş tribüne oynuyor geçin bu masalları

ahmet9876 dedi ki...

Arkadaşlar burada yapılan büyük bir hata var. Süper lig yayın ihalesine TRT değil Türk Telekom giriyor. TRT Türk Telekom'un partneri olarak bu ihalede yer alıyor.
Şöyle ki; Türk Telekom şirket olarak büyüme planları içerisinde ve bu amaçla kullanıcılarına yeni servisler sunmak için girişimlerde bulunuyor. Telefon ve İnternet altyapısından sonra vermek istedikleri servis IPTV. Avrupa ve Dünya'da internet servis sağlayıcılarının verdiği internet üzerinden televizyon yayını. İnternet kablosu üzerinden gelen içerik bir decodera oradan da televizyona aktarılıyor.SD yayın olarak 3-3,5 MB/s , HD olarak 19 MB/s 'lık (gelişen teknoloji ile birlikte bu oranlar azalmaktadır) bant genişliklerine ihtiyaç duyulmakta. Türk Telekom bu amaçla her yere bu yüksek hızları sağlayabileceği fiber optik kablolar döşemektedir.

Türk Telekom sağlayacağı bu yeni servisin benimsenmesi, kullanılması ve yaygınlaşması için hızlı ve etkili bir giriş yapma niyetinde. Bu yüzden de Süper Lig Yayın İhalesi'ni dört gözle beklemektedir.Digiturk'ün yayın ihalesini aldıktan sonraki büyüme hızı göz önüne getirilirse bu yanlış bir karar değil. Yayın ihalesi alınarak daha fazla decoder satışı,reklam geliri elde edilecektir.Türk Telekom altyapısıyla birlikte şu anda bunu başarabilecek kapasitede. Lig yayını olarak olayı ele aldığımızda; çekilen görüntünün internet altyapısı ile kullanıcılara ulaştırılmasında Türk Telekom'un Yapacağı tek şey veriyi kablolar üzerinden iletmek.
Ancak Türk Telekom bir servis sağlayıcı bir televizyon kanalı değil. Bir maç yayını sırasında kullanılan; kamera,yayın arabası,spiker,yer ve basın toplantısı ekipleri,stüdyolar,maç önü ve arkası programlar vb. insani ve teknik altyapıya sahip değil.

İşte TRT burada devreye giriyor.TRT bütün bu altyapıya sahip ve tekrardan Türk futbolunda eskisi gibi söz sahibi olmak istiyor. Bu amaçla zaten Digiturk ile olan açık kanal yayın hakları gösterilebilir.Maçların geniş özetlerini ve 48 saat sonra maçların tekrarını yayınlayabilmek için Digiturk'e hatırı sayılır bir para vermekte.Şimdi ise Türk Telekom ile anlaşarak (kısmi ortaklık) Lig Yayınlarında tek söz sahibi olmak istiyor.

Bu iki güçlü firma bu yayın ihalesini tek başlarına alacaklar gibi gözükmekte.
Ayrıca içinde Türk Telekom geçiyorsa bedava birşey beklemeyin derim ben.

bussballer dedi ki...

Valla TRT denen yayıncı kuruluş süper bir maç olan Hamburg-Woflsburg maçı yerine bir takım ne idüğü belirsiz softaları çıkartıp iftar programı diye yayınlıyor.Ne olmasını bekliyoruz ki?TRT ihaleyi alırsa Hakan Şükür tayfasının eski topçuları TRT'ye dolar.Bülent Arınç efendi orda burda ağlayacağına sorumlu olduğu TRT ile ilgilensin biraz.

Related Posts with Thumbnails