1.UEFA Avrupa Ligine Doğru: Play-off Turu ve Sonrası...

Bundan önceki turları biraz yüzeysel irdelemiştik ama play-off turu artık dananın kuyruğunun koptuğu yer ve yeni bir organizasyonun genel çerçevesinin çizilmesine biraz daha yakından bakmak gerek. Hem eşleşmelerden çıkan sonuçlar, hem de bir sonraki tura geçmeyi garantilemiş olan Galatasaray ve Fenerbahçe'nin durumunu değerlendirmek gerekiyor. Bu noktada işin içine Şampiyonlar Ligi elemeleri de dahil olduğundan ilk bakışta işler biraz karışık gözüküyor olabilir, elimizden geldiğince basit ve net bir biçimde anlatmaya çalışalım son durumu. Bu yazının arkasından da bir süredir ertelediğimiz ülke ve takım puanlarımızla ilgili de bir değerlendirmesine geçeriz.Öncelikle maçlara bir göz atmak gerekiyor elbette. Geçtiğimiz senelere göre sürprizlerin az olduğu, favorilerin rahat kazandığı bir final turu izliyoruz, bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Geçen sezon birçok sürpriz ekip sayabiliyorduk UEFA Kupası gruplarına kalan. Özellikle İskandinavlar ve Yunanlar geçtiğimiz iki senenin 1. turuna yaptıkları sürprizlerle damga vurmuşlardı, bu sezon öyle bir ülke hatta takım yok desek abartmış olmayız. Buna yaklaşan en önemli takım bundan 5 sene önce Galatasaray'a da benzer bir şoku tattıran Tromsö idi, Bilbao deplasmanında son 10 dakikaya 2-1 önde girdiler ancak maçı 3-2 mağlup tamamladılar. Bilbao'yu içerde yenmeyi başarırlarsa turu geçme şansları var ama çok büyük bir avantajı teptiklerini de söylemek lazım. Bunun dışında bir de Romen ekibi Vaslui'nin AEK'yı mağlup etmesi dikkat çekiciydi ama avantaj bence hala AEK'da. Bu açıdan fazlaca kısır bir turu geride bırakmak üzereyiz.

Gelelim esas mesele olan play-off turu sonrasına. Galatasaray ve Fenerbahçe'nin pratikte turladığı, Sivasspor ve Trabzonspor'un havlu attığı bir ortamda ikinci maçların tabloyu netleştirmesi açısından herhangi bir önemi yok. O sebeple gruplara bir adım kala takımlarımızın muhtemel torbalarına göz atmakta fayda var. Şimdi grup bölümüne kalacakları Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi elemelerinden gelecekleri gruplayarak başlayalım işe.Şampiyonlar Ligi play-off turunda elenen ekipler bildiğiniz gibi UEFA Avrupa Ligi gruplarına direkt olarak katılıyorlar. Eşleşmelere de bakarsak ilk maçlarda Avrupa Ligine gelecek takımlar az çok belli oldu, Sporting-Fiorentina, Kopenhag-Apoel gibi hala tam anlamıyla sonucu kestirilemeyen eşleşmeler olsa da genel çerçeve ortaya çıktı. Bu anlamda UEFA Avrupa Ligine gelecek takımlar ve takım puanları şöyle;

Sporting: 68.292, Panathinaikos: 56.632, Celtic: 40.575, Anderlecht: 32.065, Levski: 24.250, Politechnica: 7.781, Salzburg: 6.565, Apoel: 4.016, Ventspils: 2.832, Sheriff: 1.332.

Bu takımlardan bizi ilgilendiren kısmı Galatasaray'ın takım puanı olan 33.445 ve Fenerbahçe'nin takım puanı olan 52.445'in üzerinde yer alan takımlar. Özellikle Fenerbahçe için Şampiyonlar Ligi yolundan gelen takımlar kritikti zira ideal senaryoda (aşağıdaki resim) 1. torbanın sondan ikinci takımıydılar. Şampiyonlar Liginden gelecek her sürpriz onları 2. torbaya doğru itecekti bir anlamda. Tek sürpriz hakkı vardı Fenerbahçe'nin, Shaktar Donetsk'in Politechnica'ya elenmesiyle daha bir önceki turdan kullanmıştı. Bu turda ise görüldüğü gibi Şampiyonlar Ligi elemelerinden iki yüksek puanlı takım daha geliyor Fenerbahçe'nin üstüne, Sporting ve Panathinaikos. Sporting'in İtalya deplasmanından çıkaracağı bir galibiyet onların işini görebilir ancak Pana'nın işi pek kolay değil. Bu sebeple 1. torba hayali kuran Fenerbahçe'nin bu sene bunu gerçekleştirmesinin pek mümkün olmayacağını söyleyebiliriz.
Fenerbahçe'yi kurtarabilecek en mantıklı senaryo UEFA Avrupa Ligi elemelerinde deplasmanda 4-3 mağlup olan Zenit'in içerde kazanamamasının yanında Pana ve Sporting ikilisinden birinin Şampiyonlar Ligine kalmasını ummak. %10'dan fazla ihtimal veremeyiz şu senaryo için ama futbolun doğasında sürprizlerin olduğunu unutmamak lazım. Geçen sene de Anorthosis'in Olympiakos'u Şampiyonlar Ligi dışına itmesiyle gruplarda üçüncü torbaya kalmıştı Fenerbahçe. 'Olmaz olmaz deme, olmaz olmaz' demiş şair, biz de tahminimizi söyleyip çekilelim.

Galatasaray'ın durumuna ise yukarda da gördüğümüz 'ideal senaryo' resmine baktığımızda 2. torbanın sondan 3.sırasında görüyoruz Galatasaray'ı. Galatasaray'ın Fenerbahçe'ye göre artısı Şampiyonlar Liginden gelecek ekiplerin aşağı yukarı aynı etkiyi yapacak olması. Örnek vermek gerekirse Celtic-Arsenal eşleşmesinde Celtic yerine Arsenal'in elenip UEFA Avrupa Ligine gelecek olması Fenerbahçe'nin durumunu etkilerken Galatasaray için bir anlam ifade etmezdi çünkü 40.575 puanlı Celtic de Galatasaray'ın önündeydi. Bunun haricinde UEFA Avrupa Ligindeki bazı eşleşmelerde çıkan sonuçlar da Galatasaray'ın işini kolaylaştırabilir. Galatasaray'ın takım puanı olarak önünde yer alan Portekiz temsilcisi Braga geçtiğimiz turlarda elenmişti, play-off turunda da Brugge, Heerenveen, Zenit gibi takımlar elenme riski altındalar.

Tüm bunlar gerçekleşmese bile Galatasaray'ın pratikte 2. torbayı garantilediğini söylemek güç değil. Şampiyon olmayanların yolundan 10 takım geliyor toplamda UEFA Avrupa Ligine, ekstradan gelen tek takım Shaktar oldu bu taraftan. Şampiyonlar yolunda ise Galatasaray'dan puanı yüksek olan tek takım Olympiakos'tu, o da Şampiyonlar Ligine gitmeyi garantiledi diyebiliriz. Galatasaray'ın zaten başta da belirttiğimiz gibi iki sürpriz kontenjanı vardı, bu Braga'yla beraber üç oldu. Shaktar haricinde Galatasaray'ı zor durumda bırakan bir sonuç da çıkmadı.

Hatta Shaktar'ın elenmesinin bile pratikte bir etkisi yok Galatasaray için. Bu sonuçla beraber Galatasaray'dan puanı daha yüksek olan Stuttgart böylece Şampiyonlar Ligi play-offlarında play-off turunda seribaşı oldu ve ideal senaryoda UEFA Avrupa Ligine gelmesi gerekirken Şampiyonlar Ligi yolundan devam etme fırsatı yakaladı. Politechnica'yı deplasmanda yendiklerini de düşünürsek Shaktar-Politechnica eşleşmesinden çıkan sürpriz sonucun Galatasaray'a etkisi olmadığını görüyoruz. Galatasaray'ın üstüne yeni bir takım gelmesini sağlayabilecek iki adet eşleşme var. Birisi Sheriff-Olympiakos, diğeri ise Lyon-Anderlecht. Bir mucize olsa ve Lyon ve Olympiakos UEFA Avrupa Ligine gelse bile Galatasaray artık 3. torbaya inmiyor. Bu açıdan iki takımımızı da UEFA Avrupa Ligi kura çekiminde ikinci torbada izleyeceğiz gibi duruyor.

Şimdilik ana hatlar böyle, önümüzü görebiliyoruz en azından. Sormak istedikleriniz ya da benim hatalı yazdığımı düşündüğünüz bir bölüm varsa her zamanki gibi yorum bölümünde cevaplamaya çalışırım. Girişte de söylediğim gibi bir sonraki yazıda ülke puanı açısından bir değerlendirme yapacağız...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

10 yorum:

dusendeli dedi ki...

Kesin olmamakla beraber Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi play-off ilk maçları sonuçlarına göre muhtemelen Avrupa Ligi kura çekiminde oluşacak gruplar şöyle olacak. Tabi ikinci maçlarda çok büyük sürprizler yaşanması durumunda bir iki takımın yeri değişebilir.

1.Torba
Werder Bremen (91,339)
Villarreal (80,853)
AS Roma (78,582)
PSV Eindhoven (75,826)
Shakhtar Donetks (74,370)
Zenit St. Petersburg (68.525)
Sporting (68,292)
Hamburger SV (67,339)
Benfica (64,292)
Valencia (59,853)
Panathinaikos (56,633)
Ajax (54,826)

2.Torba
Steaua Bucuresti (53,781)
Fenerbahçe (52,445)
FC Basel (51,050)
Lille OSC (47,033)
Celtic (40,575)
Everton (35,899)
Club Brugge (34,056)
Heerenveen (33,826)
Galatasaray (33,445)
Anderlecht (32,065
Austria Wien (31,565)
Lazio (26,582)

3.Torba

Hertha Berlin (26,339)
Sparta Brag (26,150)
Dinamo Bucuresti (25,781)
AEK Athens (25,633)
Slavia Prag (25,150)
Metalist Kharkiv (24,370)
Levski Sofia (24,250)
Aston Villa (23,899)
Atletic Bilbao (23,853)
Partizan (23,050)
Hapoel Telaviv (18,050)
FC Twente (17,826)


4.Torba

Dinamo Zagreb (16,466)
Litex Lovech (16,250)
Fulham FC (15,899)
CSKA Sofia (14,250)
Toulouse FC (14,033)
CFR Cluj (13,781)
OB Odense(12,890)
Timosoara (7,781)
Salzburg (6,565)
Apoel Nicosia (4,016)
Ventspils (2,832)
Sheriff Tiraspol (1,333)

pclion dedi ki...

Bunu kendin mi hazırladın yoksa bir yerden mi buldun? :) Bilsem boşu boşuna uzunca açıklamazdım yahu, bu kadar erken düşeceğini tahmin etmiyordum. Güzel olmuş.

Bu arada 3. ve 4. torba gerçekten güçlü duruyor, bir arada görünce beklentilerimin üstünde gibi. Beklenildiği kadar kolay olmayacak grup maçları, daha doğrusu çekişmeli olacak...

dusendeli dedi ki...

Kendi blogum için hazırlamıştım, senin yazını görünce de buraya da yapıştırayım dedim :)

Bhut_Jolokia dedi ki...

@pclion

Her avrupa kupası maçından sonra ülke puanı postu arar oldum bekliyorum yazını :)

Adsız dedi ki...

Biraz da gruplardan bahsetseniz çok güzel olacak. 4 torba var o halde gruplar 4'erli olacak sanırım. bir de yine tek maç usulü oynanacak. sanırım fikstürler de belli, 2. torbada bulunan takım, hangi torbadan gelecek takımlarla içerde hangileriyle dışarı da oynayacak. ayrıca gruplardan ilk 2 mi çıkacak?

son olarak geçen sene benfika, olimpiyakos, herta, metalist harbiden de baba grupmuş. bu sene çok daha rahat olur, hoş geçen sene de rahat olmuştu:D

pclion dedi ki...

Adsız, gruplar deplasmanlı olacak, aynı Şampiyonlar Ligi gibi. İkinci maçların bitiminde boşlukları doldururuz, grup sonrası bölümleri de kapsayan bir şekilde...

Adsız dedi ki...

bu sene uefa şampiyonlar ligi gibi olmuş neredeyse 1.torba ile 4.torba arasında çok büyük fark yok geçen seneki gibi kötü takım yok gruplar gerçekten çok denk olacak işimiz zor gel de geçen seneki hamburgla oynadığımız rövanş maçına yanma iddia ediyorum eğer o maçı 2-0 dan vermeseydik uefayı ikinci kez alırdk çok yazık oldu bu arada inşallah aurelioyu alırız linderothun yerine aurelio alınırsa orta sahada feneri çökertiriz sercana verilen bu kadar büyük para enayilik sercan 10milyon euroluk oyuncu değil hele nondayla beraber 4 oyuncu+5 milyon euro vermek galatasaraya ihanettir

Adsız dedi ki...

ülkeler sıralamasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/data/method4/crank2010.html

bombe_ekran dedi ki...

kura cekimi ne zaman acaba bilen var mı?

Ousan dedi ki...

@tituspullo

28 ya da 31 ağustostaydı sanırım, Şampiyonlar Ligiyle beraber çekilecek. .

Related Posts with Thumbnails