ŞL Yolcuları: Debrecen, Haifa & Zürih

'Zoraki Sürpriz' yazısında bu sene Şampiyonlar Liginde görmeye alışkın olmadığımız takımları düzenli olarak görmeye başlayacağımızı irdelemiştik ama futbol bu işte, sürprizi zorunlu hale getirseniz bile illa bir sürpriz oluyor. Mali krizde en büyük darbeyi alan futbol ülkelerinden biri olan Macaristan'ın şampiyonu Debrecen birkaç sene önce UEFA Kupasında iyi bir çıkış yapıp ardından Şampiyonlar Ligine kalmayı başaran Levski'yi Bulgaristan'da 2-1 mağlup etti. İş bitti diyebilir miyiz, şimdilik hayır ama Macar ekibi kendi sahasında alacağı 1-0'lık mağlubiyeti bile cebine koymuş durumda. Levski'nin çok uğraşması gerekecek Şampiyonlar Ligine kalabilmek için. Bu yeni düzenden şikayetlerimiz vardı, Debrecen en azından gerçek anlamda bir sürprize imza atan tek takım olarak kalmalı Şampiyonlar Ligine.

Aslında benim esas sürpriz adayım Sheriff Tiraspol'du ama onlar da Olympiakos'la eşleşip turu ilk maçta verdiler. Anorthosis'e verdiği turu Moldova ekibine vermemeye kararlı gözüküyor Olympiakos, zaten başlarında da Anorthosis mucizesini yaratan adam Ketsbaia olunca Tiraspol ekibine UEFA Avrupa Ligi kuralarını beklemek düştü.
Dün ve Salı günü oynanan maçlarda ilginç bir şekilde deplasman takımlarının üstünlüğü var. Sivasspor'a içerde 5 atan Anderlecht'i aynı tarifeyle evine yollayan Lyon hariç içerde tatmin edici bir skor alabilen yok, bir tek Kopenhag 1-0'ı koparabildi Apoel'den. Fiorentina, Sporting deplasmanından 2-2'yle döndü, diğer takımlar ise evine neredeyse turu atıp döneceklerdi. İlla ki rövanşlarda sürpriz olur ama genel tabloda ezber bozulduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Buna rağmen 'Şampiyonlar Yolu'ndan gelecek olan takımlarda Debrecen dışında bir sürpriz gözükmüyor ama geçtiğimiz senelerde Şampiyonlar Liginde görmeye alışık olmadığımız birçok ekibi göreceğiz gibi. Bunlardan biri Salzburg deplasmanından 2-1'lik galibiyetle dönen Maccabi Haifa. 90'larda bizim takımlarımızla eşleşen, adı sanı bilinen bir ekipti Maccabi Haifa, hala İsrail'in en iyi takımı olarak bilinir buralarda. (Edit: O Tel-Aviv'di yahu, neyse.) Onları yeniden sahnede görmek ilginç olacak. Bir diğeri ise sezona play-off turunda seribaşı olamayacak gibi başlayan ancak önündeki takımların elenmesiyle iyi bir kura şansı yakalayan Zürih. Ventspils'ten 3-0'lık galibiyetle turu aldılar ve evlerine en rahat dönen takım konumundalar. Son Şampiyonlar Ligi denemelerinde Delgado'ya toslayıp UEFA yollarına düşmüşlerdi, eski rakipleri Beşiktaş'la da eşleşmeleri 1/8 olasılık.

Ağır abilerde ise durum daha net, az önce dediğimiz gibi Lyon 5 golle Anderlecht'i evine uğurladı, Arsenal ve Stuttgart da deplasmandan 2-0'la dönüp işi bitirenlerden. Çekişmeli geçebileceğini düşündüğüm iki eşleşme olan Pana-Madrid ve Sporting-Fiorentina'da deplasman takımları lehine sonuçlar çıkması ikinci maçlarda ibreyi tamamen ev sahiplerine çevirdi. Twente'yi son saniye golüyle geçen Sporting İtalya'da epey terleyecek, Pana'nın ise bence artık şansı yok. 1-0, 2-1 gibi galibiyetler bile yetmiyor ki bunu bir İspanya deplasmanında yapmak zorundasınız. Şampiyonlar ligi torbaları yakında belli olur ancak geçen sene Fenerbahçe 52 puanla zar zor 3. torbaya girerken bu sene 56 puanlı Glasgow Rangers'ın 2. torbaya girecek olması işlerin ne kadar değiştiğinin bir göstergesi. Bu yeni Şampiyonlar Ligi denemesinin artılarını, eksilerini sezon boyunca konuşacağız gibi, görünen o...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

7 yorum:

Flying Dutchman dedi ki...

levski ve red bull ikinci maçlarda deplasmanda tutu alır dönerler gibime geliyor...tabi benim gibime gelen şeyler pek olmaz ama, red bull bir önceki elemede de ilk maçta değil ikinci maçta işi bitirmişti...

ben bugünkü milliyet'in elalemin şeyi ve gerdek hadisesine takıldım..."sen misin sivas'a 5 atan" diye başlık atmışlar...sanki lyon sivas'ın intikamını almış gibi...

ezeriko dedi ki...

90'larda bizim takımlarımızla eşleşen, adı sanı bilinen ekip: Maccabi Tel-Aviv.

pclion dedi ki...

Oov, sağlam pot kırmışız gerçekten. Blog tarihine altın harflerle yazılacak cinsten hem de. :) Maccabi Tel-Aviv, Maccabi Haifa, Hapoel Haifa. Kısa devre olmuş...

os dedi ki...

olur böyle iş kazaları..
keita'ları karıştırmıyorsun en azından :)

Ömer dedi ki...

Bu degisen statuler sayesinde mesela FC Sheriff Aralik'a kadar Avrupa arenasinda kalma sansini elde etti kafadan. Bunu daha once yapabilen bir Moldova takimi yoktur herhalde. Bu da bu degisen statulerin bir surprizi sayilabilir bence.

Salt olarak Sampiyonlar Ligi'ni ele alirsak tabii ki en buyuk surpriz Debrecen.

Majesty dedi ki...

UEFA daha fazla para, izlenme ve dev maç için 90lı yıllar boyunca Şampiyonlar Ligi statüsünü NBA'ya daha da yaklaştırdı, 2000lerin ilk yarısı da öyle. Fakat UEFA Avrupa Kupaları asla NBA gibi tam profosyonel şirket yapısına geçemez, ne kısa ne orta vadede. Fakat bu yaptıkları değişiklikler de uçurumu daha da çoğalttı, zaten iyi olan liglerin takımları daha da uçlara gitti, transfer piyasası uçtu vs. Şimdi bu durumu düzeltmek için bir hamle yapıyorlar, daha önce seribaşı, ülke puanı iyi olanların daha fazla takımla katılması gibi adaletsizlikleri bir başka adaletsizlik ile düzeltmeye çalışıyorlar. Oraya çıkmayı "şu anda" hak etmeyen takımlar çıkıyor, hak eden takımlar da çıkamıyor. Madem süpriz istiyorlar, Şampiyonlar Ligi eleme turunda seribaşı sistemini kaldırsalardı tamamen, zaten yine baba liglerin ilk 2 3 takımlarını doğrudan alıyorlar.

Flying Dutchman dedi ki...

dedim ben :)))

yalnız bu sistem nedeniyle şampiyonlar ligi gruplarında çok acaip maçlar olur...barca 30 gol falan atabilir...

Related Posts with Thumbnails