Şampiyon Ligi Elemeleri: Zoraki Sürpriz

Bu sene yürürlüğe giren yeni statüde Şampiyonlar Ligine giden iki yol var. Birincisi UEFA sıralamasında 13. sıra ve sonrasındaki ülkelerin şampiyonlarının kendi aralarında oynadığı elemeler, diğeri ilk 12 sıradaki ülkelerin ikinci, üçüncü ve dördüncülerinin kendi arasında oynasında elemeler. Statü açıklandığı zaman blog tutmuyordum ama Türkçeye çevirisini yapıp çeşitli forumlarda paylaşmıştım ve statüyü olumlu bulduğumu söylemiştim. Neydi bu statünün olumlu tarafı, daha çok ülke temsil edilecek ve bazı ülkelerin takım fazlalığı önlenecekti.

Mantık buydu ama uygulama ironik bir şekilde tam tersi oldu. Yeni şampiyonlar eklenmeye çalışılırken dışarda bırakılanlar 4 takımla Şampiyonlar Ligine katılanlar değil, 2. tabaka diyebileceğimiz iki takımla katılan ülkelerin ikincileri oldu. Büyük liglerin takımları 4'er takımla katılması daha bir garanti altına alınırken hemen bir alt kademesindeki ligler olan Hollanda, Ukrayna, Portekiz, Türkiye gibi ülkelerin ikincileri çok zorlu elemelerden geçmek durumunda. Denge sağlayacağız derken çok daha önemli bir denge ihlal edildi bu anlamda. Bir Levski, bir Salzburg Şampiyonlar Liginde yer almalıdır ama bunun için yerinden edeceği takım Panathinaikos, Galatasaray, Fenerbahçe ya da Sporting olamaz. Bir tarafta üçüncüsü bile direkt katılan ülkeler, onların hemen altında ikincisi işkence çeken diğer ülkeler. Alt taraf yukarıya yaklaşmalıydı, baş altı ülkeleri alt tarafa çekmek değil. Geçtiğimiz sene BATE Borisov'u, Anorthosis'i, Cluj'u, Aalborg'u zevkle izlemiş bir Şampiyonlar Ligi izleyicisi olarak söylüyorum bunları. Sürpriz kendiliğinden olunca güzel bir şeydir, böyle zoraki olunca anlamını gerçekten yitiriyor. Özellikle bir tarafa ciddi bir haksızlık yapılmışken.

Bol keseden atıp tutuyorsun, önerin nedir derseniz aslında düşündüğüm sistem basit. İki farklı Şampiyonlar Ligi eleme yolu olabilir ama haksız rekabeti önlemek için son turda bu elemelerin birleşmesi gerekir. İki ayrı 10'lu yerine 20 takımın katıldığı son bir tur yapılır. Bir önceki sistemde 16 seribaşı vardı ve büyük ülkelerden daha çok takım elemelere katılıyordu. Bu şekilde daha makul eşleşmeler görebiliriz, en azından yukardaki gibi gece-gündüz tablosu çıkmazdı ortaya...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

16 yorum:

Spooky dedi ki...

Çok doğru tespitler var yine.
Yeni kuraları ve oynanan ön eleme eşleşmelerini inceleyince gariplik ortaya çıkıyor...
Yalnız bu sistem iyi değil diye İngiliz gazetelerinde bir iki yazı okudum.
3-4 seneye değişebilir çünkü Plati'nin vaad ettiği bu değildi...

Skywalker dedi ki...

Bu kuralarla gördük ki asıl amaca ulaşılamadı. Sadece gruplardaki averaj takım sayıları artacak. Lyon, Anderlecht, Celtic ve Arsenal. Bu 4 takımın ne günahı var. Hepsi CL'de mücadele etmeyi hak ediyor. Sporting ve Fiorentina da öyle. Umarım seneye bir çözüm yolu bulurlar.

Can dedi ki...

Son turda 20 takımın rastgele bir eşleşme yapması güzel olabilir. Seribaşı olma durumu ortadan kaldırılır. İş kura şansına kalır tamamen. Belki yine dışarıda kalabilecek kuralar çekebilir takımlar. Ama şimdikinden daha adil olacağı kesin.

siriusjames dedi ki...

Seviyesi düşük ülkelerin birinci ve ikincileri bir torbaya atılıp ön eleme oynasa 1.'ler seribaşı 2.'ler olmamak üzere veya normal seribaşı sistemi olsa, yüksek seviyedeki ülkelerin 2. ve 3.'leri de kendi aralarında seribaşı sistemiyle eşleşse olmaz mı?

Adsız dedi ki...

Platinin yaptığı Fenerbahçe'ye ortak çıkartmak sanırım.
Gruplarda 0(sıfır) çekenleri çoğaltıcak bu gidişle.

Anıl Altuntaş.

Gala's dedi ki...

Turnuva ismi şampiyonlar ligi. ve her ülkenin şampiyonu orada bulunmalı mantığa göre.. ama ispanyanın 4. sü ingilterenin 4. sü orada oluyor. sonuçta da parayı onlar kazanıyorlar,onlar popüler oluyorlar. yeni sistem ile küçük liglerdeki takımlar daha çok para kazanıp popüler olacaklar ve aradaki fark açılmayacak. gayet mantıklı..

pclion dedi ki...

İngiltere üçüncüsü, dördüncüsü yerine şampiyonlar olsun diyorsun ama yeni sistem büyük ülkelere üç direkt katılma hakkı tanıyor, bir önceki sistemde bu ikiydi. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu derim ben o zaman. Şampiyonlar gelecekse aradan çıkması gereken takımlar 7-12 arası ülkelerin ikincileri değil büyük ülkelerin dördüncüleri olmalıydı. En azından üçüncüler de eleme oynamalıydı, bu şekilde kapatılan bir fark yok. Tamamen popülist bir söylem ve "şampiyonlar katılıyor hacı" dedirtmek için yapılmış bir düzenleme. Yakın zamanda yeni bir düzenleme bekliyorum, bu sistemin ömrü 2-3 seneden fazla değil...

Spooky dedi ki...

dediğim gibi şimdiden bu sistemin aksadığı konuşulmaya başlandı. uğur doğru söylüyor dördüncüler çıkmalı. platini gelirken küçükleri koruyacağını söyledi ama büyüklerin alternatif lig tehditini de görmezden gelemeyince böyle bir saçmalık oldu.

father vic dedi ki...

champions path deki eşleşmelere bakınca gördüğüm şey yıllık geliri ya da takım geliri bu turu geçmeleri halinde kazanacakları ödülden daha az(olympiakos hariç)..evet ilk bikaç sene averaj takımı olucaklar birçoğu 0 çekicek yada 2-3 puanla kapatıcak grup maceralarını ama bütçelerini 2 ye katlamış olucaklar ve güçlenme fırsatı bulucaklar..içlerinden belki bi galatasaray daha çıkar ve ülke futboluna ivme kazandırabilirler(biz tırnaklarımızla yaptık gerçi ama olsun)

ayrıca geçtiğimiz senelerde bu tarz takımlarda 2 tanesinin ligde yer alması mucize denilirken şimdi statü gereği 5 tanesi yer alıcak ve böylece geliri artan takım sayısı daha fazla olmuş olucak avrupa kupalarında yavaş yavaş söz sahibi olmaya başlicaklar.

büyük liglerin ilk 3 sırasının direk gitmesini ve 7-12 nin 2.lerinin gidememesi sorunu çözülürse çok güzel bir sistem olur..

3 ve 4 takımla cl ye giden ülkelerin temsilcilerinin ilk ikisi direk gitsin..1 ve 2. ülkelerin 3. ve 4.leri ile 3-6 arası liglerin 3.leri birbiriyle maç yapsın(8 takım 4 tanesi gider)..7-12 yada 15 2.leri arasında oynasın ve diğerleri de aynı şekilde devam etsin..böylece sayı 5 ten 8-9 a çıkabilir..

kenz dedi ki...

Olympiacos neden gruplara direkt katılmadı?Sıralama olarak bjkden üstteler halbuki.

Gökhan dedi ki...

@ kenz

türkiye nin ülke puanı yunanistan dan yüksek heralde,o yüzden bizim ligin şampiyonu direkt katılıyor,kulüp puanından dolayı değil yani

erdersson dedi ki...

evet bencede yeni sistem çok kötü olmuş.sistemin kötülüğü zorlama birşeylerin yapılmak istenmesi.yani şampiyonlar ön elemesinden gelen 5 takım acaba ş.ligini hak ediyorlar mı?acaba bu gelenler ş.ligi gruplarında büyüklere devlere daha kolay yem olması için mi geliyor!bence sistemi kuranlar 5 büyük ligin sahipleri.kendi aleyhlerine birşey olmasını istemezler.son eşleşmede şampiyon olmayan takımların eşleşmesinde büyüklerin aleyhine bir durum söz konusu olsada (arsenal-celtic) bu eşleşme fazla hesaplanmayan bir eşleşme oldu.daha sonraki seneler bu eşleşmeleri görmekte zor olacaktır.bence olması gereken bir zorlama ile olmaması lazım.yani m.hayfa-debrecen-salzburg gibi takımlar arsenal-a.madrid.celtic gibi takımlarla eşleşmeli ve eleyecek güçleri varsa eleyebilmelidirler.beleşten yada kolay rakiplerle eşleşip ş.ligine girmek ligin kalitesini azaltacaktır.buda devlerin işine gelir maddi olarak.bence olması gereken eski sisteme yakın olabilir.yani yine 22 takım direk katılır gruplara.kalan 10 takımda 1.ön eleme 2 ön eleme ve 3. ön eleme yapıp son 20 de 10 takım gruplara katılır.elenen 10 takımda avrupa ligi gruplarına direk katılır.avrupa ligide yine 32 takımlı olur.25 .sıra ve alttakiler 2 takımla 25.sıranın üstündekilerde 3 takımla elemelere katılır.biraz daha ön eleme azlığı olmuş olur.ve de 22 daha kaliteli takımda ön elemelerden sonra avrupa ligi gruplarına katılmış olur.maltadan letonyadan 3 avrupa ligi bileti alan takım olması kadar saçma birşey yoktur herhalde.en azından takımlar bir ön eleme daha az yaparak gruplara girme imkanı olur.

erdersson dedi ki...

bence ş.ligi ön elemesinde ilk 10 ülkenin eleme yapacak 10 takımı bir ön eleme yapar.diğer 10 takımda 1nci ve 2 .ci ön lemeden bu 10 takıma katılır.20 takım seri başı eşleşir(seribaşı uygulaması yapılarak) 10 hak eden! takım ş.ligine girmiş olur.elenen diğer 10 iyi takımda elenmiş olmaz avrupa ligine direk katılır.yeni sistemde bu hak ediş biraz uygulanmıyor.verdiğin 2.tablo bunun özeti.

erdersson dedi ki...

bu arada başlıkta çok uygun olmuş.zoraki süpriz.eski sistem olsaydı bir arsenal-salzburg yada a.madrid-m.hayfa eşleşmesi olacaktı ve süpriz olsaydıda gerçek süpriz olmuş olacaktı(maç sonucu süprizi).ki geneldede her sene 5 büyükten 1 yada 2 süpriz oluyordu.gerçek süpriz! :)

father vic dedi ki...

@erdersson

bazı güzelliklere ulaşmak için zor kullanmak gerekebilir..örneğin inkilap kelimesinin sözlük anlamı zorla,baskıyla düzene sokmak demektir..

bu sistemle daha çok ŞAMPİYON,ŞAMPİYONLAR LİGİnde mücadele edicektir..nolursa olsun adına yarışır bir mücadele izliceğiz..

ilk bi kaç sene averaj takımı olucaklar ama orda yarışa yarışa çok büyük gelirler elde ede dünya futboluna ucundan köşesinden giriceklerdir..yani no pain no gain..pat die damdan düşer gibi o takımlarla başedemezsiniz..ilk bir kaç sezon büyüklere daha çok yaricak ama ilerde ben daha çok küçük lig temsilcilerine yaricağını düşünüyorum..biraz makyajla güzel bir sistem olabilir..şu an eksiklikler bence de ziyadesiyle mevcut.

baldur dedi ki...

bu sistem kesinlikle çok güzel olmuş, orta büüyüklükteki liglerin takımları büyük liglerin orta büyüklükteki takımlarıyla başedebilir duruma gelebilirler orta vadede.

Related Posts with Thumbnails