Panathinaikos-Galatasaray -Dinamo Bükreş-Sturm , Steaua Bükreş-Fenerbahçe-Twente-Sheriff

İki takım için de sorun yaratmayacak, güç dengesi bakımından ortalama altı gruplar oldu F ve H grupları. Galatasaray hem isim hem de ülke olarak grubun lokomotifi konumunda, Fenerbahçe'nin rakipleri arasındaysa bir Hollanda ekibinin olması dışında çok dikkat çekici bir taraf yok. İki takımın da Romanya takımı çekmesi Şampiyonlar Ligindeki İspanya-İtalya eşleşmelerini hatırlattı. Gelecek sezondan itibaren geride bırakacağımız ülkelerden birisi olacak Romanya, gruplarda da puan kaptırmazsak iyiden iyiye rahatlarız bu anlamda.

Şimdi fikstürler üzerinden iki grubun da değerlendirmesini yapalım.
  • Galatasaray'ın Maç Programı
  • 17 Eylül: Panathinaikos-Galatasaray
  • 1 Ekim: Galatasaray-Sturm Graz
  • 22 Ekim: Galatasaray-Dinamo Bükreş
  • 5 Kasım: Dinamo Bükreş-Galatasaray
  • 2-3 Aralık: Galatasaray-Panathinaikos
  • 16-17 Aralık: Sturm Graz-Galatasaray
Panathinaikos, Dinamo Bükreş ve Sturm Graz. Yukarda da söylediğimiz gibi Galatasaray'dan daha üstün diyebileceğimiz bir takım yok şurda, zaten kura çekimini anlatan spiker de ilk iki torba belli olduktan sonra en zor eşleşmenin Panathinaikos-Galatasaray olduğunu vurgulamıştı. Galatasaray Avrupada son yıllarda yükselişte olan bir ekip, Frank Rijkaard'ın önderliğinde bu sene artan kadro kalitesi Galatasaray'ı en tehlikeli 2. torba takımlarından biri haline getiriyordu. Açıkçası Panathinaikos'un çıkmasına ben sevindim, Yunanistan deplasmanı da ayrıca zevkli olacaktır. Frank Rijkaard-Ten Cate eşleşmesini izlemek de işin ayrı bir boyutu, bu konu üstüne bir şeyler karalayacak arkadaşlarımız illa ki olacaktır. İlk maçta Djibril Cisse Atletico Madrid maçından dolayı cezalı olacak, bu da fikstürün bir getirisi.

3. torbadan gelecek takım ya Dinamo Bükreş ya da Dinamo Zagreb olacaktı, Romen ekibi geldi. Bu açıdan da istediğim oldu zira 4. torbadan gelecek bir Avusturya takımını Cluj ve Temeşvar'a tercih ediyordum ve Dinamo Bükreş'in gelmesi bir başka Romen takımı ihtimalini kaldırmış oldu. Hertha Berlin'den son anda yırttığımızı da söylemeliyim, ya bizim gruba ya da D grubuna gitmek durumundaydı Hertha, şans bizden yana oldu. Dinamo Bükreş yanılmıyorsam 3 sezon önce Beşiktaş'la eşleşmiş ve iç sahadaki tek maçta galip gelmişlerdi, bu sene Galatasaray'a karşı maçlarını seyircisiz oynamak zorundalar. Fikstürü beklememin en önemli sebebi buydu zira Bükreş 3. iç saha maçını seyircili oynayabiliyor, fikstür bu anlamda gayet iyi oldu. Kadrosunda tanıdık simalar bol, Galatasaray'da başarılı olamasalar da satarken para kazanabildiği ender isimlerden Tamas ve Bratu Avrupa turundan sonra kürkçü dükkanına dönmüşler. Elbette Galatasaray'da olduklarından daha tecrübeliler, onları izlemek de ilginç olacak.

Son torba ise Galatasaraylılar adına en heyecanlı geçen torbaydı. İlk üç torbaların yerleşimi sebebiyle Genoa, Cluj, Nacional ve Temeşvar'la eşleşme şansı yoktu Galatasaray'ın, geriye kalan takımlar arasında Avusturya yoğunluğu ve kalite olarak diğer ekiplerden sıyrılan bir Toulouse vardı. Kura çekimi öyle bir gelişti ki 3. torbada Hertha Berlin şansını %50'ye getiren makas bu sefer Toulouse için %33'e kadar yükseldi, neyse ki J grubuna gitti Fransız takımı. Bugün ne istesem oldu açıkçası, hatta şımarıklık yapıp Salzburg ve Sturm Graz arasında Sturm Graz tercihi bile yapmıştım, o dahi gerçekleşti.

Sturm Graz diğer iki takımda olduğu gibi Galatasaray'a çok uzak bir ekip değil. 2001 yılında Galatasaray'la beraber Şampiyonlar Ligi gruplarından çıkmayı başaran diğer ekipti Sturm Graz. Sami Yen'deki maçın son dakikalarında top dolaştırılması çok konuşulmuştu, hatırlayanlarınız olacaktır. Sturm Graz o altın çağından çok uzaklarda olsa da bize bir nostalji yaptıracak ekiplerden biri. Galatasaray'ın bu gruptan 13+ puanla lider olarak çıkması gerekiyor ki bunun takım puanına katkısı da muazzam olacak. Şimdiden heyecanlandım açıkçası.
  • Fenerbahçe’nin Maç Programı
  • 17 Eylül: Fenerbahçe-Twente
  • 1 Ekim: Sheriff-Fenerbahçe
  • 22 Ekim: S.Bükreş-Fenerbahçe
  • 5 Kasım: Fenerbahçe-S.Bükreş
  • 25 Kasım: Twente-Fenerbahçe
  • 16 Aralık: Fenerbahçe-Sheriff
Fenerbahçe'nin kurası da en az Galatasaray kadar makul, belki de daha fazla. 3. torbadan gelen Twente'yi bir kenara koyarsak kağıt üstündeki en kolay kuranın geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Steaua Bükreş ve Fenerbahçe takım puanı olarak birbirlerine yakın ekipler, torba farkını ise aradaki 1.300 puan oluşturuyor. 1. torbadan denk bir takım çekmek Fenerbahçe adına olumluydu, bunun üstüne bir de averaj takımı olması muhtemel Sheriff Tiraspol geldi. Hoş, Beşiktaş tarafından elendikten sonra Beşiktaş'ın Sheriff destanı yazdığını iddia eden Doğan Medya aklımdan çıkmış değil, belki de bizim bilmediğimiz kadar kudretli bir takımdır Sheriff.

Twente'nin Sporting Lizbon maçını izlemiştim, son dakikada gol yiyerek elendiklerini. Gerçekten yazık olmuştu. Ülkesi itibariyle Avrupa kupaları kültürüne diğer ekiplere göre daha yakın bir takım Twente, ayrıca ülke puanında da birebir rakibimizdir Hollanda. Bu eşleşmede çıkacak sonuçların ayrı bir önemi var bu anlamda. Fenerbahçe'nin de Steaua Bükreş'le liderlik için çekişeceğini düşünüyorum, 3. ve 4. maç bu grubun kaderini çizer. Fenerbahçe'nin de lider bitireceğini düşünüyorum grubu...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

27 yorum:

SİYAH ULAN! dedi ki...

ya niye gs ve fb'deki kura balının üçte biri bizde olmaz anlamıyorum :) şaka bir yana 2 takım da çok şanslı kura çekti, grup liderli olarak çıkarlar büyük ihtimalle..

Emre Bozkurt dedi ki...

İyi grup diyebiliriz ama herta sonlara kaldı bize gelcek diye çok korkdum.:D Ama deplasmanda rakiplerimizn ateşli taraftarı var zorlanabiliriz..

Spooky dedi ki...

@Siyah Ulan!
2. Torbadan CSKA'yı çekti Beşiktaş abartılacak bir durum yok bana göre. Wolfsburg kötü oldu ama CSKA dengeliyor durumu.

koala dedi ki...

Her ikisinin de grup lideri olarak çıkması gerekir. Şahsen Galatasaray'ın grup ikinciliğini kabul etmem. Dinamo Bükreş zaten seyircisiz oynayacak iki maçını. Pana'da Djibril Cisse ceza alacak ilk maçta yok.

Fenerbahçe'nin grubu daha da iyi. Onların da mutlaka grup birincisi olarak çıkması lazım.

Senelerdir dağıttığımız puanlar yüzünden kurada 4 Romanya 3 de Avusturya takımı gördük.

Spooky dedi ki...

Ben kuradan memnunum ama daha iyi olabilirdi. :) Romen, Doğu Avrupa takımlarından hoşlanmıyorum.

Toulouse, Genoa gelecek diye çok korktum. Diğer gruplara otomatik tayin edilmeleri rahatlattı beni.
Bir ara Hertha %50 bizim gruptaydı... Yani Prison Break gibi bir kura çekimi oldu benim adıma... Kuranın kaderi iki üç kere değişti, heyecan doruktaydı.

Kura nasıl daha iyi olura girmek istemiyorum ama kısaca Portekiz, İsrail takımları gibi görece daha güçlü sayılabilecek ama daha yumuşak takımlarla oynasaydık kesşke. Lig fikstürüyle nasıl denk geleceği çok önemli. Beşiktaş maçının ardından deplasman yerine Ali Sami Yen'de Dinamo ile oynamamız son maçın Panathinaikos ile İstanbul'da olması olumlu detaylar.

Bu arada Panathinaikos artık Atina Olimpiyat Stadı'nda oynuyor maçlarını, tribün-saha mesafesinden dolayı eski baskıyı oluşturamıyorlar.
Ten Cate Rijkaard mücadelesi de ilginç olacak. Dileğimiz Cate'in değil Rijkaard'ın rakibini çözmesi.

İki not daha; kurayı yorumlayan İngiliz spikerler en zor ve ilginç eşleşmenin Panathinaikos-Galatasaray mücadelesi olacağını söyledi. Panathinaikos taraftarı da Galatasaray'ı çekmiş olmaktan hiç memnun değil.

siriusjames dedi ki...

En az 13 puan bekliyorum.

SİYAH ULAN! dedi ki...

@Spooky

İlk torbadan son iki sezonun finalisti, son torbadan da Wolfburg geldi daha ötesi var mı? Bırak da CSKA gelsin artık 2. torbadan (gerçi orda da Real ya da Inter gelmeliydi doğru) Zaten sadece bu kura için söylemedim genel olarak fb ve gs'ye göre çok şanssızız. (UEFA kupasında son torbadan Tottenham çekecek kadar, Milan-Barca-Leeds üçlemesi yapacak kadar ya da seribaşı olmamıza rağmen geçen sene Metalist'i çekecek kadar)

Adsız dedi ki...

fazla konuşmayın şanssızız ulan!

O s c a r dedi ki...

Beşiktaşlıların "biz de neden kura şansı yok" diye ağlamalarına acayip tav oluyorum iki gündür. A, C veya F grubuna düşselerdi 2.lik şansları asla olmayacaktı. Şimdi az da olsa var.

Şey pskiolojisi gibi bu, hani önceden bizim grup çok zor, eyvah diyerekten kamuoyu oluşturup olası bir başarısızlığın nedenlerine zemin hazırlamak. Evet budur Beşiktaşlı arkadaşların yaptığı. Yahu 2. torbadan CSKA gibi takım gelmiş, halen daha ne ağlıyorsun. Real Madrid gelse ne yapacaktınız merak ediyorum.

UEFA kuralarına gelince, Galatasaray'da Fenerbahçe'de 12-14 puan aralığında takılırlar.

Spooky dedi ki...

Bu arada düzeltiyorum bu fikstür Adnan Sezgin'in Galatasaray TV'de açıkladığı fikstür değil. Dolayısıyla yukarıdaki yorumumun bazı kısımları alakasız kaldı.

@Siyah Ulan!
Beşiktaş'ın genel olarak bir son torba belası var. Benim itirazım Beşiktaşlı arkadaşların dünyanın sonu gelmiş havasına girip. Şanssızlıktan dem vurmaları Wolfsburg da sıkıntılı süreçte çıkar iyi oynar kazanırsınız. Sonuçta Rubin Kazan'ın ters gelmeyeceğinin de garantisi yok. Inter-Sevilla-Real çekmemiş olmaya sevinmek daha mantıklı.

Kusura bakmayın ama Metalist'i çekmek şanssızlık değil Metalist'e yenilmek problem (rehavet, beceriksizlik, küçümseme ne derseniz)

Adsız dedi ki...

Fenerbahçe'nin grubu nispeten daha kolay her iki takıma da başarılar dilerim. Diğer yandan Beşiktaş da bence kolay bir kura çekti çok daha kötüleri olabilirdi.

SİYAH ULAN! dedi ki...

@Oscar

çevrendeki beşiktaşlı arkadaşların nasıl bir psikolojiye sahip olduğunu bilmiyorum ama benim başarısızlığı örtme adına kamuoyuna oynama gibi bir amacım olmadı asla. aksine takımın şu anki durumuyla şampiyonlar ligini kaldıramayacağını düşünüp 3.lüğü hedef koymanın çok daha mantıklı olacağını düşünecek kadar gerçekçiyim (wolfsburg'ın çıkması bu açıdan kötü oldu)

@Spooky

senin de dediğin gibi form durumuna, sakatlığa, hava koşullarına..vs göre her takım her takımı yenebilir, zaten hiçbirimiz de müneccin değiliz kim kimi yener bilelim. ama kağıt üstünde son torbadan o kadar averaj takımının olduğu bir gruptan avrupa'nın en iyi hücum hatlarından birine sahip almanya şampiyonunun çıkmasının insanların moralini bozması çok doğal diye düşünüyorum
metalist konusuna gelince, ben de seninle aynı görüşteyim, öyle tecrübesiz bir takıma elenmenin kesinlikle mazereti olamaz, benim söylemek istediğim gene kurada o kadar köy takımı varken metalist gibi potansiyeli yüksek bir takımı çekme konusuydu, ki zaten geçen seneki performanslarıyla bunu gösterdiler

bu arada özür diliyorum konunun çok farklı yerlere gelmesinde payım olduğu için, ama ben sadece geyik maksadıyla yazmıştım "kura şanssızlığı" konusunu ama arkadaşlara cevap verme gereği duydum doğal olarak, kusura bakmayın tekrar..

Gökhan dedi ki...

Beşiktaş'ın grubuna zor değil diyorsunuz ve ilk 2 torbadan çok güçlü takımların geldiği gruplaa düşse ne olacaktı diyorsunuz.
o zaman mucize olmazsa 3.olacaktı,şimdi 2.lik şansımız da var ancak 4.lük tehlikemiz de yüksek.
şahsen ben 2.torbadan cska 4.torbadan wolfsburg yerine 2.torbadan r.madrid ya da inter in gelmesini tercih ederdim eğer 4.torbadan wolfsburg gelmeyecekse.
3.olduğumuz zaman kimse kalkıp da beşiktaş'ın üstüne gitmezdi ama 4.olmamız halinde gereksiz bir baskı altına girmiş oalcağız.

O s c a r dedi ki...

@Siyah Ulan,

Yanlış anlama, amacım sataşmak değil. Ciddi ciddi Beşiktaş'ın fena kura çekmediğini düşünenlerdenim. Wolfsburg'a Almanya şampiyonu etiketiyle bakılıyor lakin Avrupa kupalarında mücadele etmek tamamen farklı bir olay.

Beşiktaş misal C grubuna gelseydi ne Milan'ı ne de Real Madrid'i geçebilirdi. Keza F grubunda da maç yapılmayıp Barcelona ve İnter ilk 2 ye yazılsa yeridir, çok açık.

Lakin Beşiktaş'ın grubu için böyle bir şey denemez zira Beşiktaş'ın ilk 2 şansı var. Bunu görmektense kuranın zorluğuna takılıp kalanları anlamakta güçlük çekiyorum. Tahminim Beşiktaş 6-9 aralığında puan çıkaracaktır bu gruptan ve Şampiyonlar Ligi daha önce 9 hatta 8 puanla gruptan çıkan takım gördü diye biliyorum.

9'u biliyorum takımı hatırlayamasam da fakat 8'den tam emin değilim. Uğur düzeltir hatam varsa diye umuyorum:)

Seyyid Ali dedi ki...

Sanırım en efsane grup 2001-2002deki Barcelona,Roma,Liverpool ve Galatasaraydır, daha ötesini göremedim henüz.Bu grupta sürekli beraberlikler olmuş ve Galatasaray 5 beraberlik sonrası son maçta bariz ofsayt bir golle Barcelona'ya elenmişti.Benim açımdan 2 güçlü bir zayıf yerine 3 tane denk kuvvet daha iyidir.Çünkü Türk futbolunun genel özelliği olarak zayıf rakiplere mutlak puan kaptırılır, diğer 2 iyi rakip bu maçları kayıpsız geçerek büyük bir avantajı yakalar.
Galatasaray 3 galibiyet ve bir beraberlikle 2. olarak çıkar; Fenerbahçe ise 4 galibiyet 1 beraberlikle lider çıkar gibi geliyor bana.

SİYAH ULAN! dedi ki...

@Oscar

Gruptan çıkma adına baktığında haklısın, her takımın birbirinden puan alma (ManU biraz daha önde tabi) şansı var bu da 2.lik adına büyük avantaj. Ama maalesef ben ve benim gibi birçok Beşiktaşlı eldeki kadroya, süperstarımız(!) tabata dahil, ve takımın form durumuna bakınca en iyi hedef olarak 3.lüğü görüyor. Bunun için de son torbadan gelecek Debrecen, APOEL gibi bir takımla bunu %90 garantilemiş olacaktık. Sanırım herkesin yakındığı durum bu..

Umarım ben yanılırım ve gruptan çıkarız; FB ve GS'nin de son 32'ye kalma şansının yüksek olduğunu düşünürsek Hollanda ve Portekiz'i Avrupa sıralamasında geride bırakma ihtimali kuvvetlenir iyiden iyiye

bonaventure dedi ki...

takvim değişmiş. grazla dinamonun yerleri değişmiş.

Skywalker dedi ki...

Bence Galatasaray için gayet temiz kura. Yapacağımız maçlardan sadece Pao deplasmanından biraz çekiniyorum Gate 13 nedeniyle. Bu arada başlıkta Strum demişsin, Sturm olacak. :)

rıza yaşar dedi ki...

Uğur,

yanlış anlamamanı umarak bir düzeltme yapayım.
Türk medyasında genellikle Graz takımı "STRUM" olarak bilinir, ki sen de öyle biliyorsun sanırım. Doğrusu ise "STURM" olacak. Düzeltirsen sevinirim.

Yazı için Eline sağlık

Unknown dedi ki...

kura için iyi kelimesi kullanılabilir..Panathinaikos tek ciddi rakibimiz oldugunu düşünüyorum ..ki Panathinaikos'da bizden çekiniyor.. birde fikstürün yardımıyla grubu lider tamamlıcağımızı umuyorum..

fikstür gerçektende iyi..ilk maç deplasman vede Panathinaikos .. yani bu maçtan alacağımız sonuç grupta nası bir yol izliyeceğimizi..rahat mı yoksa tedirgin mi olacağımızı göstericek..

pclion dedi ki...

Yanlış anlaşılacak bir şey yok yahu, benim dalgınlığıma gelmiş. Düzelttim...

Keten Borudelen dedi ki...

Barcelona-Roma-Liverpool-Galatasaray o senenin 2. turdaki ölüm grubuydu kesinlikle. Çünkü bu takımların hepsinin isimlerini dolduracak formları da vardı o sırada. Şanssız kura diye ben buna derim ama, ne kadar da zevkliydi o grubun bir parçası olmak!
Sondan ikinci maçta Roma'da Roma'yla berabere kalınca baya bi arbede çıkmıştı. Resmen dövmüşlerdi polisler bizi. Capone falan maç sonrasında sakatlanmıştı. Emre Aşık o maçtaki olaylar nedeniyle hala daha İtalya'ya giderse tutuklanacak. Abdürrahim Albayrak'ın 'yardım edin stadın içinde mahsur kaldık' sözleri hala kulağımda. Bir de 'Livırçul' deyişi... Mondragon'un efsanevi performanslarıyla süslenen grup maçlarının sonuncuları oynanırken hangi takımın tur atlayacağı ile ilgili herhangi bir kanı yoktu. 4 takımın da üst tur şansı sürüyordu. Nitekim biz Galatasaraylılarda iki şey istiyorduk: çeyrek finale çıkmak, Roma'nın elenmesi. Biz çeyrek finale çıkamadık ama, Roma'nın elenmesi bir teselli olmuştu...

Ne güzel yıllardı...
Hatırlattığın için teşekkürler Seyyid Ali.

Bu sene Galatasaray da Fenerbahçe de çok iyi bir gruptalar. Ama tabi ki bunun nedeni birinin Şampiyonlar diğerinin Europa Ligi olması. Çekilebilecek en zor grup da o kadar zor olmayacaktı, 2. olarak çıkması gerekecekti iki takımın da. Şimdi de lider olmamız gerek. Geçen sene nerdeyse Türk Futbol Tarihi'nde bir ilke imza atıp grup birincisi oluyorduk, daha ne bir kulübümüz ne de milli takımımız herhangi bir grubu 1. bitirmedi. Bunu değiştirmemiz lazım sanki...

Şöyle bir Roma çıksaydı da futbol izleseydik ama Kazakistan'dan Estonya'dan, Yunanistan ve Avusturya'ya kadar gelebilmiş olmak da sevindirici :D

Unknown dedi ki...

2 takımda lider olabilir işi sıkı tutarlarsa. Ama 2 takımında ne gibi saçma işler yaptıgını biliyoruz zaman zaman. O yüzden işi sıkı tutmak önemli diyelim..

Besiktas'a gelince. 4. olmaktan korkmanın, takımın üstüne gelirler demenin hiç faydası yok. CSKA'yı da, Wolfsburg'u da altına alabilecek bir takım Beşiktaş. Tam tersinin olma olasılğı yüksek diye kuradan çekinmek bence takımına güvensizlikten başka bir şey değil.

2. olma olasılığını da çok uzak görmüyorum hatta.

Adsız dedi ki...

Beşiktaşlıların neden bu kadar zor-kolay kavramına girdiklerini anlamıyorum.
Zaten avrupa'da tek bir başarısı olmadan 3. torbadan girdiklerine sevinmiyorlarda gelipte zor kuraya denk düşüyoruz senelerdir diyor.
Bari avrupada başarı alında sonra deyiverin bunları.

Saygılar Anıl.

di canio dedi ki...

ben bi galatasaray taraftarı olarak daha zor bi grup çıkmasını isterdim futbol güzel takımlarla oynanır o yüzden bjk taraftraının yerinde olsam manu geldi die sevinirdim tabi bu biraz kendi takımıma bakarak yaptığım yorum o takımla işleri zor uamrım iyi olur bjk adına

arnawut dedi ki...

O değilde başlıkları uzun tutmaya mı gayret ediyosun abi çok merak ettim :D

Kura için;
Pana'nın çıkması iyi oldu. Keşke taraftarı da gelebilseydi! :)

pclion dedi ki...

Arnawut, Beşiktaş'ı grup şeklinde yazınca bunları da öyle yazmam gerektiğini düşündüm. :) Her grup bir satır olsun diye de ayarladım sonra...

Related Posts with Thumbnails