Andres Mendoza, Ariza Makukula & Julius Aghahowa

Bu sezon Türkiye liginde transfer pazarı baya hareketli. Üç büyüklerin transfer hamleleri dışında esas ilgi çekici olansa Anadolu'nun da bu sene imkanları ölçüsünde ses getiriyor olması. Darius Vassell transferini değerlendirmiştik daha önce, Vassell dışında iki iyi yabancı forvet daha ligimize adım atmak üzere. Hatta biri adım atmakla kalmayıp ilk maçında ilk golünü attı Diyarbakırspor'da.

Andres Mendoza zaten futbolumuza fazla yabancı bir isim değil. Türk futbolseverler onu Galatasaray'a karşı Club Brugge formasıyla izleme fırsatı bulmuştu 2. Fatih Terim döneminin ilk senesinde. Maddi açıdan ligin en sıkıntılı ekiplerinden olan, belki de başında gelen Diyarbakırspor'un Şampiyonlar Ligi kariyerli, Avrupada senelerce futbol oynamış Mendoza'yı yeniden Avrupa'ya getirmesi gerçekten övgüyü hak eden bir transfer. Benim aklımda kaldığı kadarıyla güçlü ve fuleli bir oyuncuydu. O gücünden ne kadarı kaldı bilmem ama verilen paranın karşılığını verecek bir transfer olacağını düşünüyorum yine de.Brugge sonrası izini kaybetmiştim ben Mendoza'nın, daha sonra Ukrayna, Fransa, Rusya ve Romanya'da forma giymiş. Marsilya'da ne ara oynadı, gerçekten hiçbir fikrim yok. Hoş, sezon boyunca tek gol kaydedememiş ki bu da kariyerinde düşüşe geçtiği zamana denk geliyor. Metalurg Donetsk'ten sürekli bir yerlere kiralanmış Peru'lu oyuncu. Marsilya öncesinde Metalurg'da forma giyen Mendoza kiralık dönemi sonrası tekrar Metalurg'a dönmüş, ordan Dinamo Moskova'ya gitmiş, sonra bir daha dönmüş. Ardından Steua ve geçen sezon formasını giydiği Meksika takımı Morelia geliyor. Morelia'da 11 maçta 3 gol atmış. Pek parlak bir performans değil ancak Türkiye liginde tutunma mücadelesi veren bir takım için fazlasıyla kaliteli ve tecrübeli bir oyuncu. Araştırılarak mı getirildi, yoksa menejerler mi önerdi billmiyorum ama kimin aklına geldiyse iyi iş çıkarmış. Böyle transferleri daha sık görmek isterim ligimizde.
Bir diğer transfer haberi ise dün düştü piyasaya. Geçtiğimiz sene adı sıkça Galatasaray ve Beşiktaş'la anılan Benfica'nın bonservisli oyuncusu Ariza Makukula Kayserispor'la anlaşmak üzereymiş. Geçtiğimiz seneki haberler eğer Türkiye liginde bir piyasa oluşturmak amacıyla yapıldıysa menejerler amacına ulaşmış görünüyor. Kariyerinde birçok ekibe kiralanmış olması ilk bakışta olumsuz bir izlenim bırakıyor ama şöyle bir baktığınızda hep üst düzey liglerde ve takımlarda forma bulduğunu görüyorsunuz. Galatasaray'a gelse memnun olur muydum, bilemiyorum ama hemen kestirip atmazdım şöyle bir bakınca. 6 ay önce Bolton tarafından 800 bin euro bedelle kiralanmış ancak bekleneni verememiş. Benfica'daki forvet enflasyonunu da düşününce satış listesine konmasına pek şaşırmamak gerek. Kayserispor sever böyle isimli forvetleri, forvet tipi olarak da Aghahowa'dan daha uygun olduğunu söyleyebiliriz en azından.

Aghahowa demişken, Kayserispor'un serbest bıraktığı Aghahowa eski takımı Shaktar Donetsk'e dönmüş. Geçen seneki başarısız performansından sonra UEFA Kupasını kaldırmış bir takıma transfer olması tam bir piyango onun için. Referans böyle bir şey işte. Onu taklalarıyla Shaktar'da tanımıştık futbolseverler olarak, belki eski performansına kavuşur, iyi bir rol oyuncusu olur orda. Sivasspor karşısında forma bulabilir mi acaba?..

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

9 yorum:

silent lucidity dedi ki...

makukula süper transfer kayseri icin.cok güclü bir oyuncu ayrıca toplara da oldukca sert vuruyor aslında trabzonsporun böyle bir adama ihtiyacı oldugunu düsünüyorum ben umutla gökhanla bir yere varamazlar cünkü. hatta alabiliyorsa river'dan cristian fabbiani de tam tsl lik adam gecen sene de cluj'da kiralık oynuyordu belki hatırlarsınız.

Adsız dedi ki...

marsilya ve dinamoya kiralık olarak gitti sonra geri döndü

Spooky dedi ki...

Kayserispor geçen sezon neredeyse hiç hücum etmeyen bir takım görüntüsündeydi. Mehmet Topuz ne zaman isterse o zaman şut çekip, adam geçip hücum ediyor, diğer oyuncular da ona bakıyordu. Aghahowa da belki fazla pozisyon harcadı ama planı tam olmayan bir takımda ne yapabilir bir forvet. Bence Purovic tam bir santrafordu ancak kişisel sorunları nedeniyle gönderildi. Makula da eğer Kayserispor hücum etmeyi düşünürse ve bunu plana bağlarsa etkili olacaktır. Yoksa işi zor.

Geçen sezon küme düşmekten Antalyaspor sayesinde kurtulan, beklenilen hamleleri yapmayan ve teknik direktörü transfer isteyen hatta yönetimi de iğneleyen bir takımı yenemediler. Deplansmanda alınan bir puan bizim için iyi dedi Tolunay Kafkas. Kayserispor karar vermeli her sene zirve iddiasıyla başlıyorlar 20-25. haftada önümüzdeki sezonun planına giriştik diyorlar.

cagliari42 dedi ki...

mendoza'nın 2 defa metalurg'a dönmesi kiralık olmasındandır.

pclion dedi ki...

Dalgınlığıma gelmiş, nedense Marsilya'nın kiralık aldığına ihtimal vermedim. :) Zaten Marsilya dönüşü gitmiş Dinamo Moskova'ya, böyle daha mantıklı...

alperensaylar dedi ki...

eski cm efsanelerinden labinot harbuzi ve kasımpaşa'nın aldığı boukhari de bu listeye eklenilebilir.

Fethi dedi ki...

konuyla alakasız olucak ama resmi görünce değinmek istedim.galatasaray formalarını tartışıp konuşuyoruz ya hani devamlı,çok merak ediyorum şu adidas tasarımcıları tasarıma başlamadan önce bakmıyorlar mı lens formalarına.yıllardır en beğendiğim formalar hep lens'den çıkıyor.kıskanıyorum şahsen adamları.

Vandir dedi ki...

Kayseri'nin hücum hattında kim var şu anda? Nasıl bir sistemle oynuyorlar? Maraton'daki 2 dk lık golsüz özetle anlayamadım ki.

bilog dedi ki...

Sırf başlık yüzünden geldim bu yazıya. Çok etkili gerçekten. Onlar nası isimler ya :)

Related Posts with Thumbnails