Fenerbahçe'nin Takım Puanı 08/09

Beşiktaş'ın takım puanını değerlendirmiştik 2-3 hafta önce, şimdi de Fenerbahçe'ye değinme zamanı. Bilindiği gibi son yıllarda Avrupa'da en istikrarlı şekilde boy gösteren Türk takımı Fenerbahçe'ydi, son 5 sezonun 3ünde 10 puan barajının üstüne çıkmayı bildiler. Bu da onlara biraz şansın da yardımıyla -ya da Anorthosis mi demeliyiz, bilemedim- 3. torbanın kapılarını araladı bu yıl.

Fenerbahçe Avrupa'da varlık gösteremediği son yıl olan 03/04 yılının da puantajdan çıkmasıyla puan anlamında maksimum noktasına ulaşmış görünüyor. Bu senenin geri kalanında alacağı puanlarla beraber ilk 25'i zorlayacak gibi duruyor Fenerbahçe. En kötü senaryoda ise 3-4 yıl ilk 45-50 arasında tutunmaya yeterli puanı var Fenerbahçe'nin. Takım puanı oluşturmak zor bir iş ama belli bir istikrarı tutturduğunuzda yakalanan puan sizin üst düzeyde tutunmanıza yardımcı oluyor. Fenerbahçe de takım puanının nimetlerinden yararlanacak bundan sonraki senelerde.

Bu sene ön elemeleri kayıpsız atlatmıştı Fenerbahçe ancak bu puanların takım puanına katkısı sınırlı oldu. Esas puanın döndüğü grup bölümünde ise henüz bir varlık gösterebilmiş değiller. Diğerlerine göre çok da zor sayılmayacak bir grupta 4 maçta 2 puan toplayabilmek başarılı bir sonuç değil, hele bir önceki sene 19'a yakın puan toplamış bir takım için. Son 5 yılın en kötü 2. senesi olmaya aday gözüküyor bu sene, Fenerbahçe iyi bir çıkış yakalayıp Avrupada yoluna devam ederse o başka tabi. Yine de çeyrek finalle gelen 18.950 puan, Alkmaar'a elenilen senede toplanılan 10.250 puan ve Zaragoza'ya elenilen sene kazanılan 10.075 puanı zorlamasının kolay olmadığını söylemek yanlış olmaz.

Yakın gelecekte Fenerbahçe'nin önünün açık olduğunu söylemiştik az önce ancak değişen ön eleme sistemi Fenerbahçe'nin topladığı puanların önemini bir nebze de olsa azaltacak gibi. Şampiyonun direk Şampiyonlar Ligine gittiğini biliyoruz ancak Fenerbahçe'nin rakiplerine oranla oldukça geride olduğunu düşünürsek şampiyon olma ihtimali bu sene oldukça zor. İkinciliği bir şekilde kazanması durumunda dahi İngiltere'den, İspanya'dan, İtalya'dan gelen oldukça zorlu takımlarla karşılaşmak zorunda kalacaklar. Yalnız gruplara kalırsa Fenerbahçe'nin bu yeni statüyle 3. torbadaki yerini daha kolay alacağını eklemeliyim. Takım puanının işlerlik kazanacağı esas alan UEFA Kupası gibi duruyor. Fenerbahçe UEFA gruplarına kalırsa çok büyük ihtimalle ilk torbadan girecektir kura çekimine.

Şu anda 28. sırada bulunan Fenerbahçe'nin önünde rahatlıkla geçebileceği Newcastle ve Rangers var. Valencia ve Steaua'nın da yakalanabilir durumda olduğunu söyleyebiliriz ancak 48-52 puan aralığında Avrupada devam eden 6 takım daha olduğunu belirtmek gerekli. Fenerbahçe bu sezonu 55 civarı bir puanla kapatabilirse şu andaki pozisyonunu koruyabileceğini düşünüyorum.

Sırada Galatasaray'ın incelemesi var...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

3 yorum:

SozenE. dedi ki...

Uğur,

Fenerbahçe'nin Newcastle United ve Galsgow Rangers'ı kolay geçeceğini sanmıyorum.

Şampiyonlar Ligi'nde iki maçları kaldı. Gruptan çıkmak adına İstanbul'da Porto'yu, Kiev'de Dinamo'yu yenmeleri gerekiyor. UEFA Kupası'ndan devam edebilmek için de kalan iki maçta yenilmemeleri lazım, sanıyorum.

Genel görüntüde Fenerbahçe, iki maç sonunda Avrupa Kupaları'ndan elenmesi ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu da Galatasaray eğer devam edebilirse, Fenerbahçe'nin ezeli rakibinden gelecek puanları bekleyeceği anlamına gelir.

Galatasaray, gruptan 9-10 veya 12 puan ile lider çıkar ve 3. Tur'da da başarılı olursa Fenerbahçe'ye, değişen katsayıların da göz önüne alınmasıyla, kritik bir katkı yapmaz. Bu anlamda Fenerbahçe, Glasgow Rangers'ın arkasında kalabilir.

Fenerbahçe adına kritik bir diğer husus da arkasından gelen takımlar. Shakhtar Donetsk, Tottenham Hotspur, Panathinaikos ve Hamburg gibi takımların sezon sonunda Fenerbahçe'nin üzerinde bir yer edineceklerini düşünüyorum, puan sıralamasında.

Fenerbahçe'nin tüm bu ezberi bozabilmesi için de UEFA Kupası'ndan veya Şampiyonlar Ligi'nden devam etmesi gerekiyor tabii.

Neler olacak, bakalım.

pclion dedi ki...

Newcastle'ı geçebilir ama Glasgow konusunda haklısın. İlk bakışta 54.6 gibi gördüğümden öyle bir şey söylemişim. Fenerbahçe iki maçta 4 puan çıkarsa zaten gruptan çıkar. Sadece Newcastle diyelim...

Daima Fenerbahçe! dedi ki...

konunu yeni görümüşüm, bilgiler için teşekkürler. en kötü ihtimal porto ile içerde berabere kalırız 53 e çıkar puanımız. iyi ihtimal 6 puanla uefada yolumuza devam eder 60 puanı zorlarız.umarım iyi ihtimal olur.

Related Posts with Thumbnails