Sol Kanadın Efendileri: Arda Turan & Harry Kewell

Harry Kewell Galatasaray'a transfer olduğundan beri kafaları kurcalayan soru belli, sol kanatta kim oynamalı? Galatasaray'ın bu iki oyuncudan alınabilecek en iyi verimi alabilmesi için nasıl bir taktik düzende oynaması gerekli? Başta Galatasaraylılar olmak üzere birçok futbolsever bu konu üstüne kafa yoruyordur eminim. Bizim de birkaç kelam etme zamanımız geldi sanıyorum.

İlk olarak şunu belirtmek gerek. İkisi de sol kanat oyuncusu olmasına rağmen farklı tipte ve meziyette oyuncular. Arda Turan oyunun içinde daha çok var olan, gerektiğinde top alıp veren, iki ayağını da kullanırken repertuarındaki hareketleri yaparken zorlanmayan, içe katetmeyi seven bir oyuncu. Harry Kewell ise Arda'ya göre daha hızlı oynayan, yeteneklerini oyun bilgisiyle birleştirip doğru ve efektif kararlarıyla maça etki edebilen ancak bunları daha çok kendi bölgesinde yapabilen bir oyuncu. Bunu göz önüne aldığımızda sol tarafta oynaması gereken kişinin Harry Kewell olması gerektiği çıkıyor mantıken. Sormamız gereken soru Kewell mı daha iyi oyuncu yoksa Arda Turan mı değil, ikisini de verimli olarak oyunun içinde tutabilecek formül nedir, bunda yoğunlaşmak gerek.

-----Harry Kewell---Casio Lincoln---Arda Turan----

-----------Ayhan Akman---Mehmet Topal----------

Teori Harry Kewell sol tarafta oynamalı diyor ama bu durum uygulamaya geçtiğinde ön görülemeyen birkaç komplikasyon ortaya çıkmıştı. Bunlardan en önemlisi Arda'nın bu durumu kişisel olarak yorumlayıp pasif-agresif bir tavır almasıydı. Sol kanada olan alışkanlığını bırakıp yeniden başlamak istemedi belki de. Bunda sağ tarafta denendiği dönemde Euro 2008'in de etkisiyle formsuz ve kuvvetsiz olmasının da payı olduğunu yadsıyamayız ama Arda Turan'ın kapasitesini, yeteneklerini ve oyunculuk geçmişini az çok bilenler onun kendini yeterince zorladığına inanmamıştır sanıyorum.

Ancak Arda'nın oyun içindeki tavrıyla belli ettiği kararı hem takımın bugünkü durumu için hem de kendi geleceği için yanlış karardı bana kalırsa. Sağ kanatta da oynasa zaten kendi repertuarından taviz vermek zorunda değildi Arda hatta kendisini geliştirebilmesi için önemli de bir fırsat olabilirdi. Arda Turan altyapıda forma giydiği dönemde sağ kanatta zaman zaman görev almıştı. Hatta Manisaspor'da sağ bek oynamışlığı bile var. Bu deneyimlerin onun çok yönlü bir oyuncu olmasına katkıları olduğu inkar edilemez.

Aslında çok farklı bir şey yapmasına da gerek yok. İsviçre maçında takımı ayağa kaldırışında sol çizgiye çakılı bir oyun izlememiştik Arda Turan'dan. Hatta oyunu sağ tarafa yakınlaşarak yönetmeye başlaması onu ön plana çıkaran en önemli faktördü. İsviçre maçı göz önünde olduğu için verdiğim bir örnek, aslında Galatasaray'daki etkili performanslarının çoğu oyunu domine etmeye başlamasında oyunun her bölgesinde etkili olduğu dönemlerde gelmişti. Bunu sağ kanatta başlayarak da yapabilecek bir oyuncu Arda. İlerde Premier Lig'e gittiği zaman bunun faydalarını görebilirdi. İki kanatta da etkili oynayan yüksek teknik kapasiteli bir oyuncu etiketi çok daha üst düzey yerlere taşıyabilirdi. Değişik bölgelerde oynayabilen rol oyuncularına her zaman ihtiyaç duyulur, bu sadece defansif açıdan geçerli bir kavram değil.

İkinci bir alternatif ise Harry Kewell'ı ikinci forvet gibi değerlendirip Arda'nın bölgesinde tutmak olabilirdi ama Lincoln'ün olağanüstü formu bu alternatifi görmezden gelmemize sebep oluyor. Kewell da sağ tarafta ne kadar büyük çaba gösterirse göstersin oyundaki etkinliğinde düşüş yaşıyor, bu da bir gerçek olarak önümüzde. Orta sahanın yumuşaklığını da göz önünde bulundurunca her maç Kewell'ı 60'tan sonra oyundan almak yerine ikinci yarı kullanmak da bir çözüm alternatifi olarak düşünülebilir.

----Arda Turan------Lincoln------Barış Özbek-----

--------Ayhan Akman----Mehmet Topal-----------

Harry Kewell gibi bir oyuncuyu yedek bırakmak ne kadar akılcı, ondan emin değilim ama edilgen orta saha düzenine çare olmak için top kapma konusunda daha etkin bir oyuncu da mantıklı geliyor kulağa. Göbekteki oyuncuları doğru seçmek bu sorunun en önemli ayağı aslında ama Mehmet Topal, Barış Özbek ve Tobias Linderoth hazır olarak dönmedikçe bu konuda bir adım atmak teknik direktör Michael Skibbe için de zor olsa gerek.

Çok uzadı yazı, sıkıcı da olmak istemediğimden şimdilik burda bitirmek istiyorum. Nasıl olsa her maç yazısında ucundan kıyısından değinmekteyim bu konuya. Devamı bir sonraki maç analizine diyelim...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

3 yorum:

apaç dedi ki...

evet, arda'nın isviçre maçında sağ tarafa geçişi büyük bir hareketlilik getirmişti; ama hatırlatırım:

arda o maçtaki son dakika golünü gene sol taraftan gene içeri katederek ve gene kendisine şut açısı yaratarak bulmuştu.

bu hususta tek bir seçenek var. o da geldiğinden beri attığı ve boyadığı gözler dışında hiçbir işe yaramayan, oyun içinde hiçbir şekilde etkinliği olmayan, sağda sıfır solda 1/10 arda turan gücüyle oynayan kewell'ı recaro koltuklardan birine oturtmak.

apaç dedi ki...

kewell yüzünden arda'yı sağa çekmek, hakan kadir balta yüzünden zambrotta'yı sağa çekmek gibidir.

güldürür..

Jordi Metal dedi ki...

Yada Arda'yı 20 ilyona Arsenal'e okutup Kewell'ı sola Aydın'ı sağa çekeriz :)

Related Posts with Thumbnails