Brezilyalı tekniği, Japon sevimliliği. Rodrigo Tabata'nın bu kadar kısa sürede dikkat çekmesini bu dört kelimenin içinde yatıyor. Bu ilginç kültürü ve bu kültürün futbol sahalarına yansımasına kısa da olsa blogda değinmek gerek.
Japonya dışında yaşayan en büyük Japon topluluğu Brezilya'da yaşamakta ve sayıları bugün itibarıyla 1.5 milyona ulaşmış durumda. Bu da zamanla iki ülke arasında ortak bir kültürel bağ oluşması anlamına geliyor. Bu kültürün başlangıcı geçen yüzyılın başlarına dayanmakta. 1850'lerden sonra köleliğin yasaklanmasıyla beraber Brezilya'nın kahve yetiştirmek için yeni iş gücüne ihtiyaç duyuyor. İlk önce bunu Avrupa'dan temin etmek isteyen Brezilya çoğu İtalyan olmak üzere birçok İtalyan göçmeni ülkeye getiriyor. Ancak kötü koşullar ve düşük maaş sebebiyle bir süre sonra İtalyanlar durumdan memnun olmuyor ve ülkeyi terk etmeye başlıyorlar. İş gücü konusunda tekrar sıkıntılar ortaya çıkınca Brezilya bu sefer Asya'ya yöneliyor ve istihdam konusunda sıkıntı yaşayan Japonya'yla 1908'de ilk göçmenlik anlaşmasını imzalıyor. Arjantin-İtalya arasındaki ilişkiye benzer bir durum var anlayacağınız.
Ülke olarak Japon-Brezilyalı oyuncuları ilk kez Rodrigo Tabata'nın Santos'tan Gaziantepspor'a transferiyle farkettik dersek yanlış olmaz. İlk maçında Fenerbahçe'ye attığı golle dikkatleri üzerine çekmesini bilen Tabata diğer maçlardaki iyi oyunuyla da takdir toplamaya devam ediyor. Gaziantepspor'un tüm maçlarında 90 dakika forma giydi ve lig 4, kupada 1 olmak üzere 5 gol kaydetti. "X her takımda rahat oynar" cümlesinin bu sezonki temsilcisi oldu bile şimdiden.
Brezilya dünyanın en çok futbolcu ihraç eden ülkesi. Böyle bir durum olunca eli, ayağı düzgün diğer oyuncular gibi Japon-Brezilyalılar da şanslarını diğer ülkelerde deniyorlar doğal olarak. Herkesin tahmin ettiği gibi bu oyuncuların adresi futbolcularına hatrı sayılır maaşlar verebilen, kültür olarak en yakın oldukları bölge olan Uzakdoğu geliyor.
Japonya'da bu ülkerin başını çekiyor tabi. 1981 Sao Paulo doğumlu Marcus Tulio Tanaka bu oyuncuların en tanınır olanı. 2006 yılından beri Japonya milli takımı formasını da giyen Tanaka o günden bu yana 16 kere milli olup 3 gol atmış. Asıl bölgesi stoper ama teknik kapasitesi yeterli olduğu için orta sahada da oynayabiliyormuş gerektiğinde. Japonya Ligi takımlarından Urawa Red Diamonds'da oynuyor. Japonya'dan tanıdığım ender kulüplerden biri Urawa. 2007 yılında 46000 ortalamayla ligin seyirci ortalaması rekorunun da sahibi onlarmış zaten.
Bu konu aklıma geldiğinde Tabata'ya benzer oyuncu olarak düşündüğüm ilk isim 2006 Dünya Kupasından hatırlayacağımız Alex'ti. Ancak Alex sandığım gibi Japon-Brezilyalı bir oyuncu değil, kendisi saf bir Brezilyalı. Esas adı Alessandro Dos Santos olan Alex lise öğrencisiyken geldiği Japonya'da 82 kez milli takım formasını giymiş. Ufak bir Avrupa macerası da var Alex'in, 2006 Ocak ayında geldiği Salzburg'da sezon sonuna kadar kiralık olarak forma giymiş.
Değinmek istediğim son bir oyuncu daha var, o da Paulo Nagamura. 1983 doğumlu Nagamura diğerlerinden farklı olarak Uzakdoğu yerine Kuzey Amerika'yı tercih etmiş. Chivas USA'de forma giyiyor şu an. Arsenal altyapısından yetişen Nagamura 2005 yılında Galaxy'yle sözleşme imzalamış. MLS hakları 2006'da yapılan expansion draft'la beraber Toronto FC'ye geçen Nagamura daha sonra Chivas'a takas edilmiş. Amerika'daki Japon nüfusun da bu kulüplerin Nagamura'yı tercih edişinde pay sahibidir muhtemelen.
Bu oyunculardan başka örnekler de var tabii ki ancak günümüz futbolunda aktif olarak forma giyen en önemli Japon-Brezilyalı oyuncular bunlar. Tabata'nın Gaziantep'teki başarılı performansı belki Tulio, Nagamura gibi oyuncuların ülkemize transferine kapı açabilir, neden olmasın?
1 yorum:
tabata bence tsubasa nın gerçek hayatta ki yansımasıdır:)
Yorum Gönder