Şampiyonlar Liginde Hesap-Kitap Zamanı #2

Dün E, F, G ve H gruplarında dünkü maçlardan sonra oluşabilecek muhtemel senaryoları yazmıştık. Bugün de A, B, C ve D gruplarına bir göz atalım.

Group APldPts
CHL47
ROM46
BDX46
CLU44

A grubu hesapların oldukça karışık olduğu bir grup. Romanya şampiyonu ünvanıyla Şampiyonlar Ligine direk gelen Cluj, ilk iki maç haftasında kağıt üstünde grubun en güçlü iki takımı olan Roma ve Chelsea'den 4 puan çıkarmayı başarınca A grubunun 2. tura yükselme barajının diğerlerine göre oldukça aşağıda kalacağı aşikardı. Ancak Cluj ilk iki haftaya göre nispeten daha kolay geçmesi beklenen iki Bordeaux maçını da kaybedince grup iyiden iyiye kaos ortamına sürüklendi, kimin ne olacağı belli değil.

Cluj'dan başladık, onlarla devam edelim. Bu akşam Roma'yla oynayacaklar. Deplasmanda aldıkları 3 puan ikili averajda avantajlı olabileceklerini işaret ediyor bizlere. Eğer Cluj bu maçı kazanmayı başarırsa Roma'nın 1 puan üstünde ve averaj üstünlüğüne sahip durumda olacaklar. Ancak bu ihtimali bozan diğer durum Bordeaux'nun Chelsea'ye yenilip Roma'yla berabere kalarak 7 puanda kalması olur ki bu durumda üçlü averaj devreye girer. 3 takım da 7 puanda dizilirse aralarındaki maçlarda aldıkları puanlara göre yeni bir puan durumu oluşturuluyor. Bu durumda Bordeaux iki takımdan aldığı 7 puanla grup ikincisi, Cluj iki takımdan aldğı 6 puanla grup üçüncüsü, Roma ise 4 puanla grup sonuncusu olur.

Roma ise genel averaj olarak Cluj ve Bordeaux'ya göre daha iyi durumda olduğu gibi Chelsea ve Bordeaux'ya karşı da ikili averaj üstünlüğüne sahip. Onların tek yapması gereken Romanya deplasmanından mağlup olmadan dönmek. Böylece Cluj'la arasındaki puan farkını koruyarak onları Chelsea deplasmanına göndermiş olacaklar. Son maçta Bordeaux'yla İtalya'da karşılaşacaklar. Bordeaux bugün Chelsea'yi mağlup edemezse bugün Cluj deplasmanından alacağı bir puan oldukça rahatlatacaktır Roma'yı. Böylece son maça eşit puanda çıksalar bile alacakları bir beraberlikle Şampiyonlar Liginde devam etme şansına sahip olacaklar. Çok ekstra işler olmazsa Roma için alacağı iki puan fazlasıyla yeterli olacaktır.

Bordeaux ise Cluj'dan aldığı 6 puanla tekrar yarışa dönmenin sevincini yaşıyor. Ancak önlerinde grubun en zor iki maçı var belki de, içerde oynayacakları Chelsea maçı ile İtalya'da oynayacakları Roma maçı. Kaç puan çıkarabilirler kestirmek güç ancak Cluj'dan aldıkları 6 puan UEFA'da devam etmeleri için işlerine oldukça yarayacak gibi gözüküyor. Eğer Cluj iki maçtan bir puan çıkarabilse bugün Bordeaux için daha karamsar yorumlar yapıyor olabilirdik.

Chelsea ise gruptaki en rahat takım. Son hafta içerde oynayacakları Cluj maçını kazanırlarsa 10 puana ulaşıp gruptan çıkmayı garantiliyorlar. Garanti olmayan tek şey lider mi ikinci mi çıkacakları. Bu ise diğer maçların skoruna bağlı olur ancak ben Chelsea'nin işi o duruma getirmeden gereken puanları alıp rahat rahat liderliği alacağını düşünüyorum. Bu akşam Bordeaux'ya yenilmeyeceklerini tahmin ediyorum.

Group BPldPts
INT48
ANO45
PAN44
BRM43

Bu sene çaylakların iyi işler çıkardıklarını vurgulamıştık, belki de en göz alıcı olanı B grubunda. Anorthosis Famagusta 4 maç sonunda topladığı 5 puanla grupta ikinci sırada. Puansız ayrıldıkları tek maç Inter deplasmanı. Bu akşam oldukça kritik bir maça çıkıyorlar. Eğer içerde oynayacakları Werder Bremen maçını da kazanmayı başarırlarsa çok büyük bir ihtimalle Şampiyonlar Liginde üst tura çıkmayı garantileyecekler. Beraberlik de çok kötü bir skor sayılmaz onlar için, eğer Bremen maçından beraberlikle ayrılırlarsa Pana deplasmanında beraberlik yeterli olacak. Bu hesapları bozabilecek tek durum Pana'nın Inter'i deplasmanda yenmesi olur ki bu da gerçekten düşük bir ihtimal. Tek yapmamaları gereken Bremen'e yenilmek, eğer yenilirlerse gruptan çıkabilecek durumdayken son sırada bulabilirler kendilerini.

Bremen ve Pana'nın durumu ise daha çok Anorthosis maçlarında belli olacak. Inter'in şu durumda iki takıma da şans tanıyacağını sanmıyorum, en azından 3 puan vermeyecektir. Pana son maçı içerde Anorthosis'le oynamasına güveniyor daha çok, Bremen ise bu akşam kader maçına çıkacak. İki takım da kazanmak zorunda üst tur için, beraberlikler Anorthosis'ten yana. Bu nedenle dizginlerin Rum ekibinde olduğunu söyleyebiliriz şimdiden. Inter ise gruptan rahatlıkla lider çıkacaktır, bu akşam işini bitirir diye tahmin ediyorum.

Group CPldPts
BAR410
SCP49
SHA43
BSL41

C grubu ise neredeyse tamamen çözülmüş durumda, bu akşamki maçlar sonucunda iyice netleşecek tablo. Şampiyonlar Liginde devam edecek ekipler belli olmuş durumda zaten, Barcelona ve Sporting Lizbon. Shaktar'ın Lizbon'a iki maçta da mağlup olması grubun kaderini beklenenden erken çizdi. Barcelona'yla Lizbon liderlik için, Shaktar'la Basel ise üçüncülük için mücadele veriyorlar. Barcelona puan olarak önde olmasının avantajının yanı sıra oldukça formda gidiyor Lizbon'a. Bu akşam galip gelip İspanya'ya lider dönerlerse kimse şaşırmayacaktır eminim.

Shaktar ise üçüncülük için avantajlı olan taraf. Bu akşam kendi sahalarında Basel'le oynayacaklar, kazanırlarsa işi bitiriyorlar. Beraberlik durumunda ise iş son maçlara kalıyor, o da Shaktar'ın pek arzu edeceği bir ihtimal değildir sanıyorum. Basel evinde Lizbon'u ağırlarken onlar Nou Camp'ta oynuyor olacaklar. Basel'in kazanma ihtimali onları oldukça tedirgin edecektir. Eğer Basel Shaktar'ı yenebilirse avantaj tamamen Basel'in eline geçiyor. Bu akşamki maç büyük anlamda bu sorunun da cevabını verecek.

Group DPldPts
ATL48
LIV48
MAR43
PSV43

C grubuna benzer bir tablo da D grubunda var ama burda çizgiler C grubu kadar keskin değil. Atletico Madrid ile Liverpool liderlik, Marsilya ile PSV ise üçüncülük mücadelesi içinde. Alttakilerin üst tarafı zorlama ihtimali hala var ama Atletico ve Liverpool puan dahi vermedi bu iki takıma şimdiye kadar.

Ancak bu grubu diğerlerinden farklı kılan yakın puanlardan çok fikstürü olsa gerek. Çekişmeye giren takımların birbirleriyle maçı bulunmuyor, ikili averajlar bu yüzden oldukça önemli. Atletico ve Liverpool'un ikili averajları da eşit olduğundan bu iki ekip arasında müthiş bir averaj savaşı yaşanacak liderlik için. Bu da Marsilya ve PSV için pek iyi haber sayılmaz. Marsilya ise evindeki 3-0'lık net PSV galibiyetinin getirdiği ikili averaj üstünlüğüne sahip. İki maçtan da puansız ayrılsalar dahi 3 puanla UEFA vizesi alabilme ihtimalleri var ki pek de küçümsenecek bir ihtimal değil bu.

Bu akşam Atletico PSV'yle, Liverpool Marsilya'yla içerde oynuyor. Ev sahiplerinin avantajını tekrar vurgulamaya gerek yok. Bu grubun kaderi son ana kadar belli olmayacak, kesin olan tek şey bu. Günün programı ise şöyle;

26 KASIM ÇARŞAMBA
21.45 - Bordeaux - Chelsea
21.45 - CFR Cluj - Roma
21.45 - Inter - Panathinaikos
21.45 - Anorthosis - Werder Bremen (Rustavi 2)
21.45 - FC Shakhtar Donetsk - Basel
21.45 - Sporting - Barcelona (Arryadia 2)
21.45 - Atletico Madrid - PSV
21.45 - Liverpool - Marsilya

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails