Beşiktaş'ın Takım Puanı 08/09

Ülke puanlarına oldukça sık değiniyoruz, yavaş yavaş takım puanlarına da el atma zamanı geldi. Oyalanmam biraz da bilerekti aslında, ön elemelerin takım puanına etkisi oldukça sınırlı olduğundan biraz daha geç değişmeye başlıyor dengeler. Yavaş yavaş el atma zamanı gelmişti takım puanlarına ama Beşiktaş için bu kadar erken bir final yazısı beklemiyordum açıkçası.Beşiktaş son yıllarda aşırı yüksek puanlar toplamasa da dikkat çekmeden belli bir ortalamayı tutturmayı başarabilen Türk takımlarından biriydi. Fenerbahçe'nin puanı daha yüksek olmasına rağmen onun bile grafiği değişkenlik gösterebiliyordu. Bana sene başında hangi takım kaç puan alır deseler hiç düşünmeden 7-10 arası diyebileceğim güveni veriyordu Beşiktaş bana. Ama bu sene büyük bir hayal kırıklığı oldu, papaz bu sefer pilav yemedi.

Halbuki ön elemelerde aldığı 2 galibiyetle yine fena bir başlangıç yapmamışlardı. Çekebilecekleri takımlar içinde en dişe dokunuru Metalist Kharkiv olmasına rağmen yine de eleyeceğini düşünüyordum Beşiktaş'ı. İlk maçı içerde gol yemeden kazandılar, bu bence büyük bir avantajdı. Ancak üstünde baskı kurulduğunda buna çözüm üretebilecek bir teknik heyete ve oyuncu kadrosuna sahip olmadığını Türk halkının gözüne sokarcasına gösterdi Beşiktaş. Beşiktaşlı futbolseverler bir Liverpool, bir Leeds maçından farklı hissetmemiştir sanıyorum.

'Ah vah' kısmını bitirip işin teknik kısmına el atalım. Beşiktaş an itibarıyla 35,726 puana sahip. Bu da şu an kullandığımız sistemde ucu ucuna da olsa Şampiyonlar Ligi 3. ön elemesinde seribaşılık ve UEFA Kupası gruplarında 3. torba demek. Ancak bu seneden itibaren eleme sistemleri değişeceği için Şampiyonlar Ligi elemeleri ligi ikinci bitirecek takım için eskisi kadar kolay olmayacak. İngiltere, İtalya ve İspanya'dan gelecekler korkulu bir rüya yaşatabilir lig ikincimize.

Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligine direk katılması (şampiyonluk) halinde 4. torbada yer alacağı da kesin olduğundan UEFA Kupası üstünden devam etmekte yarar var. Yeni sistemde UEFA Kupası grupları Şampiyonlar Ligi statüsünde işleyeceği için torba sayısı dörde düşüyor. Çok büyük bir aksilik olmazsa 35.7 puana sahip olan Beşiktaş UEFA Kupası gruplarına kalması halinde seneye büyük ihtimalle kuraya 2. torbayla 3. torba arasında gidip gelecek gibi. Yeni sistem sebebiyle Şampiyonlar Ligi'ne girmek lig şampiyonları dışındakilere oldukça zorlaştığı için UEFA Kupası çok daha zorlu geçecektir, bu da yüksek puanlı takımların torbaları karıştıracağı anlamına gelebilir. Beşiktaş için %60 2.torbaya, %40 3. torbaya girer diyebiliriz en fazla, o da çok farazi kalıyor şimdilik. Şampiyonlar Ligi ön elemeleri Beşiktaş'ın bu konudaki kaderini çizecek gibi.

Şu anda 60. sırada Beşiktaş. Arkasında Beşiktaş'ı geçebilecek durumda olan 6-7 takım sayabiliriz. Bunlardan en az 6'sı geçer diye düşünüyorum Beşiktaş'ı, alt tarafdan da sürpriz bir çıkış gelirse 65-68 arası bir noktada bitirecektir bu sezonu. Beşiktaş'ın puanı hakkında diğer güncellemem sezon sonunu bulur herhalde, bundan sonra Beşiktaş'ın puanını değiştirecek tek faktör ülke puanının takım puanına yansıması olacaktır çünkü. Umarım Beşiktaşlıları biraz olsun aydınlatabilmişimdir.

Galatasaray ve Fenerbahçe'nin puanlarını bu haftaki maçlardan sonra değerlendirmeyi düşünüyorum, ayrıca Avrupa arenasına çıkmış diğer ekipler için de toplu bir yazı yazabilirim. Bekle-gör politikası izliyorum şimdilik...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails