Çarşamba Maçları ve Kupa Statüsü

Günün programına bir göz atınca ilk dikkatinizi çeken şeylerden biri oluyor bu Çarşamba maçları. Premier Lig'de 9, Serie A'da 10, Bundesliga'da 5 lig maçı oynanıyor bu akşam. Fransa ve Hollanda da Çarşamba lig maçı oynatanlardan.

Bizim ülkedeki duruma bakınca diğerleriyle hiçbir benzerlik olmadığı aşikar. Bütün esprisi ikili eşleşmeler olan kupanın statüsü UEFA'nın bile tiksinip değiştirdiği, üç-dört senelik facia bir deneyim olan 5'li gruplar şeklinde oynanıyor. Bunun mantığı nedir, hangi akla hizmet böyle bir statüye geçildi bilmiyorum ama acil olarak değişmesi gereken işlerin başında geliyor.

Bir de 'Kupanın düşen prestijini bla bla' diye başlayan yönetici geyikleri var. 'Yayıncı kuruluş istiyor, bizim de işimize geliyor' un bir başka şekli olduğunu biliyoruz bunun ancak madem böyle bir statü arzulanıyor, bari doğru düzgün bir takvimde, amacı olan bir düzen olsun. Son 16'da veya Şampiyonlar Ligi'nin ilk halinde olduğu gibi son 8'de dörtlü gruplar düzenlenebilir, madem amaç güçlü takımlara mümkün olduğunca maç yaptırmak. 5 maç haftasını böyle gereksiz bir tur için ziyan etmenin anlamı nedir? Bırakın alt liglerdeki takımları, Süper Lig'dekilerin bile şansının olmadığı, futbolun ruhuyla bağdaşmayan bu statüyle nereye kadar gidilecek?

Benim önerim tek maçlı eleminasyon sistemiyle, güçsüz ekibin sahasında oynanmak kaydıyla son 8'e kadar gidilmesi. Kulüplere ve yayıncı kuruluşa hoş gelen grup statüsünün ise son 8'de uygulanması ve ilk iki sırayı alanların çapraz eşleşmeyle yarı finali oynamaları. Böylece hem alt liglerdeki takımlara daha üst turlara yaklaşmaları için şans tanınacak (+maç hasılatları), hem de kupa daha çekişmeli ve günümüz futboluna uygun bir grup statüsüne sahip olacak. Avrupa'da mücadele eden takımlarımız için de iyi bir prova olabilir daha zorlu bir grup aşaması.

Sizin görüşlerinizi merak ediyorum bu konuda, var mıdır Çarşamba daha sık lig maçı oynansın, kupa statüsü değişsin diyen?

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

4 yorum:

Ögeday Karabulut dedi ki...

Çarşamba lig maçları oynanması konusunda kararsızım(form,kondisyon,sakatlık vs.) ama Türkiye Kupası'nın bir değişikliğe ihtiyacı olduğu apaçık ortada.

firat selcuk dedi ki...

kupa konusunda tek gectigim ulke fransa'dır.. hatta bu konuda kendim de bir post yazayım yoksa bu yorum cok uzun olacak..

pclion dedi ki...

Güzel bir yazı olmuş franchi, eline sağlık...

firat selcuk dedi ki...

tesekkür ederim, biraz daha ozenebilirdim aslında ama o an pek vaktim yoktu.. begenildigini gormek sevindirici..

Related Posts with Thumbnails