Avrupa'nın "Yeni Çocuk"ları #2 : İspanya

Yeni çocuklara göz atmaya devam ediyoruz, sırada İspanya var. İspanya'nın çaylakları Sporting Gijon, Valladolid ve Numancia. İngiltere ya da Almanya'dakine benzer bir tablo yok İspanya'da. Ligden yeni çıkan ekipler eskileri pek de zorlayamıyor göründüğü kadarıyla.

Bu takımlardan en dikkat çekici olanı daha önceki bir yazımda da değindiğim gibi Sporting Gijon. Lige adım attığı ilk günden beri "La Liga tarihinin en kötülerinden" yaftasını üzerinde taşımakta olan Sporting Gijon son üç haftadır şaha kalkmış durumda. 2 hafta 6 puan alınca yazmıştım ilk yazımı ama gördüğüm kadarıyla acele etmişim, bu hafta Deportivo'yu deplasmanda 3-0 mağlup ederek puanlarını 9'a çıkardılar.

Şüphesiz dünyada en fazla izlenen ekiplerin başında gelen Real Madrid ve Barcelona'ya peşpeşe feci skorlarla mağlup olmaları bu kötü imajda büyük pay sahibiydi ancak bu kadar yergiyi de hakettiklerini düşünmüyordum. Puansız kapattıkları ilk 5 haftadaki sıkıntıları gol yollarında değildi, ofansif olarak güçlü ekiplere karşı savunma yapmakta güçlük çekmeleriydi. Bunda lige daha ısınamamışken Sevilla, Real Madrid, Barcelona, Villareal gibi felaket bir fikstürle başlamalarının da payı var. La Liga'da kaç takım bu dörtlüyle oynayacağı maçlara 3 puan parolasıyla çıkabilir?

Gol atabilen takımlar eninde sonunda puan toplamaya başlarlar, Sporting Gijon da öyle yaptı. Villareal yenilgisinden sonra çıktıkları üç maçı da kazanmayı bildiler. Bunu yaparken de tam 7 gol bıraktılar rakip filelere. Son hafta oynadıkları Deportivo maçı onların özgüveninin tavan yaptığı maç oldu, 3-0 gibi net bir skorla kazandılar. Bunda Deportivo'nun ikinci yarıyı 10 kişi oynamasının şüphesiz payı vardı ama çaylak bir takım için Deportivo deplasmanında 3 gol bulmak kolay olmasa gerek.

Takımda en çok dikkat çeken oyuncular ise 25 yaşındaki İspanyol forvet Carmelo Gonzalo Jimenez ve 26 yaşındaki orta saha oyuncusu Diego Castro Gimenez. İsimlerindeki uyum sahaya da yansımış görünüyor. Forvet Jimenez son 3 haftayı boş geçmedi ve gol attığı her maçta galip geldi Sporting Gijon. Gimenez ise skora orta sahadan katkı yapan oyuncu olarak öne çıkıyor, La Liga'da şimdiden 2 gole imzasını attı. Sanıyorum ligin ikinci yarısına kadar Sporting Gijon'u izleyemeyeceğiz fikstürden ötürü ama ikinci yarıda Sevilla, Real Madrid, Barcelona ve Villareal'e o kadar kolay lokma olmayacakları kesin gibi.

Valladolid o kadar yabancı bir ekip değil futbolseverlere. Zaman zaman La Liga'da boy gösteren, genellikle İspanya 2. liginin gedikli takımlarından biridir Valladolid. Sporting Gijon'un aksine onlar lige iyi başlayan taraftı. Evinde oynadıkları ilk iki maçı kazanarak 4 haftada 6 puanı ceplerine koymuşlardı. Üstelik bunu yaparken kazandıkları iki maçı da 10 kişi tamamladıklarını belirtmek lazım. Atletico Madrid'e karşı daha 22. dakikada 10 kişi kalıp skoru lehte tutmak o kadar kolay bir sonuç olmasa gerek. NTV Spor'un yayınladığı tek maçlarının içerde kaybettikleri Valencia maçına denk gelmesi ise bu imajlarına biraz ters düşüyor yalnız...

İçerde ne kadar başarılıysa deplasmanda o kadar zayıf bir ekip görüntüsünde Valladolid. Dışardaki bütün maçlarını istisnasız kaybettiler ve sadece bir gol bulabildiler. Ligde kalmak istiyorlarsa bundan daha fazlasını yapmaları gerekecek yalnız.

Valladolid'in istatistiklerine bir göz attığımda ilk dikkatimi çeken sabit bir golcülerinin olmaması oldu. Takımda henüz iki gol kaydedebilmiş oyuncu yok. Ayrıca bu kadar çok skor bulan oyuncuları olmasına rağmen bunların hiçbirinin forvet oyuncusu olmaması düşündürücü. Burdan merkez bir forvet yerine hücuma dönük orta sahalarla oynadıkları çıkarımını yapabilir miyiz, bilmiyorum. Bir de kalecileri Sergio Asenjo dikkat çekici, henüz 19 yaşında ve takımın birinci kalecisi. AcetoBlog'a da misafir olmuş oyunculardan Asenjo, onun için pek hoş bir an olmasa da...

Bu takımlar içinde izleyemediğim ekip ise Numancia'ydı. Onlar hakkında da kısa bir bilgilendirme geçmek lazım. Valladolid'le aynı puana sahipler ve düşme hattının hemen üstünde bulunuyor iki takım. Son haftayı galibiyetle kapayanlardan Numancia, geçen senenin flaş ekibi Santander'i sahasında 2-1'le geçmişler. Bundan önceki galibiyetlerini ise ilk hafta Barcelona'ya karşı almaları ilginç. Bu maçı seyredenler olmuştur mutlaka, belki buraya bir şeyler karalayıp bizi de aydınlatırlar. Deplasmanda başarısızlık konusunda Valladolid'e rahmet okutuyorlar, 4 maçta tam 11 gol yiyip puan çıkaramamışlar. Ligde kalmak için puan almaları şart.

Bundan sonra Serie A ve Bundesliga'ya bir göz atmak lazım, finali de Türkiye'yle yapar, yazı dizisini bitiririz...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

4 yorum:

Ögeday Karabulut dedi ki...

Dikkatle takip ediyorum abi yazılarını.Bundesliga'dan Hoffenheim hariç pek malzeme çıkmayacak gibi sana.Gerçi onlar da tek başlarına yeterler :)

Köln karambole gidiyor,M'Gladbach sürünüyor zaten.

pclion dedi ki...

İspanya'dan bile yazı çıkmışsa Almanya cennet Ögeday, Hoffenheim'ın çıkışı varken, Köln'de Daum referansı varken en rahat yazılacak yer Almanya. Türkiye bile daha zor bence :)

Ögeday Karabulut dedi ki...

İştahım kabardı,merakla bekliyorum o zaman Bundesliga yazını :D

aksilaz dedi ki...

gijon bu hafta mutlaka yenmeli.kuponumda var o yuzden.yoksa benım favorım hoffeinhaim

Related Posts with Thumbnails