Ülke Puanımız #8

Şampiyonlar Liginin 3. haftası geride kaldı. Beşiktaş'ın Metalist'e elenmesiyle beraber Ukrayna karşısında geriye düştüğümüz 10.luk yarışında gerilememiz sürüyor. Dinamo Kiev'in Porto'dan deplasmanda 2 puan çıkarması iyi olmadı. Fenerbahçe'den Saraçoğlu'nda da puan çıkardıklarını hesaba katarsak Şubat sonrasına kalmayı garantilediklerini şimdiden söylemek mümkün. Çok büyük sürprizler yaşanmadı aslında, sürpriz olarak nitelendirebilecek iki sonuç da Portekiz-Ukrayna ekiplerinin maçlarından çıktı. Orda da bir denge var diyebiliriz.

Ukrayna ekipleri Dinamo Kiev ve Shaktar Donetsk toplamda iki puanla kapadılar haftayı. 0,5 puan daha arttırdılar farkı. Yalnız bu noktada iyi olan gelişme Shaktar Donetsk'in gruptan çıkma şansını evinde kaybetmesiyle zora sokması. Lizbon'a deplasmanda da kaybederlerse işleri çok zor olacak. Kiev ise Fenerbahçe'nin de bulunduğu grupta ikincilik için en avantajlı takım konumuna geldi 5 puanla. En büyük rakipleri Porto ve Fenerbahçe'den deplasmanlarda oynadıkları maçlarda tam 4 puan çıkardılar. İçerde oynayacakları maçlarda alacakları 2 puan onları bir üst tura götürmek için yeterli olacak.

Portekizlilerde de durum aynı aslında. Porto'nun içerde yenilmesiyle kaybettikleri puanları Lizbon'un Shaktar'ı deplasmanda mağlup etmesiyle telafi ettiler. Porto 3 puanı olmasına rağmen büyük bir avantaj yitirmiş durumda. Bundan sonra oynayacakları maçlar oldukça zorlu, içerde Arsenal'de, deplasmanda Kiev ve Fenerbahçe'yle oynayacaklar. Eğer Dinamo Kiev'e dışarda da yenilirlerse UEFA Kupası barajını 4 puana çekmiş olacaklar. Bu da Fenerbahçe'nin işine gelir muhtemelen. Lizbon ise henüz beraberlik çıkmayan grupta deplasmanda Shaktar'ı yenerek ikinciliği büyük ölçüde garantilemiş oldu. İçerde Shaktar'a yenilemeleri hem aradaki 3 puanlık farkla son iki maça girecekler, hem de ikili averajın kendilerinde kalmasını sağlayacaklar. Çok zor olmasa gerek...

Hollanda'nın ülke puanında lokomotifliğini yapan ancak bu seneye felaket bir başlangıç yapan PSV Marsilya karşısında aldığı 2 puanla siftahı yapmış oldu. Atletico ve Liverpool'un berabere kalmasıyla gruptan çıkma şansı yok denecek kadar az artık PSV'nin ama Marsilya deplasmanına 3.lük için avantajlı gitmeleri onların uzun yıllardır Şampiyonlar Ligi gruplarıdan boş dönmeme geleneğini devam ettirmeleri açısından önemli.

Şampiyonlar Liginin underdogları Cluj ve Anorthosis bu hafta oldukça zor maçlara çıktılar. Anorthosis Inter'e, Cluj ise Bordeaux'ya 1-0'la mağlup oldular. Yine de çok üzücü bir sonuç değil onlar için. İlk yarısı sona eren Şampiyonlar Ligi'nde bir üst tura çıkma mücadelesine devam etmelerinin bile bu kulüplerin tarihinde önemli bir yer tutacağı şimdiden kesin.

Her zaman söylediğim gibi, bu ülke puanının esas döndüğü yer UEFA Kupasıdır, özellikle büyük beşlinin ardından gelen ülkeler için. O yüzden bundan sonra ülke puanının devamlılığını sağlayabilecek kulübün Galatasaray olması gerekli. Her maçtan alabildiği kadar puan almalı Galatasaray, özellikle içerdeki maçlarda galibiyet çıkarması çok önemli. Olympiakos maçı düşüşe geçtiğimiz ülke puanı için de önemli. Yarınki maçlardan sonra tabloya bir daha göz atarız...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails