Sinama-Pongolle - Alou Diarra - Anthony Le Tallec

Sinama-Pongolle, Anthony Le Tallec, Alou Diarra. 2001-2002 döneminde zirve yapan Liverpool-Le Havre ortalıklığı çerçevesinde trasferleri gerçekleşen Fransa'nın o dönemki genç yetenekleri. Hiçbiri Liverpool'a yeterince katkı yapamadı belki ama kalburüstü takımlara hatrı sayılır paralara transfer yapmayı başardılar ilerleyen yıllarda. Bu üç oyuncunun kariyer gelişimine bir göz atalım.

En dikkat çekici hikayeye sahip oyuncu şüphesiz Florent Sinama-Pongolle. 400 bin euro bonservisle transfer olduğu Liverpool'da forma şansı bulduğunu söylemek güç. Onu tanımaya başlamamız da Ocak 2006'da Blackburn Rovers'a kiralanmasıyla başlıyor zaten. 2005/06 sezonunu Premier Lig kariyerinin tek golünü atarak kapayan Sinama-Pongole yeni sezonda bu sefer İspanya'nın mütevazi ekiplerinden Recreativo Huelva'ya kiralanıyor. 06/07 sezonu onun kariyer yılı oluyor, Huelva'da müthiş bir performans göstererek La Liga'daki ilk sezonunda 11 gol bırakıyor rakip ağlara.

Huelva ayağına kadar gelen fırsatı kaçırmıyor tabi, Liverpool'a tam 4 milyon euro ödeyip kadrosuna katıyor Fransız oyuncuyu. İspanya'daki ikinci sezonunda da başarılı oyununu sürdürünce Atletico Madrid'in dikkatini çekmeyi başardı. Huelva bir sezon önce 4 milyon euro'ya aldığı Sinama-Pongolle'u tam 10 milyon euro'ya Atletico Madrid'e satmayı başardı, Huelva adına karlı bir alışveriş. Her ne kadar Sinama-Pongolle'un boşluğunu doldurmak için aldıkları Adrian Colunga sadece 1 gol atsa bile.

Liverpool referansına rağmen kariyerini sıfırdan inşa etmiş bir oyuncu. Her zaman bir sempatim duymuşumdur bu tarz isimlere. Atletico Madrid'de oyununu bir üst seviyeye taşımasını bildi. Forma giydiği 7 lig maçında 4 golü var. Henüz 24 yaşında olduğunu düşününce kendisini daha da geliştirmemesi için hiçbir sebep yok. Yürüyedur Sinama-Pongolle.

Alou Diarra ise bir önceki jenerasyondan. 'Diarragiller'den olması sebebiyle ülkemiz basınınca Real Madird'li Mohammed Diarra'yla karıştırlan Alou Diarra diğerlerinin aksine Liverpool'dayken Le Havre'nin yolunu tutmuş bir oyuncu.

Alou Diarra Le Havre'de geçirdiği kiralık dönemin ardından birer yıl da Bastia ve Lens'ta kiralık olarak forma giyiyor. Lens kiralık sezonunun ardından Liverpool'la 3 milyon euro bonservis bedelinde anlaşma sağlayıp Alou Diarra'yı kadrosuna katıyor. Diarra'nın kariyerindeki esas yükseliş Lens'la milli takıma yükselmesiyle başlıyor. Lens'ta geçirdiği ikinci sezonun ardından Galatasaray'la adı ciddi şekilde anılmıştı, hatta bonservisinin %50'sine 3 milyon euro gibi bir bedelde anlaşma da sağlanmıştı. Sonra ne oldu bilinmez, Galatasaray 6 milyon euro'luk Alou Diarra yerine 200 bin euro'luk Inamoto'yu aldı o sene, Alou Diarra da 6.25 milyon euro ödeyen Lyon'un yolunu tuttu.

Lyon gerçekten ilginç bir kulüp, müthiş bir katma değeri var oyunculara. 6.25 milyon euro gibi piyasasının üstünde bedel ödediği bir oyuncuyu bile pek de fazla forma şansı vermeden daha yüksek fiyatlara pazarlamayı biliyorlar. Marka dedikleri şey bu olsa gerek. O sezon topu topu 15 lig maçına çıkabilen Alou Diarra geçtiğimiz sezonun başında 7.75 milyon euro bedelle Bordeaux'ya transfer oldu. O sene kapısından döndüğü Galatasaray'a karşı da forma giymişti UEFA Kupasında. Bordeaux'da istikrarlı bir grafik çiziyor Diarra, neredeyse bütün karşılaşmalarda forma giyme başarısı göstermiş. Bu sene Şampiyonlar Liginde mücadele ediyor Bordeaux'yla...

Liverpool'un Le Havre'den bonservisle aldığı diğer oyuncu Anthony Le Tallec'ti. 2001 yılında 2.5 milyon euro bonservis bedeliyle Liverpool'a transfer olan Le Tallec 7 yıl boyunca bonservisinin sahibi olan kulüpte sadece 1.5 yıl geçirebildi. Tam anlamıyla göçebe hayatı geçiren Le Tallec sırasıyla Le Havre, Saint-Etienne, Sunderland, Sochaux ve Le Mans kulüplerinde kiralık olarak forma giydi. Alou Diarra'da

Belki de en başta söylemem gerekeni en sonda söyleyerek bitirmiş olalım. Sinama-Pongolle ve Le Tallec kuzenler. İlk öğrendiğimde beni oldukça şaşırtmıştı bu anektod. 2001'de Fransa'nın U17 takımıyla beraber katıldıkları U17 Dünya Şampiyonasında iki oyuncu oynadığı oyunla oldukça dikkat çekiyor. İki kuzen final maçında Nijerya'ya da birer gol atıp turnuvayı büyük sükse yaparak tamamlıyorlar. Sinama-Pongolle altın top, Le Tallec gümüş top ödülünün sahibi oluyorlar.

Kime niyet, kime kısmet...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

2 yorum:

Temur dedi ki...

Caner Erkin de Le Tallec gibi olacak sanki. Nuri Şahin de potansiyel aday.

Kurt dedi ki...

Le Tallec cm nin unutulmaz adamlarındandı ya :D

Related Posts with Thumbnails