Mehmet Güven Meselesi

Bugün Mehmet'lerden gidiyoruz, hazır elimiz değmişken uzun zamandır aklımda olan Mehmet Güven'le ilgili de bir şeyler karalamak lazım.

Dönem dönem her takımda günah keçileri olmuştur. Kimileri gerçekten kötü oyuncuydu, kimileri antipatikti, kimilerinin ismi düz mizah için elverişliydi. Mehmet Güven'i bunlardan hangisi içine sokarsınız bilmiyorum ama gereğinden fazla tepki gösterildiğini düşünüyorum ona. Son dönemde gösterdiği performans, verilen şansları çok iyi kullanamaması vs. , bu nedenlerin hepsine katılıyorum ama bu nedenler Mehmet Güven'e bu kadar yüklenilmesinin esas sebebi değil. İşte karşısında durduğum olgu bu. Mimli futbolcuların işi her zaman çok zordur, iyi yaptıkları şeyler zaten yapmaları gerekendir, kötü yaptıkları ise onların günah keçisi olması için yeterlidir.

Mehmet Güven son bir sezondur çok iyi durumda değil, bunda maç kondisyonundan oldukça uzaklaşmasının da payı var elbette ama esas neden bunun beraberinde getirdiği özgüven problemi. Gerets'in ikinci sezonunda Inamoto gelmeden ön libero oynadığı dönemde gelişme kaydediyordu aslında, oldukça da faydalı oynuyordu. Inamoto ve Topal transferleri sonrasında yedeğe düştü doğal olarak ancak yanlış olan orada unutulmasıydı. Birçok takımdan kiralık olarak istendiğini biliyorum Mehmet'in ama nedense hiç düşünülmedi onun kiralık gönderilmesi, yönetimin düştüğü en büyük hata da buydu.

Mehmet Güven'in takımda tutulmasının en önemli sebebi üst düzeyde olan pas yeteneği ve sertliğiydi. Bir orta saha oyuncusunu bir üst seviyeye taşıyabilecek özellikler bunlar, hele ki ikisi beraber olduğunda. Efsane PAF takımda gelecek yıllarda yıldız olması beklenen birçok oyuncuyu takımın oyun kurucusu olarak başarıyla yönetmesi nedeniyle "General" lakabıyla anılıyordu o dönem. Bu özelliklere sahip olduğunu A takımda gösteriyor Mehmet Güven ama maç içinde süreklilik sağlamakta ,oyuna adapte olmakta problemleri var. İşte burdan az önce dediğim noktaya gelmek istiyorum. Teknik ve fizik olarak üst düzeyde başarılı olabilecek bir oyuncuyken bunu bir türlü gösterememesi bize mental olarak hazır olmamasını işaret ediyor.

Mehmet Güven mizaç olarak baskın bir karakter değil. Maç içinde takım arkadaşlarından ya da tribünden tepki olduğunda çabuk siniyor. Eğer en önemli özelliğiniz oyun liderliğiyse ve oyun içinde siniyorsanız Galatasaray gibi üst düzey bir takımda kendinizi ispatlamanız zaten zordur. Bir de her şut denemenizde size fırça atmaya hazır Sabri gibi Ümit Karan gibi takım arkadaşlarınız varsa işiniz çok daha zordur.

Anlaşılmayan nokta ise şu. Mehmet Güven son dönemde şans buluyorsa bunun nedeni orta sahadaki as oyunculardan üçünün sakat olması ve bunda Mehmet Güven'in bir suçu yok. Mehmet Topal yokken, Barış Özbek yokken, Tobias Linderoth yokken müsade edelim de takımın 6. orta saha alternatifi skorun durumuna göre son yarım saat süre alabilsin. Mehmet Güven bazı meziyetlere sahip bir oyuncu, top tutabilir, iyi bir ara pas atabilir, bu kadar üzerine gidilmesinin bir anlamı yok.

Mehmet Güven şu an birçok kişiye göre oldukça yetersiz bir oyuncu, bunun farkındayım ama Mehmet altyapıda fiziğiyle ya da tekniğiyle işi götüren ama üst düzeyde başarısız olan bir oyuncu değil. Eksikleri var ancak aşama kaydedebilecek bir oyuncudur Mehmet Güven. Düzenli forma giyebileceği bir kulübe kiralanması hem onun açısından hem Galatasaray açısından en doğru hamle gibi gözüküyor...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

4 yorum:

Temur dedi ki...

Tamas'a da çok yüklenilmişti zamnında ama Terim'in verdiği cevapda efsane idi.

muqo dedi ki...

Birçok oyuncudan daha teknik ve özverili ve ayrıca Ayhandan da daha faydalı olabileceğini düşünüyorum.Ama yazının da sonlarında dediğin gibi bir şutla bu kadar üstüne gidiliyorsa bu takımda yer alamaması da gayet normal gibi duruyor.

aksilaz dedi ki...

futbol hayatı boyunca kiraya verilmesi en uygunudur.

apaç dedi ki...

tugay'ın vakt-i zamanında yaşadığı sendromu yaşıyor. yoksa kötü futbolcu değildir mehmet.

aydın kadar saçı yoktur, o başka tabii.

Related Posts with Thumbnails