Galatasaray'ın Takım Puanı 08/09

Sonunda geldik Galatasaray'a. Ülke puanıyla bu kadar içli dışlı olmamın çıkış noktası Galatasaray'ın kuralarda kimi çekeceği, kaçıncı torbada olduğu merakıydı. Galatasaray'ın puan gelişimini daha yakından takip ettiğimden biraz daha sağlıklı bilgiler verebilirim sanıyorum.

Galatasaray'ın şu anki puanı 27.145, üç büyükler arasında en az puana sahip. Bunun sebebi başarısızlıktan çok Canaydın döneminde boş geçiren iki sezon. Galatasaray'ın yaklaşık 20 sezon sonra Avrupaya katılamayışının ve Tromsö felaketinin yaşandığı iki sezon Galatasaray'ın sırtında yıllardır bir kambur olarak duruyor. Her takımın puanı 5 senelik hesaplanırken Galatasaray'ın 3 yıllık sistem üzerinden hesaplanıyor gibi adeta. Ancak bu sezon başı itibarıyla Galatasaray tamamen dibi buldu takım sıralamasında. 03/04 sezonunda Fatih Terim'le gruptan çıkmaya yakınken Sociedad ve Villareal'in Galatasaray'ı Avrupa dışına ittiği sezondan gelen 9.145 puanın da etkisini yitirmesiyle 4 sezonluk hesapta Galatasaray'ın elinde kalan puan sadece 18 idi.

Bu sezon toplanan puanlarla beraber çıkış dönemine girdi Galatasaray. Bu sezon da dahil olmak üzere 3 sezon toplanacak her puan Galatasaray'ın sıralamada tırmanmasını sağlayacak. UEFA Kupasında alınan 4 galibiyet bu açıdan önemliydi. Galatasaray 90lı sıralardan 69. sıraya kadar yükseldi topladığı puanlarla. Gruptaki en zorlu iki maç olan Olympiakos ve Benfica maçlarının hasarsız atlatıldığını düşünürsek geriye kalan Metalist ve Hertha maçlarından 3-4 puan daha çıkarılabileceğini düşünmek fazla cüretkar olmaz sanıyorum. Burdan gelecek puanlarla devre arasına 30 puanın üstüne çıkmış bir takım olarak girecektir Galatasaray.

Uzun ve kısa vade için söylenmesi gerekenleri söyledik, şimdi de orta vadede bir değerlendirme yapalım. Galatasaray'ın bu sene geri kalan maçlardan minimum 6-8 puan toplayacağını ön görürsek bu 35 puan civarında bir puanla ilk 50'yi zorlar bir durumda bu sezonu tamamlayacaktır. Bu puan önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi elemelerinde çok bir işe yaramayacaktır ancak UEFA Kupası gruplarında 2. torbayı zorlayacağı kesin. Galatasaray'ın bu sene yapabileceği en iyi şey Şampiyonlar Ligine direk gidiş biletini cebine koymak olur, o da şampiyonluktan geçiyor. Şampiyonluk her zaman önemlidir ama bu sene Galatasaray için daha kilit bir rolde.

Önümüzdeki iki sezon silinecek puan toplamının sadece 2.875 olduğunu düşünürsek bu seneleri olabildiğince verimli geçirmek gerekli. Bu sene UEFA'da oynanacak bir 4.tur-çeyrek final, bir sonraki sezon Şampiyonlar Liginde gruplardan çıkmak (ilk 3 sırada tamamlamak) Galatasaray'dan minimum beklentilerim. Kadro yapısı bu dediklerimi yapmaya müsait, zaten son maçlarda bunu oldukça açık bir şekilde ortaya koydu takım. Galatasaray kısa sürede tekrar ait olduğu yere dönecektir, buna inancım tam.

Galatasaray ve Fenerbahçe'yle ilgili devre arasında ufak bir güncelleme daha yaparım, ülke puanı zaten her maç haftası değindiğim bir konu. Merak ettiğiniz başka şeyler de varsa gerek yorumlardan gerekse mail'den bana ulaşabilirsiniz.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

2 yorum:

Daima Fenerbahçe! dedi ki...

FB şuan 28. sırada ve puanı 52.145. Arsenal'daki 1 puan ilaç gibi geldi. grubu 6. puanla tamamlar ve uefanın yolunu tutabilirsek güzel olur. birde ülke puanlarının takım puanlarına etkisi yüzde 33 ten yüzde 20 ye çekildi. iyi mi oldu kötü mü oldu bilemiyorum.

julien sorel dedi ki...

resmen kamu bilgilendirme hizmeti veriyorsun her maç haftası. bir de daha sağlıklı bilgi verebilirim falan diyorsun. eline sağlık, aynen devam :)

Related Posts with Thumbnails