Şampiyonlar Liginde Hesap-Kitap Zamanı

Şampiyonlar Ligi grup bölümünde son iki maç haftasına girdik, artık hesap-kitap zamanı. Herkes bir üst tura nasıl çıkarım, Avrupada yola nasıl devam ederim derdinde. Belki de Şampiyonlar Liginin en kritik ve en eğlenceli dönemi, özellikle bu tip hesaplara meraklıysanız. Bu akşam 4 grupta 8 maç oynanacak bildiğiniz gibi. Bu 4 gruptaki durumu inceleyelim hep beraber.

Group EPldPts
MU48
VIL48
CEL42
AAB42

E Grubunda üst tura çıkan takımlar hemen hemen belli, Manchester United ve Villareal. Bu durumu bozabilecek küçük ihtimaller hala söz konusu ancak İspanya'dan çıkacak bir beraberlik iki takımı bir üst tura taşımaya yetiyor. Zaten tek başına alınacak bir mağlubiyet de yeterli değil. Eğer Villareal Manu'ya mağlup olursa Celtic'in hem Aalborg'u hem de 6. maçta Villareal'i mağlup etmesi gerek. Manu'nun saf dışı kalma için ise İspanya'dan puansız dönüp Old Trafford'da Aalborg'a 4 farklı bir yenilgi gerekiyor.

Bu gurubun esas çekişmeli tarafı Aalborg'la Celtic arasındaki 3. sırayı alma savaşı. İki takım da ilk 4 maçtan 2şer beraberlik çıkardılar ve averajla sıralanıyorlar. Glasgow'da oynanan ilk maçın 0-0 bittiğini de düşünürsek bu akşamki maç grubun kaderini çizecek birnevi. Galip gelen taraf son haftaya girilirken puan farkını üçe çıkarmanın yanında ikili averajda da üstünlüğü ele geçireceği için diğer takımın ümitlerini tamamen bitirmiş olacak. Beraberlik durumunda ikili averaj ve puanlar eşit olduğundan son haftaki sonuçlar hayati bir önem kazancak. Bu durumda Celtic'in bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz çünkü hem rakibinden genel averaj olarak üstün, hem de kendi sahasında Villareal ile oynuyor. Old Trafford'da Manchester United karşısına çıkacak olan Aalborg'un dizginleri ele alabilmesi için kendi sahasındaki maçtan mutlak galibiyet çıkarması gerek. İskoç temsilcisi Celtic'in elenmesinin işimize geleceğini düşünürsek Aalborg'un galibiyeti bizim adımıza da iyi bir sonuç olur aynı zamanda.

Group FPldPts
LYO48
BAY48
FIO43
STE41

F Grubunda Lyon ve Bayern ilk iki sıra için avantajlı konumdalar ancak Fiorentina'nın hala bir şansı var. Bu akşam oynanacak Fiorentina-Lyon maçı grubun kaderi için en önemli maç niteliğinde. Eğer Fiorentina kendi sahasında Lyon'u mağlup etmeyi başarırsa aradaki puan farkına ikiye indirmiş olacak. Ayrıca Fransa'daki maç 1-1 bittiği için ikili averajda da üstünlük İtalyan ekibinde olacak. Eğer bu gerçekleşirse son hafta Bayern Münih'i evinde ağarlayacak Lyon'u zor durumda bırakabilir çünkü Fiorentina'nın Romanya'dan çıkaracağı bir galibiyeti karşılamak için Bayern beraberliği bile yeterli olmayacak. Lyon'un amacı da bu hesaplara hiç girmeden İtalya'dan çıkaracağı bir puanla 2. tur biletini cebine koyup son hafta Bayern'e karşı liderlik maçına çıkmak. Bayern ise Lyon'a göre daha avantajlı çünkü Fiorentina'ya karşı ikili averajda üstünler ve bu akşam Steaua Bükreş'le Allianz Arena'da oynuyorlar. Bu akşam tur biletini almaları çok zor olmasa gerek.

Steaua Bükreş ise bütün ümidini Lyon'un İtalya'dan puan çıkarmasına bağlamış durumda. Eğer İtalya'dan ev sahibi lehine bir sonuç çıkmazsa Bükreş'te Fiorentina'ya karşı final maçı oynayacaklar. Bu yüzden Bayern'le oynayacakları maçın sonucundan çok diğer maçın sonucuyla ilgileneceklerdir. Eğer zoru başarır, Bayern'den deplasmanda üç puan koparabilirlerse ne ala, o zaman son maçtan alacakları beraberlik bile yeterli olabilir onlar için.

Group GPldPts
ARS48
POR46
DYN45
FEN42

Fenerbahçe'nin de içinde bulunduğu G grubu ise hem UEFA mücadelesi açısından hem üst tur hesapları açısından en karışık grup. Son sırada bulunan Fenerbahçe'nin bile 2. tur için şansı bulunuyor. Arsenal iki maçtan da mağlubiyet almadığı sürece gruptan çıkacağı için diğerlerine göre avantajlı olduğu aşikar. Geri kalanlar takımlar arasında hem puan avantajıyla hem de fikstür avantajıyla ön plana çıkan ekip Porto. Fenerbahçe'ye karşı mağlup olmamaları yolu yarılamalarını sağlayacaktır ancak bu onların gruptan çıkmaları için şart değil. Fenerbahçe'ye mağlup olsalar bile Arsenal'in üst turu garantilediği haberi Porto'nun fikstür avantajını ortaya çıkarıyor çünkü Arsenal'in son maçı Portekiz'de. Kiev-Fenerbahçe maçından bir galip çıkmaması durumunda 7 puanla bile üst tura çıkabilirler.

Kiev ise daha çok içerdeki Fenerbahçe maçına güveniyor. İngiltere'de beraberlik için oynayıp Fenerbahçe'nin kazanmasını isteyeceklerdir muhtemelen çünkü bu onları Porto'yla aynı puana getirecek ve ikili averaj sebebiyle Porto'nun üstüne çıkmaları anlamına gelecek. Son haftada Porto gruptan çıkmayı ve liderliği garantilememiş bir Arsenal'le oynarken onlar içerde Fenerbahçe'yle mücadele ediyor olacak. Porto'ya karşı önemli bir avantaj bu. Ancak bu planın Kiev açısından riski Fenerbahçe'ye de gruptan çıkma şansı veriyor olması. Fenerbahçe'yle final maçına çıkmak isterler mi, bilemem.

Fenerbahçe'nin yapması gereken hesap kitapla uğraşmadan önündeki maçları kazanmaya çalışmak olmalı. Porto'ya karşı içerde alınacak galibiyet hiçbir şey için yeterli olmayacak, her şartta Kiev'de kazanmak zorunda olacak Fenerbahçe. Saraçoğlu'ndaki Kiev beraberliğini göz önüne alırsak beraberlik ikili averajı Fenerbahçe lehine işletmeye yetmiyor. Kiev'in genel averajının 0, Fenerbahçe'nin -5 olduğunu da düşününce alınacak 4 puan bile Fenerbahçe'yi 6 puanla grup sonuncusu yapabilir. Porto maçı Fenerbahçe'nin son maçta UEFA Kupası için mi yoksa Şampiyonlar Ligi için mi final oynayacağını belirleyecek. Tabi Porto'ya karşı alınacak mağlubiyetin yanında Kiev de İngiltere'den puan çıkarırsa bu Fenerbahçe için şimdiden veda demek olacak. Fenerbahçe'nin işi çok zor ama ümitler henüz tükenmiş değil.

Group HPldPts
JUV410
RM46
ZNT44
BAT42

H grubunda üst tura en yakın ekip Juventus, Real Madrid'e karşı alınan iki galibiyet onları oldukça rahatlattı. Bu akşam Zenit'e karşı turu garantilemek için oynayacaklar ancak Juventus için olmazsa olmaz denilebilecek bir karşılaşma değil bu. Son hafta Della Alpi'de Borisov'a karşı alacakları galibiyet onlara sadece turu değil liderliği de garantilemek için fazlasıyla yeterli. Bu yüzden hesap yaparken Juventus'u bir kenara koymak gerek.

Real Madrid ise bugün Borisov'u yenip Juventus'un Rusya'dan puanla dönmesini bekleyecek tur vizesi için. Son haftaki Zenit maçının formalite maçı olması bu sıkıntılı dönemlerinde işlerine gelecektir. Açıkçası Zenit'in zorlu fikstürüne bakınca Juventus ve Real Madrid'in ilk iki sırayı alıp Şampiyonlar Liginde devam etmelerini engelleyecek bir sonucun çıkması oldukça uzak gözüküyor. Zenit, Juventus'u içerde, Real Madrid'i dışarda mağlup edemezse yoluna UEFA'dan devam edecek gibi. Borisov ise puan alamaz denilen Şampiyonlar Ligi'nden iki beraberlik çıkarmayı başardı ama daha fazlası için mucizeden fazlası gerek. Real Madrid ya da Juventus'u yenip Zenit'in iki maçı da kaybetmelerini beklemeleri gerekecek ki bu Zenit'in üst tur ihtimalinden bile düşük bana göre. Belarus ekibi treni kendi sahasında Zenit'e 2-0 mağlup olunca kaçırmıştı zaten. Gecenin programı ise şöyle;

25 KASIM SALI

21.45 - Villarreal - Manchester United
21.45 - AaB - Celtic
21.45 - Bayern Münih - Steaua Bükreş
21.45 - Fiorentina - Olympique Lyon
21.45 - Fenerbahçe - Porto (ANS TV)
21.45 - Arsenal - FC Dinamo Kiev (Rustavi 2)
19.30 - Zenit - Juventus
21.45 - BATE - Real Madrid (Arryadia 2)

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

2 yorum:

Alper Öcal dedi ki...

Fiorentina maçına üst oynamak lazım. Hem iki takımın da savunması zayıf hem de Lyon'un savunma bekleri tamamen sakat sayılır.

Lyon kaybeder bu maçı, eğer Benzema sazı eline alıp da tarihe geçecek birşey yapmaz ya da Fiorentina eksik filan kalmazsa.

Fenerbahçe'yi de unutun gitsin.

Geçen sene ki maçların dvd sini izlemek daha evla...

Alper Öcal dedi ki...

Ben demiştim ama.

Benzema da Benzema yalnız

Related Posts with Thumbnails