UEFA Avrupa Ligi 2.Tur Statüsü, Kuraları & Yansımaları

Galatasaray'ın matematiksel olarak, Fenerbahçe'nin ise pratikte UEFA Avrupa Liginde Şubat ayında oynanacak 2.tura yükselmeyi şimdiden garantilemeleri yeni bir soru işaretini de gündeme getirdi. Geçtiğimiz sezon 5'li gruplar sonrası üst tura ilk 3 sırayı alanlar takımlar çıkıyor, Şampiyonlar Liginden gelen 8 takımla beraber 4 ayrı pot oluşuyordu kura çekiminde. UEFA Avrupa Ligi de artık Şampiyonlar Ligi statüsüne geçtiği için yeni statü merak konusu, elemelerle ilgili yaptığım güncellemede olduğu gibi bu yeni sisteme değinmek ve bizdeki yansımalarını tartmak gerek.

Aslında statü oldukça basit. UEFA Avrupa Ligi gruplarında birinci olan takımlar seribaşı, ikinci olan takımlar seribaşı olmayan pota yerleştiriliyorlar. Statünün tek esprisi Şampiyonlar Ligi üçüncülerinin en iyi 4 ve en kötü 4 olarak ayrılıp seribaşı ve seribaşı olmayan potlara dağıtılacak olması. Bu şekilde 16'şar takımlı iki pot oluşturulmuş olacak ve herhangi bir kısıtlama olmadan takımlar eşleşecekler.

Galatasaray ve Fenerbahçe'nin gruplarında lider olduğunu düşünürsek yeni statüye bir de bu açıdan bakmak gerekiyor elbette. Grup birincliğinin daha doğrusu seribaşı olmanın her statüde artısı ve getirisi vardır, onu tartışmak yersiz elbette ama UEFA Avrupa Ligi gruplarında birinci olmak ile UEFA Kupası gruplarında birinci olmak aynı getiriye sahip değil. Yani Galatasaray'ın Metalist'e kaptırdığı birincilik bence çok daha değerliydi bu anlamda.
Bunun sebebi aslında gayet açık ama biraz daha detaya inmek gerek elbette. Geçtiğimiz sene birinci olduğunuzda gruplarında ilk ikide yer bulamamış 8 ekiple eşleşiyordunuz, bu sene içinde 4 tane Şampiyonlar Ligi üçüncüsünün ve 12 UEFA Avrupa Ligi grubu ikincisinin bulunduğu bir pottan rakibinizi seçmek durumundasınız. Üstelik UEFA Avrupa Ligi ikincileri hem nicelik hem nitelik olarak geçtiğimiz sezon 5'li gruplarda üçüncü olan takımlardan çok daha üstün. UEFA Kupası statüsünde şanslı bir fikstürle ve 4 maçta toplayacağınız 4-5 puanla üçüncü tura yükselme şansınız vardı. Yeni Şampiyonlar Ligi eleme sistemi sebebiyle normalde Şampiyonlar Liginde yer alan ancak bu sezon UEFA Avrupa Liginde mücadele eden takımların da katılımıyla üst bölgedeki takım kalitesinde bir artış yaşandı. UEFA Avrupa Ligi ikinciliği çok daha değerli ve erişilmesi güç.

İkinciler: Twente, Galatasaray, Stuttgart, Tottenham, Milan, Ajax, Valencia, Deportivo.
Şampiyonlar Liginden Gelenler: Bordeaux, Werder Bremen, Shaktar, Marsilya, Aalborg, Fiorentina, Dinamo Kiev, Zenit.

Şampiyonlar Liginden gelen takımlar açısından bakarsak tablo daha da netleşiyor ancak Liverpool ve Bayern'in muhtemel üçüncülükleri bu noktada kafa karıştıran faktör gibi duruyor. Liverpool'un ya da Bayern'in gelişini statüden bağımsız olarak değerlendirmek gerekiyor öncelikle zira hatırlarsanız Galatasaray da geçen sene grup ikincisi olduğundan bir Şampiyonlar Ligi takımı olan Bordeuax ile eşleşmişti, geçen sene Liverpool ve Bayern de o potun içinde yer alsa 2/8 yani %25 ihtimalle Galatasaray bu iki takımdan biriyle eşleşecekti. Bu sene ise Liverpool ve Bayern'in "En iyi 4 Şampiyonlar Ligi üçüncüsü" arasında yer alacağını varsaysak bile UEFA Avrupa Ligini ikinci bitiren takımın bu kurayı çekme şansı 2/16 yani %12,5. Şu rakamlar dahi yeni statünün Şampiyonlar Liginden gelenler anlamında UEFA Avrupa Ligi statüsündeki ikinciler için çok daha makul bir seçenek oluşturduğunu gösteriyor.

Ayrıca Şampiyonlar Liginden gelen diğer 4 takımın güç dengesi bakımından diğer 4'lüye göre çok aşağılarda yer alacak takımlar olmadığını da söyleyelim, bu da seribaşı ekiplere bu sezon ekstra zorluk çıkaracak bir konu. Geçen seneki birincilerin CSKA Moskova, Marsilya gibi takımlarla eşleşme ihtimalleri sıfırdı, bu sene ise şanssız bir kura sizi zor durumda bırakabilir, isterseniz 18 puan toplayın 6 maçta.

Bir diğer göz önünde bulundurulması gereken faktörse geçtiğimiz sezon birinci ve üçüncü olan takımlar arasındaki güç farkının bu sezon birinci ve ikinciler arasındaki farkından çok daha açık olmasıydı. Sıralaması büyük ölçüde belli olmuş gruplara şöyle bir göz atarsak ne dediğimi daha iyi anlatabilirim sanırım.

Muhtemel Birinciler: Sporting, Galatasaray, Salzburg, Shaktar, Werder Bremen, Fenerbahçe.
Muhtemel İkinciler: Hertha, Panathinaikos, Villarreal, Roma, Bilbao, Hamburg, Genoa/Valencia, Ajax/Anderlecht.

Geçen seneki son 32'de kuraya katılan birinci ve üçüncülerinin yer aldığı potlar ise şöyleydi;

Birinciler: Manchester City, Metalist, Standard Liege, Udinese, Wolfsburg, Hamburg, St. Etienne, CSKA Moskova.
Üçüncüler
: PSG, Olympiakos, Sampdoria, NEC, Braga, Aston Villa, Kopenhag, Lech Poznan.

Burdan net olarak gördüğümüz şu ki geçtiğimiz sezonun birincileri için daha kolay bir kura çekme şansı yüksekti ancak bu seneki birincilerin karşısına çıkacak olan rakipler en az geçtiğimiz sezonun lider takımları kadar kuvvetli. Panathinaikos, Villarreal ve Roma geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Ligi 2. turuna yükselmiş takımlarken bu sezon seribaşı olmayan potlarda yer alacaklar ve grup birincileriyle eşleşecekler. Geçen sezonun birincilerinden Hamburg bu sezon seribaşı olmayan potta yer alacak gibi duruyor. Diğer takımlara bakarsak da geçtiğimiz sezonki muadillerinden daha kuvvetli olduğunu görüyoruz zaten, uzatmaya gerek yok.

Kısaca toparlamak gerekirse grup birinciliği her daim olduğu gibi avantajlı olmakla birlikte yeni statünün getirdiği ekstra bir zorluk yok, hatta açıkladığımız gibi potlar arasındaki geçişin yumuşatıldığını söyleyebiliriz. Yine de Galatasaray'ın ve Fenerbahçe'nin kazanacağı grup liderliği hem prestij, hem de 2. turda daha makul bir rakiple eşleşmek anlamında önemlidir ancak geçtiğimiz sezonki kadar net bir pot farkı yok bu sezon...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

8 yorum:

mistery dedi ki...

Merhaba Ugur bey, bu konuda Eray ile bir fikir ayriginiz oldugunu göruyorum. Zaten onun blogunada bu konuda yorum yapmissiniz. Bende sizinle hemfikirim.

Grup birincilerin bir Sampiyonlar ligi ucuncusuyle eslesebilme durumu bence cok adil bir sistem olmamis?
1. olup sampiyonlar ligi takiminla eslesebilirsin ayni zamanda 2. olup avrupa ligi takiminla eslesebilirsin.

Sizin bu sistem konusunda dusuncenizi ögrenmek isterdim. Yani grup birinciligi avantajini bir yerde kaybetmis gibi duruyor, is nerdeyse sadece prestije kalmis. Aslinda son iki macta turu garantilemis takimlar oyuncu dinledirmemesinin anlamini göremiyom, tabiki bu bizim icinde gecerli.

Saygilar...

keymark9 dedi ki...

bu haftaki ülke puanları ile ilgili yazıyı bekliyorum :) hollanda, romanya iyi geçirmedi bu haftayı durumumuz ne şu anda gerçekten merak içerisindeyim.

Protanopia dedi ki...

UEFA aslında grup birincilerini ikinciler ile şampiyonlar ligi'nden gelenleri de kendi aralarında eşleştirmeli ki grup birinciliği gerçekten bir şey ifade etsin. Son 16'da torba farkı kalmıyor zaten.

Murad Yildiz dedi ki...

Bende Eray Sözen'e daha çok katılsamda yazın çok açıklayıcı olmuş bilgilendirdiğin için teşekkür ederim... Benim sadece anlayamadığım nokta en iyi 4 üçüncü şampiyonlar ligi puanlarına göre mi yoksa takım puanlarına göre mi olacak? Yani Liverpool, Bayern Munih,At.Madrid hatta olasi bir Barcelona/Inter`in puan durumu yÜzünden 2. torbaya düşme şansı var mı?


Birde kisa dönemde senden yine UEFA ülke ve klüp sıralaması hakkında bilgilendiri bir son durum yazısı istesek :) çok şey istemiş olur muyuz acaba????

Vandir dedi ki...

merhaba,

şampiyonlar liginden gelen takımlar klüp puanına göre mi yoksa ŞL performansına göre mi iyi 4 - kötü 4 diye ayrılıyorlar?

yazıda var da görmediysem kusuruma bakma.

pclion dedi ki...

Yahu Eray vs. Uğur gibi bir durum değil bu, sadece bakış açısıdır bu yazılanlar. Temelde aynı şeyi söylüyoruz zaten, Galatasaray'ın Panathinaikos'un önünde bitirmesi her açıdan Galatasaray'ın avantajına. Ben bu statünün birincilerin avantajını azalttığını yazdım. Bir statü yorumudur bu, Eray'ın yazısıyla üst üste geldi sadece. Mayıs ayında mı neydi, taa o zaman yazmıştım gruplardan sonra statüye tekrar bir göz atarız diye, şimdi aramaya üşendim. Galatasaray turu garantilediği için erken yazdım iki hafta, sadece odur.

Şampiyonlar Liginden gelen takımlar gruplarda kazandıkları puanlarla sıralanacaklar, takım puanı vs. gibi bir durum yok. O yüzden Liverpool ve Bayern'in ilk 4'te yer alacağı da henüz kesin değil.

Ülke puanı yazısını da yazacağım en yakın zamanda...

a-town dedi ki...

şimdilik spekülasyon oluyor, 6. maçlardan sonra bir bakmışız oluşan tabloda ikincilik birincilikten daha avantajlı. bence liderliğin tek bariz avantajı fazla puan toplayıp takım puanını artırmış olmak. aslında 1. torba takımlarına ilk maçı hangi sahada oynamak istediklerini seçme hakkı vermeliler. bununla ilgili bir kural var mı? 1. torba takımı deplasmanda başlar diyer mesela.

pclion dedi ki...

a-town, geçen sene seribaşıların böyle bir hakkı vardı, bu sene de vardır diye tahmin ediyorum. UEFA hem Şampiyonlar Liginde hem UEFA Kupasında bunu uyguladı, bu sezon değişmemiştir herhalde. Yine de kontrol etmek lazım...

Related Posts with Thumbnails