Şampiyonlar Ligi Üçüncüleri & UEFA Avrupa Ligi

Şampiyonlar Liginde 5. hafta da geride kalmışken yavaştan üçüncülerin durumuna bakma zamanı geldi. Üçüncülerin durumuna şimdiden bakma sebebimiz bildiğiniz gibi UEFA Avrupa Liginde Galatasaray ve Fenerbahçe'nin durum ne olursa olsun Şampiyonlar Liginden gelecek olan sekiz takımdan dördüyle eşleşme şansının bulunması. Son hafta ihtimallerini bulundurarak şimdiden bir tablo çizsek fena olmayacak.

A grubunda hem puan baremi yüksek, hem de UEFA Avrupa Ligine gidecek takım şimdiden favoriler arasına ismini yazdıracak cinsten. Bordeaux'nun müthiş performansı, Şampiyonlar Ligi'nde Şubat'ın gediklisi iki takımı ölüm kalım maçına itmiş oldu. Juventus, hem saha hem de puan avantajını elinde bulunduran taraf olduğundan ikincilik muhtemelen onların olacaktır ancak rakibin Bayern olduğunu da unutmamak lazım. Juventus'un galibiyeti durumunda Bayern 7 puanla üçüncü olacak, diğer durumlarda üçüncü 8 puana sahip oluyor. Maça tahmini bir beraberlik yazarsak bu gruptan 8 puanla Bayern gelmiş olacak, benim tahminim bu yönde açıkçası.

B grubunda Beşiktaş'ın Manu galibiyetiyle işler biraz daha gri kalmış durumda. Bir yandan ikincilik mücadelesi veren CSKA bir yandan da üçüncülüğü cepte tutma hesapları yapıyor. Wolfsburg ise CSKA'nın Beşiktaş'tan aldığı puanı Manchester'dan alıp ikili averajla üst turu görme hedefinde. Önümüzdeki en mantıklı senaryo bu gruptan gelecek olan takımın 7 puanda kalacağı. Beşiktaş'ın galibiyeti durumunda üçüncünün 7 puanda olacağı kesin, Manchester'ın galibiyeti de aynı şekilde üçüncünün 7 puanda kalacağını garantileyen bir durum. İki takımın da beraberlik ya da galibiyet alıp barajı 8-10'a yükseltmesi söz konusu olabilir ancak 7 puan bence en yakın ihtimal. CSKA/Beşiktaş, 7 puan diyelim bu grup için.

C grubunda üçüncülük ihtimali bulunan iki takım Milan ve Marsilya. Yalnız Milan'ın şöyle bir avantajı var, hem grubun iddiasız takımı Zürih'le oynuyorlar, hem de grup lideri Real Madrid ve grup üçüncüsü Marsilya'ya karşı ikili averajda üstünler. Bu da Zürih deplasmanından çıkacakları muhtemel bir galibiyetin Real Madrid'i Marsilya'dan üç puan almaya zorlayacak olması. Yani son haftaya üçüncü olma ihtimaliyle girse bile aslında liderlik için ciddi bir şansı var Milan'ın. Yenilseler dahi Marsilya'nın Madrid'i mağlup etmesi gerekecek içerde ki bu ikisinin beraber gerçekleşme olasılığı oldukça düşük. Ben Madrid'in beraberlik riskine girmeyip ciddi bir mücadele ortaya koyacağını düşünüyorum ancak El Classico'yu da dışarda bırakmamak lazım. Hoş, El Classico'nun diğer tarafı Barcelona, Inter'i eksiklerine rağmen harcamasını bildi, Madrid de aynısını yapabilir. Ben Marsilya'ya bu grupta 7 puan yazarım şimdilik.

D grubu seribaşı olmayan üçüncülerden birini yollacak, o kesin. Atletico Madrid şimdiye kadar sadece 3 puan toplayabildi, buna rağmen yeni Şampiyonlar Ligi statüsü gereği şanslılar ve dördüncü torbadan gelen Apoel'i hala altlarında tutuyorlar. Bugün Rum Kesimi deplasmanında Simao'nun golüyle beraberliği alamasalar bunu da bulamayacaklardı gerçi. Yine de liderlik mücadelesinin bitmiş olmasından faydalanıp ikinciliği garanti Porto'dan içerde üç puan almaları muhtemeldir, 6 puanla bitireceklerini tahmin ediyorum. Yine de seribaşı olmayan dörtlüde yer alacaklar.

E grubu da Şampiyonlar Ligi geleneğine ters bir üçüncü çıkarıyor bu sene, Liverpool. Avrupa kupaları geleneği en sağlam kulüp kim derseniz cevabım her daim Liverpool olur. Kadro kalitesinden bağımsız her daim iyi bir turnuva takımı olmuştur Liverpool ve kapasitesini sonuna kadar zorlar. Bu sene işler istedikleri gibi gitmedi ama, Beşiktaş'ı 8-0 yendikleri sene de gruplara kötü başlamışlar ancak durumu toparlayarak 2.tura geçmişlerdi. Bu sene işler öyle olmadı, Fiorentina ve Lyon, Debreceni'nin herkese mağlup olmasının avantajını da kullanıp ilk maçlarda Liverpool'dan aldıkları avantajlı skorları sıralamaya yansıtmış oldular. A grubunda da benzer bir tablo var. Yeni takımlara eleştiri getirirken biraz da buna dikkat çekmek istemiştim, bu takımlar etkisiz eleman konumunda olunca gruplarda da dengesizlik ortaya çıkıyor. Bir tarafta Rubin Kazan var, Wolfsburg var, diğer tarafta Debreceni ve Haifa var. Kusura bakmayın ama Şampiyonlar Ligine 'şampiyon' katmanın yolu bu değil, dışarda kalan takımlar da Panathinaikos, Shaktar, Galatasaray, Fenerbahçe gibi takımlar olmamalı. Neyse, Liverpool diyorduk. İddiasız da olsalar bence Fiorentina'ya çelme takıp 8-10 puanla ligi tamamlayacaklardır.

İşte bütün hesapları karıştıran gruba geldik. F grubu o kadar manyak hesapların döndüğü bir grup ki dört takımın da üçüncülük şansı var. İşin içinde Barcelona da olunca Galatasaray'ın Liverpool, Roma ve Barcelona'lı 2002, 2.tur gruplarını hatırlamamak elde değil. O dönem Galatasaray da 5 puandaydı ve içerde Barcelona'yı ağırlıyordu. Dinamo Kiev'in durumuyla da benzettim şimdi. Benzetme sanatına ara verip duruma bakalım. Barcelona 8 puanla lider ve 5 puanlı Kiev deplasmanında, diğer maç ise 6'şar puanlı Inter ve Rubin Kazan arasında. Bu durumdaki en makul senaryo Inter'in ve Barcelona'nın kazanıp Rubin Kazan'ın 6 puanla üçüncü olması gibi duruyor ancak bu gruptaki garipliklere alışmışken son hafta da bir sürpriz yaşanırsa şaşırmayacağım artık. Yine de son haftalarda favoriler ağırlıklarını ortaya koyar diyerek 6 puanlı Rubin Kazan demek hala en mantıklısı.

G grubunda Romanya şampiyonu Unirea, bu sezonun en iyi çıkış yapan takımlarından biri olduğu Şampiyonlar Liginde ve topladıkları 8 puanla Şubat ayına kalmayı şimdiden garantilediler. Kader maçında ise Almanya'da Stuttgart'a karşı oynayacaklar. 5 maçlık eforlarına saygı duymakla beraber final maçında ev sahibi olan favori tarafın genelde kazandığı görülür bu tip durumlarda. Geçtiğimiz seneden bir Aalborg örneğini de akılda tutarak Unirea'nın 8 puanla üçüncü olacağını tahmin ediyorum şimdilik. Yine de gönlümüz Unirea'yla, her daim mazlumun/underdog'un yanındayız.

Son grupta ise hesaplar yine karışık. 7 puanlı Olympiakos son maçında kendi sahasında Arsenal'i ağırlıyor ve en yakın rakibi Standard Liege 4 puanda. Yalnız Standard Liege, Olympiakos'a ikili averajda üstün ve Olympiakos'un muhtemel bir Arsenal mağlubiyeti durumunda Alkmaar'dan içerde koparacağı üç puanla ikinci olma şansı da bulunuyor. Liege'in galibiyeti durumunda Olympiakos'un alacağı skordan bağımsız olarak grup üçüncüsünün 7 puanla sıralamaya gireceğini söyleyebiliriz. Benim tahminim bu gruptan 7 puanlı bir takımın değil de Liege ya da Alkmaar'ın 6 ya da 5 puanla üçüncü olacağı yönünde ama muhtemel sonuçlardan biri olan 7 puanı yazıp zorlu senaryoya bakmak gerek.

Muhtemel Seribaşılar
Liverpool 8-10
Bayern 8
Uniera 8
--------
CSKA/Beşiktaş 7
Marsilya 7
Olympiakos/Liege 7
--------------
Dışarda Kalanlar
Rubin Kazan 6
Atletico Madrid 6

Karşımıza bu şekilde bir tablo çıkıyor. Peki arada kalan üç grup üçüncüsü nasıl sıralanacak derseniz statünün bu kısmıyla ilgili net açıklamayı bulamamış olmama rağmen genel averaja bakılacağını tahmin ediyorum. Bu durumda takımların alabileceği averajları yazarak bir hesap yapmaya çalışalım.

B grubu
CSKA -2 ya da daha kötü
Beşiktaş -2 ya da daha iyi
C grubu
Marsilya +1 ya da daha kötü
H grubu
Olympiakos -3 ya da daha kötü
Standard Liege -1 ya da daha iyi

Averaj hesaplarına girildiği zaman iş gerçekten karışıyor gibi ancak en avantajlı takım olarak öne çıkan şimdilik Marsilya gibi. Real Madrid, Marsilya'ya sağlam bir fark atmazsa atmazsa tabii. Bir de B grubundan gelecek olan takımın 8-10 puan yapma ihtimalini de hesaba katarsak Marsilya'nın seribaşı görüntüsünün fazla sağlam olmadığını söyleyebiliriz, tabii bunun tam tersi ihtimaller de var (Stuttgart gibi). Yine de rakiplerinden bir adım önde olan Marsilya. Yani;

Muhtemel Seribaşılar: Liverpool, Bayern, Unirea, Marsilya
Dışarda Kalanlar: CSKA/Beşiktaş, Olympiakos/Liege, Rubin Kazan, Atletico Madrid.

Gece gece sağlam uğraştırdı ama meraklısına açıklayıcı olmuştur diye tahmin ediyorum. Gelecek maç haftasında tablo iyice netleşecektir, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin de durumu belli olunca yorumu o zaman daha net yapma şansına sahip olacağız. 'Şimdilik' bu kadar...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

5 yorum:

Marat dedi ki...

hani Türk'üz ya. hep bir komplo teorisi. Acaba Uefa Avrupa Ligi popüler olsun diye Liverpool'un yanına İnter,Bayern gibi takımlar gönderilir mi?

oddy dedi ki...

emeğine sağlık.

Mustafa dedi ki...

Hoca 10 numara yazi yaziyorsun. Bu sene statu baya karisik bakalim 6. mac sonunda ne olacak durumlar! Fakat ben Urziceni 'nin ust tura cikacagina inaniyorum ama tabiki top yuvarlak belli olmaz :) Haftaya gorusmek uzere ... Umarim Galatasaray' imiz icin en iyisi olur.

Levent Ergül dedi ki...

Selamlar sayfanı ilk kez ziyaret ediyorum, bende bu gece kafayi bu konuya takmiş ve beşiktaşın uefaya kalirsa durumu ne olur sorusunu irdelerken yeni düzenin sistematiğini araştırmaya kalkıştım ve kafa sesimin burda yazılı oldugunu gordum :) Sanırım Beşiktaş uefaya çıkma sansını degerlendirebilirse, kurada 2.pota düşeceği nerdeyse garanti gibi, bunu 4-5 gollü spekteküler bir galibiyet yada rakibinin farkli mağlubiyeti değiştirebilir ama cok düşük olasılık gibi gözüküyor. Sonuc olarak uzun zamandır takip ettigim bu organizasyonda, ilk kez 4.tur da bu kadar üst seviye takımlar bir potta yanyana dizilmiş durumdalar. Geçtigimiz yıllardan en büyük farkıda, 1.pottaki takımların arasına serpiştirilmiş kolay rakiplerin minumum seviyede olması. Bana göre bu takım sadece bir ve salzburg olacaktir. ayrıca ş.liginden gelen en iyi 3.ler ile eşleşme ihtimaliyle karsı karsiya kalınıp burdan da gelmesi muhtemel takımların liverpool munih ve marsilya olması durumu iyice şaşırtıcı hale getirdi. Uefa gruplarında 1.ler ise, ajax, w.bremen, benfica, valencia, roma, shakhtar gibi bu sezon liglerinde çok iyi performans gösteren ve ş.ligi seviyesini hakeden takımlardan olusmakta. Bütün bunların ışığında, Fenerbahce ve Galatasaray için 1. olmak ile 2. olmak arasında fark gece ile gündüz gibi. İşi daha zor olan Fenerbahce gibi gozukuyor. 2 aralık'daki twente maci sezonun en onemli macı benim gorusume gore. Galatasarayin kalan maclari onu sonuca goturecek gibi gozukuyor. Besiktas için de tek maçlık bir duvar var aşması gereken umarım başarırız.
Sevgiler, saygılar
Levent Ergül leventergul@yahoo.com

Mücahit SARNIK dedi ki...

Merhaba,
ŞL'den gelen 3. sıra takımlarının hangi sistemle 4-4 ayrılacağı konusunda kafamda soru işaretleri var. UEFA'nın sitesine göre en iyi sıralamalı 4 seribaşı kalanlar da diğer torbada olluyor. Peki neye göre sıralama:
O sene grupta aldığı puan mı?
Yoksa UEFA sıralamasındaki puanı mı? Bana çok açık değilmiş gibi geliyor hala. Aydınlatırsan sevinirim

Related Posts with Thumbnails