Altyapı Koordinatörü Evert Jan Derks

Çok uzun zamandır beklediğimiz bir haberdi, bu kadar gecikmesini beklemiyordum ben açıkçası. Frank Rijkaard ve ekibinin Haziran gibi geldiğini düşünürsek neredeyse 5 ay geçmiş. Hollandalı bir ekibin yolda olduğu, hatta Florya'yı gezdiği sanırım 2-3 ay önce konuşuluyordu ancak dedikodular haricinde resmi bir gelişme yoktu. Resmi anlaşmanın gecikmesinin bir sebebi vardır elbette ama gelen ismin fazlasıyla kaliteli bir hoca olduğunu ufak bir araştırmayla dahi söylemek mümkün.

Jan Derks, 59 yaşında olmasına rağmen neredeyse tüm kariyerini altyapılarda ve federasyonlarda bu alanda koordinatörlük yaparak geçirmiş bir insan. Türkiye'de asla göremeyeceğiniz türden bir uzman Jan Derks, bizde futbolu henüz bırakmış oyuncuların dahi yardımcı antrenörlükten başlamaya burun kıvırdığı bir futbol kültürü varken Jan Derks ülkemize fazlasıyla bol gelecektir, orası kesin. Galatasaray.org'dan kariyerine baktığımda Go Ahead Eagles'ı görünce aklıma ilk Marc Overmars geldi ki o dönemde olmasa da Overmars'la çalışmış Jan Derk, resmi siteye göre. Benim en beğendiğim oyunculardan biri olduğunu biliyorsunuz, blogun sağ paneline göz atanların gözüne de çarpmıştır zaten.

Evert Jan Derks, sıkça bahsettiğimiz 2005'teki U17 takımımızın o dönem ezeli rakibi olan Hollanda'da etkin görev yapıyormuş, bunu bilmiyordum. O takımdan çok iyi oyuncular çıktı, daha doğrusu o oyuncular potansiyellerini üst kademeye taşımayı başardılar ki bizim için ders niteliğinde bir örnekti o Hollanda takımı. Böyle bir hocanın Galatasaray altyapısında görev yapacak olması Frank Rijkaard, Johan Neeskens ve kondisyonerler Albert Roca Puyol ve Carlos Quadrat'dan sonra eksik olan son halkayı da tamamlıyor.Bu yapının oturması ve verim alınması için belli bir süreç gerekiyor, Galatasaray'da altyapıdan tekrar verim alınması sürecinin pek çok yönüyle yerilen 2. Fatih Terim döneminin meyveleri olduğunu unutmamalıyız.Özellikle altyapı hamlesinin bugünün değil 2013-14'lerin potansiyel oyuncuları adına yapıldığının bilincinde olmak lazım. Galatasaray'ın 93-94 jenerasyonlarındaki zayıflığı da bir başka konuşulması gereken konu ki araştırmalarımı tamamladığımda bir yazı yazmak istiyorum o konuyla ilgili. Jan Derks'e hayırlı olsun diyelim ve resmi sitenin hazırladığı metni buraya da eklemiş olalım.

***

Evert Jan Derks
Doğum tarihi: 02.03.1950

2006/07 PFC Litex Lovech Futbol Akademisi Direktörü
2004/06 PFC Levski Sofya Futbol Akademisi Direktörü
2004 Hollanda Futbol Federasyonu (KNVB) Akademisi Uluslarası Eğitmeni
2000/03 Glasgow Rangers Futbol Akademisi Direktörü
1995/99 Go Ahead Eagles Futbol Akademisi Direktörü
1989/95 Hollanda Futbol Federasyonu Antrenörü

Beden Eğitimi Akademisi mezunu olan Evert Jan Derks, UEFA Pro-lisans sahibidir. Derks, 1989 yılına dek Hollanda Futbol Federasyonu'nda Teknik Dersler Eğitmeni ve U14, U 16, U 18, U21 Gençlik Planlaması Bölgesel Antrenörü olarak çalıştı ve Be Quick Zupthen’de teknik direktörlük yaptı.

Gençlik Planlaması Bölgesel Antrenörlüğü sırasında Marc Overmars ve Philip Cocu, Hollanda Futbol Federasyonu Yaş Grupları Milli Takımları Antrenörlüğü sırasında Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Jaap Stam gibi oyuncularla çalıştı.

Hollanda Federasyonu'nun A ve B antrenörlük lisans kursu eğitmenliği sırasında Johan Neeskens, John Van't Schip, Rob Witschge ve Danny Blind gibi önemli futbol adamlarının yetişmesine katkıda bulunan Evert Jan Derks halen, UEFA, İskoçya Futbol Federasyonu, ABD Futbol Federasyonu ve Bulgaristan Futbol Federasyonu'nun davetlisi olarak seminerler ve antrenörlük dersleri vermektedir.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

23 yorum:

Plaseyi Hanri Gibi Vuruyorum dedi ki...

Selamlar,

Resmi siteden önce burada gördüm haberi. Çok sevindim doğrusu. İsmini hiç duymadığım birisi. Ama CV'si çok güzel.

Çarşamba günkü "Yalnız Futbol"'da biraz daha ayrıntılı bahsedilir umarım.

Sevgiler, saygılar.

pclion dedi ki...

Araştırma bu haftaya yetişir mi, o kesin değil ama bu hafta olmasa dahi önümüzdeki hafta değiniriz muhakkak.

Nikinizi çok beğendim yalnız. :D

EDDIE dedi ki...

5 yıldır bulgaristan'da ne aramış onu merak ettim?
Bulgaristan'da futbol mu kalmışta altyapısını oluşturacak?

Vandir dedi ki...

"bu konuyla ilgili bir yazı bekliyorum" diye yorum yapmak için girdim bloguna, bunu gördüm, helal.

Adsız dedi ki...

Bu ismin Galatasaray'ın altyapında göreve başlaması, Avrupa'da ki yetenek avcısı Manager'lerin Galatasaray'a bakış açısını değiştirecektir. Gözleri artık üstümüzde olabilir başarılı olabilecek bir kaç yetenek gönderebilirsek bu işin arkası kesilmez diye düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

Ve umarım artık Neeskens'in, oğlu Armand'ı altyapımıza getirmesi haberinden sonra duyduğumuz mutluluk ve kendimizce kurduğumuz hayaller başkalarına ütopya gibi gelmez..

Ve gene umarım ki Galatasaray taraftarı, büyüğüyle küçüğüyle, bileniyle bilmeyeniyle, bu büyük ekibe güvenir, sabır gösterir.

Spooky dedi ki...

http://findarticles.com/p/news-articles/scotland-on-sunday-edinburgh/mi_7924/is_2001_Oct_14/derks-ages-eons-medieval-scottish/ai_n32951369/?tag=content;col1

hakkında şöyle bir makale var sözlükte de linklemiştim...

güzel bir hamle ama ben tek bir futbol ekolünü altyapıya uyarlama konusuna şüpheyle yaklaşıyorum. inşallah yanılırım.

Adsız dedi ki...

Ben kariyerde cok buyuk bir sey goremedim... benim mi gozumden kacti acaba???
Kariyer hersey degildir tabi ki... Cok iyi bir egitmen olabilir... olmayabilir de...
Hollanda'dan her gelene ilah gibi bakmasak diyorum...

julien sorel dedi ki...

umarım faydalı olur. altyapı rakiplere göre çok çok iyi ama avrupa standartlarının maalesef altında. öyle ya da böyle altyapının işlerlik kazanması lazım...

mondo trasho dedi ki...

spor servisi programında gördüm yazının bilgisini. hayırlı olsun. ama pembe hayallere dalmamak lazım hemen.

Burak Beşinci dedi ki...

Hayırlı olsun inşallah iyi birşeyler verebilir.Yanlız uzun vadede çalışmazsa eğer çok şeyde götürebilir faydasından çok zararı dokunur.

Birde şu var kimse olmayanı var edemez. Allah vergisi diye birşey var adı üstünde 'Allah vergisi'.Bu adam gelecekte bize Overmars yetiştirecek değil.Overmars olunmaz doğulur.Senin yapacağında bu doğmuş olan yetenekleri bulup takıma kazandırmak ondan sonra bu oyuncuya oyun karekteri kazandırmak.

Galatasaray'ın 1992 ve 1993 doğumlu genç milli oyuncusu yok (bir tek Berkin var)genç milli takıma seçilememek demek Galatasaray A takımına çıkma ihtimalinin olmaması demektir.

94-95'lilerden ise 8-9 tane genç milli oyuncuyu sahibiz.96'lıları bir kez izlemiştim onlardan da birşey çıkacağını sanmıyorum(Berk Yıldız var 96'lı o da 95'lilerle oynuyor prof sözleşme imzalandı)

Yani uzun uzun anlatmadan demek istediğim senin alt yapıda transfere bütçe ayırman gerekli.Her kaliteli oyuncuda floryada denenmeye gelmiyor çünkü.Bütün ülkeyi tarayıp oyuncuları takıma kazandırmalısın.

Bunu yaptıktan sonra meyvelerini toplarsın.

GialloRosso dedi ki...

Uğurcum bu konuyu irdelemene sevindim, herkes gözden kaçırıyor bence. Tamam abartmamak lazım tabii ama çok ufak bir olay diye de görmemek lazım. Hangi klüp yapmış ki böyle bir atılım altyapısı için. Bekliyorum diğer yazını da.

Sade dedi ki...

Tabiki güzel bir düşünçe ancak aklıma takılan bazı sorular var?! Bilmiyorum cevabını verebilecek bir arkadaş olur mu? Olursa gerçekten çok sevinirim.

* Evert Jan Derks kimdir?
* Şuana kadar kağıt üstünde Alt yapı koordinatörü olarak çalışmış bir kişinin meydana getirdikleri nedir?
* Hangi kulübe ne katmıştır?
* Kısa vadede mi uzun vadede mi fayda sağlamıştır?
* İskoçyadan neden ayrılmıştır? Ayrılma sebepleri Türkiye'de de karşısına çıkabilir mi? Veya farklı sebeplerden dolayı adaptasyon sorunu yaşayabilir mi?

* Peki futbolcu adayları adına ne gibi faydalarının olması bekleniyor?
* Taktik bilgi mi? Mantalite mi? * Peki bunları ana dilini bilmediği futbolcu adaylarına nasıl anlatacak? Futbolcu adaylarının çogunun yabancı dili yok!

* Peki daha da önemli sorun/soru:
Çevirmenleri kimler olacak? (Rijkaard'ın bile ingilizce çevirmeni var dikkat!) Bu iletişim adına çok önemli bir eksik olabilir mi?

* Peki araştırma / arama / tarama / scout sistemi kurulacak mı? Kurulacaksa yada var olan sistem Hollandalının isteğine uygun geliştirilecekse, coğrafi olarak sınırları ne olacak? Maddi olarak ne kadar desteklenecek?

gibi soruların cevaplarının da çok önemi olduğunu düşünüyorum...

Plastik Dikenli Kaktüs dedi ki...

Yalnız gelmiyormuş sanırım. 3 önemli isimle birlikte gelecek diye okudum gsbasket forumunda. Bakalım diğer hocalar kim.

Hayırlı olsun bakalım.

Adsız dedi ki...

Uğur,gs'ın kiralık oyuuncuları hakkında 'genç oyuncu raprolarını' özledik bea:))Uğur bi de Oğuz Sabankay'ın durumunu merak ediyorum?

Adsız dedi ki...

**İskoçya’dan neden ayrılmıştır? Ayrılma sebepleri Türkiye'de de karşısına çıkabilir mi? Veya farklı sebeplerden dolayı adaptasyon sorunu yaşayabilir mi?

Rangers’tan Levski ve yerine göreve getirilecek olan isim dolayısıyla ayrılmıştır. Kaldı ki bu isim Alex Ferguson tarafından Glasgow ekibine önerildiğinden bu durumda Rangers’ın boynu kıldan inceydi. Biz gözlemci ve koordinatör olarak da yeni bir ülkede yeni yetenekler ve farklı oyun anlayışındaki gençlerle çalışma fırsatından güzel bir şey olamaz diye düşünüyorum? Yani İskoçya’dan ayrılma sebebi budur. Hatta Rangers’a yerine getirilen kişi de yanlış değilsen George Adams olmalı.

Bize de Ferguson’da yada Arsene Wenger’den bir tavsiye gelmediği sürece İskoçya’da yaşadığının benzerini yaşayacağını sanmıyorum. Kaldı ki adaptasyon sorunu yaşayacağına pek ihtimal vermiyorum.

**Peki futbolcu adayları adına ne gibi faydalarının olması bekleniyor?

Futbolcu adayları adına belli bir yaşa geldikten sonra saf yeteneğin yeterli olmayacağı ve bir futbol anlayışının, bir futbol zekasının şart olduğunu açıklaması beklenecektir. En azından benim için bu böyle. Kaldı ki zaten yeteneği olan bir grup gence doğru futbol zekasını, doğru futbol anlayışını yerleştirmektir beklenmesi gereken fayda. Ve tabii ki doğru fiziksel gelişim. Benim tahminimce Jan Derks’ten beklenmesi gereken başlıca şeyler bunlardır.

**Taktik bilgi mi? Mantalite mi? Peki bunları ana dilini bilmediği futbolcu adaylarına nasıl anlatacak? Futbolcu adaylarının çogunun yabancı dili yok!

Doğru futbol mantalitesi ve geniş taktik bilgisi. Sadece bir tanesi olunca gördüğümüz gibi U17’den A Milli’ye çıkan kimse olmuyor. Mesut Özil de Türk ama Alman ekolüyle yetişti taktik bilgisi ve mantalitesi.

Çevirmen en büyük problem olacaktır. Bi’ koçunuzla yüzyüze anlaşmak, gözünün içine bakıp kendi cümlelerinizle derdinizini anlatmak var bir de araya birisini sokarak sizin yerinize sizin cümlelerinizi bilmediğiniz bir şekilde koçunuza anlatması var. Bu konu problem olabilir. Ancak dünya çapında (Çin’de bile) eğitmenlik seminerleri verdiğini düşünürsek belki Galatasaray’da da teknik kadro için eğiteceği birileri olur.

**Peki daha da önemli sorun/soru:
Çevirmenleri kimler olacak? (Rijkaard'ın bile ingilizce çevirmeni var dikkat!) Bu iletişim adına çok önemli bir eksik olabilir mi?

**Peki araştırma / arama / tarama / scout sistemi kurulacak mı? Kurulacaksa yada var olan sistem Hollandalının isteğine uygun geliştirilecekse, coğrafi olarak sınırları ne olacak? Maddi olarak ne kadar desteklenecek?

Maddi olanaklar konusunda bir şey söylemek oldukça zor gözüküyor. Ama mutlaka Derks/Neskeens/Rijkaard üçlüsünün istekleri doğrultusunda belli bir düzenleme/planlama yapılacaktır araştırma ekibiyle ilgili.

Benim nacizane cevaplarım bunlar, umarım bir nebze de olsa yardımcı olabilmişimdir kafanıza takılan noktalar hakkında.

Adsız dedi ki...

**Evert Jan Derks kimdir?

Evert Jan Derks aile kulübünde futbol oynamanın kurbanı eski bir futbolcudur. Babası ve amcaları kulübün yöneticileri olduğundan kendisine başka bir yere gitmesi için izin vermemişlerdir. Bu yerel kulüpteki arkadaşları oyunculuk kariyeri için kendilerini geliştirirken kendi beden eğitimi ve koçluk için hazırlanmıştır ve büyük bir dürüstlükle “sıradan bir oyuncuydum, vaktimi ve tutkumu eğitmeye, koçluk yapmaya ayırmak istedim” diye dile getirmiştir.

Rinus Michels ve Advocaat gibi isimler için gözlem raporları hazırlamış, Go Ahead Eagles gibi başta Overmars olmak üzere pek çok uçan hollandalıyı dünyaya kazandırmış bir kulüp, kendisini alt yapı koordinatörü olarak almıştır. Hollanda Federasyonu az önce bahsettiğim gibi Michels ve Advocaat için maç gözlemleri yazması, eğitim ve yetenek keşfi konusunda çalışması için federasyona katmıştır.

Ayrıca Rangers döneminde Tommy McLean gibi Rangers tarihinin önemli isimlerinden birisiyle birlikte çalışmıştır. Resmi siteden yapılan ufak CV açıklamasından Stam, Seedorf gibi isimlerle çalıştığını görmek bile yeterlidir. Uğur Yıldırım’I ve De Zeuw’u bulup pişiren de kendisidir ki bunlar sadece iki isimdir.

**Şuana kadar kağıt üstünde altyapı koordinatörü olarak çalışmış bir kişinin meydana getirdikleri nedir? Hangi kulübe ne katmıştır?

Sadece kulüp bazında bakmamak lazım Derks’in işlerine. Hollanda Federasyonu’nda ve çok önemli isimlerle birlikte çalışmış bir insan. Ayrıca sadece kulüp altyapılarında oyuncu temelli değil, koçluk/eğitmenlik temelinde de eğitimlerde bulunmuş birisidir. Yani taç çizgisinin iki yanına da katkıda bulunmuştur. Levski’de geçirdiği dönemde altyapıyı kendi liginde şampiyonluğa taşımıştır. Ayrıca altyapıdan A takıma taşıdığı pek çok kişi de var. Litex’e geçmesi tamamen Litex’in de benzer bir oyuncu fabrikası istemesinden. Ancak Litexli yöneticiler tıpkı bizde olduğu gibi anında görüntü isteyen anlayıştaydılar.

**Kısa vadede mi uzun vadede mi fayda sağlamıştır?

Hem Litex’teki sabırsızlık hem de adı üstünde “altyapı koordinatörlüğü ve eğitmenliği” sıfatı olan bir insandan elbetteki uzun vadede meyva toplanacaktır. Daha tarla nadasa yatırılacak ki yeni tohumlar ekilsin ve büyüsün. Bahsedildiği gibi 2013-2014 yıllarına yönelik gelişmeler beklenmelidir ki bu da ülkemizde alışmadığı kadar uzun vadelidir ve faydaları da çok yüksek olacaktır. Gerek Derks’in kendi bağlantıları gerekse de Hollanda ve çevresindeki Türk gençlerinin çokluğu da bu altyapıya muazzam bir havuz sağlayacaktır.

pclion dedi ki...

Adsız, bu sezon kiralık oyuncularımızın azlığı nedeniyle pek yazmadım ama Oğuz'u ve Özgürcan'ı değerlendirmek gerekli tabii bir ara. Yazacağım, söz. :)

Sade dedi ki...

Vecchia Signora sorularıma zaman ayırıp cevap verdiğin için teşekkürler. Bazen soru sormak konunun direk kabul edilmesinden daha iyidir. Düşünmek, sorgulamak gerekir ki akıl ve mantık kabule karşı çıkmasın.

Konu derinleşsin istedim insanlar sadece Hollandalı altyapıda işe başlamış diye bilip geçiştirilmesin istedim. Umarım blog sahipleride bu konuya gereğin kadar eğilir ve konu hakkında bir ön bilinçlenme sağlanabilir.

Alt yapının kısa vadede pek getirisi olmayacağı çok aşikâr. Uzun vadede sabır, koordinasyon,… gibi pek Türk futbolunda olmamışı ümit etmektir. Riskli bir yatırımdır. Getirisini uzun vadede görebileceğiniz ve o an gelinceye kadar çokta ciddi testini yapamayacağınız bir konudur. Bunun için tabiî ki deneyim, tecrübe çok önemli ve Evert Jan Derks çalıştığı konum itibari ile yıllarını bu işe vermiş bir kişi olarak bu konuda doğru bir seçim gibi görülebilir. Ancak sözünü ettiğimiz ülke zaten Hollanda. Yani altyapı kültürü olan bir ülke. Jan Derks’in İskoçya’da ve Bulgaristan’da ki deneyimlerinde ise serüveninin kısa sürmesi (Rijkaard’ın da sözleşmesinin 2 senelik olduğu bir ortamda) beni hayalden hayale sürüklemeye yetmiyor. Hollanda gibi bir ülkenin altyapıya verdiği önem az çok bilinen bir gerçek, buna karşın Türkiye’de Galatasaray’dan (o da kısa vadedir, gerisi gelememiştir) başka bu konunun üzerine gitmeye çalışan bir kulüp maalesef pek yok. Farklı kulüplerin farklı denemeleri olmuştur ancak kısa vadede olumlu tepkiler beklendiği için başarısızlığa mahkûm kalınmıştır. Kısa vadede getiri beklemeyen bir kulüp eğer konuya detaylı bir çalışma ile destek olmazsa da zaten çarklar tam manasıyla dönmeyecek ve yıllar boşa geçirilmiş olacaktır.

Sade dedi ki...

Bu kısımda da en büyük endişem iletişim, kültür çatışması. Futbolun dili yoktur muhabbetine girmek istemem. Altyapıda muhakkak iyi bir eğitim verilmek isteniyorsa bunun için zihinlerin bunu algılayabilmesi gerekir. Bunu Türkçe bilmeyen yada İngilizce anlamayanlar ile yapmak zor değil mi?

İçinde tereddüt, merak, birazda karamsarlık içeren bir çok soru sorulabilir esasında. Umarım altyapı konusunda rol model olabilir. Bunun içinde taraftar ve özellikle de yönetimin bu göreve getirdiği kişilere sahip çıkması, destek olması ve uzun vadede planlamalar yapması ve kısa vadedeki olumsuzlukları müsamaha ile karşılaması gerekir. Ülkemizde, Rijkaard gibi kariyerinde şampiyonlar ligi apoleti olan ve Barcelona’da oynattığı futbolla ağzımızın suyunu akıtan bir teknik direktöre bile bu kadar kısa süre sonra futbol cahili muamelesi yapılabiliyorsa Jan Derks’a kim sahip çıkar ki? Çıksa dahi Jan Derks farklı bir ülkede ne yapabilir?

Sade dedi ki...

Bunları ** Şuana kadar kâğıt üstünde altyapı koordinatörü olarak çalışmış bir kişinin meydana getirdikleri nedir? Hangi kulübe ne katmıştır? ** sorumu neden sorduğumu açıklamak için anlattım; kariyerini yıl olarak incelediğimizde 1989/95 Hollanda Futbol Federasyonu Antrenörü ve 1995/99 Go Ahead Eagles Futbol Akademisi Direktörü görevleri haricinde uzun vade denilebilecek bir kariyeri yok. Bu konuşulan yılların üzerinde de 10 senelik bir süre geçmiş. Son senelerinde ise 1 Sene 2006/07 PFC Litex Lovech Futbol Akademisi Direktörü, 2 sene 2004/06 PFC Levski Sofya Futbol Akademisi Direktörü, 1 sene 2004 Hollanda Futbol Federasyonu (KNVB) Akademisi Uluslarası Eğitmeni, 3 sene de 2000/03 Glasgow Rangers Futbol Akademisi Direktörü görevlerini üstlenmiş. Sanki bir gerileme süresi gibi. Uzun vadede çalışma konusunda çok karamsar olmak istemem zira alt yapı konusunda bilgi, birikim, deneyim yıllanmış şarap gibi karşımıza da çıkabilir. Esas gözden kaçırılmamasını istediğim konu şu; Bulgaristan serüveni 3 sene (2 farklı takım), 1 sene Hollanda, 3 sene İskoçya. Dertler hemen hemen benzer. Özellikle Bulgaristan’da istediklerini vücuda geçirmeye yetecek zamanı bulamaması normal. Futbola bakış açısı olarak Türkiye’nin de sabır konusundaki tutumu, futbol bilgisine bakış açısı malum. Hepimiz teknik direktör olduğumuz için ekstrem bir adam arayışı içindeyiz. Peki Glasgow Rangers 2000-2003 sezonlarında altyapısının başında Jan Derks’a görev vererek gelecek adına ne kazanmıştır? Rangers’ın 2003 yılından sonraki başarıları nedir? Altyapısından yetiştirdiği oyuncuların satışlarından ne kadarlık bir kazanç elde etmiştir? 2000 yılından önceki altyapıdan A takıma çıkma oranında bir değişim gözlenmiş midir? Aynı soruları Litex ve Levski içinde sormak mümkün! Ama daha çok uzun vadeden bahsedebilmek için ve Glasgow takımı hakkında veri toplanabilmesi diğerlerine göre daha kolay olduğu için daha uygundur diye düşünüyorum.

Peki, birde şunu hatırlatmak istiyorum, Galatasaray takımı son yıllarda alt yapıda diğer takımlara göre biraz daha öndeydi ta ki pek ümit vaat etmeyen son jenerasyona kadar. Ve bu altyapı düzeni içerisinden zaten A takıma oyuncular adapte edildi, halen azalan eğri gibi olsa da en çok altyapıdan oyuncu oynatan kalburüstü takımlardan biridir ligimizde. Demek istediğim şudur; zaten kurulu bir düzen var ve konu A takıma oyuncu çıkarmaksa evet bizim zaten altyapımızda oyuncu çıkartıyor. Jan Derks gelince bu adamlar Overmars’a mı dönüşecek? Benim ilgilendiğim süper yetenekli tsubasa kıvamındaki oyuncular da değil. Alt yapıya futbol kültürünü aşılanmasıdır. Oyuncu çıkarmaktan ziyade altyapıdaki oyuncuların futbola bakış açılarını iyileştirebilecek midir? Futbola bakış açılarını değiştirmesi en büyük görevi olmalı. Modern futbolun sadece top sektirme ve çift kale maçtan ibaret olmadığı, 3 puanı almak için sahaya çıkıldığında oyun kuralları dâhilinde ve verilen görevlere itaati öğretebilmelidir. Ve daha birçok basit gibi görünen ancak temel mevzular yani. Hadi sadece oyuncu yetiştirsin, yeteneği törpülesin, güzelleştirsin; Hollanda Federasyonunda çalıştığı değerli insanlar yanında yokken sadece kontratı 2 senelik olan bir Rijkaard kendisine yeteri kadar destek olabilecek mi? Unutma anında görüntü de istiyoruz!

Adsız dedi ki...

galatasarayın alt yapısı iyi diyenler havadan konuşuyor galatasarayda altyapı diye birşey yok.ihşallah gelen hoca alt yapı yaratır

metak dedi ki...

Galatasarayla bağları koptu mu kendisinin?

Related Posts with Thumbnails