Ülke Puanımız #5: Old Trafford Puanları

Son güncellememiz Ekim sonundaydı ve kupalarda üçüncü haftanın sonunda Türkiye, bu sezon topladığı 4.800 puanla Portekiz ve Hollanda'yı takibini sürdürüyordu. Geçtiğimiz maç haftasında Galatasaray ve Fenerbahçe'nin Avrupa Liginde kazanmasına dün akşam Beşiktaş'ın Manu deplasmanı eklenince 6/5'ten 1.200 puan daha kazanıp bu sezon daha şimdiden 6.000 puana ulaşmış durumdayız. Bu da bir mucize olmazsa 5 yıllık dilimde 07/08 sezonunun ardından en iyi ikinci dereceyi bu sezon yapacağımızı şimdiden garantilemek demek. Ülke puanında en önemli püf nokta bu zaten, yüksek puanların son sezonlarda toplanması. En üç puanımızın son üç sezonda gelmiş olması uzun vadede bizi çok daha ileriye taşıyacaktır ve seneler önce kapısından döndüğümüz "3 takımla Şampiyonlar Ligi" hayallerimizi tekrar canlandıracaktır.

Neyse, hayalleri bir kenara bırakıp günümüze dönelim. Bizim kendi standartlarımızda gayet başarılı performansımıza rağmen 9. yarışındaki rakiplerimiz olan Hollanda ve Portekiz de en az bizim kadar iyiler bu sezon. Özellikle Hollanda yardırıyor desek abartmış olmayız. Şampiyonlar Liginde iki sezondur istediklerini bulamıyorlar ancak açığı 'Kupa 2'yle fazlasıyla kapatıyorlar. Ajax ve PSV büyük ölçüde garantiledi gruptan çıkmayı, Fenerbahçe'nin grubundaki Twente de ilk iki için Fenerbahçe'yle beraber en ciddi aday. 4 puanlı Heerenveen'in durumu biraz karışık ancak o grupta ikincilik barajı oldukça düşük olacak, Heerenveen de en şanslı adaylardan biri. Şubat ayına 5 takımla kalmaları dahi olası. Bunu mümkün olduğunca az tutabilmek Türkiye adına önemli ve yapılabilecek tek şey Fenerbahçe'nin Twente'ye mağlup olmaması ve Steaua ya da Sheriff ikilisinden birinin Twente'yi geride bırakması. Alkmaar'ın UEFA Ligi için deplasmanda Liege'i yenmesi gerekiyor, o gerçekleşmezse ve Heerenveen ikinci olamazsa bu beş takımdan sadece ikisi Şubat ayına kalmış olur ki bu da Hollanda'yı yakalamamız adına tek fırsat demek. 6 takımla katılmalarının dezavantajını o zaman yaşamaya başlayacaklar. Bu sebeple Fenerbahçe'nin içerde kaybettiği Twente maçını telafi edebilmesi önemli.

Portekiz cephesinde ise Şubat ayını şimdiden garantileyen bir tek Porto var ancak Sporting ve Benfica da sadece gün sayıyor matematiksel olasılıkları bertaraf etmek için. Onların da sıkıntısı bizle çok benzer aslında, başarılı üç takımının arkasını bir türlü dolduramıyorlar. Bu sezon Nacional Zenit'i eleyerek bir sürprize imza attı ancak gruplarda varlık gösterebilmiş değiller ve üç takımın puanlarına fazlasıyla bağımlılar. 6 takımla katıldıkları için de bu onlara ciddi bir dezavantaj olarak yansıyor. Yine de Şubat ayına üç takımla kalıyor olmaları Beşiktaş'ın CSKA ve Wolfsburg hesapları tutmazsa bizim önümüzde oldukları anlamına geliyor. Bugün itibariyle bizim 0.612 puan önümüzdeler ve bunu kapatmak için bu üçlünün geçeceği her turu karşılamamız gerekiyor bir şekilde.

Gelecek sezonlarda rakip olacağımız ülkelerden biri olan Rusya'nın bu sezon sadece 3.666 puan alabilmesi ise sevindirici haberlerin başında geliyor. Rubin Kazan'ın Barcelona'dan kopardığı 4 puan çok şık gözüküyor olsa da son haftaki olası senaryolardan biri de Rubin Kazan'ın 6 puanla elenmesi. Barcelona'ya karşı ikili averajı alan Rubin Kazan, Inter'e İtalya'da yenilmesi durumunda hem Inter'e, hem Kiev'e karşı ikili averajda dezavantajlı konumda. Kiev'in kendi sahasında alacağı bir beraberlik onları dışarda bırakabilir. CSKA Moskova'nın kaderi de henüz çizilmiş değil. Dün gece Dzeko'nun kıyağıyla ciddi bir avantaj elde etmişlerdi ancak Beşiktaş'ın sürpriz Manu galibiyeti işleri son haftaya bıraktı. İnönü'den onlar da mağlup çıkarsa Rusya bir anda Avrupa Kupalarında temsilcisiz kalabilir. Bu da önümüzdeki sezon birebir rakiplerimizden olacak olan Rusya'yı yakalama şansını getiriyor bize.

UEFA Avrupa Ligi'nde iki, Şampiyonlar Ligi'nde bir maç haftası kaldı. Tüm bu soruların cevabını verecek, ülke puanın kaderini çizecek olan kritik haftalara geldik. Umarım istediğimiz gibi gelişir bu sezon, maçlar bitene kadar takibe devam...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

11 yorum:

Erbil dedi ki...

Avusturya'nın 4 takımı var sanırım uefa'da.
hiçmi elenmedi bu adamlar bu turlara kadar, yoksa tabloda bir hatamı var acaba ?

dr_serhan dedi ki...

http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/data/method4/crank2011.html
bu siteye göre bizim seneye 8.sıraya kadar çıktığımız görülüyor...eğer böle dewam ederse seneye avrupa ligine 4 takımla katılmış olacağız bu da yıllardır gitmek isteyipte gidemeyen bursa kayseri gibi güçlü anadolu takımlarının önünü açacak...

Epa dedi ki...

Arkamizdaki takimlara bakarsak onlara göre iy gidiyorus, insallah bir kac tane daha puan aliris bu sezon bitmeden.

Ukraynayi bir kac sene incinde geceris, bakarsaniz 05/06 ve 06/07 sezonlarinda cok iy gitmis, ondan sonra bir dusus var. Romania da gecebilicemis bir ulke.

Halim dedi ki...

yav yanlisim varsa duzelt.. bu ulke puanlarinin kuluplere pek pek fatkisi yok (ulke puani x 0.20=galibiyet basi 0.080 puan). bildigim kadariyla ulke olarak ilk 6 ya girmedikçe, topladigimiz puanlarin hiç bi faydasi yok(ulke siralamasinda). ilk 6 = cl 2 direkt, 1 on eleme, asagda olanlar= 1direkt, bi oneleme.. demem odur ki, çikis surerse ve eger ilk 6 ya giremezsek uefa ya bi takim daha fazla gonderecez(3 yerine 4).. uc buyukler disinda uefa da seribasi olan takimimiz yok, yani gruplari dahi kalamadan elenmeleri muhtemel. fayda yerine zararlari dokunacak (zaten puanlar 5e bolunuyor, bide 6 ya bolunmesin)

yani ulke puani konusunda o kadar kasmayin kendinizi. gs yensin yeter, diger takimlar kaybetsede olur :)

pclion dedi ki...

Erbily, Avusturya bu sezon çok başarılı devam ediyor. Zaten topladıkları puana bakarsak ilk 5'in ardından en fazla puan toplayan ülke olduklarını görüyoruz. Onlarla ilgili bir yazı yazmıştım geçenlerde, linki aşağıda.


Delioğlan, bunu birkaç kez daha söylemiştim. Haklısın, son düzenlemeyle ülke puanının takımlar üzerinde etkisi azaldı ancak ben bu performansların birbirini etkilediğine inanırım. UEFA sıralamasında yüksek yerde olmak Galatasaray'a zarar değil fayda getirecektir, ligimiz ne kadar göz önünde olursa Galatasaray o kadar kolay halledecektir işlerini. Yani burda baktığımız kıytırık bir puan değil aslında, bence UEFA sıralaması bundan daha fazlasını ifade ediyor. O yüzden Galatasaray bağlantısı az görünse de bakmaya devam etmekte fayda var. Ayrıca Galatasaray'a da Pao maçından sonra bakacağız, Sami Yen'de alınacak bir galibiyet bizi özlediğimiz yerlere biraz daha yaklaştırmış olacak...

dr_serhan dedi ki...

ayrıca seneye galatasarayın 1.800 puanı da silinmiş olacak bu sene çıkacağımız bi çeyrek final bizi seneye çok daha üst sıralara taşıyacaktır...bunun yanında kazanılacak bi şampiyonluk seneye şampiyonlar liginde 2. torbadan girmemizi sağlayacaktır we dediğin gibi özlediğimiz yerlere getirmiş olacak...

Halim dedi ki...

@pclion
benim ozledigim yer sampiyonlar ligi. pao maçinda alinacak galibiyet bizi cl'e yaklastirmaz hatta uzaklastirir. tamam pao ya yenilelim demiyorum ama bence bu sene avrupa'da buyuk takimlarla iki-uç maç yapalim yeter(roma,valencia,liverpool felan). elenirsekte boyle bi takima elenelim, ve lige çok daha iyi asilalim. çunku ligde sampiyon olursak cl için oneleme derdimiz olmayacak. bu sene topladigimiz puanlar ile cl'de en az ucuncu torbada yer aliriz. cl de 4. torbadan zayif rakip gelirse, kotu sonuclar alsakta en azindan cl den uefa'ya geçeriz. yani hem para,hem puan :)

dr_serhan dedi ki...

delioğlan...
beşiktaş bile şu puanla 3. torbadan girdi biz bu seneki puanlarla daha yükseklere çıkarız ben 2. torba düşünüyorum...hem bu sene gidebildiğimiz yere kadar gidersek extra puan kazanırız...şampiyonlar ligine katılmayı ben de çok istiyorum star tv de yayıla yayıla kendi takımımın maçlarını izlemeyi özledim wala...

siriusjames dedi ki...

Uğur, rüyamda senin blogda Bursaspor - Galatasaray previewunu okuyordum da yorum olarak yazmak için en iyi post bu yazı sanırım. Hatırladığım kadarıyla şunları yazmıştın:

-Bursaspor rakibe tecavüz eden stoperleri sayesinde öne geçecektir.
-Galatasaray pes etmeyip goller bulacak.
-Bol gollü bir maç olacak ve Bursa en fazla 2, Galatasaray en fazla 6 gol atacak.
-Bir de forma reklamları İş Bankasıymış ama Sercan o bankayla sorun yaşadığı için o reklamı taşımak istemeyecek, onun yerine GSBilyoner reklamıyla çıkacak.

Bilinçaltının oynadığı oyunlara bakın :) Acaba Sercan Galatasaray'a mı gelecek :D

pclion dedi ki...

Siriusjames, yerlere yattım gülmekten, allah iyiliğini versin. :D Senin için bi' preview yazasım geldi ama amcalar, teyzeler sıkıştırıyor. Maçı izleme ve yazma konusunda taraflarla anlaşmaya vardım neyse ki...

Manuel Calavera dedi ki...

Dun aksamki maclardan sonra bir ulke puani yazisi daha gelecek mi?

Related Posts with Thumbnails