Yaş 35, Yolun Yarısı (mı?)...

35 yaş birçok futbolcu için psikolojik bir eşiktir ve ancak profesyonel yaşantısını iyi düzenleyen futbolcular bu yaşa kadar üst düzeyde tutunabilir. Tugay Kerimoğlu ise bu ülkede bu anlayışın sembol ismidir, bayrak adamıdır. News of the World, 39 yaşındaki Tugay'ın İngiltere 1. Lig takımlarından Milton Keynes Dons'la eski hocası Paul Ince'in teklifi üzerine antrenmanlara başladığını, takımda oyuncu/antrenör olarak yer alacağını yazmış. Haberin doğruluk payı nedir, emin değilim ama böyle bir oyuncumuz olduğu için ülkece şanslıyız, onu söylemekte bir sakınca yok.Tugay'ın bu haberini görmüşken hafif dozda bir araştırmayla şu anda ligimizde oynayan 35 yaş üstü oyunculara bir bakayım dedim, karşıma 10 futbolcu ismi çıktı. (eksik olma ihtimali var elbette) Klişe tabirle bu oyuncuların en tecrübelisi (!) Roberto Carlos. Geçtiğimiz seneden beri Brezilya ve Real Madrid söylentileri ayyuka çıksa da Carlos hâlâ alternatifsiz gibi gözüküyor sol bekte. 36 yaş, 6 ay ile Rüştü Reçber yerli oyuncuların en yaşlısı konumunda. Rüştü, kısa süreli Barcelona kariyerini bir kenara koyunca Süper Lig'de en fazla forma giyen oyunculardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Fatih Terim'in onun İstanbul'a transferine ön ayak olduğu hep konuşulur, o anılardan bugüne hâlâ İstanbul'da oynuyor olması her şeye rağmen takdire şayan.

Yaşına rağmen kariyerini ligin zirvesinde sürdürebilen diğer isimlerse profesyonelliğiyle saygıyı hak eden bir diğer oyuncu olan Emre Aşık ile Beşiktaş'ın vazgeçemediği sol beki İbrahim Üzülmez. Yanılmıyorsam İbrahim bir takımda aralıksız en uzun süre forma giyen oyuncu Süper Lig'de, 'İstikrar Abideleri' isimli bir derleme daha yapmıştım benzer veriler üzerinden.

Dünyada bu tip örnekleri düşündüğümüzdeyse aklımıza ilk gelen 38 yaşındayken Kamerun takımıyla 90 Dünya Kupasında forma giyen Roger Milla geliyor. Dünya Kupası tarihinin en yaşlı golcüsü olabilir, onu da kontrol etmek lazım. Futbolu geç bırakan Dino Zoff var bir de benim bildiğim, 41 yaşına kadar oynamış olması gerek. Socrates ve Garincha'nın da geç bırakanlardan olduğunu kitaplardan biliyorum. Hem yurt içinde hem yurt dışında bildiğiniz, futbolu geç bırakan oyuncuları derleyelim beraber, aklınıza gelenleri yorum bölümüne alalım. Ligdeki iki haftalık ara böyle derlemeler için güzel bir fırsat. Bekliyorum...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

22 yorum:

goldenaxe dedi ki...

Matthaueus...
"5 defa dünya kupasına katılmış biri" etiketi gelir aklıma direk.
61 doğumlu. 2000de bıraktı sanırım.
39 yaş ;)

Koray Gök dedi ki...

emektar seaman geldi aklıma, 40 ı gördü mü bilmiyorum ama

havyarsız dedi ki...

rahidi yekini vardı nijeryalı. 98 fransa'da bi vole çakmıştı. direğe çarpmıştı.

63 doğumlu imiş 2003'te bırakmış futbolu. 2005'te gateaway diye bir takıma dönmüş.

Schumy dedi ki...

Dino Zoff da 40 yaşında Dünya Kupası oynayarak rekor kırmıştı sanırım.

Evet ufak bir araştırma sonucunda 1982'de İspanya'da düzenlenen Dünya Kupasını kazanmış amcam.

Ayrıca şu an oynamaya devam eden; Twente ile Fenerbahçe'ye 2 gol atan 34,5 yaşındaki N'Kufo ve Hamburg'da oynayan 35 yaşındaki Ze Roberto en güzel örneğidir bu kuşağın :)

Fethi dedi ki...

tugay'ın manchester city macerası başlamadan bitti mi yoksa?

Gala's dedi ki...

Rigobert Song'un gerçek yaşı bu listeyi alt üst edebilir.

Ayrıca Romario'da torun torbaya kavuştu ama futbolu bir türlü bırakamadı.

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Ah ulan ah...Kimisi 40'ında dünya kupası kaldırır efsane olur...Kimisi 33 yaşını göremez...Zoff nerde?Enke nerde?

İçerdim ben bu akşamda yarın vize var...

(Kusuruma bakmayın.)

Jordan dedi ki...

song'un gercek yası kac ki.:)

YK dedi ki...

Dean Windass'ı unutmamak lazım.

@Jordan,
Kemik testi yaptırsa 42 falan çıkar :)

@Uğur,
Yanılmıyorsam İbrahim bir takımda aralıksız en uzun süre forma giyen oyuncu Süper Lig'de ?
Burda tam olarak neyi kastettin abi, Bülent Korkmaz neden değil mesela?

YK dedi ki...

Az önce yazmayı unutmuşum..Maldini Costacurta vs. bir yana...
Aldair..Evet bizim bildiğimiz Aldair. Hala oynuyor.

Sade dedi ki...

10 numara Del Piero yaş 35!

Adsız dedi ki...

Sertan devler liginde oynamıyor mu? Bıraktı futbolu...

pclion dedi ki...

Bianconeri, aktif oyuncular içinde lider İbrahim Üzülmez...

Adsız dedi ki...

Marco Ballotta 43'ne kadar yürüdü son yılları yedek klübesi ağırlıklı geçse de adı anılması gereken biri lazio'yu bıraktıktan sonra taketti canıma kalede dur dur yeter diyip alt liglerde forvetliğe soyunmuşluğu da var sürmemiş fazla bir diğer ise Antonioli elbbette yaş 40 oldu ama o da yoluna devam ediyor ikisine de sevgim ve saygım vardır
Türkiye'de ise Kemal Yıldırım'ı hatırlarım eskilerden 90'ların ortalarında yaş 40'a dayanmış olmasına rağmen Zeytinburnu Spor'un en önemli oyuncusuydu 1.ligde z reha kapsal ile beraber zeytinburnu 1.ligdeydi değil mi hey gidi günler 7-3 yenmişti galatasaray mathias cvikl diye bir yabancı oyuncuları vardı yıllar geçti ismi hala hafızamda cvikl kalmadı böyle isimli oyuncu

pclion dedi ki...

Adsız, o apayrı bir olay. Süper Ligde sezona başlayan oyuncu 2 ay sonra Halı Saha Ligine transfer oluyor. :)) Liste sezon başında lisanslı olan oyunculara göre derlenmiş, o yüzden yer alıyor Sertan listede.

Bu arada Kemal Yıldırım'ı da hep duyarım, çok iyi oyuncu olduğu söylenir hep...

Adsız dedi ki...

Mustafa Kocabey Turgutluspor'da oynuyor. Onun da yaşı 35'in üstündeydi :)

TrexxxXx dedi ki...

del piero var. 35'e yeni bastı. =)

RoS dedi ki...

Romario hala gol atiyor. Weir sanirim hala oynuyor. Zanetti var Veron da 35i gecms olabilir. Rivaldo var. Bide Giggs tabi. Gecmisten de aklima ilk gelenler Kral Hakan, Maldini, Costacurta, Carboni-41de birakmsti heralde- Gelecekte bu listeye girecekler bence Beckham, Gercek Ronaldo, Ayhan falan aklima gelenler

Kıldan adam dedi ki...

david james var nerdeyse kırka dayandı ve milli takımın hala değişmezi.

ayrıca teddy sheringham da alt liglerde bi kaç yıl öncesine kadar oynuyo du belki hala oynuyodur o da 40 ı geçmiştir..

Nehir dedi ki...

Jose Luis Chilavert ve Carlos Valderrama vardı milli takımı 38 yaşında bıraktılar ikisi de sanırım. Hala Valderrama'nın 98 dünya kupasındaki sarı saçlarını hatırlarım :)

Rom.Rov. dedi ki...

http://galatasarayizm.blogspot.com/

herkesi beklerim arkadaşlar.

Mavi dedi ki...

milla hakkındaki bilgide eksiklik var. sevgili roger milla 94 dünya kupasında da oynamış hatta rusyaya bir gol atmıştı. benim unutamadığım en renkli dünya kupası olduğu için (belki de yaşımdan) bu golü çok net hatırlıyorum. turnuvadan sonra da milli takımı bırakmıştı ki bıraktığında 42 yaşındaydı.

Related Posts with Thumbnails