Galatasaray'a Doğru Musa Çağıran

Musa Çağıran'la ilgili görüş belirtirken sürekli not düştüğüm bir konu vardı. Defansif orta sahayı değerlendirirken izlemek elzemdir. Bence bir orta saha oyuncusunun en temel görevi alanını arkadaşlarıyla iyi paylaşmak ve orayı iyi savunmaktır. Stoperden orta sahanın ortasına geçen Musa için de televizyondan değerlendirme yapmak doğru değil diye düşünüp İzmir'de Musa'yı izleme olanağı bulunan Burak Beşinci 'den onu analiz etmesini istemiştim.*

Bank Asya 1. Lig Yükselme Grubu'nda Altay'ın da yer alması onu izlemek açısından büyük şanstı. Altay'ın bütün maçlarının Olimpiyat Stadı'na verilmesi problem oldu, ikinci maçları da özel sebeplerle kaçırınca Musa'yı sadece final maçında seyredebildim. Peşinen söylemek gerekirse Musa'nın Galatasaray'da iyi bir rol oyuncusu olacağını düşünmekle beraber 2008 model Mehmet Topal beklemenin hayal kırıklığı yaratacağı yönünde.

Öncelikle hakkını vermek lazım ki alanını boş bırakmayan ve topun sahadaki konumuna göre iyi pozisyon alan bir oyuncu. Savunmaya çekildiğinde sol forvet Molina'nın gömülmesiyle dörtlü, normalde üçlü dizilen Altay orta sahanın merkezinde yer alıyor. Takım ön alana yerleştiğinde tereddüt etmeden şut denemesini de olumlu buldum. Bu konuda Topal'ın önüne yazabiliriz lakin birkaç defosuna da değinmek lazım.
Musa Çağıran, net olarak yavaş bir oyuncu. Hem tempo hem de çeviklik bakımından. Pasları olumlu ve çoğunlukla doğru olsa da oyunu hızlandırma, tempo ayarlama konusunda sıkıntılı olduğunu düşünüyorum. Topu alıp ters yöndeki bir oyuncuya verene kadar geçmesi gereken zaman haddinden fazla. Bunu bir kenara bırakalım, bence aldığı en büyük eksi puan sorumluluktan uzak oyunuydu. Mustafa Sarp'ın ilk yarıdaki başarılı performansında arkadaşlarına sürekli pas opsiyonu yaratması ve top arkadaşlarındayken hareketli olması vardı. Musa'nın bu konuda eksikleri olduğunu düşünüyorum. Üstüne düşerse geliştirebilir elbette ama

Kısacası o bölge için iyi bir alternatif fakat şimdilik yetersiz bir ilk 11 oyuncusu olacağını söyleyebilirim. 20 yaşındaki bir orta sahadan ne beklenmeli sorusunu sorarsak benim cevabım öncelikle maç tecrübesi olurdu. Musa'nın bu açıdan hakkını yemeyelim. Önemli bir dönemi ikinci ligin her daim iddialı ekiplerinden birinde düzenli forma bularak geçirdi. Maç tecrübesi bakımından Mehmet Topal'ın dahi önüne yazılır bu açıdan ama Topal'ın Valencia'ya gitmesi sonrası transfer yolunun benzerliği sebebiyle "Yeni bir Mehmet Topal" beklentisi oluşturmamak gerekli. Musa bence iyi bir yatırım ama o bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak en az iki oyuncuya ihtiyaç var. Bunlardan biri profesyonel kariyerine başlar başlamaz Avusturya Milli Takımı'na kapağı atan Yasin Pehlivan olursa o rolü Musa ile paylaşabilirler. Yerli defansif orta saha ihtiyacını mevcut havuzdan karşılayabilecek en makul oyuncu şu anda Yasin. Transferi gerçekleşirse onun da üstüne konuşuruz.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

13 yorum:

ugur senel dedi ki...

4-5 defa izledim ve tek söylenecek şey ,bu arkadaşımız boşu boşuna transfer yapılmasın ,yol yakınken aynı takımdan okay yokuşlu alınıp musa altaya bırakılsın keza bizde ilk 18e giremez..

Erdal Güngör dedi ki...

Gerçekten Yasin Pehlivan'la ilgileniyorlarmı?

Elve dedi ki...

FCN Blog sitesine göre Yasin Pehlivan ve Veli Kavlak transferleri resmi olarak sonuçlanmış durumda ve sadece transferlerin açıklanması kaldı.

pclion dedi ki...

FCN Blog'u tanırım, iyi çocuktur. :)

Ona da söyledim, resmi sitenin dahi haberini hazırlayıp haber beklediği ama olmayan oyuncular var. Resmi sitenin bile resmen diyemediği yerde resmen demek bence doğru değil. Dedikodu kısmını herkes az çok biliyor zaten. Merak edenler için hoş bir iş belki ama fazla abartmamak lazım...

Mert Kuyumcu dedi ki...

Merhaba Uğur,

Musa'yı birçok Türk futbolsever gibi ben de TV'den seyrettim. Galatasaray'a geldiğinde daha bir ateşli oynayacağı kesin ancak dediğin gibi 'aranan isim' kendisi değil -ki zaten böyle bir boşluğu doldurmak için alınmadı, sadece birazcık takviye ve taze kan meselesi...

Yasin olayı ise, yüksek bonservis durumu var. Galatasaray'ın da bu durumu alerjisi var. Umarız 'iyi' bir çalışma yapar, Haldun Üstünel ve kulüp.

Sevgiler.

Erdal Güngör dedi ki...

Veli Kavlak?..allah allah :))

Hayırlısı,resmi siteden açıklansın görelim.İki oyuncu kalite ve sertliği ile Türkiye liginle aynı seviyede olan Avusturya'dan geliyorlar,sert ve teknik oyuncular. Bakıyorum bizimkiler akıllanmış,tesadüfen yapılmış transferlere benzemiyor,keşke Marin Leovac'ı alabilseler...

mondo trasho dedi ki...

18'e bile giremez bizde.
boşu boşuna yapılmış, gereksiz bir transfer. açık seçik bir scouting yanlışı.

and1905 dedi ki...

Önceki yorumlarımda faydalı olabileceğini yazmıştım.Yanıldığımı söylemeliyim.
Musa bence savunma zaafları fazla olan bir oyuncu.Neredeyse hiç top kaparken ya da rakip kovalarken görmedim.20 yaşındaki bir oyuncu da olması gereken bir hırsta hiç yok.Hücum da ise analize katılıyorum yavaş göründü yükselme maçlarında.

Adsız dedi ki...

sanki CM / FM oyunu oynuyorlar... hiç amaca uygun transferler değil bunlar! Mesele genç yetenekse; paf oyuncularına bakacaksın önce! gidip ya tutarsa mantığı ile oyuncu almaktan iyidir...

Adsız dedi ki...

Uğur,
Aceto Blog'a giremiyorum. ''Bu blog yalnızca davetli okuyuculara açık'' diye bir uyarı geliyor. Acaba Bülent abi gizlilik mi koydu bloğa ? Bilgilendirirsen sevinirim. Yazın da gayet açıklayıcı olmuş.

onur dedi ki...

Elimizde Barış ve Mustafa Sarp gibi isimler varken (Ayhan'la yolları ayıracağımızı farz ederek) aynı tip oyuncu transfer etmek bana abesle iştigal gibi geliyor. Antreman topçusu alacağımıza en azından altyapıdan gençleri monte etsek hem paramız cebimizde kalır hem de taraftara, camiaya motivasyon olur. Şu ana kadar Musa, Mehmet Batdal, Serdar Özkan hamlelerine harcayacağımız para ile adam gibi bir transferin yarı fiyatını çıkartmıştık! (Bonservissiz olan oyuncular ancak yıllık ücretleri mevcut)

KEREM dedi ki...

Valla mondo trasho kardeşim lafı ağzımdan almışsın.Bende Altay'ın 3 maçını izledim.İzleyenler ne ışık görmüş anlamadım.İnşaalah bizi yanıltır.

Adsız dedi ki...

defansif yönünü bilmemede hucum yönü topaldan eksik olmaz müsterih olun

Related Posts with Thumbnails