Çağlar Birinci vs Galatasaray Altyapısı

Galatasaray yönetiminin Lidyalılar'a tepki olarak başlattığı transfer stratejisi tam gaz devam ediyor. Eldeki oyuncuları üçer beşer hediye edip kadroyu daraltmak, arada da bu takaslar sayesinde üç beş lira az vererek kâr etmenin bu transferlerin arkasındaki düşünce olduğunu okumak zor değil...

Çağlar Birinci'nin sol bek rotasyonuna bir opsiyon getireceği, Hakan Balta stopere kayınca sol tarafı boşalan Galatasaray'da benzer karakterli bir başka stoper-bek'in iş göreceği aşikâr. Fazla skor bulamasa da şut tehdidine sahip olması da artılar arasında sayılabilir lakin Çağlar Birinci'yi birçok kez izlemiş birisi olarak transferi uğruna dört genç oyuncuyu bonservisiyle verip üstüne para eklenecek bir oyuncu olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bu transferin Galatasaray'daki esas karşılığı Hakan Balta'nın stopere çekilmesidir, Servet Çetin, Gökhan Zan ve Emre Güngör'ün gönderilme ihtimaline karşın bir stoper kazanılmasıdır. Elini cebine fazla atmadan bu hamleyi yapabilmek Galatasaray yönetimini şu gün için fazlasıyla mutlu etmiştir, peki ya gerisi...

Gerisi alabildiğine hayal kırıklığıdır benim için. Semih Kaya, Serdar Eylik, Erhan Şentürk, Murat Akça... Galatasaray altyapısını belli bir süredir takip edenler bilirler ki takasa verilen bu oyunculardan bazıları Galatasaray'a yükselme ihtimali olmayan, kapasitesi belli adamlar değiller. 20 yaşına henüz girmemiş olan Semih'in hikayesinden kitap yazılır. Altay'dan alınışı, yüzüne gelen tekme, Kalli'nin onu ilk 11 oynatmaya niyetlendiği gün altyapıda dört günde çıktığı üçüncü maçta dizini bırakması... Peki ya Serdar Eylik daha 10 ay önce (müthiş bir abartı olsa da) yeni Cristiano Ronaldo ilan edilmedi mi Galatasaray'da?..

Bugün ülkenin açık ara en iyi yerlisi ilan edilen Arda Turan, Manisaspor'a Ersun Yanal'ın özel isteğiyle kiralanmasa bugün Galatasaray'da oynayabileceğini kim iddia edebilir? Arda Ersun Yanal'ın, Uğur Ertuğrul Sağlam'ın kanatları altında palazalandı diye onlarca genci "kim nerde oynayabilir, hangi takım bunlara düzenli şans verir" diye düşünmeden sokağa atar gibi gönderip onlardan kendini ispatlamasını bekleyen bu zihniyet bugün iflas etmiştir. Elinde bonservisli oyuncusu varken hangi Süper Lig takımı senin altyapı oyuncunu parlatmak için çaba gösterir, hangi evrende yaşıyoruz? Ersun Yanal, Ertuğrul Sağlam, Abdullah Avcı, Suat Kaya. Galatasaray'a dönebilen bütün oyuncuların bu adamların tedrisatından geçmiş olmasının bir anlamı olsa gerek...

Gönderilen dört altyapı oyuncusu değildi bugün giden, Galatasaray altyapısı diye önümüze başarı hikayesi gibi koyulan bu sistemin başta organizasyon olmak üzere birçok defosu olduğunun ilanıdır bugün. Balon patlamıştır. Fatih Terim döneminde altyapıya alınan gençlerin kaymağını bile doğru dürüst yiyemeyen Galatasaray'ın bundan sonra "yeni bir Arda Turan"a kavuşması mucizelere bağlı. Semih Kaya, o yapılanmanın son ümidiydi, Semih de takasa veriliyorsa en az üç-dört sene Galatasaray altyapısından yeni ürün beklemeyi de unutun derim. Belki Berkin Arslan...

Bu transfer üzerine, gönderilecek oyuncular üzerine söylenecek çok ama çok şey var, fazla uzatmayalım. Çağlar'ın alınması bir başka rotasyon hamlesidir, yerindedir, gereklidir. Çok büyük işler beklememek kaydıyla tabii. İşin takas oyuncuları ayağını daha sonra detaylıca yazar, çizer, tartışırız...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

34 yorum:

ugur senel dedi ki...

valla şimdiye kadar kimi aldılarsa hep rotasyon oyuncusu deniyor ama sahada cıkıp oynayacak adam hala orta yok ,hele orta sahadaki kara deliği kapatacak 2-3 oyuncu hiç ortada gözükmüyor (sahi mr injury GRELLA olmasın beklenen kahraman )
boş ve hoş haraketler şimdiye kadar yapılan musa cağıran,serdar özkan, cağlar birinci ,mehmet battal aynen geldikleri gibi giderler bir tek ali turan faydalı olabilir , olan klübün kayıp zamanı vede sağa sola sacılan onca parasına olur (yönetim tamamen eline yüzüne bulaştırdı bu işi ,temizlemek cok uzun sürecek malesef vede şimdiden önümüzdeki yılda kayıp yıl olma oranı cok ama cok yükselmiş durumda)

Adsız dedi ki...

benim merak ettiğim konu rijkaard'ın bu oyuncular hakkında bilgisinin olup olmadığı..? yani bu transferler rijkaard'ın hazırladığı bir plan doğrultusunda mı yapılıyor yoksa adnan sezgin'in ürünü mü..? bu konu hakkında senin görüşlerini merak etmekteyim ugur kardeşim..??

Elve dedi ki...

keşke o artı parayıda vermemek için berkin, cem sultan, anıl dilaver ve emre çolak'ı da verselerdi.

pclion dedi ki...

Uğur, üç kuruşa beş köfte olmuyor. Takasa gönderilenleri saymazsak Çağlar gerekli bir adamdı diyebilirim rahatlıkla, sol bek hakikaten yok çünkü.

Yunus, Rijkaard'ın haberi vardır mutlaka ama benim gördüğüm kadarıyla çok müdahil olmuyor Rijkaard çünkü bu oyuncular kendi döneminden önce mezun olmuştu. Anıl Dilaver, Cem Sultan gibi adamlara karışabilir ama Semih Kaya onun için çok anlam ifade etmiyordur. Serdar Eylik'i ayırabiliriz bu noktada, belli ki memnun kalmamış ondan...

Sacit Tekin dedi ki...

Balonun aslında uzun zaman önce patlamıştı Uğur ama bugün resmen belgelendi bu. Ne hikmetse Ali Yavaş gönderildikten sonra iyice yerlerde sürünmeye başladı nam-ı diğer futbol akademisi.

Burada aslında yönetimin altyapıya karşı takındığı çarpık bakışında resmidir bu. Futbol akademisi diye adını değiştirdiğin, başına hollandalardan adam getirdiğin organizasyonun içinden yetişmiş gençlere karşı bu kadar sabırsızsan Adnan Polat çıkıp da Barcelona modeli hikayeleri uydurmasın.

Çağlar konusunda da hemfikirim. Hakan Ünsal, Ergün tarzında bek lazımken bize gidip Hakan Balta muadili bir adam almak da neyin nesi anlamadım. 4-3-3 de bek pozisyonu ve bekin hücuma vereceği destek bu kadar önemli iken nasıl olur da vasat adamların peşinde bu kadar koşulur.

Daha önce de yazmıştın, Musa çağıran da yine bir rotasyon oyuncusu, Batdal ve Serdar muamma.

Daha önce Galatasaray'ın son 2-3 yıldaki yerli politikası çok kötü demiştim de bana haksızlık ediyorsun demiştin, peki geriye baktığında ve şu an yapılanları göz önüne aldığında hala aynı kanıda mısın Uğur?

Kolay gelsin...

pclion dedi ki...

Senle tartıştığımız konu Serkan Kurtuluş transferiydi sanırım. Bence diğer altyapılardan transfer yapmak yanlış bir olgu değil, Serkan yanlış bir isim olsa da... Onun dışında Kalli dönemindeki Servet, Hakan, Emre iki sene iyi verim alınan Barış gibi adamların takıma kazandırılması önemliydi, onun arkası gelmedi. Yerli politikasında iki senedir çuvallıyoruz. Bu seneki denemelerle ilgili olumsuz düşünmüyorum ben ama hâlâ gerekli oyuncuların gelmediği açık...

Adsız dedi ki...

Bu oyuncular bonservisleriyle mi verildi? Yoksa kiralık mı? İki durum da kötü ama bonservisleriyle verildilerse tam bir skandaldır bu transfer.

Adsız dedi ki...

önceleri hadi canim diyordum,ama simdi eminim.Adnan Polat Galatasarayi her gecen gün icten vurmaya devam ediyor! besiktasin sakat ve sorunlu futbolcularini almakla basladi bu sürec.gecen sene,"Galatasaray’da gidenin yeri dolar. Bizim en iyi transferimiz içerden yapılan transferdir, örneğin Semih" diyen bi adam bugün gözü kapali bu genclerin gitmesine izin veriyor.Yönetim mi,sistem mi yoksa genclerde mi sorun var? bu cevabi kim verebilecek?

Yine bi 4 sene sampiyonlar ligini tvden izlemeye devam ederiz,cünkü bu takimi gelecekte temsil edecek insanlar yok,yada ben göremiyorum!

Erdinc

JANiTSCHAR dedi ki...

Çağlar :)

Benim lügatimdeki lakabı Artiz'dir..

Arkadaşlar,taraftar olarak Sorun Bizde..

Her transferin altında,Mantıklı bir Fitbol Amacı arayarak yada bularak bence biz yanlış Yapıyoruz.Herkesi kendimiz gibi fitbol sevgisiyle YoğrulmuŞ sanıyoruz.

BUrsa'nın şampiyonluğu da bir kez daha göstermiştir ki TürK klubleri içinde belli bir fitbol felsefesine göre transfer yapan KLUB YOK..

Transferlerin Çoğu Ya tutarsa Transferi..

İStanbullu Zengin iş adamı TaYfasının klublerimizi yönettiği Sürece...

Bu Kör transferlerin Menajerleri zengin etmekten Başka bir Sonucu olmayacaktır.

ugur senel dedi ki...

renkdas adas,
uc kurusa bes köfte oluyor ama bu işi bilirsen oluyor, ücüncü yıl oluyor hala işbembei kübradan transferler , cala kaşık önüne geleni takıma almalar..olmuyor olmayacak ,cağlar birinci ile falan olacak işler değil bunlar ,haa kimse onlara gidin elano gidin keitayı alın demiyor ,adam gibi araştırsınlar yada bu işi komple bırakıp profesyonel ekibe devir etsinler sonra 3 yıldır harcanan paraya taş gibi,hem genc hem direcli takım kurulur ..
gercekten yazık oluyor Galatasaraya inan bu oyuncularla vakit ve nakit kayıp edecek durumda değiliz ama aynı devran devamlı dönüyor ,şahsen polatın başkan secilmesi için dua etmişdim ama artık onların gitmesini dört gözle beklemek durumunda kalacağız keza artık koskoca camia yaraman cocukların eline verilen yap boza dönüşdü yahu..

Sacit Tekin dedi ki...

Eyvallah, tabiki diğer altyapılardan oyuncu alınması gayet normal, sonuçta ortada araştırma ve çaba varsa kabul ama benim sorunum üstünkörü iş yapılmasıyla. Yani serkan kurtuluş, yaser gibi adamlar 4-5 kere izlense, izletilse bu adamları alalım diyen çıkar mı açıkçası bilmiyorum.

Transferlerin yapılma sistematiğinde ciddi bir problem var bence Uğur. Nasıl yapılıyor emin değilim ama bir scouting ekibi olmadığı kesin.

Bir ada Ogan Tarhan ile bir çalışma vardı ama o da işleri epey genişletti iyiden iyiye menejerliğe sardı.

Ben gelecek adına çok da umutlu değilim, daha kaliteli isimlere ihtiyaç var özellikle orta sahada.

Sol bek için ise daha hücumcu bir isim alınmalıydı bence. Hakan Balta ya alternatiften ziyade direkt oynayacak bir isim tercih edilmeliydi. Türkiye de yerli bir isim yok bu tarzda, yabancı olabilirdi.

pclion dedi ki...

Uğur, katılıyorum yazdıklarına yalnız aldığımız beş oyuncudan sadece Çağlar ve Musa'ya bonservis verildi, onları da toplasan bir milyon avro etmez herhalde. Bu şartlarda Nuri Şahin gibi adamlar beklemek de hayal oluyor, onu demek istiyorum. Keita+Elano'ya 15 milyon avro sayan Galatasaray'ın geçen sene 3 milyona Nuri'yi almaması esas problem.

Janitschar, imzamı atarım. :)

Adsız dedi ki...

üç vakte kadar yetersiz diyip kapıya koyacağımız adamları almak için dünyanın masrafını yapıyoruz.

açıkçası sezon başı kovalanarak yollanan volkan yaman ile çağdaş arasında nasıl bir fark görülerek bu transfer yapıldı merak ediyorum. ikisinin tek bir ortak noktası var ki asla ilk 11 sol beki olamayacakları.. keza daha da geriye gidip zamanında taraftarların pek bir sövdüğü orhan ak'ın gönderilme tercihi de sorgulanabilir buradan..

yaser,volkan yaman,mehmet güven ile başlayan serkan çalık, alparslan erdem ile devam eden bir politikasızlık artık yönetim faciası haline geldi yetersiz diye tonca adam yollayan daha sonra sezon içinde oynatacak adam bulamayan ve sezon sonunda eksiklerini gönderdiklerinden hiçbir farkı olmayan oyuncularla dolduran bir takım..

geçen sezon caner ve gio ile başlayan transferler rijkaard sistemi adına gerçekleştirilen ve bir projenin parçası oldukları söyleniyordu her iki ismin bonservisinin alınmadığı, kewell'ın gönderildiği ve birbirinden yeterli üç yerli oyuncunun alınıp genç oyuncuların birer birer yollandığı bu son 1 ayın açıkçası hangi projeye hizmet ettiğini anlayabilmiş değilim..

en büyük korkum da bu transferleri rijkaard'ın istemiş olması. şayet yönetime çağlar'ı alalım tam aradığımız sol bek bu dediyse vay halimize.. yok demedi yönetim kafasından yaptıysa o da ayrı bir facia.

Ikerry dedi ki...

Kişisel fikrini sormak istiyorum uğur, Çağlar'ın takasında kullanılan oyunculardan gelecek sene için umutlu olduğun var mıydı? Yanlış anlaşılmasın ben de transferin yanlış şekilde gerçekleştirildiğini ve altyapıdan çıkan oyuncuların bu kadar yanlış kullanılmasının uygulanan politikanın yanlışlığını gösterdiğini düşünüyorum ama, olan olmuş artık bu oyunculardan fazla ümidimiz yoktu. Serdar için geçen sezon da yorum yaptım fiziği berbat diye, bir sene geçti hiçbir değişim yok. Semih geçirdiği sakatlık ve yine fiziksel sorunlar, Erhan yine fiziği, Murat Akça ise diğerleri kadar potansiyelli olmaması (kişisel görüşüm) sebebiyle gönderilebilir oyunculardı. Keşke pilot kulüp sistemini oturtup en azından yeni nesle sahip çıksak, Berkin, Emre, Cem Sultan vb. oyuncuları en azından kadroda değerlendirecek kadar bile yetiştiremezsek ne stat ne de başka bir şey kurtarabilir kulübün ekonomik durumunu...

http://chateauforte.blogspot.com

pclion dedi ki...

Karizma_13,

Mevcut gün itibariyle hangisi Galatasaray'da oynayabilir dersen şu an almazdım derim dördünü de ama Semih Kaya 19 yaşında bu takımdan gönderilecek oyuncu kesinlikle değildir. Batuhan Karadeniz forvet için neyse Semih Kaya stoper için oydu o jenerasyonda. Altyapıda dört günde üç maça çıkarılmasından tutun da Hamburg maçlarında özgüveninin yok edilişine, oynatılmayacağını bile bile Gaziantepspor'a gönderilişine kadar birçok yanlışla bu çocuk köreltilmiştir.

Buna rağmen 19 yaşında bu çocuk, bonservisiyle çöpe atmak için bu acele niye? A2'de bile oynayabilecek yaşta Semih. Keza Serdar. Tamam, şu an yetersiz olabilir ama daha takımdan ayrılalı 6 ay olmuş. Tabakhaneye mi yetişiyoruz?

Erhan ve Murat için pek bir şey söylemedim, o tercih meselesidir ama onlar da bu kadar değersiz oyuncular değiller. Erhan Şentürk'ü bugün Diyarbakırspor'dan istesen 1 milyon avrodan az istemezdi mesela. Bozuk para gibi adam harcamak beni rahatsız eden, o kadar...

Turan dedi ki...

Ben gidenlerde değilim. Hadi gözden çıkartıldı bu gençler diyelim- ki Serdar'ın hala çok yetenekli olduğunu düşünüyorum- Çağlar gibi bir adam için değer mi? Seneye Çağlar'ı da elden çıkartmak için başka takasta kullanırız değil mi? Bu kadar basit.

Yazık yazık gerçekten yazık. Çağlar gibi bedava olsa almaman gereken adamı 4 oyuncu(kiralık veya bonservisiyle hiç farketmez)+para verip alıyorsun.Pektemek ile takas et. Bunu yapabilecek misin. O zaman ben sana iyi yönetici derim sayın Sezgin. Giderek İsiah Thomas gibi efsane!? olma yolundasın.

pclion dedi ki...

Turan, kesinlikle işin bir de bu yönü var. Diyelim hepsini gönderme kararı aldın, köprüleri yaktın. Zaten Denizlispor'da sorunlu bir yıl geçirmiş, biraz zorlasan rahatlıkla makul bir fiyata alabileceğin Çağlar'a karşı niye verilir dört oyuncu? Nereden tutsan elinde kalıyor...

Adsız dedi ki...

Çağdaş'ın o kadar iyi bir oyuncu olmadığına katılıyorum fakat bi cümle yanlış.Arda açık ara Türkiye'de en iyi demek Emre'nin performansını görmezden gelmek demek.Bana göre şu an sayılı oyunculardan Emre dünyada

Adsız dedi ki...

sormasi ayip hangi Emre'den bahsediyoruz?? Arda yasi ve yetenegi itibariyle suanda Türkiye'nin tartismasiz "en yüksek potansiyelli" futbolcusudur..

Ibrahim Temel dedi ki...

Ben bu sene yapilan transferlere cok olumsuz bakmiyorum acikcasi. Ve sizin cizdiginiz tabloyu cok karamsar buluyorum.

Birincisi Galatasaray'in bir solbeke ihtiyaci var ve bana bugun Galatsaray'in alabilecegi veya alt yapidan cikartabilecegi Caglar haricinde bir yerli solbek soyleyin.

Yerli statusunde oynayabilen 30 yasindaki vederson ki benim hic begenmedigim bir oyuncudur ve daha once hic izlemedigim ama cok ovulen bonservis bedeli yaslasik 3-4 milyon civari olan spartak moskovali malik fathi haricinde baska alinabilecek solbek yok.

Turkiye'de solbek konusunda ne kadar buyuk bir sikinti oldugunu hepimiz cok iyi biliyoruz, Besiktasin bu yuzden 36 yasindaki uzulmezi kesemeyecek Ismail'e 8 milyon verdiginide cok iyi biliyoruz.

Yani boyle bir ortamda Trabzon tehlikesi altinda, Caglar'i Denizlispor'un dusmesininde avantajiyla gayet ucuz bir meblaya kapatmak bence buyuk bir basaridir. Bu basariyi kuculten mevzu ise takasa verilen oyuncular.

Ben sahsen Erhan ile Murat'in verilmesinde herhangi bir olumsuzluk gormuyorum cunku ikiside kendisinden beklenen patlamayi yapamadi, Semih Kaya ise uzun suredir sakatliklarla ugrasiyor ve bu takimda simdilik yer bulamayacagi kesin, demekki direk 11 garantisi verecek olan ve kiralamak isteyen iyi bir talibide cikmiyor o zaman oyuncuyu bosu bosuna koreltmektense hem onun onunu acmak hemde bir tranferi rahatlatmak icin verilmesini uygun buluyorum.

Benim tek takildigim konu Serdar Eyilik onu insAllah kiralik vermislerdir bunu msn'de Ugur abiyede soyledim, ama biraz dusundukten sonra belki biz gozumuzde cok buyutmusuzdur dedim, cunku eger Rijkaard begenmis olsaydi serdar'i en azindan super lig kapasitesinde kondisyonu olmadigi cok asikar olan Emre Colak'a verdigi kadar sans'da Serdar'a verirdi ama vermedi ve kiralandi, demekki ondanda cok buyuk bir verim beklenmiyor. Hala Serdar'in kiralanmis olmasini diliyorum, eger satilmissada ilk andaki kadar uzulmeyecegim.

Lafi yine uzattim ama ozet olarak ben bu tranferi olumlu buluyorum. Buyuk basari degil ama solbek yoklugunda hayirli bir tranferdir.

serhat emrah dedi ki...

ufuk
çağlar
ali turan
serdar özkan
musa çağıran
emre çolak
mehmet batdal

seneye böyle bi yedek kulübemiz olucak gibi gözüküyor.buda büyük olasılıkla haftalar ilerleyip rotasyona ihtiyaç duyduğumuzda 2 senedir olduğu gibi yarıştan erken kopmamıza neden olucaktır.Şu yedek kulübesinden ne bekliyor bu takımı kuranlar çok merak ediyorum.

muyek dedi ki...

Gercekten buyuk gerizekalilik su yapilan. Hadi Murat Akca ve Erhan Senturk belirli kapasitesi olan adamlar, Semihte sakatlik sonrasi toparliyamadi ama neden Serdar Eyilik ?

Gecen sezon basinda bu adami Rikaardin prensi diye lanse etmediler mi , hepimiz oyununu hayran kalmadik mi ? 6 ay Orduya kiralik verdin, gelisme gostermedi diye hadi yallah kocum Denizliye sutladik seni , nasil bir zihniyet , nasil bir mantik ? Koy 18 lik kadroya yedek otursun, tecrube kazansin, buyuk takim oyuncusu olma heyecanini tatsin.

Cogu arkadas yazmis ki gelisme gosterirlerse aliriz geri, enayimiyiz biz millet olarak anlamadim gitti, bedava kendi yetistirdigin adami niye 5 milyon eu verip geri aliyorsun gelisim gosterirse ? Ver kiralik denizliye 1 sene oynasin , Erhan Senturk gibi kisitli gelisim gosterirse , satarsin olur biter ama arkandan atli kovalar gibi 6 ayda adam gonderiyorsan , ne diye futbol altyapisi, akademisi kuruyorsun, niye Hollandadan antrenor getirip basina koyuyorsun.

GS altyapisini cok begenirdim diger buyuklere nazaran ama FB'den gercekten farki kalmadi. BJK'nin 2000 li yillarda yaptigi FB deki iskartaya cikmis adamlari toplamayi su an Adnan Polat ve ekibi gayet guzel yapiyor. BJK, FB den kovulan , istenmeyen adamlar Galatasaraya ne vericek, ne kadar verimli olucak , gorucez seneye ..

Adsız dedi ki...

ben gönderilen oyuncuların gelecek de galatasaray'a katkı sağlayabilecegini sanmıyorum.. semih kaya en umutlu olduğumuz oyuncu, antep de yarım dönemde sadece bir maca cıktı ve o macında 30 uncu dakikasında oyundan alındı.. antep gibi içi geçmiş stoperlerin olduğu bir takımda yarım sezonda 30 dakika oynayan bir oyuncu galatasaraya ileride ne werebilir..

keza serdar eylik de orduspor düşme tehlikelsinden kurtulduktan sonra forma sansı bulmaya başladı bu sürecde bir kaç gol de attı.. bence oda galatasaraya suan için katkı werebilecek bir oyuncu değil..

erhan ve murat hakkında birsey yazmanın bile gereksiz olduğunu düşünüyorum.. onlar galatasaray seviyesinin altında oyuncular..

altyapıda yeni bir yapılanmaya gidiliyor bu amaç doğrultusunda yaşı geçmiş oyuncuların gönderilmesi bence sakıncalı değil..

ayrıca suana kadar yaptığımız transferler eleştiriliyor ancak türk statüsünde alınabilinecek kaç oyuncu war allah aşkına.. bana kalırsa herşey gayet iyi ilerliyor tek sorun yaptığımız transferlerin rijkaard'ın istegi üzerine yapılıp yapılmadığı..

MiyOzzy dedi ki...

Uğur,

Her yıl altyapıdan 2 futbolcu A takıma veren bir organizasyon yaratma şansı Galatasaray için mümkün değil. Bunu hepimiz biliyoruz. Dünyada bulunan bir çok kulüp içinde bu kural geçerlidir.
G.Saray' da bu 4 oyuncunun herhangi bir maçta oynama şansı Hamburg maçını düşünecek(Kewell stoper,Semih kulübede) olursan sıfır. O yüzden çok fazla sızlanmayada gerek yok.
son tespitimde Denizli'nin başına hoca olarak kimin geçeceğini bilmediğimiz için dereyi görmeden paçayı sıvamamak lazım diyorum. Performansı ile belkide geri dönen olabilir.

Fethi dedi ki...

erhan şentürk diyarbakıra serdar eylik ordaspora semihde antepe birşey veremezken,galatasarayımıza ne gibi bir katkıda bulunucaklarını düşünüyorsun ki bu kadar üzülüyorsun?

Adsız dedi ki...

gerek bu blogdaki yorumlarda gerekse diğer bloglarda hakim bir hava var. bu altyapı oyuncularının hepsinin bir balondan ibaret olduğu yönünde..

katılmadığım bir görüş. zira bunu batı merkezli bir yaklaşım olarak görüyorum. türkiye'deki altyapıların en başarılı örneklerine bakalım. nihat kahveci,emre belözoğlu,arda turan. bu üç isim de genç yaşta üzerinde durulan, rotasyona dahil edilip işleyen bir sistem içerisinde oynayan oyuncular. işleyen bir sistem vurgusu önemli zira arda turan'ın son dönemde yaşadığı sıkıntılar belirleyici. arda'nın son dönemdeki performansını paftan bu sezon çıkan bir oyuncu gerçekleştirmiş olsa (ki aydın bir bağlamda bu örnek sayılabilir) kesinlikle yetersiz olarak damgalanır ve kovalanırdı.

benim gözümde Türkiye futbolunun altyapı sistemini en iyi anlatan isim açık ara Semih Şentürk. Genç takımlarda başarılı olan ancak A takıma bir türlü giremeyen oyuncu profili. Sınırlı şanslar bulan ve bunları değerlendirse de değerlendirmese olası bir takasta gönderilmeye hazır olan oyunculardır altyapı oyuncuları. Yeteneklerinin maksimize edilmesi için hiçbir kafa yorulmaz zira başarı merkezli futbol anlayışının buna vakti yoktur. Semih Şentürk pek çoğunuz için geç sayılabilecek 23 yaşına kadar adına kariyer diyebileceğimiz birşeye sahip olmadı. O dönemki fiziği ve yeteneği ile ilgili envai çeşit yorum yapılabilir hatta bilmem ne kasının gelişmemişliğinden de söz edilebilirdi. Aynı Semih 25 yaşına kadar da genç semih olarak anılıyordu. Bugün ise 120 küsür maçta takımına 59 gol sağlamış bir Semih olarak var. Olağanüstü yetenekli bir oyuncu mu kesinlikle değil. Ancak yetenek olarak 3 sezon önceki Semih de değil. Bir şekilde yetenekleri maksimize edilebildi ve bugün Türkiye liginin standartlarının üzerinde bir performans gösteriyor.

Batı standartları içerisinde bir oyuncunun potansiyelinin nereye varacağını hesaplamak mümkün bu doğru. Barcelona altyapısı çıkarttığı bir oyuncunun orta vadede rotasyon oyuncusu mu alt lig oyuncusu mu yoksa yeni bir Messi mi olacağını bilebilir zira bu oyuncunun her türlü gelişimi yakından takip edilmiştir. Türkiye'de ise böyle bir sistem olmadığı gibi bir oyuncunun gelişimi Beylerbeyi'ne ya da Ordu'ya kiralayıp oynaya oynaya yetişir belki zihniyeti ile yürütülüyor ki fiziksel gelişimlerine en ufak kafa yormayan bu sistem içerisinde onlar orada da fazla şans bulamıyor.


Bu yazı daha uzar lakin okuyan pek çıkmayacağın uzatmanın manası yok. Son olarak Rijkaard'a değineyim. Kariyerine ve yeteneğine diyebileceğim bir söz yok ancak bu Rijkaard tapınmasını da bir kenara bırakmakta yarar var. Rijkaard kalmalarını istemediği için bu oyuncuların hiçbiri yeteneksiz değil.Hep söylenen Rijkaard'ın Barcelona altyapısına önem verdiği. Yanlış. Altyapısına önem veren Rijkaard değil Barcelona'dır. Galatasaray gibi iki günde bir hocasını değiştirmez ve çalışma prensibi A takım hocasına dayanmaz. Onlar oyuncuyu yetiştirir ve A takıma sunarlar. A takım raporları, oyuncunun gelişim seyrini inceler as takıma çıkartır, dener ve uygun görürse takımda tutar.

bu doğrultuda anlamadığım nokta sözde rijkaard tarafından yapılmakta olan futbol devriminin neden kendi 'vasat' genç oyuncularımızı sistem içinde eğiterek değil de dışarıdan vasat olduğu bilinen oyunculara para vererek yapmaya çalıştığımız esasında ancak bugün bunun değil altyapının bir balondan ibaret olduğunun sorgulandığını görüyor ve bir anlam veremiyorum..

gosou dedi ki...

Türk milleti olarak abartmayı çok seviyoruz. Bu 4 oyuncu bırak galatasaray'ı süper ligin herhangi bir takımında bile oynayacak düzeyde değil. yaşları da geçiyor. bu oyuncuların takas dışında herhangi bir şekilde galatasaray'a faydalı olabileceğini düşünmüyorum. iyi oldu gitmeleri.

ayrıca bu şekilde transfer galatasaray için yeni değil. geçmişte de çok yapıldı. gönderdiği oyunculardan hangisini geri istedi, pişmanlık duydu ki. teknik ekipte bu oyunculardan bir şey olmayacağını anlamış ki yolluyor. bence hem galatasaray için hem denizli için hem de oyuncular için iyi bir transfer oldu.

ckaracay dedi ki...

oguz sabankay vardi mesela serdar eyilik gibi monchengladbach macinda bizi mest etmis; kendisi hakkinda bir bilgisi olan var mi acaba? serdar eyilikte ayni sekilde gidiyor olabilir. hic orduspor performansini takip eden var mi?

semih kaya icin ise kac tane futbolcu gecirdigi onun gibi gecirdigi 2 sakatlik sonrasi potansiyeline tam ulasabildi ki? kendisine yeterince sans verdiler diye umuyorum gonderilmeden eger gonderilmediyse de kendisi icin hayirli olsun.

dunyadaki sol bek sıkıntısı dusunulunce bence bu maddi durumumuzda alinabilecek en iyi adamlardan biri rotasyon icin ki eger bir yabanci sol bek gelmezse ilk 11 de oynayacak sonucta caglar.

İlker Sayhan dedi ki...

Adnan Polat ve Adnan Sezgin’e ilk fırsatta sorulması gereken sorular:

- Her fırsatta Galatasaray’ın örnek gösterilecek bir altyapısı olduğunu iddia edip altyapınızla övününüyorsunuz. İyi bir altyapıyı tanımlayan faktörler nelerdir?
- Yıllardır altyapı oyuncuları teknik yeterlilikleri olduğu halde fiziki yetersizlikten dolayı A2’den A takıma geçiş yapamıyorlar ve Galatasaray SK gelecek vaadeden bu gençlerden faydalanamıyor. Bu konudaki önlemleriniz nelerdir?
- „Kiralık verelim pişsin, sonra ağzıma düşsün“ modelinin işe yaramadığını anlamak için daha kaç genç futbolcunun harcanması gerekiyor?
- Vizyon ve uzun vadeli planlama nedir?
- Dünya piyasasında son yıllarda bir sol bek sıkıntısı yaşanırken, Galatasaray, altyapısı vasıtasıyla bu ihtiyacı karşılamak için ne gibi önlemler almıştır?
- 2010/2011 sezonunda Caner Erkin ve Harry Kewell’in kadroda düşünülmediği gözlemlenilmektedir. Teknik direktör Rijkaard kalacağına ve Galatasaray 4-3-3 sistemine göre devam oynayacağına göre sol açık pozisyonunda hangi futbolcuların oynanması düşünülmektedir? Serdar Eylik yedek dahi olsa bunlardan biri olamazmıydı?
- Galatasaray formasıyla Caner Erkin 2466 dakika ve Giovani dos Santos 1102 dakika zaman aldılar ve önümüzdeki sezon için düşünülmemektedirler. Serdar Eylik bu zamanların yarısını alsaydı kendini yeterince geliştiremezmiydi?
- Vizyon, gelecek vaadeden gençleri çekirdek nohut parasına başka takımlara „hediye“ etmek ve kendilerini yeterince geliştirdikten sonra milyon dolarlara geri almakmıdır?
- Sistem nedir?
- Jan Derks ile altyapıda Hollanda sistemine geçiş yapıldıktan 2 ay sonra Jan Derks gitti/gönderildi ve yerine Tugay Kerimoğlu getirildi. Derks sistemi 2 ay içinde oturttu da mı gitti/gönderildi?
- Madem ki Hollanda altyapı sistemi, Tugay Kerimoglunun Hollanda altyapı tecrübeleri nelerdir?
- 2000 yılındaki başarının birbirini çok iyi tanıyan ve bu yüzden de birbirini tamamlayan bir TAKIM sayesinde geldiğini söylediğiniz halde, başkanlık döneminizde her sene takım yeniden yapılandırılıyor ve her sene takımın 80%’i değişiyor. Bu şartlar altında söylemleriniz ve eylemleriniz arasında bir çelişki olduğunu düşünmüyormusunuz?

Unknown dedi ki...

Öğrenebilen var mı? Bonservisleriyle mi verilmişler gerçekten.. Uğur dostum bunu öğrenemez misin bir şekilde?

Gala's dedi ki...

Çağlar iyidir alınmalıdır. Hakan Balta Servetten daha başarılı olacaktır ve yerli bek olarak en iyi tercihtir.

Ama verilen oyuncular yanlış. Altyapı son yıllarda inanılmaz kötü yönetiliyor. Ali Yavaş ve ardından Fatih İbradı gittiğinden beri doğru dürüst oyuncu çıkmıyor. Çıksa da sahip çıkılmıyor.

Adsız dedi ki...

ali yavaşın yönetimini bilmeden savunuyorsunuz.bugünkü altyapının durumu ali yavaşın eseridir.hala altyapı ali yavaş zihniyetiyle yönetiliyor.ihşallah tugay bu zihniyeti değiştirip iyi işler yapar.sakına bu yorumu kafadan attığımı zannetmeyin.alt yapıda o kadar çok bulundumki kimsenin göremediği o kadar çok saçmalıklar gördümki.

pclion dedi ki...

Bu arada Ali Yavaş döneminin de mükemmel olmadığına katılıyorum. Semih Kaya'nın diz bağlarının dört günde üç maçla koparılması skandalı onun döneminde olmuştur...

Adsız dedi ki...

Bütün yorumları okudum a2 takımını çok iyi tanıyan biri olaraktan şunları söylemek isterim bu giden murat semih erhan ve serdar eylik erhan hariç a2 takımına ne vermişler önce bunlara bakın ben içlerine olmama ragmen hiç birşey verdiklerine inanmıyorum ve bu adamlar yüzünden 91 gurubundan çok yetenekli futbolcular harcandı bunu bilin bunlara yer açmak için bunlar gibi takımda safra olan çok adam var ama ne hikmetse bunlar degerli gödrilen emrah yollu cemre ve yusuf akyel bu çocuklar kötümüydü hayır bence degildi 90 lı guruba yer açmak içim harcandılar daha bunlar gibi nice çocuklar gönderildi takımda saygısız disiplinsiz sinan hariç serdar eylik çetin güngör murat akca cumhur yılmaz adamlar hala orada güzelim recep hocanın 91 süper gurubu yok ortada 23 kişilik kadrodan emre.onur.caner.berk.cem bu çocuklar kaldı bunlarıda yiyecekler oynatmıyorlar nede gönderiyorlar gitmek isteyenede çok yüksek para istiyorlar yani kısaca bu çocukların gelecegi şu bahsetmeye korkulan adnan sezgin denen adamın elinde yazık bu çocuklara kimsede birşey yapamıyor...

Related Posts with Thumbnails