Leo Franco Sonrası Galatasaray Kalesi

Fenerbahçe maçında Selçuk o topa vurduğunda pozisyonun gol olmayacağını düşünenlerdendim birçokları gibi. Top Leo Franco'nun üstüne doğru geliyordu ve şutun hızı kaleciyi tehdit edecek cinsten değildi fakat olan oldu. Ben en kötü ihtimalle topu çeleceğini düşünmüştüm Franco'nun ama 20 bin kişiyi ölümüne susturan, 1500 kişiye hayatlarının en keyifli yarım saatini yaşatan o gol Galatasaray'ın şampiyonluk umutlarıyla beraber Leo Franco'nun Galatasaray kariyerini de bitirmişti...

O günden bu yana Leo Franco'nun yerine Aykut Erçetin forma giyiyor ve hakkını vermeliyiz ki ciddi de bir form grafiği yakaladı. Hal böyleyken zaten isminin üstüne çizik atılmış olan Leo'nun geri dönmesini kimse beklemiyordu ama 'anlaşmasının tek taraflı feshedilmesi' ritüeli beklenenden önce gerçekleşti. Bir yıllık alacağı ödenerek gönderilmiş Arjantinli. Yanlış bilmiyorsam ilk sene için alacağı 1.5 milyon avroydu, ikinci ve üçüncü yıllar için ise 1'er milyon avro alacaktı. Galatasaray'a tek senelik maliyeti 2.5 milyon avro ve alınan performans da söze gerek bırakmıyor. Harry Kewell transferinin başarılı olmasıyla alel acele yapılmış, diğer transfer için bonservis bütçesi arttırılmış bu transfer fiyaskoyla sonuçlandı Galatasaray adına. Hafızalardaki tek iyi anı Galatasaray'a ve kalesine yakışan Leo ismi olacak belki de onunla ilgili.

Peki Leo sonrası yeni bir yabancı kaleci gelir mi? Şampiyonlar Ligi son üç sezonda olduğu gibi yine rüyalara kalmışken ve kadronun özellikle belli bölgeleri transfer diye bağırıyorken kaleye yeni bir yabancı kaleci denemesi yapılacağını sanmıyorum açıkçası. Biz o treni bir sene oynamadığı halde forma şansı verip tekrar potansiyeline kavuşmasını sağladığımız De Sanctis'i yolladığımızda kaçırmıştık. Döngü tekrar başa sardı, şimdi ibre tekrar Kalli'nin ilk döneminde olduğu gibi yerli iki kalecinin yanına altyapı takviyeli bir yapılanmadan yana.
Sezon başında Leo Franco'nun arkasında bekleyecek kalecinin transferin son günlerinde gelen Ufuk Ceylan olması genel beklentiydi ama hem son dönemde, hem de Leo'nun kenarda beklediği kupa maçlarında Frank Rijkaard'ın tercihi hep Aykut'tan yana oldu. Bunun boş yere olmadığı da aşikâr. Ufuk Ceylan hem yaş, hem de kaleci fiziği olarak ileriye dönük daha iyi bir yatırım olabilir ama 'gelecek vadeden oyuncu'dan öte bir kaleci olduğunu performans olarak da göstermeli önce. Aykut da bu şekilde oynuyorken gelecek sezonun bir numarasına Ufuk Ceylan demek zor gibi. Aykut belli özellikleri üst düzey bir kaleci olsa da itiraf etmem gerekirse bana o güveni asla verememiş bir oyuncudur aynı zamanda. Uzun Galatasaray kariyerinde fırsat bulduğu dönemlerin birçoğu tatsız tecrübelerle sonlanmıştı. Birinci kaleci olmayı şu kadroda hak ediyor mu, belki ama benim aklımdaki soru işaretlerini silmek için formda olduğu bir dönemden fazlasına ihtiyacı var Aykut'un.

Bir de başka bir yerli kaleciyle rotasyonu güçlendirip üç yerli arasından seçim yapma ihtimali mevcut. Menajerin oyuncusunu parlatma çabası belli olsa da çıkan Hakan Arıkan haberleri de bu yöndeki ihtimallerin en somut olanı. Standard Liege geçirdiği müthiş bir yılın ardından son haftalarda düşük formuyla dikkat çeken Sinan Bolat ise herkesin aklının bir köşesinden geçiyordur herhalde. Galatasaray'da yaz transfer döneminde cevap bulacak bu sorular. Ben yeni kaleci gelmeyeceğine, kalenin de muhtemelen Aykut'ta kalacağına inanıyorum. Sizlerin görüşlerini ise ankete ve yorum bölümüne alalım, haftaya üstüne tekrar konuşalım.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

22 yorum:

sukullaci dedi ki...

aykuta emanet ama başka bi yerli kaleci yedek bence hakan büyük ihtimal.

Adsız dedi ki...

uğruna 3 adam + para harcanan ufuk a emanet edilmeli. aykut ebedi yedeklikten öteye gitmemeli.. yabancı hakkı diğer mevkilerde değerlendirilsin.

90 + 3 dedi ki...

baros keita ve neill kalacak dersek, geriye 3+2 kalıyor. Orta saha, sol bek, sol açık gibi çok daha acil çözüm bekleyen pozisyonlar varken, yabancı kaleci kesinlikle yersiz olur. aykut ve ufuk varken de hakan arıkan ya da sinan bolat maceradır. Son şampiyonlukta Orkun ile Aykut yok muydu kalede? Diğer 10 adam yapılması gerekeni yaptıktan sonra kaleci kim olmuş o kadar da mühim değil bence. http://doksanartiuc.blogspot.com/

mre dedi ki...

Bence de Aykut % 100 güven vermiyor ama bir karar verilmeli. Eğer kale Aykut'un olacaksa (ki son dönem performansı üst düzey) Aykut'a hem hocaları, hem yönetim hem de taraftar güven vermeli. Yediği ilk hatalı golde kaleci arayışına gidilmemeli.

"bu kale bu yıl senin ama Ufuk seni geçerse onu bilemeyiz o da senin sorunun" denmeli ve yola devam edilmeli. Volkan'ın hatta Rüştü'nün hatta hepimizin sevgilisi Taffarel'in ne hataları, hem de ne önemli maçlarda yaptığını biliyoruz. Bir yabancı kontenjanı uğruna bence alınabilecek bir risk Aykut-Ufuk.

muyek dedi ki...

Ufuk gecsin kaleye gencecik cocuk yetenegi korelicek. Bir zamanlar Aykutta ufugun pozisyonundaydi ama artik yedek otura otura zaten yetenek namina pek bir sey kalmadi , paslandi :) Hazir korpe Ufuk varken elinde GS'in oynatsinlar bence, bu saatten sonra Aykuttan ne koy ne kasaba olur , ilerisi icinde Milli Takima bomba gibi kaleci gider Ufuk tecrube kazandikca.

TA dedi ki...

ufuk ceylana emanet edilmeli ve 15 yıl kalede kalmalı.aykut hiçbir zaman güven vermeyen bir kaleci.hatırlarsın şampiyon olunan sene sivas deplasmanı.kalede aykut var.4-3 gs almıştı maçı.ama öyle telaşlı goller yedi ki her pozisyonda aynı telaş ve heyecan vardı aykutta.kaleci soğukkanlı olmalı.yıllar sonra aykut daha soğukkanlı olduysada açıkcası güven vermeyen bir kaleci.iyi bir yedek bence.kadroda mutlaka tutulmalı ama yedekte.bazen yedek kaleciyede ihtiyaç oluyor.iyi yedek kalecide olmak zor iş.ama aykut iyi yedek kalecilerden kanımca.

Ferhat dedi ki...

Galatasaray kariyeri düşüşte olanlara kol kanat geren gönlü büyük bir takım hatta bir rehabilitasyon merkezi bir huzur yuvası (!). Biz nerede kariyerinde çeşitli nedenlerle (sakatlık,disiplinsizlik vs.) kariyeri düşüşte adam varsa onlara başka hiç bir takımın vermeyeceği imkanları bahşeden hatta bunun artık bokunu çıkarmaya başlamış bir takımız.

Hadi portatif omuzlu Gökhan Zan'ı alma gibi bir sevap işlediniz, hadi çoğu aşırtma olan bir sürü golü bizzat kendisine attığınız Leo Franco'ya kol kanat gerdiniz de ama artık yeter yahu nerede defosu olan adam var onu almaya başladınız.

Liverpool'dan 8, Kharkiv'den 4 tane yemiş olan Hakan Arıkan'ı almak ne yahu!Kesinleşmedi ama duyunca insanın kanı donuyor dehşete kapılıyor.

Burası rehabilitasyon merkezi mi? Artık nerede kariyerinde büyük leke olan adam var gidip seçiyorlar diyecem.Eh artık pes yani.Beleş diye amatör küme kalecisi alacaklar neredeyse.

Galatasaraylı'yım.Ve maddi yönden öyle büyük paralarla transfer yapamadığımızın farkındayım.Zaten bize de pek yaramıyo bu işler.Hani en büyük parayı alan Elano'nun rezalet performansı ortada.Neyse işin özü para az diye de gidip nerde arızalı adam varsa onu toplamaya da gerek yok.Scout ekibi kurup avrupa'daki (Almanya,Hollanda,Belçika) gençleri izleseler bir sürü yerli yetenek bulurlar.Veya Avrupa pazarına çıkmamış Afrika'lı ve Güney Amerika'lı oyuncuları izleseler hem ucuza hem genç hem de kariyeri yeni yükselmeye başlayan adamları bulurlar.

Ha belki de yapıyorlardır ama bence bu konunun üzerine gidip bu yönde bir transfer politikasına yönelmeliyiz.Çünkü her kariyeri düşüşe geçen Keita,Kewell veya Baros gibi olmuyor.

Seyyid Ali dedi ki...

Bir takım için en önemli mevki kaleci; çünkü ona güven duyulmuyorsa her zaman diken üstünde oynar kalan 10 kişi.
Galatasaray gibi geride çok alan bırakıp hucüm eden bir takım için Aykut bir risk.Altıpas'ı terketmeyen biri olduğundan defans çok geride kuruluyor oynadığı maçlarda, dolayısıyla takım boyu da uzuyor.
Ayrıca geri paslarda çok telaşlı olduğundan Steau maçında olduğu gibi takımı da yakabiliyor.
Futbolda sosyal hayatta olduğu gibi bir ilk izlenim gerçeği var; futbolcu ilk başta nasıl bir intiba uyandırırsa öyle devam ediyor.
Leo 10 sene önceki 4-1lik Mallorca maçının kartvizitiyle geldiğinde zaten 1-0 yenik başladı Galatasaray kariyerine.
Aykut da ne kdar formda olursa olsun hep Steau ve Sivas maçlarındaki hatalarıyla acabalı olarak düşünülecek.
Bu nedenle Ufuk'un temiz bir başlangıçla kaleye geçmesi daha uygun olacaktır; transferi düşünülen Hakan iyi bir kaleci olmasına rağmen ömürboyu 8 gol yiyen kaleci damgasıyla yaşamaya mecbur.
Yapacağı en ufak hatada Leo'dan farklı bir tepki görmeyecektir.

güvenegüvene dedi ki...

Eğer Aykut bu kaleyi hala hak etmiyorsa bıraksın gitsin Galatasaray'ı...

Kaldı ki yazıda geçmemiş ama Aykut Almanca ve İngilizce bilen bir kaleci, önümzdeki sezon defansın ortası ve yabancı bir defansif orta sahası ile oynayacağımızı düşünürsek iletişim problemi yaşanmayacaktır.

Özetle Aykut bu kaleyi sonuna kadar hak ediyor.

Sade dedi ki...

Aykut iyi niyetli bir insan çokta kaliteli bir karakteride vardır ancak Galtasaray'ın kalesini koruyacak kalibrede bir kaleci değil. Bunda herkes hem fikirdir sanırım. 55 maç oynamış Aykut ve ortalaması 1 gol. Resmen 1-0 yenik başlıyor takım Aykut ile.

Şampiyonlar ligine neden gidilemediğini hatırlayan var mı? Alex'ten yediği frikik golunu hatırlayan var mı? Sonrasındaki eleştirileri.

Bunları şu sebeple soruyorum; eğer bu kaleci yine benzer golleri yerse aynı duruma düşürülecekse "vay gitti Rijkaard ile bir sene zira kaleci azizliği" gibi bir bahene saygı görmez.

Steaua Bükreş ile oynanan ilk maçta yaptığı kritik hatayla tepki toplayan Aykut Erçetin için söylenenler kulaklarda yankılanırken, kaleci transferi neden geç yapıldı deniyordu? şimdi diğer bölgeler sıkıntılı diye bile bile lades olmaya gerek var mı? Hedef yine mart gibi elenmekse tabi ki mantıklı! Yada öncelikli hedef süper! lig ise o da mantıklı!

Buradaki karar daha çok Rijkaard ve Yönetimin planlamasından geçer.

Belirleyici olan gelecek sezon hedefleridir.

Erdal Güngör dedi ki...

Hiç bir kaleci %100 güven vermez,hem biz zamanında yurtdışından sağlam bir kaleci antrenörü getirseydik şimdiye kadar 10 kaleci yetiştirirdi Aykutta Türkiye'nin bir numaralı kalecisi olurdu.

Evet Haldun Üstünel haftaya bavulunu toplayıp yine bir-iki aylığına ortadan kaybolur.Oysa bir scout ekibimiz olsaydı şimdi bir çok seçeneğimiz olurdu elimizde.Oyuncu seçme,transfer etme uzman işidir,Haldun Üstünel benim kadar futboldan anlıyor sade Galatasaray'da üst düzey yönetici.Şimdi kalkıp Galatasarayın zamanı yok,dünya markası filan gibi hikayeler anlatmayın,resmen kandırılıyorsunuz, artık bazı şeylerin farkına varmalısınız.Dilinizden düşürmediğiniz Barcelona,Arsenel,ManU vb. kulüpler yıllardan beri böyle çalışıyorlar.

GSMobile,GSBilyoner,GSBonus,GSTV gibi projelerden gelen paraları Leo Franco aldı götürdü eğer yettiyse tabii.Ne anladık biz bu işten,yazık günah değilmi?

9.15 dedi ki...

Bence kaleyi ufuğa emanet etmek lazım. Barca modeli gibi olsun. Yetenekli olduğu herkesçe aşikar zaten. Valdes gibi bi geçsin kaleye bizde sabredelim, yönetimde sabretsin, rijkaard'da sabretsin, ufuk da bizi kara çıkarmasın, bakın neler oluyor o zaman. Artık bu konularda level atlama zamanımız geldi bence.

Mert Kuyumcu dedi ki...

Merhaba Uğur,

Aykut, 6 sezonda toplam 30 kez Sarı-kırmızılı formayı sırtına geçirdi ve dolayısıyla kariyerinde en az 180 maça çıkması yerine '30' gibi çok düşük bir sayıda kalması ona büyük bir handikap yaratacak gibi... Ancak; formda bir Aykut neler yapabileceğini herkese göstermiş olmalı. Tabii bu işin bir de maddi ve Türk olma gibi '+'ları da var.

Sonuç olarak, Leo Franco sonrası Galatasaray kalesi: Aykut'a emanet, Ufuk yedek!

Unutmadan, ne oldu Dünya Kupası yolculuğun? Hesap numaranı bekliyorum :) Mailim: mert.kuyumcu@gmail.com, face'den de mesaj atabilirsin :)

Sevgiler.

gillerprensi dedi ki...

FUTBOLCU ÖĞÜTEN BİR ÜLKENİN İNSANLARIYIZ. RESMEN BİR SÜRÜ ADAMI BİTİRDİK EL BİRLİĞİYLE. AYKUT DA BUNLARDAN BİRİ BANA KALIRSA. KALECİLİK KOLAY İŞ DEĞİL. SÜREKLİ OYNAMADAN SONUÇ VERECEK BİR İŞ ASLA DEĞİL. AYKUT'TA FİZİKSEL ÖZELLİKLER YERİNDE. YETENEKLİ OLDUĞUNA DA İNANIYORUM. TEK EKSİĞİ TECRÜBE. BUNU DA SAĞLADIKTAN SONRA KALE EMİN ELLERDE...

nebilim dedi ki...

Ama rijkaardın yabancı hakkını yabancıdan yana kullanacağını sanmıyorum ama sürpriz olursa de sanctis öncesi yönetimin guillermo ochoa hamlesi vardı. Bu hamle pekala tekrarlanabilir.

İlker Sayhan dedi ki...

Selam Uğur, yazında "genç ve gelecek vadeden" kelimelerini okuyunca aklıma ister istemez dün A2 takımında Fenerbahçe'ye gol atan Anıl Dilaver geldi. Bazen A2 maçlarını izlemeye gittiğini söylediğini anımsar gibiyim. Altyapıdaki oyuncuların neler yaptığını mümkün olduğunca takip etmeye çalışıyorum, ama canlı izleme gibi bir imkânım yok. Anıl bu sene oldukça başarılı bir sezon geçiriyor gibi görünüyor. Buna rağmen onu, forvet sıkıntısı çektiğimiz günlerde bile, A takım kadrosunun yedeklerinde dahi göremedik. Cem Sultan da geçen sene çok iyi bir sezon geçirmişti, keza onu da A takımda hiç göremedik. Anıl'ı canlı olarak hiç izledin mi? Böylesi sezonlara rağmen A takıma monte edilemeyecek kadar zayıf mı bu oyuncular? Yoksa bizim teknik heyet yalnızca günü mü kurtarmaya çalışıyor? Sezon başında bir iki kez oynatılan Serdar Eylik’i ve kısıtlı sürelerle şans bulan Emre Çolak’ı düşündükçe bu çocukların kendilerini bir üst seviyeye gelilştirebilmeleri için ihtiyaç duydukları oyun sürelerini alamadıklarını ve bu yüzden de yerlerinde saydıklarını düşünüyorum. Yaşları biraz ilerleyince de önce kiralanıp sonra satılıyorlar, ya da direkt satılıyorlar. Şampiyonluğa oynayan Bursaspor 18’lik İsmail Odabaşı’nı bu yarışın içinde dahi yavaş yavaş Kadroya adapte etmeye çalışırken görünce, Galatasaray’da bazı şeylerin yanlış gittiğini düşünüyorum.

sembolist dedi ki...

Türk Statüsünde oynayan Kenan Hasagiç olablir mi Uğur?

Gala's dedi ki...

Ufuk-Aykut-Emirhan.

As kaleci de Ufuk.

Yeter ki takım savunması sağlam olsun.

ahmet serdar dedi ki...

iyi hem de çok iyi bir yabancı kaleci alınması lazım. taffarel gibi zor anında sana maç kazandırmalı (örnek:arsenal maçı). ufuk yedek kalmalı ve de hatalarıyla beni deli eden aykut gitmeli.aykut gitmezse kadıköyde yine bi fark kaçınılmaz olacak zannımca.
iyi bir kalecin varsa rahatsındır, bu halısahada bile böyledir.
ama bu dediklerimin olmayacağı görülüyor. anlaşılan aykut kazması kalede devam edecek.

Adsız dedi ki...

Oylamaya Aykut-Ufuk cevabı verdim ancak ne yalan söyleyeyim gönlüm Ufuk'un birinci kalecimiz olmasından yana. Aykut'a kaleye geçebileceği halde yapılan kaleci transferlerine rağmen sabır gösterdiği ve beklenmeyen bir zamanda çıkıp Galatasaray'ın kalesini takır takır koruduğu için saygı duyuyorum ve bu yüzden ismini başa yazdım.

Aykut'un durumu biraz talihsiz. Çünkü kalecilerin işi bir anlamda diş fırçalamak gibi. Fırçalamazsanız çürür ancak fırçalarsanız da ekstradan bir şey olmaz. Kalecinin belki rolü değil ama seçim kıstası bana kalırsa performanstan ziyade takıma verdiği güven malesef. Güven veren bir kaleci sizi dişlerinizin asla çürümeyeceğine ya da asla gol yemeyeceğine inandırabilir fakat elbet o da gol yiyecektir. Aykut'un derdi burada işte. İsterse dünyanın en iyi kalecisi olsun, henüz o güven duygusunu yaşatamadı insanlara. Fakat bu da oynamakla ilgili bir şey ve bu açıdan bence oynaması gerekir. O yüzden şimdilik Aykut sonra da daha gönülden istediğim Ufuk'un olmasını isterim Galatasaray'ın kalesinde.

Rüştü için halen Türkiye'nin en iyi kalecisi denmekte ve bunu çok garip bulduğumu da belirtmeliyim. Bana sorarsanız ya Volkan ya da Onur derim -son dönemdeki performansına bağlı olarak-. Fakat ne olursa olsun, -geri paslar hariç :)- Rüştü takımına güven veren kalecidir ve orada olmasının sebebi de budur. 2008 Avrupa Şampiyonasında aynı hatayı iki defa tekrar etti ve her ikisinde de gol yedik. Ama O yine de Rüştü..

Bana kalırsa şu iyi bu kötü demek kolay değil, hele ki bu işi yapan biri olmadığım göz önüne alınırsa. Ancak mevcut iki yerli kalecimiz ve altyapıdan bir kaleci olmasını istediğim yüzde yüz. 1 numaranın kimde olduğu o kadar da önemli değil kanımca.

Futbolcularımızın fondamental anlamda son derece eksik olduğu ligimizde yabancı kontenjanını asla ama asla yabancıdan yana kullanmamak gerektiği görüşündeyim.

Ibrahim Temel dedi ki...

Ben Aykut'a cok guvenen bir insanim

Bana gore son uc senede Turkcell Super Lig'e gelmis gecmis sadece uc kaleci(Rustu, Ivankov ve Hasagic)Aykut'dan daha iyi bir kalecidir. Son uc sezonda Aykut'un yerine Galatsaray kalesine gecen Orkun, Santics veya Franco'nun hic biri Aykut'tan iyi degildi.

Yine bana gore hic bir turk kaleci(Ufuk'un performansini daha goremedik ve bence biraz daha bekleyip pisebilir.)Aykut'tan daha iyi degil.

Bizimde Buffon, Cech, Casillas veya Akinfeev'den birini alamayacagimiza gore yabanci haklarimizdan birini kale mevkii icin kullanmak cok yanlis bir secim diye dusunuyorum.

Yine 2008'de gelen sampiyonlugun ana mimarlarindan biri oldugunu dusundugum Aykut'un oynadikca acilacagina ve uzun yillar Galatasaray ve Milli Takim'in kalesini koruyacagini ve bir vakit sonra Rustu gibi Avrupa'ya giden bir kalecimiz olacagini dusunuyorum. InsAllah Rustu'nun yasadigi sanssizliklari yasamazsa uzun yillar Van der Saar gibi buyuk bir Avrupa takiminin kalesini koruyacagini dusunuyorum.

sunshine dedi ki...

Aykut belkide en az 50 maç oynadı bunlardan sivas ve steau maçını söyleyip duruyorlar.Sivas maçındada 3 golden sadece 3. sü hatalıydı.Kalecilik için en önemli özellik devamlı oynamaktır adamı hiç oynatmayıp verim beklemekte bize has bir durum sanırım.Oynadığı son sezonda şampiyon olmuştuk.Ben iddia ediyorum sene başından beri kalede aykut olsaydı hala şampiyonuk potasında olurduk.Sonra belkide yorum yapanların yarısı yok kadıköy'de ne olacak diye düşünüyor taraftar bi kere bu psikolojide olursa julio cesar olsa gene başarılı olamayız.Kaldıki 6-0 lık maçta kalede kim vardı?

Related Posts with Thumbnails