Kadıköy'de 71 Ruhu

Türkiye'de futbola ilgili duyan ve Galatasaray ya da Fenerbahçe taraftarı olan her genç bir apaçilik dönemi geçirmiştir, anti FB/GS türevi sitelere girmiştir, oradaki şehir efsanelerini gerçek kabul etmiş, bunlarla sonu olmayan gereksiz tartışmalara girmiştir. Mizacım gereği belli ölçüleri aşmamakla birlikte benim de futbola salt bir pencereden baktığım bir zaman dilimi vardı elbette, yukarıdaki şehir efsanelerini de bolca okumuşluğum. Lakin içlerinde bir tanesi var ki bu iletişim/bilgi çağında yaşanması mucizesi olan bir facia, bir komedyayla neredeyse birebir aynı.
Sezon 1970/71. Galatasaray 40, Fenerbahçe 39 puanla son haftaya giriyorlar ve Fenerbahçe'nin şampiyonluğu için önce Beşiktaş'ı yenip Galatasaray'ın Ankara'da PTT'ye yenilmesi gerekiyor. TRT Radyosu'ndaki bağlantı problemi sebebiyle Galatasaray maçı da dinlenemediğinden durum tam bir muamma. Mithat Paşa'da oynanan maçta Fenerbahçe, Ogün Altıparmak'ın golüyle durumu 1-0 yaptığında Galatasaray'ın da PTT karşısında 2-0 mağlup olduğu haberi geliyor. Beşiktaş maçı sonrası kutlamalara başlayan Fenerbahçeli oyuncular ve taraftarlar, TRT Radyosu'nun doğru skoru geçmesiyle tam bir şok yaşıyorlar çünkü Galatasaray, PTT'yi 7-1 mağlup etmiş ve 42 puanla şampiyon olmuştur.

Bugün dakikalar 92'yi gösterdiğinde Saraçoğlu Stadı'nın sivrizekalı anonsçusu "2-2, 2-2!" diye bağırarak belki de yukarıdaki olayın da ötesine geçen, tarihi bir skandala imza attı. Bu anonstan etkilenenler sadece taraftarlar değildi ve futbolcular 93. dakikada kazanılmış ve şampiyonluk adına son ümit olan duran topta 11 kişi rakip kaleye gitmek yerine topu sakince kendi kalesinde olan Volkan'ın önüne yuvarladılar. Fenerbahçe'nin şampiyonluk ümitleri o anonsla söndü aslında.

Bugünü Denizli'yle eşleştirmek ilk bakışta anlamlı duruyor ama 2006 Fenerbahçe'siyle bugünün Fenerbahçe'si arasında bence dağlar kadar fark vardı. Kaleyi 38 kere yoklayan, her seferinde doğru pası, pozisyonu kollayan, akla gelebilecek her yolu deneyen bir Fenerbahçe. Sahada 11 oyuncu varsa bence 9'u sahaya müthiş bir özveri koymuşlardır, maç için ellerinden geleni yapmışlardır. Eve gelene kadar birkaç Fenerbahçeliyle konuştum. Onlar da bu mücadelenin farkındaydılar. Ortak tek bir isyan vardı, o da bu mücadeleyi koyan futbolcuları adam akıllı bir alkışla uğurlayamamaktı. Bence Fenerbahçe adına asıl üzüntü verici olan bence bu buruk vedaydı. En azından ben olsaydım hissettiğim bu olurdu.

Yalan yok, bir Galatasaraylının Fenerbahçe'nin şampiyonluğu kaybetmesinden memnun olmaması gibi bir durum olamaz, kendilerini diğeri üzerinden tanımlayan takımlar bunlar. Haftalardır parmak hesabı yapan, olasılık hesaplayanlardan biri de bendim elbette ama bu skandal her ne kadar komik olsa da bir yandan da yanı başında ağlamaklı olan arkadaşının hissiyatına kulak vermeden yapamıyor insan. Fenerbahçe 1000 kere oynasa 1000 kere kaybetsin isterim ama şu görüntülere bakarken vicdanım da el vermiyor hani. Olmamalıydı...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

14 yorum:

SirEvo dedi ki...

Ben de üzüldüm aslını söylemek gerekirse ama hakettiler ya. O kadar çirkeflik yaptılar ki sezon boyunca, son haftaki Baroni'nin ağlama modundaki gol sevinci bile "hakettiler abi" dedirtti yani.

Spooky dedi ki...

Bu arada babam 7-1'lik maçta staddaymış golleri filan da saydı :) Maç hafızası garip bir şey...

Spooky dedi ki...

Buraya not düşeyim saniyelik olaylar oldu. Herkes benim durumumda mı emin değilim...

"2-2" anonsundan önce Fenerbahçe taç atışı kullanacakken birden stadda Fenerbahçe marşı çalındığını duydum. Herhalde Beşiktaş attı diye düşündüm o sırada tribünler de hareketlendi kanal değiştirdim. Bursaspor maçını veren 202. kanal da da Spormax'de de Galatasaray maçının sonu vardı futbolcular forma değiştiriyor falan... Aklıma ilk gelen şey Beşiktaş'ın gol attığı, Bursa'da olay çıktığı ve/veya naklen yayının kesildiğiydi (olmadık şey değil) Ntvspor'a falan bakıp bir şey göremeyince Lig Tv'ye döndüm 2-2 anonsu denk geldi. O kargaşa da Lig TV spikeri bile Bursa maçının sonucunu bilmiyordu. Cnnturk şampiyon Bursaspor diye alt yazı geçti Spormax'de Bursa'ya döndü de netleşti herşey.

unknown dedi ki...

yaşananlar çok talihsiz ve acı ama gerçekten hakettiler.. Fenerbahçeli olmayan herkes tarafından antipatiyle bakılıyorsanız bi durup aynaya bakmalısınız.. Türkiye'nin en sevilmeyen takımı açık ara Fenerbahçeyse eğer bunun adı ittifak değil, haklının yanında olma, eşitsizliğe karşı gelmektir.. İste sadece bu yüzden bile helal olsun Bursaspor...

Virtus dedi ki...

valla ben kendi fenerbahçe nefretimi çok sanırdım baya baya üzüldüm adamlara.Bitmemiş maçta böylesine acımasız bişeyi fenerden ölümüne nefret eden bir adam yapabilir anca.
Son fırsat, adamlar son kez gidiolar kaleye şişircekler topu anons geliyor 4 kere.Valla mikrofonu Ertuğrul Sağlam alsa bunu yapmak aklına gelmez.

Ahmedigo dedi ki...

"Tarih tekerrürden ibarettir derler; hiç ders alınsa tekerrür eder miydi?"

Mehmed Akif

http://thieboudienne.blogspot.com/2010/05/karl-marx-fenerbahceli-miydi.html

g_evliyaoğlu dedi ki...

Dünya üzerinde başarasızlığına üzülmeyeceğim tek takım bunlar. Bilica'nın o kazma operasyonundan sonra, futbolun adaleti varsa bu takım şampiyon olamaz diye düşünmüştüm.

onur dedi ki...

valla itiraf edeyim GS şampiyon olsa bu kadar sevinir miydim emin değilim doğrusu :)

ahmet serdar dedi ki...

bu takımın adı çirkef bahçe dediğimde çok kızmışlardı. Ama Allah'ın sopası yok. çirkeflikleri yüzünden maçı da şampiyonluğu da kaybettiler.
sen bariz bir faule bile 5 kişiyle itiraz edersen böyle de golü yersin.

Ousan dedi ki...

Az önce ntvspor'un fenerbahçe muhabiri loran vayloyan anonstan önce şeref tribünün önündeki 1907 tribününden 2-2 seslerinin yükseldiğini,ardından anonsçunun 2-2 anonsunun geldiğini söyledi. Anonsu yapan kişi de ifadesinde kendisine bir yöneticinin 2-2 olduğunu söylediği belirtmiş.Garip.

pi dedi ki...

Ne Fenerbahçe'nin şampiyonluğu kaçırdığına sevindim, ne Galatasaray'ın berbat bir sezon geçirdiğine...

Sadece umulmadık bir şampiyon çıkmasının getirdiği tuhaf mı tuhaf bir duygu var ortada...

Bunu da gördük ya... :)

Gala's dedi ki...

33 hafta boyunca yapılanlar tek maçta çıktı. Bu dünyanın adaleti var ulan !

Ortega dedi ki...

Bu adalet var, ilahi adalet filan diye şarkılar söyleyen arkadaşlar, bundan önceki senelerde şampiyon olan takımların adaletle şampiyon olduğunu ve geri kalan tüm takımların adaletten tokat yediklerini düşünüyorlarsa, bir sorun yok ama ilahi adaletin sezon seçtiğini filan zannediyorsanız, size neremle güleceğimi şaşırırım. Adalet varsa, her sezon var. Sezon sezon değişiyor diyorsanız, ruh hastası olmalısınız.

SirEvo dedi ki...

@Ortega
Bu mantığı sadece bir fenerli arkadaş kurardı zaten, ben de neremle güleceğimi bilemedim kusura bakma...

Bu sene Bursa bileğinin hakkıyla şampiyonluğu kazandıysa, fenerbahçe de ilahi adaletle kaybetti. İstisnasız Kadıköy'de oynadığınız her maçta neler neler yaptığınızı gördük, Emre B. çirkefinin önderliğinde tüm takım çok iyi bir performans sergiledi çirkeflik açısından.
Fener'i önceden de sevmezdim ama hiçbir zaman bu seneki gibi bir nefret beslemedim içimde. Zaten fanatik bir adam da değilim, Avrupa'da çatır çatır tutarım takımları, yenildiklerinde üzülürüm, hatta dünkü olaylarda bile üzüldüğüm anlar oldu.
Ama ama ama ama
O öyle bir ilahi adalet ki, işte dünkü gibi bir adalet.

Related Posts with Thumbnails