Avrupa Kupası Yolcuları #1: Fenerbahçe & Bursaspor

Geçen hafta Ali Sami Yen'de oynanan Galatasaray-Bursaspor maçı tabloyu büyük ölçüde netleştirmişti, bu hafta oynanan karşılaşmalarsa matematiksel olarak kimin nereye gideceğini belirlemiş oldu. Fenerbahçe ve Bursaspor Şampiyonlar Ligi, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor ise UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele edecekler. Fakat iş kimin hangi kupaya gitmesiyle bitmiyor. Hangi takım hangi yolla kupaya katılabilir? Takım puanları seribaşı olmak için yeterli mi? Hangi turnuva hangi takıma finansal açıdan ne kazandırabilir? Bu soruları cevapları kulüplerin gelecek sezon için yapacakları planlamalarda belirli olacak...

Öncelikle Şampiyonlar Ligi yolundaki Fenerbahçe ve Bursaspor'un durumuna bakalım. Fenerbahçe 54.890 puanla en çok takım puanına sahip Türk takımı, Bursaspor'un ise takım puanı bulunmadığından Türkiye kontenjanından her takıma eklenen 6.890 puanla başlayacaklar gelecek sezona. Şampiyon takım gruplara direkt olarak katıldığından bu ekibin hangi torbalarda olduğu aşağı yukarı belli. Bursaspor şampiyon olursa Şampiyonlar Ligi gruplarına kalan en düşük puanlı birkaç ekipten biri olacak, doğal olarak dördüncü torbadan kura çekimine katılacaklar. Fenerbahçe'nin 54 bin puanı ise üçüncü torbada yer almak için fazlasıyla yeterli. İkinci torbanın mevcut tablodaki son ekibi Panathinaikos'un puanı 56.979 olsa da arada Tottenham, Glasgow, Ajax ve Olympiakos'un olduğunu düşünürsek Fenerbahçe'nin bir üst torbaya terfisi pek mümkün gözükmüyor.
Elemeler ise biraz daha karışık. Geçen seneden itibaren 'Şampiyonlar' ve 'Şampiyon Olmayanlar' diye ikiye ayrılmıştı biliyorsunuz Şampiyonlar Ligi elemeleri. Grup aşamasından bile daha zor olan 'Şampiyon Olmayanların Yolu'nda seribaşı olmak gerçekten ciddi puanlar gerektiriyor. Zaten bu aşamada seribaşı olanların birçoğu gruplarda ikinci torbada yer alan ekipler. Bu sene ise büyük liglerin üçüncü ve dördüncülerinin Avrupa'da düzenli mücadele eden ekiplerden olmaması geçen seneye göre seribaşı barajının biraz daha aşağıya düşmesine sebep oldu. İspanya'dan gelen Mallorca ve İtalya'dan gelen Sampdoria takım puanı olarak seribaşı barajına yaklaşabilen ekipler değiller, bu da 54.890 puanı olan Fenerbahçe'nin elemelerde seribaşı olabilme ümidini güçlendiriyor. Lgilerdeki son puan durumlarına göre oluşturulan tabloya göre (yukarıda) Fenerbahçe ikinci olursa play-off turunda son seribaşı Olympiakos'un hemen ardında yer alacak. Bu da Werder Bremen, Tottenham ya da Olympiakos'tan herhangi biri daha düşük puanlı varisi ile yer değiştirirse Fenerbahçe için bir ümit olabilir. İlk turda ise seribaşı olacak Fenerbahçe, Bursaspor'un doğal olarak o turda da böyle bir şansı yok.

Elemeler bu zorlukta olunca Türkiye'nin Şampiyonlar Ligi'ne iki takımla katılma olasılığı epey düşük oluyor. Bu da birçok kez vurguladığım gibi Şampiyonlar Ligi'ne direkt olarak katılacak takımın alacağı payın daha da önemli kılıyor. Şampiyonlar Ligi'ne tek başına katılacak ekibin kazanacağı para performans payı hariç 15 milyon avro. İki takım katılsa dahi şampiyonun alacağı para 12 milyon avrodan başlıyor. Buradan da açıkça görüldüğü gibi Fenerbahçe ve Bursaspor'un içinde bulunduğu yarış sadece bir sezon taşınacak bir ünvandan çok daha derin, çok daha önemli. Beşiktaş bu avantajı geçen sene kullanmayı başaramamıştı, bu sene şampiyon olacak ekip bu fırsatın ne kadar farkında olacak, göreceğiz...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

7 yorum:

10ur dedi ki...

biliyorum o mantıkla yazmadın ama başlığı avrupa kupası yolcuları diye atman yanlış olmuş. ben direkt başlığa bakınca nasıl yani bizim ligin şampiyonudamı avrupa kupasına gidiyor dedim. avrupa yolcuları diye bir başlık atsan daha anlaşılır olurmuş bence...

TA dedi ki...

elenmeyecek takımlar değil.bursa başarabilir.

TA dedi ki...

2. olanın işi çook zor diyenleride bu tabloya bakarak anlayamıyorum.dev bir takım yok tabloda.

skittza dedi ki...

Leo Franconun peşinden bişeler karalamayı düşünüyo musun uğur fikrini merak etmiyo değilim

pclion dedi ki...

Tablo daha kesin değil, Mallorca ve Sampdoria'nın yerini Sevilla, Milan, Juventus gibi takımlar da alabilir. Görece olarak kolay tabii geçen seneye, onu belirttim zaten.

Skittza, yazacağım Leo Franco üstüne bir şeyler, daha doğrusu yeni dönem için. Mailini de aldım bu arada, teşekkür ederim. İrtibata geçeriz tur işi gerçekleşirse...

Redingot dedi ki...

Tee aylar önce kendi kendime "Bursaspor şampiyon olamayacaksa şampiyonlar ligine de gitmesin, tecrübesi olan takımlar o kontenjanı doldursun" demiştim bu tabloları düşünerek. İki takımlı ŞL istiyoruz artık.

Ibrahim Temel dedi ki...

Galatasaray'in sampiyon olamadigi bir sezonda dogal olarak bir anadolu takiminin sampiyon olmasini isteyecek bir insanim.

Ama isin diger bir boyutu daha var. Uzun yillardir Avrupa kupalarinda 5 takimimizin birden gruplarda olmalarini arzuluyorum. Bu sene bu olayin gerceklesmesine cok yaslastigimiz bir sene.

Galatsaray ve Besiktas'in yine bir Karkiv ve Tromsø faciasi yasamazsa kesin gruplara kalir. Bildigim kadariyla Trabzon gruplara direk katiliyor(vaya bir eleme oynayacak ki artik bi zahmet o elemeyide geciversinler). Burada is Bursaspor'a kaliyor. Eger sampiyonlar ligine kalmak istiyorsa sampiyon olmali cunku o iki ates cukuru goruntulu elemelerden sagsaglim cikabilecegini zannetmiyorum. Ama Fenerbahce seribasi olmasi sayesinde bu gruplari gecebilirve boylece bes takimimiz birden gruplara katilir. InsAllah Ankaragucu Fenerbahce'yi yenerde bu dileklerimin onundeki en buyuk engel kalkar:).

Related Posts with Thumbnails