Devler Ligi'ne Gidemeyen Devler

Arsenal Teknik Direktörü Arsene Wenger, dün Premier Lig üçüncülükleri ile ilgili yaptığı açıklamada "İngiltere'de iki büyük başarı olduğuna inanıyorum. Bunlardan birisi şampiyonluk, diğeri ise Şampiyonlar Ligi'ne katılmak. Belki ilk anda yetersiz görünebilir ancak büyük bir takım olarak her sene başarmamız gereken bir şey" demiş. Şampiyonlar Ligi'nin önemi çok kısa ve net bir şekilde özetlemiş Fransız hoca. Orada var olamazsanız büyük olamazsınız.

Bir Galatasaraylı olarak içimdeki en büyük ukde de budur. Şampiyon olamamak gayet kötü bir deneyim fakat 2-3 sene şampiyon olamadıktan sonra da aynı sevinci yaşayıp hasret giderebilir bir Galatasaraylı ama Şampiyonlar Ligi'ne uzun bir aradan sonra geri dönmek o kadar kolay değil. Hele o kura çekimi sırasında yükselen Şampiyonlar Ligi müziğini dinlerken Galatasaray'ın orada olmadığını bilmek kadar kötü hissettiğim an yoktur herhalde bir taraftar olarak.

Bu hissi Galatasaraylılarla paylaşan birçok kulüp var bu sene. Başta son yıllarda en iyi Avrupa kupası takımlarından biri olarak öne çıkan Liverpool. Her sene ligdeki konumundan bağımsız olarak iyi bir turnuva takımı olduğunu ispatlayan Liverpool'un bu sezon ligde yaşadığı büyük düşüş gelecek sezonunu da etkiledi. Manchester United, Chelsea, Arsenal ve Liverpool'dan oluşan İngiltere'nin büyük dörtlüsü ilk kez fire verdi ve ilk dört dışında kalan Liverpool, hem Şampiyonlar Ligi dışında kaldı, hem de finansal açıdan zor durumda kaldı.

Şampiyonlar Ligi gelirlerinin önemiyle ilgili kendimizi paralıyoruz buralarda malum, bu kalem İngiltere'de çok daha kritik. Bu takımların yayın gelirlerinin yanı sıra kazandıkları performans gelirleri de daha fazla olduğundan kayıp çok daha büyük oluyor. Özellikle Liverpool'un transfer stratejisini ve doğal olarak ligdeki iddiasını da doğrudan etkileyecek bu fire. Rafa Benitez'in yanı sıra Gerrard'ın ve Torres'in de takımdan ayrılabileceği haberleri ayyuka çıktı. Gerrard için Manchester City, Torres için Real Madrid en ciddi talip görüntüsünde. Bu üçlünün yeni sezonda ne yapacakları ölü sezonun en ilgi çekici hikayelerinden birisi olmaya aday.
Benzer bir durum Juventus için de geçerli. Bu sene Şampiyonlar Ligi'nde iyi bir iş çıkardılar aslında ama son maçta evlerinde Bayern'den 4 yiyerek ilk iki şansını kaybeden İtalyanlar, ligde de felaket bir sezon geçirdi. Sezon başında Inter'in şampiyonluktaki en büyük rakibi olarak gözüken Juventus, Genoa biraz daha iyi bir performans ortaya koyabilse şu anda Avrupa Ligi'ne bile katılamayabilirdi. Yedinci sıradalar ve Avrupa Ligi için de eleme oynayacaklar. Taraftar da isyan bayrağını çekip protestolara başlamış. Del Piero'dan "sakin olun" çağrısı geldi. Gelecek sezon ayağa kalkmak için baya para harcayacaklar gibi duruyor ama Liverpool'dan ayrılması beklenen Benitez'le görüşmeleri olumsuz geçmiş. Nasıl yapılanacaklar, göreceğiz.

Belki bunlar kadar göz önünde değildi ama bence en önemli sürpriz bir zamanlar Galatasaray için de sıklıkla kullanılan "Şampiyonlar Ligi'nin gediklisi" sıfatını en çok hakeden ekip olan Porto'nun Devler Ligi dışında kalması oldu. Ligde uzun süre sonra şampiyon olan Benfica'nın ardından ikinci olan Braga, Portekiz'in Şampiyonlar Ligi elemelerindeki temsilcisi olacak. Oyuncu ihracıyla yaşayan ve hemen her sezon kupada ikinci turu gören Porto için daha kötü bir haber olamazdı sanırım. Bu yaz da Falcao ve Bruno Alves'i pazarlayacaklardır ama gelecek sezon için düşündükleri oyuncuları koymak için o kadar da süslü bir vitrinleri olmayacak gelecek sezon. Transferde kıtanın en fazla para kazanan ekibi Porto, üç ayda bir "İşte bu kadar kazandılar" minvalinde yazılara rastlanır. Gelecek sezonun sonunda ne yapacaklarını şimdiden merak ediyorum.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

4 yorum:

Metonet dedi ki...

eski cl efsanesi dortmund da uefa'da. psv, feyenoord hatta belki lyon da. zor geçecek seneye uefa.

pclion dedi ki...

Dortmund neyse de Lyon da bu listeye girer eğer gidemezse. Auxerre maçından galibiyet çıkarmasalardı onlar da okka altına gidecekti. Son maça avantajlı giriyorlar...

Adsız dedi ki...

Liverpool UEFA'ya da katılamadı diye biliyorum.

pclion dedi ki...

Yok, lig yedincisi de UEFA Avrupa Ligi'ne gidiyor çünkü Portsmouth'un Avrupa kupalarına katılma hakkı yok finansal durumundan dolayı. Yani FA Cup finalisti olması bir anlam ifade etmiyor, kupayı alsa da hak lig yedincisinin...

Related Posts with Thumbnails