Kayıp Kral: Ariza Makukula

Ligin karakterini en iyi yansıtan oyuncu kimdir sorusu bana yöneltilse cevabım tereddütsüz Ariza Makukula olurdu (TFF'ye göre Aziza, diğerlerine göre Ariza. Nüfus memuru kurbanı olabilir.). Portekizli oyuncu topraklarda yetişmiş forvetlerin dahi artık gol atmakta zorlandığı ligimizde nasıl gol atılacağının, yani kazanılacağının dersini verdi bu sezon. Bu 'özel ders'in ücreti ise finansal açıdan ligin en rahat ekiplerinden olan Kayserispor'a bile fazla gelince de son kral, yükselmiş piyasasını da düşünüp Portekiz'e döndü...

Türkiye'de oyunculara ödenen fahiş bütçelerin yarattığı en önemli handikap bu. Doğru fiyata aldığınız ve başarıyı da yakalayan bir yabancı oyuncu yerel dinamikleri çözdüğü an kapıyı yıllık 2 milyon avrodan aşağı açmıyor. Brezilya'dan gelip ilk senesinin sonunda Beşiktaş'tan benzer bir kontrat koparan Bobo var mesela. Brezilya'dan genç yetenek getirip parlatıyorsunuz ve ilk sezonunda ipler onun eline geçiyor ve maaşını üçe-dörde katlıyor. Kariyeri Türkiye'nin üzerinde gezen adamları anlarım ama Türkiye'de parlayan oyuncunun bu kadar çabuk absürt kontratları daha ilk senesinin sonunda alabilmesini anlayamam.

Bunun artık ligin değişmez dinamiklerinden biri haline gelmesi Türkiye Ligi için kötü bir haber, hele ki bu durum İstanbul'un dışına sıçramışsa. Bir oyuncu Türkiye'de büyük kontrat alabilir, normaldir lakin 2 milyon avroluk kontratı Avrupa kupalarına katılmayan bir ekipten istemesi artık işin absürdleştiği anlamına geliyor. Kayserispor'un bu transferi zorlamamasını anlayışla karşılamak lazım.

Öte yandan lige bu kadar iyi uyum sağlamış, başarılı bir santrforu ülke sınırları içinde tutabilmek gerek. Kayserispor'la yapılan kontrattaki bağlayıcı maddeden de kurtulan Benfica'nın onu 4-5 milyon avrodan aşağı bırakmayacağı açık fakat Türkiye'de harcanan bonservis bedelleri düşünüldüğünde İstanbul ekiplerinden muhakkak bir talibi çıkacaktır. Benim favorim aslında Beşiktaş ama yabancı kontenjanı en problemli kulüpler aynı zamanda ve en az üç yabancısını elden çıkarmadan Makukula'ya sulanmaları mümkün değil. Galatasaray'ın merkez forveti Baros'ken bu transfer pek akıllıca değil ama Fenerbahçe, Güiza'nın gönderilmesi durumunda daha da acilleşen yerel başarı ihtiyacını düşünüp kısa vadedeki en etkili forvet çözümü olan Makukula'ya yönelebilir. Bekleyelim, görelim...

Ariza Makukula / Kayserispor: 29 maç, 21 gol

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

3 yorum:

Selocan dedi ki...

Yıllık 2-2,5 milyon euro vereceğin bir adamı (hem de yabancı) kulübede oturtmak zaten çok saçma. Galatasaray bu adamı alırsa (ki haberler dolaşmaya başladı) Zaten ekonomik zorluklar yaşayan bir takımın kulübeye bu kadar para bayılması düşündürücü olur. Dediğin gibi Baros varken fazla lüks kaçar. Hele Semih Şentürk de bittiyse hiç bulaşmayalım. He Semih gelirse kaç para alacak, daha azını almayacaktır, ancak Türk olması kontenjan açısından daha mantıklı bir hamle.

Makukula Fenerbahçe'nin inat ettiği mevcut sistemine de cuk oturur. En azından Güiza'dan daha iyi bir performans göstereceği kesin.

Adsız dedi ki...

Bugün bir haber okudum, Roma kalecisi Julio Sergio sözleşmesinin bitimine 1 ay kala yıllık 1 milyon avroya sözleşme uzatıyor.

Adsız dedi ki...

Yerel gazetelerde çıkan haberler ne kadar doğru bilmiyorum ama Makukula Türkiye opsiyonu Kayserispora ait Yurt içinde bir transfer olursa ilk muhattab yine Kayserispor.Takımda en yüksek parayı 600.000 € ile cangela alıyorki makukulaya 2 milyon vermek dengeleri alt üst ederdi.
Benfica gazetelerinin internet sayfalarında daki okuyucu yorumlarında enterasan ve mantıklı okuyucu yorumları vardı makukula ile ilgili.
Benficalıların büyük çoğunluğu 30 yaşına gelmiş bir oyuncuyu 2,5 milyon euro ya satmak gayet mantıklı bir daha geri dönüşünü futbol hayatı bitmek üzere v.s .
futbol geçmişi oldukça istikrarsız bir oyuncunun bile 2. yılında aldığı paranın 2 katını istemesi ülkemizin futbolcu ücterlerin arab ligine döndüğünün bir göstergesi
futbol hayatının son virajina her giren yabancıların geleceklerini garanti altına alacak lig haline geldi

Related Posts with Thumbnails