Yeni Nesil Altaylılar: Musa Çağıran & Burak Çalık

Türk futbolunda oyuncu yetiştirme geleneği olan kulüpleri saymaya kalktığımızda adını anmamız gereken kulüplerden birisi de Altay. Özellikle Sakarya, Dardanel gibi kalelerin düşmesiyle İstanbul'dan bağımsız genç oyunculara fırsat tanıyan ve bu oyuncuları servis eden kulüp sayısı iyice azaldı, son sezonlarda yükselişte olan bir Bursaspor var. Geçtiğimiz sezon ümit milli takımın da kalesini koruyan Gökhan Değirmenci'yi ve Merter Yüce'yi, ondan önceki sezon da Eren Güngör'ü Kayserispor'a gönderen Altay'ın geçen sezon play-offlarda başarısız olması kadrodaki bu eksilmeleri de göz önüne alınca düşüş yaşayacakları öngörüsünü de beraberinde getirmişti ama Altay zirve yarışında tutunmaya bu sezon da devam ediyor. Bunda en önemli paya sahip oyunculardan ikisi Musa Çağıran ve Burak Çalık'a ise yaşları ve potansiyelleri gereği ayrıca göz atmak gerek.

Musa Çağıran 1992 doğumlu olmasına rağmen genç milli takımlarda kendi yaş kategorisinin üstünde oynayacak fizik kapasitesine sahip bir oyuncu olarak dikkat çekiyordu geçtiğimiz senelerde, adı fazlaca geçiyordu geleceğin yıldızları arasında. Profesyonel düzeyde sahne alması ise bu yıl oldu. Defansın sağında da görev yapabilen Musa, bu sezon Kayserispor'a geçen Merter'in boşluğunu Altay'da dolduran isim. Bununla da yetinmeyen ve ön alanda gol de kovalayan bir kimliği var. Birkaç maçını izleme fırsatı buldum bu sezon, bunların arasında iki gol attığı Giresunspor maçı da vardı. 17 yaşında, Türkiye'de yetişmiş bir oyuncunun bu düzeyde bir hava hakimiyeti olması gerçekten şaşırtıcı, farklı bir fiziği olduğu kesin. Attığı iki golün yanı sıra kaleciden aldığı bir hava topu vardı ki o pozisyon Altay'a son dakikada penaltı getirmişti. Bu sezon kaydettiği 5 golün 4'ünü kafayla atmış olması tesadüf değil. Türkiye'de genelde stoperler için bir kriterdir hava hakimiyeti ancak stoper-orta saha değişimi gibi saha içi rotasyon yapmak istiyorsanız olmazsa olmaz özelliklerden birisidir hava hakimiyeti, bu geçişi de yapabilecek bir oyuncu bir yandan. Birkaç sezon düzenli olarak bu bölgede oynayan bir Musa'nın milli takım düzeyinde de adını duyuracağına şüphem yok. Şutları biraz eksik gibi duruyor, bu konuda üzerine koyabilir mi bilmiyorum ama çalışmalı. Maç tecrübesiyle beraber bu konuda da ilerleme kaydederse en geç 20'li yaşlarının başında İstanbul'a geçiş yapar.

Transferinden söz etmişken Fenerbahçe'nin kendisiyle şimdiden ilgilendiği yönünde bir şeyler duyduğumu söyleyeyim, bir Galatasaraylı olarak beni rahatsız eden bir gelişme açıkçası. Transferi için belki erken olabilir ama Fenerbahçe bonservisini alıp bırakmak istiyorsa çok akıllı bir hamle yapmış olur. Yetiştirdiği oyunculara uçuk bonservis bedelleri biçen bir ekip de değildir Altay, mali durumu da pek iyi olmadığından uygun bonservis bedellerine bırakabiliyorlar oyuncularını. Galatasaray araya girip bu işi bitirirse büyük iş başarmış olur. Madem bu Musa 17 yaşında, neden U17 Dünya Şampiyonası'nda değildi derseniz bunu Altay'da düzenli oynuyor olmasına bağlamak gerekiyor. Chelsea'nin yedek takımında forma giyen ve 92 jenerasyonunun en önemli oyuncusu olan Gökhan Töre'nin de turnuvaya gönderilmediğini hatırlatayım. Zaten geçen sezon bu düzeyde forma giymiyorken U-17 milli takımı havuzunda yer aldığını biliyoruz. Altay maçlarına denk gelirseniz bir izleyin derim.Altay deyince değinmemiz gereken bir diğer genç oyuncu da elbette Burak Çalık (fotoğrafta ortada, 8 numara. Daha iyi fotoğrafını bulamadım bir saate yakın bakmama rağmen). Ümit milli takımın forvet rotasyonunda şu sıralar Kayserispor'daki TV performanslarıyla ismini öğretmeye başlayan Ömer Şişmanoğlu'yla beraber yer bulan Burak, Bank Asya'da 9 golle gol krallığının en önemli adaylarından biri konumunda. Çok diri ve seri bir oyuncu, fuleli denilen cinsten. Kondisyonu da hiç fena değil, rakip defansı ciddi şekilde yıpratıyor.

Yalnız bu enerjisini verimli kullanan bir oyuncu olduğunu söylemek zor, son vuruşlarının yüzdesi daha üst seviye için soru işareti, ayrıca sağ ayağına fazla bağımlı bir oyuncu izlenimi verdi bana. Top sürmesiyle ve hızıyla yaşayan bir oyuncu için çift ayak kullanımı çok daha önemli oluyor, belli bir nokta sağ ayağıyla dikine kat edemeyeceği için topu geriye çekmek zorunda kaldığını gördüm izlediğim her maçında. Skorerliğine ve fiziksel artılarına rağmen Süper Lig'in zirvesinde yer bulacağıyla ilgili şüphelerim var ama kendini bir üst seviyeye atabilir. Takip edilmesi gereken bir oyuncu o da. Geçtiğimiz sezondan beri düzenli oynuyor, bir-iki sene sonra o da gündeme gelecektir, Altay bu sezon Süper Lig'e yükselebilirse seneye Süper Lig'de daha doğru bir izlenim edinme şansını yakalayabiliriz...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

13 yorum:

Schumy dedi ki...

Benim Altaylı arkadaşım şu yazıyı yazmıştı Uğur bu Musa için. Ben de onunla beraber duymuştum adını.

http://taccizgisi.blogspot.com/2009/11/15-yasndan-kucuk-profesyonelmusa.html

altay dedi ki...

Zamaninda Besiktas oyuncularimiza goz dikiyordu,simdi de kayserispor bi rahat birakin super lige cikalim ..burda ki foto biraz daha iyi:))
http://www.yukselkisenkararsinay.org/fotograf.php?r=7&k=8#resim

Batistuta35 dedi ki...

Altayın geleneğidir zaten her sene böyle gençleri piyasaya sürüp bank asyada parlatmak.Burak 2 senedir çıkış içinde ve biz taraftarlarca çok seviliyor.Musa özellikle son maçlarda çok iyi gidiyor 2 haftadır yazıyor gollerini:)

Santiago dedi ki...

Altay a transfer olmadan takımla bir sürü fotoğrafı mevcut bende. Fakat işinizi görmeyecek sanırım. Bu arada musa 90 Doğumludur kimliğine yanlışlıkla 92 yazmışlar biz yıldız takımda beraber oynarken sürekli saha kenarından tepkiler alıyorduk. Musaya edilen küfürler vb. Biraz bende araştırdım Altay resimlerini belki işinize yarar.

Altay Buca Türkiye Kupası maçı Musa 90 dk full oynadı :
http://photos-c.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v2669/1/106/1141642192/n1141642192_2000999_4577593.jpg

http://photos-e.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v2098/59/89/797820248/n797820248_5727996_4276.jpg

http://photos-d.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v2080/1/106/1141642192/n1141642192_1908693_8635.jpg

--

http://photos-d.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v2669/1/106/1141642192/n1141642192_2000996_8113426.jpg

http://photos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs016.snc1/2978_1148299704628_1141642192_2020997_821028_n.jpg

Avram dedi ki...

altay hakkinda bir yazi okumak guzel, izmiri, dolayisiyla evime 15 dakika yurume mesafesinde olan alsancak stadini terkedeli cok oldu.

ALTAY dedi ki...

Her zaman heryerde en buyuk ALTAY

Mithra dedi ki...

bi de altay'da 84'lü Yiğitcan var.pek bu yazıya uymasa da kesinlikle süper ligde rahat oynayacak bi adam.bugün servet'in yanına konsa rahat rahat oynar.onun açıklarını rahatlıkla kapatabilir.zaten gs ile de transfer dedikodusu varmış.inş olur.sarp gibi sürpriz bir transfer olur derim ben

ugur senel dedi ki...

burak çalık bence bizde oynayamaz ama Musanın bize yani Galatasaraya gelmesini gercekten isterim...
Sevgili pclion , genc oyuncular üzerine durmaya başlamışken bence kasımpaşadaki barış başdaş üzerine bir yazı iyi gider (yoksa yazdınmı?)
gördüğüm kadarı ile eren güngörden falan cok daha iyi bir oyuncu ,hem havadan - hem yerden dengeli bir oyuncu olarak göze batmaya başladı ,umarım bizim yönetim görür onu..

papaz dedi ki...

Çalık tam iyi zamanlarındaki Ahmet Dursun. Deli fişek, gol vuruşları zayıf ama bir an durmuyor, perişan ediyor tandemleri.

Jordi Metal dedi ki...

Musa'dan geçen sezon bahsetmiştim bende. Oldukça genç yaşta A takıma adapte olmuş yetenekli bir genç



http://hakanbaysal.blogspot.com/2009/04/musa-cagran.html

Unknown dedi ki...

Tipi aynı Mehmet Yıldız'a benziyor.

Sade dedi ki...

Altın Kafa Musa Çağıran yazısıda bunu destekler, bu yazıyı beğenen o yazıyı da beğenir;

http://www.yukselkisenkararsinay.org/haberler.php?haberno=1691

twilost dedi ki...

yeter artık altay geri gelsin süperlige.. ben istanbullu bi insanım izmirle de bi bağım yok ama altaya hep sempatiyle bakmışımdır yanılmıyorsam düşeli bu 6.yıl ve 3 kere playoff oynadılar, hala nasıl olur da 2 kere kasımpaşayı geçemezler anlamış da değilim. bari daha süper lige gerekli bi takım olsaydı yenildikleri..

eren güngör oynuyor mu şu sıralar kayseride, bu sene hiç adını duymadım gerçi tek fenerbahçe'yle oynadıkları maçı izledim.

oyuncuyu satın alıp süresiz kiralık bırakmayı akıl edemez yöneticilerimiz, o yüzden şimdilik ne biz alalım ne galatasaray ne de bir başkası altayda kalsın.

Related Posts with Thumbnails