Goldman Sachs International

Birçoğunuz ABD'nin ünlü bir finans şirketinin sıradan bir futbol bloguyla ne gibi bir bağlantısı olduğunu anlamaya çalışıyorsunuzdur tahminimce ama önümüzdeki günlerde bu firmanın adı daha sık geçecek gibi duruyor spor sayfalarında ve bloglarda.

Galatasaray, Goldman Sachs'la 150 milyon doları bulan 10 yıl vadeli bir kredi anlaşmasını imzalamak üzere. Buradan gelecek parayla kulübün belki de en büyük problemi olan şirket birleşmesine harcanacak. Bu şirket birleşmesi nedir, neden gereklidir diyecek olanlar olursa kısaca açıklamaya çalışayım.

Galatasaray şirketleşip borsaya açıldığı dönemde sadece gelirlerin göz önüne alındığı bir modeli tercih etmişti. Yani her türlü stadyum geliri, merchandising, transfer girdisi vs. bir havuzda toplanıyor, bu miktar Galatasaray'ın teoride karı gibi gözüktüğü için bu gelirin %25'i temettü bedeli olarak hisse sahiplerine dağıtılıyor. Galatasaray'ın borsaya ekonomik kriz döneminde açılması da büyük bir etken ancak affedilemez bir yanlıştır bu model.

Şimdi Galatasaray gelirlerin biriktiği Sportif A.Ş ile futbol giderlerinin dahil olduğu Futbol A.Ş'yi birleştirip bu temettü yükünden kurtulmak istiyor ancak bu durumdan maksimum kar elde etmek için hisseleri toplayıp olabildiğince yüksek fiyata birleşmenin olmasını arzulayan QVT adlı bir şirket te mevcut, bu şirketin rus mafyasıyla bağlantısı olduğu konuşuluyor. İki sene önce birleşme için gereken çağırma bedeli an itibariyle iki katına dayanmış durumda. Galatasaray bu birleşmeyi halledemezse çok daha büyük sorunlar çıkabilirdi ancak Adnan Polat yönetimi bu konunun ciddiyetinin farkında gibi gözüküyor. Goldman Sachs'la sağlanan kredi birleşme için fazlasıyla yeterli.

Birçoğunuz neden bu kredi daha önce sağlanıp daha uygun bedellerle bu iş halledilmedi diyebilir ancak Galatasaray'ın finansal durumu bu denli büyük bir krediyi almaya müsait değildi. Türk Telekom'la imzalanan 10 yıllık stad ismi anlaşmasından gelecek 100 milyon euro ve 5 yıllık loca satışından gelecek 150 milyon euro gibi çok büyük gelirleri garanti altına almış bir Galatasaray'la iki sene önceki Galatasaray arasında finansal açıdan dağlar kadar fark var.

Tüm Galatasaraylılara hayırlı olsun, geleceğe dahi bir umutla bakma zamanı geldi bizler için...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

1 yorum:

citrus dedi ki...

açıklamamların için teşekkür ederim.içimi rahatlattın,ama rus mafyası ile ilişkide olabileceği yorumları acaba bir tehtit unsurumu diye düşündürdü beni.

Related Posts with Thumbnails