Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi Yolu

Üzüntü, kızgınlık gelir geçer, gelecek sezon başladığında her takım taraftarında olduğu gibi Fenerbahçeliler de takımlarına yeniden sarılırlar ve hayal kurmaya devam ederler. Bu yaralar sarılır ama bugün Fenerbahçe'nin kaybettiği somut bir şey varsa o da Şampiyonlar Ligi bileti. Maddi kısmına burada girmeyeceğim, Bursaspor'la ilgili yazacağım yazıda sıkça değineceğimden. Şu anda gelen sorulardan anladığım kadarıyla esas merak edilen konu Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi yolunun nasıl olacağı. Bugünün işini yarına bırakma düsturuyla konuya açıklık getirmeye çalışayım kendimce.

Öncelikle Türkiye Ligi ikincisinin katıldığı eleme 'Şampiyonlar Olmayanlar Elemesi'. Bu elemeye 15 takım katılıyor ve eleme iki ayaktan oluşuyor. Türkiye ikincisinin Şampiyonlar Ligi'ne kalması için bu iki turu da geçmesi gerekli. Burada yolun zorluğunu belirleyen ise takımların UEFA sıralamasındaki yeri. Fenerbahçe, topladığı 54.890 puanla aslında epey iyi durumda, beş senedir istikrarlı bir şekilde Avrupa'da yer almanın yanı sıra 2008 çeyrek finalinin de etkisiyle hatrı sayılır bir konumda bulunuyorlar.
Fenerbahçe'nin puanı elemenin ilk turunda seribaşı olmak için fazlasıyla yeterli. Liglerin de çok büyük bir bölümünün bitmesiyle tablo netleşti. Zaten ilk 40'ta olan bir ekip bu turda rahatlıkla seribaşı oluyor, Fenerbahçe için problem seribaşı olup olmamak değil fakat buradaki risk rakip beşliden arıza yaratması muhtemel tek takım Celtic. Romanya ikincisi hariç diğer takımlar olan Yunanistan ikincisi PAOK, İsviçre ikincisi Young Boys ve Belçika ikincisi AA Gent nispeten elenebilir rakipler. Geçen seneki havuza göre oldukça makul bir havuz olmuş. Celtic'i pas geçildiği sürece bu turda bir sorun yok.
Fenerbahçe için problem yaratacak esas tur play-off'lar. İlk resimdeki puanları incelerseniz Fenerbahçe'nin üzerinde yer alan üç takımı işaretlediğimi göreceksiniz. Tottenham ve Ajax. Bu iki takımı işaretlememin nedeni Fenerbahçe'den ufak farklarla ayrılan bu üç takımın da play-off turuna katılıyor ve sarı lacivertlilerin üzerinde yer alıyor olması. Bu turdaki muhtemel beş seribaşı Sevilla, Werder Bremen, Zenit, Tottenham ve Ajax. Fenerbahçe ise teorik olarak altıncı sırada, yani Fenerbahçe ilk turu elenmeyip geçerse seribaşı olma şansı epey düşük.

Bu hafta sonuçlanan ligler arasından İspanya ve Yunanistan Fenerbahçe'yi doğrudan ilgilendiriyordu. Birinden iyi birinden kötü haber çıktı ve dengelendi. İspanya'da Mallorca ve Sevilla çekişiyordu. Oradan Mallorca gelse şu anda Fenerbahçe bir üst sırada olabilir, ilk turu geçmesi halinde kesin olarak seribaşı olabilirdi. Sevilla'nın gelmesi bu açıdan kötü haberdi. İyi haber ise Yunanistan'dan elemelere gelen takımın Fenerbahçe'nin hemen üzerinde yer alan Olympiakos değil PAOK olması. Olympiakos gelse Fenerbahçe yedinci sırada olacak ve tüm umutlarını gömmek zorunda kalacaktı.

Kalacaktı diyorum çünkü Fenerbahçe'nin ufak da olsa bir şansı var. Fenerbahçe'nin katıldığı ilk tur elemelerine katılan iki kritik takım var. Rus üçüncüsü Zenit ve Hollanda ikincisi Ajax. Bu iki takım nispeten zayıf duran ilk tur havuzundan bir takıma elenirse ve Fenerbahçe takılmadan play-off'a yükselirse ilk beşte yer alabilir. Benim fikrimi soracak olarsanız zor. Bu iki ekibi eleyebilecek kalibrede tek takım var bence orada, o da Celtic. İskoçların Fenerbahçe'ye çıkma olasılığıyla bu iki takıma çıkma olasılığını ekstrem durumlar olarak kabul edersek üç takım da benzer şartlarda sahaya çıkacaklar ve bence üçü de üst tura adını yazdıracaktır. Ayrıca Celtic'in de bu takımlardan fazlası olduğunu söylemek epey güç. Yine de Fenerbahçe'nin geçen sene Stuttgart'ın yakaladığı şansı yakalayıp play-off'ta seribaşı olması olası.

Velhasıl kelam, şanslı ve şanssız iki senaryoda da Fenerbahçe'nin işi kolay değil, hatta rahatlıkla 'zor' kategorisine sokabiliriz. Yaz dönemi hamleleri takımların çehresini yine değiştirecektir, erken konuşmamak lazım ama bu konuları merak eden özellikle Fenerbahçeli arkadaşlara bir yol haritası çıkarmak istedim. Yararlı olmuştur umarım...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

10 yorum:

serdark dedi ki...

super yazi! Tesekkurler!

90 + 3 dedi ki...

Bunu bulabileceğimiz bir spor servisi ya da bunu bilen bir spor müdürü var mı acaba? LigTv'nin yorumcuları da, Rıdvan da bu konu geldiğinde kem-küm etmekten fazlasını yapamadılar. Diyebildikleri şey, bu saatten sonra işi zor oldu. Elinize sağlık gerçekten, teşekkürler.
http://doksanartiuc.blogspot.com/

Metonet dedi ki...

bundan sonra lig 2.sinin cl'ye katılması zor olacak çok. sionları, partizanları, avenir beggenleri arayacağız.

Unknown dedi ki...

Teşekkürler.

methaldar dedi ki...

Bence seri başı olmasa da iyi bir kurayla gene ŞL'ye kalabilir. Tabii bu ihtimali takımın, bu seneki iskeletinin değişmeyip, birkaç iyi takviyeyle kuvvetlendirilmesine bağlıyorum. Yoksa Denizli maçı sonrasındaki travma gibi olursa, ilk turda bile elenebilir.

Adsız dedi ki...

uefa nın eski eleme usulu olsaydı fenerbahçe bu puanla rahatlıkla seri başı olup cl ye kalırdı. bundan sonra 2 takımla cl ye kalmak imkansıza yakın

G. dedi ki...

Çok güzel yazı olmuş.

BG dedi ki...

Playofflarda Sporting Braga haric eleyebilecegimiz bir takim gormuyorum. Sampiyonlar ligi bu senede olmayacak gibi duruyor malesef.

Alper Öcal dedi ki...

Çok önemli mesele değil.

Zenit ile Kiev'in, Sampdoria ile Tottenham'ın, Auxerre ile Bremen ya da Ajax'ın pek farkları yok.

Sevilla'yı daha önce elemiş bir kulüp zaten Fener.

Esas mesele; son hafta travmasından sonra takımın ne kadar çabuk toparlanacağı, kadronun ve teknik adamın ne kadar kısa sürede oluşturulup, sezona hazırlanacağı.

twilost dedi ki...

yarın istifa çıkmayacağı kesin.. bu sefer öncekinden alınan derslerle,bu seneden alınan derslerle çok hızlı ve sadece gerekli revizyon yapılacağını düşünüyorum( yada inanıyorum diyelim). eksiklerimiz başta td olmak üzere belli. seneye özür senesi olacak. tarihinin en büyük başarısını yakaladıktan sonra üst üste 2 yıl çuvallayan ve şampiyonluğu son maç üstelik maç sonu rezil olarak bırakan takımın taraftarından özür senesi.. 2 yol var önümüzde ya göstermelik hamleler ve sadece lige odaklı bi takım ya da gerçek güçlü büyük hamlelerle özrü şampiyonlar ligi ile yapacak bir takım.. 2.sini tercih ederlerse şu elemelerde tek eleyemeceğimiz takım tottenham onun dışındaki hepsini eler cl macerasına geri döneriz..

Related Posts with Thumbnails