Son Viraj Öncesi DK Avrupa Elemeleri

Bu yazının zamanı dün geceydi aslında ama iki gündür ciddi şekilde hasta olduğumdan yazmayı planladığım birçok şeyi atlamak zorunda kaldım, "sağlam kafa-sağlam vücut" meselesi biraz da. Yine de elemeleri atlamak doğru olmayacak zira bizim Dünya Kupası dışında kalmamız kadar büyük sürpriz olmasa da kayda değer birçok eşleşme ve maç vardı. Bizim hesabı bir kenara bırakıp diğerlerine bir göz atmak gerekir öncelikle, zaten Fatih Terim'in beklenen istifası ve sonrasında fazlasıyla konuşulacaktır milli takım. Şuursuzca bir değerlendirme yerine önce önümüzü görsek fena olmayacak.

1.grup Cumartesi maçları öncesi DK Avrupa elemelerinin en karışık grubu konumundaydı, gruptan çıkma şansı bulunan dört takım birbirleriyle oynuyordu fikstür gereği. İlk maç iki İskandinav ülkesi Danimarka ve İsveç arasında Danimarka'da oynanacaktı, diğer maç ise beklentilerin fazlasıyla altında kalan 1. torba takımı Portekiz ve grubun sürpriz takımı Macaristan arasında. Maçlar öncesi sürpriz bir puanlama vardı belki ama iki maçtan da sürpriz çıkmadı, ev sahipleri kazanmayı bildi. Özellikle Portekiz-Macaristan maçından çıkabilecek bir beraberlik bizim elenişimizden daha büyük bir ses yaratabilirdi ancak günün son maçında Portekiz Macaristan'a o fırsatı vermedi. Diğer maç da Portekiz'in istediği gibi gelişti ve lider Danimarka iç sahada İsveç'i affetmedi. İsveç aldığı 1-0'lık mağlubiyetle son maçlar öncesi üçüncülüğe geriledi ki Portekiz'in son maçı iç sahada Malta'yla. Bu sebeple aldıkları mağlubiyet onlar için yolun sonu demek bir anlamda. Danimarka'ya kaptırdıkları 6 puan onlara pahalıya mal oldu kısacası. Zaten son dönemde Danimarka-İsveç eşleşmeleri ilginç geçiyor, 2007'deki 3-3 maçta Herbert Fandel'in saldırıya uğradığı maçı da unutmamak gerek.

3. grup da en az birinci grup kadar ilgi çekici zira grup birinciliğinin geçtiğimiz elemelerde ilk ikiye girememiş bir takıma gideceği artık kesin. Bu da Dünya Kupasında yeni bir Avrupa takımını göreceğimiz anlamına geliyor. Maçlar öncesi Slovakya ciddi bir avantaja sahipti ve birebir rakibi olan Slovenya'dan alacağı bir beraberlikle Dünya Kupası biletini cebine koyacaktı ancak başaramadılar. Kendi sahalarında aldıkları 2-0'lık mağlubiyet onları son maçlar öncesinde zor durumda bıraktı zira iki puan arkasındaki Slovenya ikili averajı aldı ve son maçını sıfır puanlı, -43 averajlı San Marino'ya karşı oynayacak. Slovakya bu yüzden Polonya deplasmanından üç puanla dönmek zorunda liderliğini koruyabilmek için. Euro 2008'de yer alıp Dünya Kupası elemelerinde başarısız olan bir diğer ekip de Polonya, 11 puanla beşinci sıradalar gruplarında. Slovakya kazanırsa pek şaşırmayacağım o yüzden ama iç sahadaki veda maçlarında yenilmeye oynayacaklarını sanmıyorum. Slovakya Çarşamba günü ciddi bir sınav verecek, izlenmeye değecek maçlardan birisi bu eşleşme bence. Çek Cumhuriyeti'nin az da olsa bir ikincilik ümidi var ama yukarda da söylediğim gibi, San Marino'nun Slovenya'dan puan almasını bekleyecekler. Ne kadar gerçekçi bir olasılık, o ayrı tabii.Bu haftanın en ilgi çekici hikayesi hangisiydi dersek şüphesiz İngiltere'nin Ukrayna'ya mağlubiyeti ve Hırvatistan'ın pratikte Dünya Kupası dışında kalması olacaktır birçoğunuzun cevabı. "İntikam soğuk yenen bir yemektir." deyiminin karşılığını bulduğu bir maç oynandı 6.grupta Cumartesi günü. İngilizler bu tip olayları unutmazlar, Euro 2008 öncesi yaşanan şok sonrası DK grupları kura çekiminde de eşleştiklerinde bize böyle bir hikaye vad ediyorlardı zaten, İngiltere milli takımı kaptanı John Terry de Hırvatistan'la yarım kalan bir hesapları olduğunu açıklamıştı Hırvatistan'la yapacakları maç öncesi. O hesabı artık kapattılar diyebiliriz, İngiltere Dünya Kupası yolunu tutarken Hırvatistan eğer Ukrayna tarihi bir hata yapmazsa maçları evinden izleyecek.

Diğer gruplarda tablo artık belli gibi, bizim gibi zor durumda bulunan favorilerden olan Portekiz de durumu kotardığına göre Çek Cumhuriyeti'yle beraber elemelerin en başarısız ekiplerinden biri olarak öne çıktığımız bir gerçek. İki turnuva üst üste görmeyi beceremiyoruz hala ve bu eşiği geçemedikçe kendimizi içlerinde olduğumuzu sandığımız o Avrupa büyüklerinin yanına yaklaşamayacağımızı artık öğrenmek lazım. Kendini 'hatırlatmaya' ihtiyaç duymayan, her daim hatırlanan bir takım olabilmek için. Neyse, konu Türkiye'ye kayıyor, yavaştan toparlayıp gruplardaki ihtimalleri ve garantileyenleri derleyip bırakalım.

1.grup: Danimarka, Portekiz, İsveç
2.grup: İsviçre, Yunanistan, İsrail
3.grup: Slovakya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti
4.grup: Almanya, Rusya
5.grup: İspanya, Bosna Hersek
6.grup: İngiltere, Ukrayna, Hırvatistan
7.grup: Sırbistan, Fransa
8.grup: İtalya, İrlanda
9.grup: Hollanda, Norveç

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

9 yorum:

Adsız dedi ki...

İsviçre garantilemedi henüz.

pclion dedi ki...

İsviçre iki maçta da yendi Yunanistan'ı, o yüzden garantiledi diye biliyorum İsviçre'yi...

Fabio Luciano dedi ki...

genel averaja bakılıyor sıralamalar için.o yüzden isviçre'nin 2 maçta da yunanistan'ı yenmesi önemli değil.kağıt üzerinde hala yunanistan'ın ilk sıra için şansı var.yani son maçta isviçre kendi sahasında israil'e yenilirse yunanistan lüksemburg'u yendiği takdirde lider oluyor.fakat bu bence de çok düşük ihtimal.

ilginç olanı da şu ki ben grupta ikinci olsak dahi play off-lar için işimizin bu tabloda çok zor olacağını düşünürdüm.

portekiz,yunanistan,rusya,ukrayna, fransa,irlanda ve bana göre de işini son aldığı slovenya mağlubiyeti zora sokmuş ve yine bana göre hafta içi polonya'yı yenemeyerek liderliği slovenya'ya verecek olan slovakya...

bu tabloda çek bi slovakya olurdu herhalde.

şimdi herkes ya bosna'yı ya da slovakya-slovenya'yı isteyecek.

yani play-off'a kalmak bileti cebine koymak anlamına da gelmiyordu.

bir portekiz-fransa eşleşmesi çok ilginç olur.

keza rusya-ukrayna da öyle.ama ben geçmiş kuraları düşünüyordum da uğur büyükleri birbirlerine kırdırmazlar irlanda,bosna,slovakya fransa,portekiz,rusya'ya yem olur.yunaistan ile ukrayna'da yesinler birbirlerini..

tabi şimdiden çok erken...

f ı R a t dedi ki...

genel averaja bakılıyor ama bu saatten sonra isviçre bırakmaz

Turan dedi ki...

İngiltere aleni yattı Ukrayna'ya. Yalnız Hırvatistan'ın İngiltere'yi yenmesi ile karıştırılıyor, onun intikamı deniyor ki çok yanlış. Burada aleni şaibe varken orada futbolun doğruları vardı.

Hırvatlar doğru olanı yapmıştır. Herkes iddiası kalmadı, yatacak derken gidip Wembley'de takır takır toplarını oynamışlardır. İngiltere'nin yaptığı adilik ile karıştırılmasın. Gerçi tarihindeki tek kupa şaibeli 66 Dünya kupası olan İngilizlere de bu yakışırdı.

Forza Biliç..:))

pclion dedi ki...

T.S, yorumuna katılıyorum, intikam derken İngilizlerin bakış açısını belirttim, kendi fikrimi değil. Hırvatlar orda kesinlikle doğrusunu yapmıştı...

a-town dedi ki...

portekiz-fransa gibi bir eşleşme bildiğim kadarıyla imkansız. ikinciler belli olduktan sonra fifa sıralamasında üstteki 4 takım ile alttaki 4 takım arasında eşleşmeler olacak. yani iki torba olacak sanırım. portekiz, fransa, yunanistan ve rusya üst torbada. ayrıca en kötü ikinci olan norveç'in şansı kalmadı.

mrt309 dedi ki...

Bu Fransa'nın, İtalya'nın, Arjantin'in hali nedir ya? Brezilya ve İspanya şampiyonluk için kapışacaklar sanırım. Yarı Finalde İngiltere ve Almanya'yı da görebiliriz. Sürpriz adayı evsahibi takım olur.

hüseyin dedi ki...

çekler gidemedi ya üzlüyorum onlara biz yokuz zaten bari bizden birileri olmalıydı.bi elonu mu o da oynamıyor zaten

Related Posts with Thumbnails