Wanderson do Carmo: Yeni Bir İsveç-Hollanda Yolcusu Mu?

İskandinav pazarı hakikaten ilginç bir pazar. Nasıl beceriyorlar bilmiyorum ama tek marifetlerinin oyuncu yetiştirmek olmadığı, aynı zamanda iyi bir tarama sistemlerinin olduğunu yabancı oyuncularından belli. Brezilyalı, Afrikalı birçok kaliteli bir oyuncuya rastlamanız mümkün burda. İskandinav pazarının nimetlerini keşfeden en önemli ligse şüphesiz Hollanda. En son Afonso Alves'te Heerenveen üzerinden voleyi vurmuşlardı, daha yakın zamanda Göteborg'dan Groningen'e gelen ve burdaki performansıyla Hamburg'a transfer yapan bir Marcus Berg var. Sıradaki yıldız adayı ise görünen o ki 23 yaşındaki Brezilyalı Wanderson do Carmo olacak.

GAIS kulübü başkanı yaptığı açıklamada 29 maçta 17 gol atmayı başaran orta saha oyuncuları için iki Hollanda kulübünün teklif verdiğini açıklamış. Burda dikkat çeken bir diğer husus da elbette oyuncu karakteri. Futbolun gelişimi artık skorer orta saha oyuncularına daha çok ihtiyaç duyulmasını sağlıyor çünkü eskisi kadar çok merkez forvetle oynama şansınız yok ve skor üretebilmek için bu tip oyuncular bulunmaz nimet. Bunun farkında olanın sadece Hollandalılar olmadığı, Chelsea'nin de bu oyuncuyla ilgilendiği konuşuluyor, haberi ilginç kılan da bu zaten.

İskandinav pazarına Türkiye'nin uzak olması beni ezelden beri rahatsız etmiştir zaten. Zamanında Gençlerbirliği çok uygun bir fiyata Risp'i getirdiğinde ve başarılı olduğunda bu döngünün kırılabileceğini düşündüm ama arkası gelmedi o dalganın. Burda esas kilit isim elbette Tobias Linderoth'tu ama iki sezondur malesef futbola o kadar uzak kaldı ki insanlarda o etkiyi yaratması zor, ona ayrıca değinmek gerekiyor zaten. Son olarak bu pazara giren Trabzonspor var ki ciddi bir bonservis bedeli ödeyerek Alanzinho'yu getirdiler. Alanzinho, Norveç ligini domine eden bir performans gösteriyordu bir kanat oyuncusu olarak ama Türkiye'nin ortalamanın çok üstünde bir sertliği olduğunu unutmamak gerekiyordu. İskandinavya'ya gidip fizik olarak eksikleri olan bir oyuncu getirmek de bu açıdan ironik olsa gerek.

Bu transferi takibi sürdüreceğim, övüldüğü kadar iyi olup olmadığını çok merak ediyorum. İsveç'ten blogu takip eden arkadaşlarımız vardı bildiğim kadarıyla, izlemişlerse bize oyuncu hakkında daha detaylı bilgi geçerlerse sevinirim. Alves etkisi yaratabilecek bir oyuncu daha ilgi çekici olurdu...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

6 yorum:

Ediz dedi ki...

Isvecten Selam. Ben hic izlemedim bu arkadasi, ama ona kalirsa isvec ligini hic izlemiyorum, tek bi tavsiyem var oda AIK da oynuyan Martin Mutumba, kendisi turklerle buyumus bi kisi ve super lige cabuk alisabilmesi lazim :)


Bizim Keita da Isvece gelmis bi aralar ama beyenilmeden geri gönderlimis.

Isvecli oyuncularin maliyetleri gercekten cok ucuz, yani hollanda super ucret ödeyen bi ulke deyil, ama kendi liglerinde cok dusuk para aldiklari icin genc yasta baska ulkelerde sansini denemek kolay geliyor bu kisilere. Ve sonusta soguk kanli adamlar.

Ben dunden dedim, Brezilyalidan adam olmaz, bu oyuncular bi seviye kadar kendini ispatlar ondan sonra parayi görunce kendilerini kayip ederler... Yatirim yapilmaz yani.

.E. dedi ki...

Selam Ugur Abi,
Kendim Isvecte yasiyorum, ve her gun Bloguna giriyorum.

Yazdin gibi Wederson iy bir oyuncu ve yazdin gibi oda herhalde Hollandaya transfer olur, cunku Hollanda, masallah, isvecteki potensiyali olan oyunculari ucuz bir miktar para karsina satinaliyor ve pahliya baska liglere satiyor.

Bence iskandinav oyuncular bizim ligde cok iy isler yapar. Fenerbachede oynadigi zaman basarili olan Kennet Andersson var, Ankaragucunun Rispi, Genclerbirliginin Harbuzi´si. Galatasarayimizdada Linderoth var, ama malesef cok agir sakatliklar yasadi.

Bence Turk kulubleri göslerini acmali ve Isvecten oyuncu almali. Potentialeri cok buyuk.

Son olarak söyleyebilirimki Wandersonun Takimi, GAIS ligin altsiralarindaki bir takim. O takimda bukadar gol yapmakda iy bir isdir!

IFK Göteborg takimina bakarsaniz cok sayida genc ve potentiali yuksek olan oyuncular var, yas ortalamasi ligin en dusugu ama su an ikinci sirada yer aliyor!

.E. dedi ki...

Isvecteki yuksek potentiali oyuncular:

Gustav Svensson (1987 - Göteborg)
Sebastian Eriksson (1989 - Göteborg)
Tobias Eriksson (1987 - Kalmar)
Emir Bajrami (1988 - Elfsborg)
Daniel Larsson (1987 - Malmö)

Rasmus Jönsson (1990 - Helsingborgda oynuyor ve Henrik Larsson:dan daha cok gol atti bu sezon. Larsson bildiniz gibi Barcelonada ve Uniteda oynadi!)

.E. dedi ki...

Ediz Bey,
Martin Mutumba bir sey olmaz, Emir Bayrami de cok potentiyel var ve Mutumba 3 yas daha buyuk.

mistery dedi ki...

Bende isvecte yasiyorum ve isvec liglerini takip ediyorum. Genelde Allsvenska (isvec 1. ligi) ve Superettan'i(isvecin bank asya ligi) takip ediyorum Wandersson Alves kadar ses getirmedi bu sene Allsvenskanda. Daha gectigimiz az yalnis hatirlamiyorsan Kalmardan AZ-Alkmara transfer olan Rasmus Elm var. Potansielli cok yuksek teknigi cok iyi bir oyuncu, Istanbul takimlarinda ilk 11 olmasa bile rotasyona kolaylikla girebilecek tarzda oyuncu. Hollanda bunlari cok iyi takip ediyor. Turkiye kesinlike iskandinav scout sistemini gelistirmeli.

07GENÇLİK dedi ki...

üstat bence sen bir menejerlik şirketi kur internetten hallet işleri :)
maşallah gönül scout kardeşimiz cok bende antalyadan yazarım sana.

Related Posts with Thumbnails