Büyükçekmece Arazisi & Florya Metin Oktay Tesisleri

Galatasaray'ın Türkiye sınırları içinde gayrimenkul bazında en zengin kulüp olduğunu tekrar hatırlatmaya gerek yok, bunun en önemli ayaklarından biri de Florya'daki Metin Oktay Tesisleri. Yıllardır stad meselesiyle uğraşıldığından geri planda kalsa da aslında orta ve uzun vadede Galatasaray'ın Florya'yı kârlı bir projeyle terk edip Büyükçekmece'ye geçme planları yaptığı biliniyordu. Zaten bu kadar değerli bir araziyi sadece antrenman yapmak için değerlendirmek mali açıdan pek makul sayılmaz, bu anlamda doğru bir hamle olarak gözüküyor kağıt üstünde. Türkiye şartlarında bu tip büyük projelerin kolay gerçekleşmeyeceği belli ama Galatasaray bu projeyi gerçekleştirmek için ilk adımlarını atmaya başlıyor.

Avrupanın en büyük kulüpleri dahi şehir içinde, değerli bölgelere kurmuyorlar antrenman tesislerini, olanlar da bunu değerlendirme yoluna gidiyorlar. Real Madrid'in 1.Los Galacticos dönemi öncesi antrenman tesislerini satması bu işlerde akla gelen ilk örnektir, kulübü ayağa kaldırmada ne kadar başarılı olduğunu söylemeye gerek yok. Florya'nın Galatasaray özelindeki anlamı sebebiyle memnun olmayan bazı arkadaşlarımız vardır elbette ama ben böyle düşünmemek gerektiğine inanıyorum. Florya Galatasaray adına anlamlı bir öğe olmuştur her zaman ama bu Büyükçekmece'ye gitmekle değişecek bir olgu değil. Metin Oktay isminin değişeceğini de hiç sanmıyorum. Böyle bakacaksak zaten Ali Sami Yen'den TT Arena'ya geçişi konuşmak gerekir önce.

İşin duygusal tarafını bir kenara koyarsak uygulanacak modele bakmak gerekir öncelikle, bu gibi detaylar ise henüz belli değil, hatta bu geçişin ne kadar alacağı da tam belli değil. 5-6 sene sonrasının projesidir Florya-Büyükçekmece. Galatasaray'ın Florya'daki tapulu arazi payı tesislerin yaklaşık beşte biri, yaklaşık 110 bin metrekare alanın 22 bin metrekaresi tamamiyle Galatasaray Spor Kulübüne ait. Bu da orda uygulanacak yeni projeden gelecek geliri doğrudan etkiliyor. Dediğim gibi, henüz bir şey belli değilken konuşmak için erken ancak bu proje Riva ve Seyrantepe ile birlikte Galatasaray'ın mali anlamda sağlam temellere oturması adına gerçekleştirilmesi düşünülen üç projeden biri ve bu konudaki her gelişme konuşulmaya değer. Bilgisi olan ve bizlerle paylaşmak isteyenler varsa yorum bölümü açık...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

7 yorum:

TA dedi ki...

reklam vaar:))

http://jairzinhoo.blogspot.com/

Spooky dedi ki...

Aslında daha uzun bir yorum yazarken elektrikler kesildi. :) Kısaltarak tekrar yazacağım.

Açıkcası ben stadyum konusunda uygulanmaya çalışılan modelin, çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Galatasaray ciddi borçları olmasına rağmen kendi kaynaklarıyla bu stadyumu yapabilirdi. Başından beri iddia ettim. Ancak yönetimlerin de borç yükünü arttırmamak ve mümkün olan en hafif biçimde bu projeyi hayata geçirmek konusundaki ısrarlarını anlayabiliyorum. Dilerim aynı hatalar bu sefer düşülmez. Galatasaray gerekirse Florya'daki emlak yatırımını gerçekleştirmek için 10 sene beklemeli. Tesislerin Galatasaray'a ait olmayan kısmını almayı planladıklarını daha önce duymuştum. Eğer doğru ise sabırlı ve temkinli olarak bu arazinin tapusunu almalılar. 22 dönüm de ciddi bir alan hele Florya'da. Galatasaray şu şartlarda kendisine ait olan paydan bile ciddi bir gelir sağlar ama daha iyisini yapabilecekken bununla yetinmek yersiz olur.

Hem kriz hem de Florya'daki metrekare birim fiyatlarının değişkenliği sebeiyle bir hesap yapamıyorum.

Bu projenin çok doğru olduğunu söyleyerek bitireyim...

tobias dedi ki...

florya çok simgeleşti yahu.

onur dedi ki...

Florya'da arsa m2 fiyatları "uygun imar" olması durumunda 4.000 USD rahat eder. Ancak tapusu bizde olan arazide bile konut+işyeri veya turizm imarı yok; dolayısı ile öncelikle bu halledilmeli ki olay tamamen siyasi. Bakırköy belediyesi ve İBB onay vermeli; tabii olay basına yansıyınca taraftar medyanın veryasınlarını da gözardı etmemek lazım.

Kalan bölüm Beden Terbiyesinin ve üst kullanımı bizde. Buranın satın alınması durumunda da yukarıda yazdıklarım geçerli. İş biraz dönüp dolaşıp Florya arazisi+imar izni karşılığı para+rakibe beleş arazi tahsisine kilitlenir kalır gibime geliyor.

Kapali Ust dedi ki...

Bu araziden çok büyük beklentilerimiz olsa da kısa vadede beklentilerimizin karşılanmayacağı bir gerçek. Öncelikle arsanın geri kalanı klube kazandırılmaya çalışılacak sonra da imar planında gerekli değişikliklerin yapılması beklenecek.. Bürokrasi, mimarlar odası, passat medyası dikkate alındığında bu işin kolay olmayacağını söylemek zor olmasa gerek..

Kapali Ust dedi ki...

Şaşırılmayacak bir şekilde beklentilerim Hurriyet'te karşılığını buldu...

Cimbom'a göl engeli;

Meslek odaları, Büyükçekmece Göl Havzası Uygulama Planı'nda kalan arazinin Galatasaray'a kiralanmasına tepki gösterdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapılaşmaya kesinlikle izin verilmeyeceğini bildirdi

Adsız dedi ki...

Anlamadığım bir şey var biliyorsanız aydınlatın lütfen.
Bu arazi zamanında para verilerek mi alınmıştır yoksa klübe tesis yapması için mi verilmiştir.
Eğer bu arazi spor tesisi yapılması için verildiyse değerlendi diye bu arzinin imara açılmasını istemek ne kadar doğrudur, üstelik geri kalan kısmıda yapılacak projeye katmak siyasi güçün çıkar için kullanılması değil midir?
Klüblerimizin bu şekilde kayırlmasına(ataşehirde fb, çekmecede floryada gs) nasıl normal birşeymiş gibi bakabiliyorsunuz.
Her hangi bir türk vatandaşı imar planını siyasi yakınlık ile değiştirirse heleki borsaya açık şirketi için yaparsa mahkeme tarafından ceza almaz mı.
Böyle bir arazi kıyağı var klübümüze yaşasın demek utanç verici değil midir.
Adem

Related Posts with Thumbnails