DK Play-Offları, FIFA Sıralaması & Euro 2012

Son iki maç haftasına kadar yer almaya çalıştığımız ancak başaramıdığımız play-off dönemine girdik artık Dünya Kupası elemelerinde ve Dünya Kupasında yer alacak son 8 takım bu elemeler sonunda belli olacak. Bu sekiz takımın dördü de bildiğiniz gibi Avrupa elemelerinde ikinci olan takımların birbirleriyle olan eşleşmelerinden gelecek. İşte soru işaretleri tam da burda başlıyor. FIFA, bu 8 takımı eşleştirirken eskiden olduğu gibi açık bir kura üzerinden değil de FIFA sıralamasına göre iki pota ayırırarak eşleştireceğini açıkladı. Bu kuralın statüde elemeler başlamadan yer almaması ve yeni açıklanması büyüklerin korunduğu yönünde algıyı kuvvetlendiren bir başka faktör.

Seribaşları: Fransa, Portekiz, Rusya, Yunanistan
Diğerleri: Ukrayna, İrlanda, Bosna, Slovenya

FIFA sıralamasına göre torbalar -Ahmet Çakır duymasın torba dediğimizi- bu şekilde oluşuyor. Özellikle İrlanda cephesinden bu sisteme ciddi bir tepki gelmiş, teknik direktör Trapattoni kura sistemini "futbolun ölümü" olarak yorumlamış, kaleci Shay Given da baya giydirmiş. Aslına bakılırsa bu sistem pek yeni sayılmaz, bir önceki Dünya Kupası elemelerinde de 6 takım aynı usülle eşleştirilmişti FIFA tarafından. İspanya ve Çek Cumhuriyeti ile beraber seribaşı olmamıza rağmen İsviçre'ye elenmiştik bildiğiniz gibi, pek de hoş olmayan bir biçimde. Bu konuyla ilgili güzel bir makale yazmış Sports Illustrated yazarı Gabrielle Marcotti, daha detaylı bir şeyler okumak isteyenler şurdan bakabilirler.
FIFA sıralaması demişken kendi açımızdan da bir değerlendirme yapmak gerek zira yaşadığımız düşüş gerçekten endişe verici. Son elemelerde koyduğumuz başarısız grafik bize Ağustos 1999'daki 40.lıktan sonraki en kötü derecemizi getirdi. Bu rakamlar bize basit bir sıralamadan daha fazlasını söylüyor elbette zira Euro 2012 elemeleri için 7 Şubat 2010'da çekilecek kuradaki torbalar Dünya Kupası 2010 elemelerinin de dahil olduğu puanlamalar üzerinden belirleniyor. Bu keskin düşüşün 2. torbadaki yerimize etki edip etmeyeceğini merak edenler olabilir, en azından bu elemelerde bir sıkıntı yaşamayacağımızı ve 'şimdilik' güvende olduğumuzu söyleyebilirim.Bunun sebebi ise oldukça basit, katılamadığımız Almanya'daki 2006 Dünya Kupasının ağırlığı %40'tan %20'ye geriledi. Başarılı bir performans ortaya koyduğumuz Euro 2008'in %40 etkisi ise devam ediyor. Kuralar Şubat ayında çekileceğinden Dünya Kupası 2010 finalleri bu elemelerdeki kura çekiminde puanlamaya dahil değil, kötü bir eleme geçirsek de en azından bu açıdan kurtarmış durumdayız. Euro 2012 elemeleri, dolayısıyla kura çekimi bu açıdan çok önemli zira berbat bir performans ortaya koyduğumuz DK elemelerinin üstüne olmadığımız bir Dünya Kupası ve ağırlığı azalan Euro 2008 puanlarımız eklenince 2. torbada tutunmamız için elimizde kalan tek değişken Euro 2012 elemeleri olacak. Bu sebeple sadece katılmak da yetmeyecek, iyi bir derece ve puanla Euro 2012'ye katılmak zorundayız. Şimdinin konusu değil bu elbette ama bu elemelerin bir sonucu olarak ilerde karşımıza çıkacak olduğunu şimdiden bilsek hiç de fena olmayacak...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

7 yorum:

Protanopia dedi ki...

Bu yeni UEFA sıralamasının güncel takip edilen bir site var mı acaba?

Yazıda gördüğüm resime göre var ama neresi :)

pclion dedi ki...

Bir yerden takip etmiyorum genelde ama bu sıralamayı Football Rankings'ten aldım, linki yan panelde mevcut. UEFA sıralaması değil bir de tabii. :)

Protanopia dedi ki...

Uefa milli takımlar sıralaması diye uzun uzun edebiyat yapmayayım dedim.

pclion dedi ki...

UEFA değil işte yahu, FIFA sıralaması. :) Büyütülecek bir şey değil gerçi ama söylemiş olayım dedim yeri gelmişken...

Unknown dedi ki...

FIFA ve UEFA torbaları belirlerken farklı sistemler uyguluyor. Dünya kupası elemelerinde torbalar belirlenirken direk FIFA dunya kupası sıralaması ele alınıyor ki bu da www.fifa.com'da mevcut. Ancak Avrupa Şampiyonası elemelerinde UEFA tarafından belirlenen daha karmaşık bir sistem uygulanıyor. Benim pek işim yoktu, oturup bütün takımların puanını hesapladım, hesap olsun diye:) Ancak bu puanları hesaplamakla uğrsaşan tek psikopat ben değilim. Euro 2012 Elemeleri için torbaların belirlenmesinde kullanılacak puanlara http://www.football-rankings.info/2009/10/euro-2012-qualifying-draw-coefficients_16.html adresinden ulaşılabilir ancak bu puanlama nihai sıralamayı belirtmiyor, çünkü playofflar var daha. Ancak Türkiye'nin ikinci torbada katılacağı kesinleşti. Bu arada Euro 2016'ya 24 takım katılacağı için bu sistemin 2016dan sonra tekrar değişeceğini tahmin ediyorum. Mevcut sistem UEFA'nın sayfasında bir PDF dosyasında anlatılmış ancak linki bulamadım. Mail adresinizi verirseniz sistemi anlatan pdf dosyasını yollayabilirim. Sonuç olarak Türkiye'nin 2016 elemeleri için 3. torbaya girme riski var. Umarım 2016'da turnuva ülkemizde düzenlenir de rahat bir nefes alırız...

Protanopia dedi ki...

Büyütmeyelim de :) FIFA sıralaması da değil hani. Baykar açıklamış demek istediğimi. UEFA Avrupa şampiyonası için kendi sıralamasını yapıyor farklı kıstaslarla. Ben bunu da bildiğini znnediyorum zaten yazdıklarından ve verdiğin linkten ama kavram kargaşası oldu galiba.

Kodes dedi ki...

Büyütmeyelim de :) FIFA sıralaması da değil hani. Baykar açıklamış demek istediğimi. UEFA Avrupa şampiyonası için kendi sıralamasını yapıyor farklı kıstaslarla. Ben bunu da bildiğini znnediyorum zaten yazdıklarından ve verdiğin linkten ama kavram kargaşası oldu galiba.

Related Posts with Thumbnails