Ülke Puanımız #3: İçerde Kaybederken...

Geçen sene Can Bartu Beşiktaş için kurada Ukrayna temsilcisi Metalist'i çektiğinde çok sevinmiştim rakip ülkeden bir takım daha eleyeceğiz diye, blog arşivinde var. O Metalist Beşiktaş'ı eleyip Galatasaray'a da gruptaki tek puan kaybını yaşatmıştı, o günden beri rakiplerle eşleşmelere mesafeli duruyorum. Fenerbahçe Twente'yi çekince pek yorum yapmamıştım bu yüzden ama içerde kaybetmesini de beklemiyordum açıkçası, hele öne geçtikten sonra. AZ Alkmaar'ın geçtiğimiz senelerde İstanbul'da yaptığından pek farklı değildi Twente'nin yaptığı, ayağa net paslarla kaleye indiler ve bulabildikleri pozisyonlardan gol çıkarmayı başardılar. Andre Santos'un duran toptaki ikramı da gelince Türkiye bu eşleşmeden +2 puanla çıkacakken -2 puanla ayrılmış oldu. Hollanda'nın kısır geçirdiği bir haftadan 4/5=0.800 puanla ayrılıp Hollanda'yı altımıza alma şansı varken 0.700 puan ötemize taşıdık bir anda. Kuralardan önce de Twente'den sürpriz bir katkı beklediğimi söylemiştim gerçi son ülke puanı yazısında, bu katkıyı İstanbul'dan çıkarmaları ise kaderin bir cilvesi olsa gerek.

Avrupa kupalarında içerde oynayan diğer Türk takımı da Beşiktaş'tı. Manchester United'la oynadıkları için büyük beklentiler yoktu ama en azından beraberlik çıkarabilmek gerekir böyle maçlardan, çıkarabilirdi de. Beşiktaş'ın Şampiyonlar Liginde ortalama bir puan çıkarabilmesinin yolu İnönü'den geçiyor ve rakibin gücüne bakmadan burdan çıkabileceği maksimum puanı çıkarmak zorunda. Bu anlamda kaçan bir puan daha sonra önem kazanabilir.

Türkiye adına haftadan puan çıkarabilen tek takım olan Galatasaray en zor fikstüre sahip takımdı aslında, alınacak bir beraberliğe fazla itiraz eden çıkmazdı sanıyorum. Grup liderliği için en önemli rakipten ilk haftada 2 puan alıp dönmek ülke puanı için de fazlasıyla ekstra bir katkı oldu. Fenerbahçe'nin ve Beşiktaş'ın beklentilerin altında kaldığı haftayı felaket bir tablo yerine ortalama bir şekilde atlatmamızı sağladı. Önümüzdeki iki hafta daha zayıf ekiplerle içerde oynayacak Galatasaray, burdan çıkarılacak iki galibiyet puan açısından da ciddi bir rahatlamayı beraberinde getirecektir.Rakiplerimiz Hollanda ve Portekiz ise haftayı bizden daha kârlı kapatmayı başardılar. Hollanda Ajax ve PSV'nin kazanamadığı, ortalama bir hafta geçirirken Twente'den gelen sürpriz galibiyetle yerlerini korumayı başardılar, yoksa haftayı dokuzuncu değil on birinci olarak kapatacaklardı. Fenerbahçe-Twente eşleşmesi kadar önemli bir diğer eşleşme ise Heerenveen-Sporting arasındaydı ancak Hollandalılar bu eşleşmeden mağlup ayrılan taraf oldular, Sporting Lizbon 3-2'lik galibiyetle döndüler evlerine. Şampiyonlar Liginde ise bizle aynı kaderi paylaşıyor iki ülke de, birer temsilciyle bulundukları Şampiyonlar Liginden iki ülkeye de ekmek çıkmadı. Porto zorlu Chelsea deplasmanından 1-0 mağlup ayrıldı, Alkmaar da Olympiakos'a aynı skorla boyun eğdi.

Son olarak takım puanlarıyla ilgili merak edilen bir konuya değineyim. Galatasaray'ın gruplarda aldığı galibiyete rağmen takım puanında bir artış yaşanmadı Bert Kassies'in sitesinde, bu da merak konusu oldu. Şunu söyleyeyim, gruplarda alınan galibiyetler 2 puan getiriyor takımlara, burda bir problem yok. Problem Bert Kassies'e göre Galatasaray'ın ön elemelerde puan toplamamış gözükmesi ya da bu puanların silinmesi. Sitedeki 'Team Coefficients' bölümüne bakarsak UEFA Avrupa Ligi gruplarında puan alan her takımda ön elemelerden gelen puanların silinmiş olduğu gözüküyor. Sanırım yeni sistemin bilinmeyen bir kuralı bu ve mantıken ön elemelerde alınan puanlar sadece ön elemelerde elenen takımları ayırt etmek amacıyla getirilmiş yeni uygulamada. Bu benim yukardaki tablodan çıkarımım elbette, kuralı görebilmiş değilim ama bu şekilde olduğunu düşünüyorum. Galatasaray takım puanının üstüne bu haftadan sonra koymaya başlayacak yani, Fenerbahçe ise haftaya kazansa dahi puanında bir artış yaşanmayacak, ön elemelerden gelen 2 puanı silineceğinden. Umarım aydınlatabilmişimdir az da olsa. Başka sorularınız varsa her zaman olduğu gibi yorum bölümünde cevaplamaya çalışırım...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

3 yorum:

Protanopia dedi ki...

Ben de şaşırdım galatasaray'ın galibiyeti yansımayınca ama siteyi biraz karıştırınca -forum bölümü dahil- gruplarda alınacak puanlardan 2 den fazlasının yansıyacağını öğrendim.

Ancak bu 2 puanın silinmesi anlamına gelmiyor. gruplarda 0 puan alan da iki beraberlik ya da tek galibiyet alanın durumu aynı kabul ediliyor. 2 puan kalıyor yine. önceki elemelerdekiler silinmiyor.

tabi çoğu takımın 2 ya da daha fazla puan alacağını düşünürsek siliniyor da diyebiliriz temel mantık olarak. bu avrupa ligi şamp. ligi'nden daha kolay diye konmuş galiba ama onun yerine şamp. ligi'ne girene 4 yerine 6 bonus verirdin, geri kalanı normal bir şekilde uygulardın. ufak da olsa haksızlığa yol açmamış olurdun.

Mehmet Kemal Kadıoğlu dedi ki...

Sevgili Uğur, sitede böyle bir ibare vardı. O 2 puanın akibiyeti ile alakalı olarak.

The two points for the group stage of the Europa League are a minimum and will not be added to the points obtained during the group stage. So, all participating teams get at least some qualification or bonus points.

Kolay Gelsin

TA dedi ki...

takım puanı ilginç olmuş sanırım.anlamadım doğrusu.ön elemelerde puan verilmemesini doğal karşılarımda diğer silmeleri anlamadım.bende baştan galatasarayın 2 puanını görünce demekki ön elemelere puan vermiyorlar diye düşündüm.ama fenere de iki puan yazılmış.anlamadım doğrusu.galatasaray ülke puanına 7 puan katkı yapmış.takım puanına 2 puan yazılmış.zaten bu yapılan işler tamamen büyükleri korumak adına yapılır.ş.ligine ayak bastı puanı dört. zaten elemelerde yarı puan veriyorsun takımlara birde onu silmişler sanırım yeni sistemde.

Related Posts with Thumbnails