İstikrar Abidesi TSL Oyuncuları

Yukardaki liste transfermarkt.de'den, takımında aralıksız 5 yıl ve üstü forma giyen 20 oyuncudan oluşuyor. Listenin zirvesinde hala kariyerine başladığı Sivasspor'da forma giyen Hayrettin Yerlikaya ve Beşiktaş'ın kaptanı İbrahim Üzülmez var. 10 seneyi aşkın süredir aralıksız olarak takımlarında forma giyen başka oyuncu yok ligimizde. Bu sayı İngilitere'de 10, İspanya'da 15, İtalya ve Almanya'da ise 8. Kendimize hedef olarak belirlediğimiz liglerle kendi ligimiz arasında bir uçurum var bu anlamda. Türkiye'de 10 sene barajını aşan iki oyuncunun da sol bek olması kaderin bir cilvesi mi, onu bilemedim şimdi.

Onların hemen arkasından 8 yıl 2 ay ile Ayhan Akman geliyor. Beşiktaş'tan Ahmet Yıldırım, Mehmet Aksu ve bir miktar para karşılığında alınan Ayhan Akman, 2001'de üstüne geçirdiği Galatasaray formasını layıkıyla taşımaya devam ediyor. Bu süre içinde kaydettiği gelişim muazzam. Onun gelişim hikayesini biraz Tugay Kerimoğlu'yla benzeştiriyorum ben. Tugay kendini Galatasaray'dan Avrupaya giderek profesyonelleşme sürecine girmişti, Ayhan ise Galatasaray'a gelerek. Bence hikayedeki tek farklılık bu. Profesyonellik derken bugünlerde sıkça kullanılan yozlaşmış anlamıyla değil, işine saygı duymak ve bu konuda daha iyi olabilmek için her gün üzerine koyabilmekten söz ediyorum. Yukarda da açıkça görüldüğü gibi ülkemizde uzun süre aynı takımda kalmak zor, eğer rakip takımdan transfer oluyorsanız bu daha da zordur. Ayhan Akman fazla yergi alan bir oyuncu değil uzun süredir ama hak ettiği övgüyü aldığı da pek söylenemez. Yeri gelmişken saygılarımızı sunalım.

Listenin geri kalanında yedek kalecilerin fazlalığı dikkat çekiyor, bu 20 rakamının bile suni olduğunu anlayabiliriz burdan. Tolga Zengin, Aykut Erçetin, Akın Vardar. Bir tek Volkan Demirel'i ayırabiliriz bu grupta düzenli forma giyen, daha doğrusu 'forma giyen' kaleci olarak. Listede Tolga ve Aykut'la beraber 7 sezondur aynı takımda yer alan üç oyuncu var; Sabri Sarıoğlu, Semih Şentürk ve Volkan Demirel. Sabri, istikrarsızlığı istikrara dönüştürmüş oyuncuların bayrak adamıdır Türkiye'de. Bu sene bu algıyı değiştirme yolunda büyük bir adım attı kısa sürede, umarım gösterdiği gelişim kalıcı olur. Semih Şentürk de milli takımın santraforu olmasına rağmen ligde hala yedeklikten kurtulamayanlardan. Gol kralı apoleti bile onu kurtaramadı, sanırım dünyayı kurtarması gerekiyor bazı şeyleri değiştirebilmesi için. Öyle ya da böyle bu ligde oyuncularına istikrarlı olarak şans verebilen ekiplerin zirve takımlar olması yine karşımıza çıkıyor. Genç oyuncular üzerine benzer ve daha detaylı bir araştırma yapmıştım geçenlerde 'Süper Ligin Tecrübeli Çömezleri' adı altında, çıkan sonuç yine aynıydı. Buna tesadüf deyip geçmek pek doğru değil. Ligimizin bozuk yapısında ortaya on yıllardır kimlik oluşturamamış ya da oluşturma konusunda bir çaba göstermemiş Süper Lig kulüplerinin çok büyük payı var. Diğer yazıda söylediklerimi tekrarlamak istemiyorum, hala aynı fikirde olduğumu söylemiş olayım sadece.

Diğer liglerden de bazı rakamlar verdik, ufak da olsa o oyuncularında ismine yer verelim. Avrupanın zirvesinde tahmin edilebileceği gibi Ryan Giggs var, 18 yıl 9 aydır giydiği Manchester United formasıyla. Benim çocuk aklımla izlediğim Manchester United'ta da, geçen seneki Şampiyonlar Ligi finalinde de vardı Ryan Giggs, daha ötesi var mı? Ryan Giggs futbolu bıraktığında gerçekten bir devir kapanmış olacak. İspanya sayıca İngiltere'ye üstünlük sağlamış olmasına rağmen süre bakımından Ryan Giggs'e yakın bir oyuncu çıkarabilmiş değil. İspanya'da zirveyi Şampiyonlar Ligi tarihinin en golcü ismi Raul ve Bilbao'nun efsane oyuncusu Etxeberria paylaşıyor 14 yıl 2 ay ile. Serie A'da Francesco Totti var, 16 yıl 8 aydır Roma forması giyiyor. Almanya'nın en uzun süredir forma giyen oyuncusu ise Frankfurt'un kalecisi Oka Nikolov, 16 yıl 2 ay...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

10 yorum:

apaç dedi ki...

listeye girmiş ama benim için tesis müdürü fahri abi'den farkı yok aykut'un.

tamam, burada sıkı dostluklar kurup, çevre esnafının sevgisini kazandın.

kebabı, boğaz'ı, yeşilköy'ü çok seviyorsun; tam bir istanbul aşığısın, kuaförün de burda ama artık git be adam.

bak, can arat bile sıkılıp, transfer oldu.

sen de ol.

hayır, bir sen, bir de tolga (zengin) kaldınız.

hadi o, şehrin çocuğu; evlendi, orda kaldı.

ama sana ne oluyor?

ne oluyor?

ne oluyor ulan!?

Her Yol Roma dedi ki...

88'li Murat Duruer'in listede yer alması sevindirici. Belki de "bayrak adam" olma yolunda ilerliyordur (dört büyükler mi dediniz?).

Yabancılardan Alex var. Fenerbahçe'de hem de :)

Güzel inceleme, saygılar..

Gökhan dedi ki...

i.üzülmez in 99da beşiktaş a geldiği yazıyor listede ama 2000'de gelmişti.
tabi gönül isterdi ki ne 1999 ne 2000,i.üzülmez beşiktaş a hiç gelmeseydi

Spooky dedi ki...

listeye bakınca yıllarca hakkı teslim edilmeyen ayhan'ı ve taraftarın sevgi ve nefret arası gidip geldiği sabri'yi görmek ilginç.

aynı şekilde zico ve aragones'in unuttuğu önder ve deniz de ilginç

father vic dedi ki...

selçuk deniz önder semih(ayrı tutabiliriz)..fenerbahçede ağırlıklı olarak yedekler uzun süre kalıyor 11 de oynayan oyuncuları bedelsiz olarak ellerinden kaçoırıyorlar bu da garip bir rastlantı. 5 seneden fazla süre takımda kalan kemal aslan,can arat, serkan balcı da uzun süre yedek klübesini terleten oyuncular olarak sayılabilir..sanırım aziz yıldırım futbolun tüm sezon 11 kişiyle oynandığını düşünüyor..

Adsız dedi ki...

hayrettin yerlikaya, hamze yerlikaya'nın akrakabası galiba.

TG dedi ki...

Toraman'ın sözleşmesi bitiyormuş yıl sonunda Galatasaray bir süpriz yapar mı acaba...

Belki o zaman Milli Takıma da seçilir...

Emre Bozkurt dedi ki...

Bu oyuncuların milli takımlarda fazla oynayamaması düşündürücü..

Adsız dedi ki...

toraman için bende haldun'dan bir sürpriz bekliyorum.istediğim ender yerli futbolculardan.inşalllah olur:)

aura dedi ki...

sabri listede yukarıda yer alanlar arasında en genci. hiç de bi yere gidecekmiş gibi durmuyo şu aralar, bi 10 yıl daha bunu devam ettirirse büyük kaptanı geçer heralde :)

ayrıca eğer 6 aylık kayseri dönemini saymazsak 2003-2004 sezonunda a takıma çıkan uğur uçar da bu listede olurdu. tabi aynı şekilde arda-manisa durumu da var, ama arda uğur'dan geç çıktı a takıma.

Related Posts with Thumbnails