Galatasaray TV & Galatasaray.com

Ben üstüne bir şeyler karalamaya hazırlarken resmi site haberi girmiş çoktan. Haberden de anlaşıldığı üzere Galatasaray.com üzerinden Galatasaray TV seyredilebilecek bundan sonra. Şimdilik ücretsiz bu hizmet ama benim bildiğim kadarıyla belli bir ücret karşılığı abone olup izlenebilecek bir süre sonra, başkan Adnan Polat'ın bu konu hakkında birçok demecini okumuştuk. Kulübe büyük gelir getireceği düşünülüyor bu projenin ama kendi adıma bu kadar ümitli olmadığımı söylemeliyim. Türk insanı ne kadar uygun fiyatlı olursa olsun, korsan-lisanslı ayrımı yapan bir millet değildir. 1 TL bile olsa internet üzerinden kart bilgisini paylaşmak yerine takıla takıla Justin.tv'den izlemek isteyenler çoğunluğu oluşturacaktır.

İşin bir diğer yönü atıl durumda olan ve neden kullanılmadığını uzun süredir merak ettiğim Galatasaray.com domaini. Hatırlayanlarınız olacaktır, Galatasaray.com şu anda webaslan.com adı altında devam eden sitenin ve sporx.com'un sahibi olan Maksimum İletişim Hizmetleri tarafından yıllarca kullanıldı. Galatasaray kulübü bunun peşini uzun yıllar bırakmadı ve bildiğim kadarıyla internet mevzuatı hukuk sistemimizde bir türlü oturtulamadığından 10 yılı aşkın bir süre aldı davanın sonuçlanması. Sonuçta Galatasaray SK haklılığını ispat edip domain haklarını eline aldı birkaç sene önce. Çıkan karar sonrası Galatasaray.com'un resmi site için kullanılacağını düşünmüştüm ama bir türlü kullanıma açılmamıştı, demek ki kulübün başka planları varmış. Çok mantıklı bir hamle şu yapılan, bence Galatasaray.com domaini bu hizmetin kullanılırlığına fazlasıyla katkı yapacaktır. Bu tip detayları asla küçümsememek lazım, hele ki internet ortamında bu tip ufak detaylar büyük resimden bile önemlidir bazen. Kim düşünmüşse tebrik etmek isterim kendi adıma.

İlk paragrafta da belirttiğim gibi kafamda soru işaretleri var kulübe yapacağı katkıyla ilgili ama ne olursa olsun yönetimin bence önemli bir hizmet girişiminde bulunmuş olması takdire şayan. Özellikle yurtdışında yaşayan ve Digitürk'ün bu paketlerine ulaşma imkanı olmayan Galatasaray taraftarları için bulunmaz nimet. Bu sistemden faydalanacakların başında onlar geliyor zaten. Taraftarın düşünüldüğü mesajı bile yeterlidir benim için, yönetimin taraftarı tatmin etmesi için illa uçuk kaçık transferler yapmasına gerek yok. Taraftarı merkez alan bir düşünce sisteminden yoksundu kulübümüz yıllarca, Store'dan iki parça ürün almak isteyen insanlar eli boş dönerdi. Galatasaray'ın özellikle son iki yılda gösterdiği internet üzerindeki girişimci politika taraftardan da iyi geri dönüşler almakta. Bunda Galatasaray.org ekibinin payı var mı diye merak etmiyor değilim. Kendi adıma fazlasıyla tatmin olduğumu söyleyebilirim şu gelişmeden. En azından Yalnız Futbol'u rahat rahat seyrederiz...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

13 yorum:

TA dedi ki...

uydudan neden çıktı acaba?herşeyide paraya dökmenin alemi var mı yani.galatasarayın maçlarını mı veriyor yada bir avrupa ligini mi yayınlıyorda paralı olacak.anlamak zor.bence taraftarı sömürmesinler taraftarlık duygularını paraya çevirmesinler.galatasaraya yakıştıramıyorum.fener gibi burjuvalaşıyor galatasarayda

Marseille roulette dedi ki...

Bi dakka, bi dakka, Galatasaray'ın maçlarını canlı olarak izleyebilecek miyiz? Eğer öyleyse son zamanlarda aldığım en güzel haber. Digiturkwebtv almak yerine GStv'ye üye olurum ozaman. Bir de Avrupa maçlarını verseler yeme de yanında yat.

pclion dedi ki...

Jairzinho,

Kanalın uydudan çıkması ve Digitürk'e geçmesi bir tercih değil bir zorunluluktu, yoksa şu anda Galatasaray TV gibi bir kanal olmayacaktı büyük ihtimalle. Şu an dahi maddi anlamda sıkıntıları var kanalın, bu tip projelere olumsuz bakmamak lazım bu sebeple.

Fenerbahçe'yi örnek vermişsin ama FB TV'nin GS TV'ye oranla inanılmaz bir bütçesi var ve bunu dışardan reklamlarla sağlayan iş adamları var. Galatasaray henüz böyle bir organizasyon oluşturabilmiş değil. Burjuvalaşmaktan ziyade kanalı yaşatmaya çalışıyor gözüyle bakmak gerek...

Spooky dedi ki...

Ben bu uydudan çıkma tepkisine anlam veremiyorum. Bununla ilgili biryerlerde post etmek adına dünya çapında örneklerini de vererek uzun bir yazı yazmıştım, fırsat olmadı.

Ne Liverpool ne Manu ne de Barca TV Avrupa veya yerel lig maçlarını yayınlıyor. (Aslında Barca TV arada yayınlıyor. İspanya'daki yayın hakları durumu farklı) Ama bütün bu kanallar paralı üyelikle 10bin 50bin arası üye sayılarına ulaşıyorlar.
Digiturk'e geçişin çok fazla artıları oldu. Dışarıdan bakan benim için bile. Uğur zaten duymuştur bununla ilgil şeyler.
Zaman darlığından şu an uzun uzun anlatamıyorum ama Jairzinho bana göre yanlış düşünüyorsun.

@Marseille
Galatasaray maçlarını canlı vermeyecekler ama maç önü maç sonu programlar, bütün maçın banttan tekrarı oluyor.

Son bir not; galatasaray bu geçişle bir pozisyon aldı. Geleceğe dönük adımlardan önce naklen yayın ihalesinin belli olması önemli.

SİYAH ULAN! dedi ki...

GS yönetimini tebrik etmek gerek bu adımından dolayı. her ne kadar ben de senin gibi böyle bir korsan eğilimli ülkede para kazandıracağını düşünmesem de taraftara hizmet anlamında önemli bir proje. Son yıllarda medya gücü (web sitesi, TV kanalı, dergi..vs) kulüpler için büyük önem kazanmaya başladı gerek tanıtım gerekse reklam geliri açısından. bu bağlamda şu an FB tartışmasız lider konumunda, GS de önemli adımlar atıyor son yıllarda, maalesef BJK adına olumlu bir şey söyleyemeceğim bu konuda..

mRC dedi ki...

Çok güzel bir haber. Justin.tv den takıla takıla yayınların keyfini canlı olarak çıkaran taraftarlar, maç tekrarlarını da bir gün- iki gün sonra GSTV üzerinden internete aboneliğiyle otura otura, hatta yata yata izlerler. Herşeyi eleştiren bir toplum olmaya doğru mütkiş bir hızla ilerliyoruz.

Ne yani, Babel alınamayınca beceriksiz yönetim, GSTV ineternetten 2-3-5 tlye paralı olnuca "ee herşey para, burjuvalaşma vs" geçelim bunları.

Erdal Güngör dedi ki...

Ufak hatırlatma,yurt dışında yaşayanlar için büyük fırsat yazmışsın.DT'nin %72 abonesi yurt dışından www.digiturkeuro.com,yurt dışında GSTV seyretmek sorun değil,tabii Kuzey Kore,Kuba gibi ülkelerde yaşayanlar olabilir.JustinTV üzeri isteyen şimdi de seyredebilir Card Sharing + P2P üzeri aktarılıyor ve şimdilik bunu önlemek imkansız ama bu sorun GS'nin değil tamamen yayıncı kuruluşun,şefaf şifreleme kullanırlarsa olacağı bu.Bende seninle aynı fikirdeyim proje direk /dev/null postalasınlar makul fiyat olsada kimse yanaşmaz.Şöyle olabilir,belki ileride düşünülüyordur.GSM içinde 3G üzeri Galatasarayın oynadığı canlı lig maç yayınını dahil ederek satılır.

Başka konu için bir açıklama rica edeceğim,AppStrore'da iCimBom adlı bir program satıyorlar 0,79 US Cent ucuz ama Galatasarayımızın bunda kazancı varmı? varsa satın alıcam yoksa biri Steve Jobs'a dur desin !

Emre Bozkurt dedi ki...

Öncelikle izleyemeyenler için güzel bir uygulama olmuş. Marseille roulette arkdaşımız tsl maçlarınıda vericeğini dile getirmiş ama bu tam olark böyle değil maç oynandıkdan bir gün sonra maçın tamamını veriyor eğer öyle olsaydı gstv aboneliği pahalı olurdu..

HHKahraman dedi ki...

Her şeyden evvel Galatasaray'ın markalaşması adına önemli bir adım. Bugün dünya kulübü olabilmek için kitle iletişim araçlarını kullanmak şart ve bunun başında internet geliyor. Belli bir ücret karşılığında olması ise bence taraftardan tamamen destek görmesi gereken bir düşünce. Türkiye'nin herhangi bir yerinde bulunan, kulübe en ufak katkı sağlamaktan oldukça uzak olan ancak iş eleştirmeye gelince ön saflarda yer alan Galatasaraylılar belki bu cüzi miktarı verebilirler. 20-25 milyon taraftarı olduğu iddia edilen Galatasaray'ın taraftarının %5i bu cüzi miktarı verse zaten kulüp amacına fazlasıyla ulaşmış olur.

halk dedi ki...

yayına ulaşamıyorduk bu şuan da kanal idaresinin de alacağı en mantıklı karardı.

kablolu yayına geçmek pek mümkün ve yakın gözükmüyor, aksine digiturk'te de belli bir süre sonra ücretli yayına geçecek gs tv-reklam afişine göre- tabi diğer klüp kanallarından ayrılan bir yayın politikası güdülmeye başlandı zaten, daha da farklılaşıp orjinal bir kanal olacaktır umarız, boru değil arma orada köşede duruyor:)

painkiller dedi ki...

bunda bursaspor tv nin etkisi var mı acaba?

aksilaz dedi ki...

Bu kararın neresini olumlu karşılıyorsunuz anlayamıyorum. Takımımın kanalını ve cezbedecek hiçbirşey yokken neden paralı izleyeyim. Ayrıca normal bir insan Gs Tv yi izleyemiyor. Galatasaray gittikçe taraftarından uzaklaşıyor. Bu konuda çok kişi dertli. Klübünün kanalını izleyemiyorlar. Buna olumlu adım olarak bakmak yanlış. klüpler taraftarı oldukça vardırlar...

Spooky dedi ki...

@aksilaz

bütün dünyada bu iş böyle. kimse de kulüpleri eleştirmiyor bunun için.
antreman, eski maçlar, röportajlar, belgeseller, maç programları, ve o hafta oynadığımız maçların tekrarları var.
5 lira 3 lira neyse bunu hakeder en azından benim gözümde. en ucuz digiturk paketi 9 lira eğer 5-6 lira gibi bir farkla gs tv izlenebilirse kusura bakmayın da taraftardan uzaklaşma falan değildir bu gelir kapısıdır.

@hhkahraman.
bence gs tv asla canlı yayınlayamaz maçları. bunun için galatasaray'ın havuz sisteminden çıkması lazım ki bunu düşünmüyor yönetim.
3g olayına gelince 3g den maç yayını da bu sene topluca ve ayrı olarak ihaleye çıkacak. bu ihaleyi avea kazanmazsa (ki turkcell favori) 3g gsmobile canlı maç yayını işi de olmaz.

Related Posts with Thumbnails