UEFA Avrupa Ligi & TNT & İctimai TV

Son günlerin merak edilen konularından biri Doğan Medya'nın bin dereden su getirip maçları bir şekilde D-Smart platformu içinde tutmaya çalışması. Bunun yapılamayacak bir şey olduğunu, en az bir Türk takımının maçını açık kanaldan vermek zorunda olduklarını Mart ayında ihale açıklandığında şurda belirtmiştim. Zaten Şampiyonlar Ligini Star'da vermelerinin sebebi de bu zorunlulukla ilgili tamamen, yoksa bayılarak bu maçları şifreli kanalda verirlerdi ellerinde olsa. Bu zorunluluğun arkasından dolaşabilmek için uyduda biss şifresi girip bunun bir zorunluluk olduğunu belirtmeleri de uydu kullanıcılarını zor durumda bırakıp D-Smart almaya zorlamak içindi. Normalde bu tip formalite uygulamalarında biss şifresi ilgili kanal tarafından yayınlanır ve yurt içindeki kullanıcıların maçı izleyebilmesi sağlanır. D-Smart ise bu şifrelemenin bilinmemesi için bu kadar uğraşması ve hemen her maç şifreyle oynaması esas amaçlarını ortaya koyuyordu.

UEFA Avrupa Ligi de bu anlamda bir istisna değil, Panathinaikos-Galatasaray maçının TNT'de şifresiz yayınlanacağına benim emin olmam mümkün değil. Bildiğim kadarıyla son Beşktaş-Manu maçı uyduda şifrelenmedi ama TNT'nin şöyle bir özelliği var. TNT, Digitürk platformunda yer alan bir kanal değil ve uyduda şifreleme yapılırsa dijital kalitede izlenebileceği tek platform D-Smart olacak. Bu da tam olarak Doğan Medya'nın isteyeceği bir senaryo olur. Bu sebeple uydu şifresi konusuna fazla güvenmemek gerek.Peki sen ne öneriyorsun diyenleriniz olabilir, açıklayayım. Bir Azerbaycan kanalı olan İctimai TV de UEFA Avrupa Ligi yayın haklarını elinde bulunduruyor ve bu maçlarda herhangi bir şifre uygulamasına girmeyecek. Eğer siz de Türksat ya da Hotbird kullanıcısıysanız frekansları girip bu alternatifi de listenizde bulundurmanızı tavsiye ederim. Hatırlarsanız AZ TV de bir ara Şampiyonlar Ligi maçlarını açık veriyordu ve Star'ın abuk subuk maç tercihleri yerine farklı alternatifleri de uydu üzerinden izleme şansı elde ediyorduk. AZ TV ise bir süre sonra maçları şifreleme başladı. İctimai TV'ye bu konuyla ilgili mail atan arkadaşlar olmuş, konuyla ilgili gelen cevapta maçların şifrelenmeyeceğini açıklamışlar.

Bir ürünü bu kadar baltalayarak daha fazla kazanacağını zanneden aklı evveller yüzünden Şampiyonlar Ligi maçları abuk subuk dizilerin fersah fersah arkasında kalır oldu izlenirlik açısından, UEFA Avrupa Liginin kaderi de daha ilk günden belli. Avrupa kupalarının Doğan Medya'da yer almaya devam ettiği sürece de bu böyle devam edecek gibi görünüyor. Akşama da paralı bir platform olmalarına rağmen maçtan çok sanal reklam seyrettirecekler bize, ondan da şüphesi yok kimsenin. Tüm bu rezalete rağmen inatla takımının maçını seyretmeye çalışan herkese kolay gelsin...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

12 yorum:

Kezban Karamurat dedi ki...

Linderotha ve Pana`da Bjärsmyre tesekur borsluyuz isvecte kalanlar icin, Isvec Tv`si bugun maci acik uydydan maci yayinliyorlar, Hayde cimbom!!

İsmail Şayan dedi ki...

Sondan bir önceki cümle(sanal reklam konusu) tereddüt uyandırdı bende. Benim kanaatim UEFA'nın söz konusu ihalenin şartnamesinde tıpkı Şampiyonlar Ligi yayınlarında engellediği gibi Avrupa Ligi yayınlarında da bu konuda engelleyici unsurlar içereceği yönündeydi. Şampiyonlar Ligi yayınları için izin vermedikleri bir uygulamaya Avrupa Ligi yayınları için sıcak bakacaklarını zannetmiyorum açıkçası.

Konuyu merak ediyorum. Maçları ne yazık ki izleyemeyeceğim. İzleyebilenlerden bir bilgi gelirse öğrenmiş oluruz.

dubwithmorebass dedi ki...

Yurtdisinda olanlar (en azindan bizim gibi Amerika'da olanlar) UEFA uzerinden bu maci satin alabilirler:

http://video.uefa.com/Video/Live/Competitions/UefaCup/Country=US/MatchList.html

Adsız dedi ki...

kardeş ictimai tvde şifreye girdi şuan

Adsız dedi ki...

İctimai tvsi de şifreye girdi dostum...

EDDIE dedi ki...

azerilerde yamuk yaptı, ulaan ulan..

MegaDave06 dedi ki...

Maalesef haklı çıktın.

srknsngn dedi ki...

ictimai tv nin şifreye girmesi kesinlikle d-smart ın baskıları yüzündendir.
ya da d-smart itv ye duygusal bir teklif yapmıştır ... kim bilir

Esclusivo Sportivo dedi ki...

şifrelemeyi azeriler yapmıyor. türkiyede ne zaman dijital platformdan maç yayınlansa, bizimkiler diğer açık kanalları kapattırıyor ki, decoder alalım diye! Haber alma özgürlüğümüzü kısıtlamaktan başka birşey değil bu!


http://esclusivosportivo.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Tnt digiturk platformuna katıldı ve maçlar şifresiz olarak digiturk üyelerince seyredilebilecek.

Adsız dedi ki...

ICTIMAI TV NIN SITESINDE EN USTTE CANLI YAYIN VAR A BENIM SAFLARIM ORDAN IZLEYIN IYI INTERNET BAGLANTISI LAZIM

Dekor 8 dedi ki...

ictimai tv şifresi
0f 1212121212121212
bazı uydu alıcılarda 0f girmeden 1212121212121212 yazıyorsunuz
iyi seyirler

Related Posts with Thumbnails