Eski Tüfekler: Necati Ateş & Ümit Karan

Galatasaray bundan üç-dört sene evvel yaratıcı oyuncu bazında bu kadar geniş bir kadroya sahip değildi, hatta baya bir kısıtlıydı desek yanlış olmayacak. Şampiyonluktaki rakiplerine tutunabilmek için güvenebildikleri tek hat vardı, o da ligin en iyi yerli oyuncularını barındırdığı forvet hattı. Necati Ateş, Hakan Şükür, Ümit Karan ve Hasan Kabze. Bu sezon itibariyle bu dörtlü tamamen tasfiye oldu Galatasaray'dan. İki sezondur çeşitli kulüplere kiralanan Necati transferin son günü bonservisiyle verildi, Ümit Karan ise ondan önce Eskişehirspor'a gönderilmişti. Beşiktaş derbisi öncesi yâd ettiğimiz Hasan Kabze ise Kalli operasyonunun kurbanlarından biri olmuştu.

Bu hafta Necati Ateş ve Ümit Karan, milli aradan sonra çıktıkları maçlarda yeni takımlarıyla ilk golleriyle tanışmış oldular. (Ek: Gol Ümit'in değil, Kahe kendi kalesine) Necati Ateş için geçtiğimiz sezon tam anlamıyla bir faciaydı. O kadar kötü bir dönem geçirdi ki Sociedad yöneticilerinden biri "Golcü değil güreşçi almışız." gibi absürd bir açıklamada bulunmuştu. Bildiğim kadarıyla bir golle tamamlamıştı İspanya kariyerini, geri dönünce ise talibi yoktu görünürde. İşte bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Tamam, zirve takımların Necati'ye talip olmaması doğaldır ama Türkiye'nin en yetenekli forvet oyuncularından birisidir Necati Ateş, ne zaman istikrarlı bir şekilde oynasa 10-15 gol barajını rahatlıkla geçecek bir oyuncu olduğunu gösterdi Türkiye liginde.

Transferin son gününe kalmasını ben garipsedim. Belki Galatasaray'ın takas planlarında yer alan bir oyuncuydu Necati ama herkesin bu kadar tok alıcı rolüne bürünmesi bana garip geliyor açıkçası. Antalyaspor kariyerine de golle başlamış olması sürpriz değil bu açıdan. Zaten Sociedad öncesi İBB'de geçirdiği 6 ayda ligin en formda golcülerinden biriydi, Galatasaray'a dönmesi bile gündeme gelebilirdi. O dönem geri dönememesinin nedeni yönetimle yaşadığı problemlerdi tamamen. Bir Galatasaray futbolcusu ne olursa olsun takımı aleyhine demeç vermemelidir, dışarda kiralık oynuyor olsa bile. Necati Ateş bu kırmızı çizgiyi birden fazla kez geçti ve Galatasaray kariyerini baltaladı. Yine de resimde olduğu gibi birçok göz alıcı performansıyla hatırlanacaktır ilerde. 'Necati'nin Sönen Ateşi' tekrar parlayacak mı, göreceğiz.

Ümit Karan'ın yeri ise biraz daha farklı, Galatasaray tarihinde bence daha derin izler bırakmış bir oyuncu. Özellikle ilk geldiği dönemde Şampiyonlar Ligi deplasmanlarında ortaya koyduğu performanslar unutulmaz. Hagi dönemi sonrası gösterdiği düşüş ve Ankaraspor dönemi sonrası takıma dönüp tekrar toparlanışı unutulmaz. Necati'nin yapamadığını yapıp ayağa kalkmayı başarmıştı Ümit, döndükten sonra da kaptanlığa kadar yükseldi. Bu açıdan önemli bir örnek teşkil ediyor bence. Formasının hakkını her daim vermeye çalışan önemli bir isimdi Ümit Karan. Futbolculuk kariyerinin ilk dönemini fazla profosyonel geçirmediği için üst düzey performansını 34-35 yaşına kadar koruyabileceğini düşünmüyordum eskiden beri ama geçen seneki performansı da inanılacak gibi değildi. Bir sezon boyunca ligde gol atamadı Ümit. Böyle bir performansla X bir oyuncunun zirve takımlardan birinde kalması mümkün değildi, öyle de oldu zaten. Eskişehirspor'daki ilk golü atmış o da. Geçen sene Batuhan Karadeniz'in Youla'yla gösterdiği uyum muazzamdı, bu sene Ümit aynı seviyede bir performans gösterir mi bilemem ama muhakkak faydalı olacaktır. Sami Yen'e geldiğinde ayakta alkışlayacağım oyunculardan biridir Ümit. Gitmesi gerektiği konusunda fikrim net olsa da bu onun emeklerine saygı duymadığım anlamına gelmemeli. Biz vefa kavramını yanlış anlıyoruz gibi geliyor bazen. Vefa oyuncuya futbol onu terk edene kadar bakmakla mükellef olmak değil ona hak ettiği saygıyı göstermek ve yakıştığı gibi uğurlamaktır. Bu konuda ayrıntılı bir yazı yazmayı düşünüyorum uzun süredir, bir ara toparlayıp yazmak lazım...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

13 yorum:

Can dedi ki...

Abi sanırım Ümit Karan değil Kahe kendi kalesine atmış golü. Bu haftayı da pas geçmiş yani.

Gala's dedi ki...

Ümit Eskişehirde şimdiye kadar gol atamamıştı ama oyun içinde çok etkiliydi. Savunmayı çok iyi yıprattı. Boş alanalr yarattı. Gol atamadı ama takımın en iyilerindendi. Ama dünkü golü o atmadı. İlk golü Eskişehirin Doğa attı. 2. golü ise kendi kalesine Kahe attı. Birkaç yerde Ümit demişler ama yanlış bir bilgi. Ümit dokunmadı orda.

aksilaz dedi ki...

Ümit ne zaman gol attı ?

Fatih Suver dedi ki...

İkiside kaliteli futbolculardı.Ümit Karan yaşı itibariyle performansında son zamalarda düşüklük olsada Necati hala iyi.Hatta bu hafta Antalyaspor'un tek golünü attı ve takımının galip gelmesini sağladı.Necatiyi galatasarayda parlak dönemlerinde schalke istemişti keşke adamı zorla takımdan göndermeye zorlayacaklarına satıp kurtulsalardı.Bu sayaede hem galatasaray para kazanırdı hem Necatinin futbolculuk kariyeri söndürülmezdi.

pclion dedi ki...

Lig TV'ye de güven olmuyor hiç, özetleri izlemeden yazmamak lazım demekki. :)

Nevzat dedi ki...

Off topic,

Galatasaray.org da oyuncularin asi oldugu resimlerde, Franco'nun resmi bana acayip geldi.
Franco mu cok buyuk yada doktor mu cok kucuk???
Adam iki misli.

Spooky dedi ki...

Necati'nin probleminin kişisel olduğunu söylüyorlar. Ödemelerin gecikmesi durumda diğer futbolcuları da doldurduğu, sorun yarattığı gibi şeyler söyleniyor. Bir de telefon konuşmalarının dinlemeye takılması hadisesi oldu. İstenmeme sebebi bunlar deniyor...
Ancak yetenekleri konusuna katılıyorum.


Ümit ise gol jeneriklik değilse atmaz. :) Onun dışında Ümit ile ilgili kısım söylenebilecek herşeyi söylüyor.

apaç dedi ki...

galatasaray'dan gönderildikten sonra haldun üstünel'e haldun; adnan sezgin'e küçük adnan diyen pis bir güruh var.

bu iki isim de onlardan.

takkesinin düşüp, kelinin görüleceğini bildiği için ''ne inecem kulübeye, sallarım ben ntv'de'' diyen süper(!) yorumcu rıdvan'ın über forveti necati;

beter ol!

Free Siyaset dedi ki...

Necati'nin elden çıkarılmasının gecikmesinin nedeni GS'dan aldığı yıllık ücret. Necati yıllık 900 bin euro alacaktı bu sene paf takımla idmanlara çıksa. GS bu ücreti ödeyecek adamı bulmakta zorlandı tabiki.

Daha önce Ankaraspor'da bu nedenle zorlanıp sezon ortasında Necatisizleştirmişti kadrosunu.

Muhtemelen son güne kadar Necatide GS yönetimi de anlaşma zemini aramadı, son gün 1 sene boyunca futbolsuz kalmak istemeyen Necati gidiyorum dedi, Galatasaray'da bonservisini verdi....

07GENÇLİK dedi ki...

ANTALYASPOR NECATİ COK ETKİLİ DEĞİLDİ AMA TAKIMDA FORVET OTURMUŞ DEĞİL VEYSEL TAM ANLAMIYLA BERBATTI.BİZ NECATİYE GÜVENİYORUZ.

Aceto Balsikimo dedi ki...

Bundan 2-3 sene kadar önce Rıdvan Dilmen Necati için dünyanın her takımında oynar o yetenekte bir oyuncu demişti bilmem hatırlayan var mı? Ve şuanki haline bak transferin son günü zor takım buluyor.. Necati nin Gs formasıyla özellikle FB derbilerinde ki performansı ve yarım sezon sonrası ilk tam sezonunda ki harika oynu unutulmaz ceza sahası dışından golleri çalımları falan bu kadar ani bir kariyer düşüşü beklemiyordum kendisinden genç yaşta ilginç cidden.

tobias dedi ki...

ümit'i hep sevdim.ümit'i ne kadar sevdimse necati'den de o kadar nefret ettim. rıdvan'ın necati sevgisinden bahsedilmiş.ben de ona altan aksoy ismini ekleyeyim.bir de volkan aslan var ama ona hiç girmeyeceğim.

Adsız dedi ki...

İkisi de müthiş oyuncu ama necati bambaşka.Dripling var hız var kafa topu hakimiyeti var vole var rövaşata var hırs var çalım var o var bu var.
Attığı gol çok güzeldi.En az 10 atar

Related Posts with Thumbnails