Gelişim Spor

Blogda verilen zorunlu araların ardından analizle işin içine girmeyi sevmiyorum pek, daha çok futbolun güzel, nostaljik taraflarını hatırlayıp yâd etmek ya da eğlenceli bir video eklemek hoşuma gidiyor. Bugün ilk yolu tercih edelim dedim, uzun süredir hayranlıkla baktığım Gelişim Spor hakkında blogda bir şeyler söylemiş olalım. Malesef yoğunluktan dolayı Kasımpaşa maçından beri blogda yazı yayınlama fırsatı bulamadım. Bugünden başlayıp haftasonuyla beraber arayı kapatma hedefindeyim, bakalım.

Türkiye'de spor dergiciliğinin durumu pek iyi değil, malesef çok güvendiğimiz birçok dergi de eski havasında değil. Goal dergisine gelen Caner Eler, Mustafa Taha ve Emre Yazıcıol'un başını çektiği ekip bir heyecan yarattı ancak bir mucize yaratmadıkları sürece kısa vadede onları da tatmin eden bir dergi çıkarmaları zor, 4-4-2'nin durumu zaten ortada.

Türkiye'de spor dergiciliği denince ilk telaffuz edilen isimlerden biri Gelişim Spor, özellikle bu konuyla ilgilenen hemen herkesten 88-90 arasında çıkmış bu dergiyi duyabilirsiniz. Kadroya bakıldığında zaten nasıl bir iş çıkardıklarını az çok tahmin edebiliyorsunuz ama elime geçince gerçekten bambaşka bir dergi olduğunu anladım.

Bir kere içeriği tamamen dolu, boş deyip geçebileceğiniz hiçbir şey yok. Hatta öylesine dolu ki bugünlerde bizlerin şikayetçi olduğu birçok konuyu o dönemde dile getirmiş olduklarına rastladım defalarca. Forma arkası fontlarıyla ilgili kulüplere yapılmış uyarılar vardı dergide, Ankaragücü ve Fenerbahçe'ye düz beyaz fontla numara yazmamaları, federasyon yönetmeliklerini ihlâl ediyor olduklarını anlatan ufak bir not. Bu dergi geçen sene çıksaydı Galatasaray'ın geçen seneki fontu için neler yazardı, cidden merak ediyorum. Bir sayısında 1990'ın ülke puanı analizine vardı, Türkiye'nin 20. olduğu. Avrupa kupalarına iki takımla katılıyormuşuz o dönem. Federal Almanya ve Doğu Almanya birleşmesinin tabloya yansımasıyla ilgili detaylar vardı. Sadece futbol da yok dergide, bir yarısı ağırlıklı olarak futbola ayrılmışken diğer yarısında güreşten atletizme, biniciliğe kadar birçok spor dalı hakkında doyurucu bilgiler var. Hasan Kaçan'ın karikatürleri de cabası. Tam hayalimdeki dergi yani.

Bulunması zordur, biliyorum ama bu tip dergileri bulabileceğimiz mecralar var mıdır, bilen varsa yorumlara bıraksın lütfen. Elimde sadece 4 sayı var şu anda, onlar da sevdiğim bir arkadaşımdan ödünç alınma. Arşivimde bulunmasını çok isterdim diğerlerinin de. Uygun bir şekilde renklerimize katabilir miyiz acaba?

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

11 yorum:

crkoglu dedi ki...

gelişim spor dergilerini bulabilmen için gitti gidiyor bir kaynak mesela;

http://arama.gittigidiyor.com/?aramafiyat1=&aramafiyat2=&aramabolge=&aramayeni=&aramabitecek=&aramabitmis=&aramasatici=&search_type=detail&search_type=detail&aramakelime=geli%FEim+spor&aramakategori=&aramasira=&sra=eda&ara.x=0&ara.y=0

bir çok sayı var, ikinci el olarak satılıyor

saygılar..

alessandro del piero dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

bende bütün sayıları var hemde gıcır..

izmitten hakan

07GENÇLİK dedi ki...

"ANTALYASPOR DÜŞMAN İLAN EDİLECEK,HESAP SORULACAK"

Fenerbahçeliler Derneği bilet fiyatları ile ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasında Antalyaspor'u da hedef aldı.

İstanbul'da oynanan maçlarda en düşük 55 TL'den bilet satışı yapan Fenerbahçe kulübünün sempatizanları Antalyaspor camiasını düşman ilan ederek, hesap sormak ile tehdit etti.

Feder'in basın açıklamasında Antalyaspor ile ilgili kısmı şöyle;

---
Bu hafta sonu oynanacak Antalyaspor A.Ş.-Fenerbahçe maçının bilet fiyatları keyfiliğin sürdürüldüğünü göstermektedir. Sezonluk kale arkası kombinelerini 60TL üzerinden satışa sunmuş olan Antalyaspor'un, Fenerbahçe maçı için rakip taraftar tribününe belirlediği fiyat 75TL(yazı ile yetmişbeş Türk Lirası)'dir.

Ligin başından beri sahasında oynadığı maçlarda uyguladığı fiyatlar incelendiğinde pervasızlığın boyutları çarpıcı olarak ortaya çıkmaktadır;

- İlk hafta Ankaraspor'u ağırlayan Antalyaspor, rakip taraftar tribün biletlerini 10TL'den satmış.
- Üçüncü hafta kendi sahasında Kasımpaşa'yı ağırlayan Antalyaspor, rakip taraftar tribün biletlerini indirim uygulayarak 5TL'den satmış.
- Ve beşinci hafta kendi sahasında Ankaragücü ile karşılaşan Antalyaspor, rakip taraftar tribün biletlerini 15TL'den satmıştır.

Sahasındaki ilk üç maçta rakip taraftar tribünü için 5-15TL aralığında fiyat belirleyip uygulayan Antalyaspor A.Ş., bu hafta oynanacak Fenerbahçe maçı için ise rakip taraftar tribününe 75TL fiyat biçmiştir.

Antalyaspor Yönetim Kurulu bu uygulamasında ısrar ederse Fenerbahçe taraftarı düşmanı ilan edilecek ve hesabı sorulacaktır.

Spor kamuoyuna saygıyla arz ederiz.

FeDeR
Fenerbahçeliler Derneği
---
MERHABA BU HABERİ YAYINLARSANIZ SEVİNİRİM ÇÜNKÜ YARIN ANTALYADA OLAY OLURSA SORUMLU BULMAMIZ KONUSUNDA YARDIMCI OLACAK. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.NOT OLAY OLMASINI İSTEMİYORUZ.

mondo trasho dedi ki...

ah be zamanında her sayısını aldığım bir dergiydi. prekazi ve tanju'nun suratlarının yer aldığı, sezon açılışında birbirleriyle sohbet ettikleri anın görüntüsünü kapağa taşıyan bir sayı vardı. annem dergiye para vermeme kızardı, o sayıyı nasıl gizli kapaklı eve sokup zulalamıştım, ah hatıralar. temel özalak ve fatih altaylı da vardı, ergün hiçyılmaz ve hıncal uluç da. muazzam bir dergiydi, zamanın çok ötesinde. asla yakalanamayacak bir çıtadır gelişimspor.

not:kapaktaki semih-rıdvan resmi 2-2 biten federasyon kupası ilk maçının öncesinde çekilmiş fotoğraftır. bu maçın rövanşı meşhur 4-3'lük maçtır.

Unknown dedi ki...

ben yıllarca saklamıştım onlarcasını ama sonra taşınırken kaybolmuştu :(( , gercekten o dönem için bulunmaz sayılar çıkarıyorlardı, 4-4-2 inşallah tekrar ilk sayılarındaki başarıya ulaşır.

UzunPaslar dedi ki...

Gittigidiyor bence de bu konudaki en ciddi kaynak, özellikle internet mecrasında!

Pads dedi ki...

Mutlaka Kadıköy Sahaflarına bakmalı. Orada inanılmaz bir kaynak var, Moda ve Kadıköy'ün entelektüel ve yaşlı nüfusu sağolsun.

Beyazıttaki sahaflarda da vardır belki ama orayı pek bilmem.

07GENÇLİK dedi ki...

ANTALYASPOR TRİBÜN GRUPLARI AYAKLANDI !..

Fenerbahçe'nin ve Türk spor tarihinin ilk taraftar derneği olduğunu iddia eden Fenerbahçeliler Derneği'nin (Feder) dün gece Antalyaspor camiasına hakkında düşman ve hesap sormak içerikli yayınladığı basın açıklamasına Antalyaspor Taraftar Dernekleri sert tepki verdi.

İlk olara Astder 07 Gençlik ardında Red Soldiers taraftar grupları Feder'a tepkilerini göstererek yetkilileri göreve çağırdı.

Açıklamalar şöyle;

UYUMA ANTALYA GÜN HESAP VERME GÜNÜ?
07 gençlik Antalyaspor taraftar’ları olarak Antalya şehrine ve Antalyaspor camiasına bu güne kadar kimseye kötü bir laf ettirmedik ve ettirmeyeceğiz. Kendini bilmez birkaç çapulcunun kalkıpta Antalyaspor camiasına sizi kendimize düşman ilan ediyoruz ve hesabını soracağız demesi çok komik bir olaydır.

Bir İstanbul takımının derneği kalkıpta Antalyaspor camiasına ve Antalya halkına yapılan bilet fiyatlarından dolayı bu şekilde bir basın açıklaması yapması çok büyük rezillik ve çok çirkin bir durumdur. Bu güne kadar antayada fenerbahçe maçlarında sokaklarda gezen 10 larca ve 100 lerce atkılı ve formalı taraftarları görmek mümkündü fakat fenerbahçe’liler derneğinin böyle çirkin ve tehdit içerikli bir yazılı açıklaması Antalya’da Fenerbahçe taraftarının artık sokaklarda ve stadyum etrafında rahatca gezemeyecek olması anlamına gelir ve bu durum tamamen kendi eserleri olur.
Artık tüm sorumluluk feder Fenerbahçe derneğine aittir. Çıkabilecek her olaydan Feder sorumludur.

Fenerbahçeliler maç günü Antalya sokaklarında olacaktır. Feder Fenerbahçeliler Derneği, Antalya sokaklarında çıkabilecek tüm olayların sorumluluğu kendi üzerine çekmiştir. Buna hiçbir şekilde hakkınız ve hukukunuz yoktur. onlarca ailesi ve eşiyle maçlara gelecek taraftarın sizlerin derneğiyle ve sizlerle alakası olmayan insanları Antalyaspor taraftarlarıyla karşı kaşıya gelmesi sizin sorumluluğunuzdadır.

Antalyaspor camiası ve Antalyaspor taraftarı kimseden korkmaz ve çekinmez !

Bu yanlıştan dönün ve Antalyaspor camiasından ve Antalya halkın dan özür dileyin.

07 GENÇLİK ANTALYASPOR TARAFTARLAR DERNEĞİ (ASTDER)


--------------------------------------------------------------------------------

Antalya Kamoyuna ve Antalyaspor Camiasının Dikkatine

Antalyaspor taraftarı olarak hafta sonunda oynayacağımız karşılaşma öncesi futbol takımıza ve teknik kadromuza duyduğumuz güven bizleri mutlak galibiyette inandırdı.Bizler bu karşılaşmanın bir spor müsabakası olduğu bilince tribünde yerimizi alıp Antalyasporumuza destek olmaktan onu duyacağız.

Bizlerin sesi olan internet sitelerin den birine düşen haber bizleri şaşırtmıştır.25/09/2009 tarihinde FeDer Derneğinin (Kuş sevenler derneği) yapmış olduğu basın açıklaması bir düşmanlık çığırtkanlığına dönüşmüştür..Yanlız bu yüreksiz delikanlılar basın açıklamasında yazmış oldukları DÜŞMAN ve HESAP SORMAK sözlerinin arkasında dursunlar..Geldikleri şehrin Antalya olduğunu unutan bu kuş beyinliler en azından yazdıklarının arkasında olsunlar..

900 km öteden böyle ahkam kesenlere buradan Hodri Meydan diyoruz..Hesapsa Hesap Düşmanlıksa düşmanlık Antalyan’ın her caddesinde , stadın her köşesin de ağzınızdan çıkan sözlerin karşılığını bekliyoruz.Burası Antalya Akıllı olun.

Bizler Red Soldiers taraftar grubu olarak;

Hafta içinde yapılan basın açıklamasının doğrultusunda stad içinde ve dışında taşkınlık yapıp olay çıkarmak için gelecek olanlara karşı tepkisiz kalmayacağız

Ve;buradan yetkililere sesleniyoruz
Antalya Valiliği !
Antalya Emniyet Müdürlüğünü !
Futbol Federasyonunu !
En önemlisi Antalyalı hemşerilerimizi maç öncesi ve sonrası yaşanacak üzücü ve tatsız olayların sorumluları yaptıkları basın açıklaması ile kendilerini deşifre etmişler.Bizler çıkacak hiçbir olayın sorumlusu olmayacağız..Rüzgar Eken Fırtına Biçer.

RED SOLDIERS - ANTALYASPORLU DERNEĞİ

BU DA YUKARIDAKI AÇIKLAMAYA CEVEBEN YAZILMIS YAZI SİZİ DE BİRAZ HABER KAYNAGI GİBİ KULLANIYORUZ AMA KUSURA BAKMAYIN. OLAY CIKAR MI CIKAR BELLİ OLMAZ BİZ GECMISINI BILELIMKI OLAYI DOĞRU YORUMLAYABİLELİM

müşkülpesent dedi ki...

tüm sayıları ciltlenmiş halde vardır bende.

CaRtMaNtR dedi ki...

Ülkemizde spor dergiciliği cidden önemli bir sorun. 3-4 yıl öncesine kadar doyurucu içerikli 3-4 basketbol dergisine sahipken şu anda piyasada bir tane bile basketbol dergisi olmaması neresinden bakılırsa bakılsın ülkemizde genç neslin dergi okuma alışkanlıkları ile ilgili bazı önyargıları olduğunun kanıtıdır.

Related Posts with Thumbnails